Мислењето на Македонците за добрите односи со соседните земји

• Креатор на темата Креатор на темата Bateman
  • Време на започнување Време на започнување

Со која соседна држава имаме најдобри односи

• Србија

Гласови: 87 74,4%
  • Бугарија

Гласови: 14 12,0%
  • Албанија

Гласови: 9 7,7%
  • Косово

Гласови: 6 5,1%
  • Грција

Гласови: 10 8,5%

• Вкупно гласачи
    117
Од наведениве во листаа немам некој фаворит, ги мразам сите подеднакво.

Зависи како гледаме.
Економски со сите имаме добри односи, прво со овие најмалку шо се љубиме официјално.
Политички е друг случајот.Дури и таму постојат квалитетна соработка и слично, на повисоко ниво.Обичните луѓе секогаш ќе се јадат меѓусебно.

Не сум гласал бидејќи не сум Македонец но мислам дека со србија имате добри односи, Сметам дека тоа е нормално 70 години сте под српска пропаганда весници, медиуми, музика всичко.С бугарија не сте бидејќи немате ниту бугарски весници, филмови, музика, ништо . Реално сметам дека не познавате Бугарите а впечатокот што имате е она што го прочитате во медиумите а тоа е 90% плукање по бугарија. токму она бугарија има во предвид зборот ,,доброс'седство''.това е тажно бидејќи секој 5 ти бугарин е поврзан на некој начин со Македонија .
Аман бе! Ние не плукаме по бугарите без НЕКОЈА причина. Таа причина вие си ја стварата.

Причината поради која се плука по Бугарите е до некаде валидна.
Но ако толку плукаме по нив, заради тоа и тоа, тогаш колку ли треба да плукаме по овие кои ни убија деца на Велигден, кои секој ден не тепаат и убиваат и ни ги сквернават сите светии, константно, секој ебан ден?

aplauz.gif

Не ми одговарај вака, не се праев паметен, немој ни ти, него од муабети од постари лица што го живееле тоа време 90% немале замерка.
--- надополнето: 25 мај 2013 во 19:16 ---
Причината поради која се плука по Бугарите е до некаде валидна.
Но ако толку плукаме по нив, заради тоа и тоа, тогаш колку ли треба да плукаме по овие кои ни убија деца на Велигден, кои секој ден не тепаат и убиваат и ни ги сквернават сите светии, константно, секој ебан ден?

Па и плукаме по нив, константно, секој ден.

Аман бе! Ние не плукаме по бугарите без НЕКОЈА причина. Таа причина вие си ја стварата.

а причината е? дека ви кажуваме вистината во очите нели токму вие зборувате дека сме имале некоја задна намерение.Б'лгарија се помири политички дека постои држава Македонија и народот во неа сака да оди по свој посебен пат од Бугарија. помири се со тоа дека населението се појаснува како етнички Македонци. Сега е на ред да признаете историската вистина, ние повеќе отстапки нема да направим. Поздравувам тие со таа песна се надевам дека ќе ја разбереш!

Па и плукаме по нив, константно, секој ден.
Да, на интернет и под перница. Добро ми е позната жестокоста на македонскиот пркос.
Но, кога треба практично, во вистинскиот живот да се направи нешто конкретно, макар и нај бенигно, е тогаш излегуваат најразлични оправданија, небаре им сме адвокати на Албанците: некој ги манипулирал, не се они сите такви, станале на лева нога и се друго, што ќе ги оправда нивните пракси и ќе ги направи да изгледаат инциденти (и покрај недвосмислените секојдневни факти од медиумите и околината). Но тоа ние не им бараме нив алиби, затоа што ги сакме. Не. Ние им бараме нив алиби за да не се види нашиот кукавичлучки менталитет и нечинење, заради личен комфор.

На пример една цивилизирана меркакоја не е спротивна на ниту еден закон, не сакаат да ја спроведат.
Да беше сево ова, до сега што се деси кај нас, све што ни прават и ни правеа, во некоја нормална земја (Бугарија, Србија, Азербејџан, Бурунди, Нова Гвинеја, Науру...), албанските фирми одамна немаа да постојат, а не главниот увозник на цигари и алкохол кај нас, е фирма во раце на Албанци која го спонзорира Артан Груби, кој знаеме кој е и што е.

Така да пцуењето по Бугарија, Србија, па дури и Грција е немоќен лелек, пукање во празно кон непријател кој не ни е ни во дострел. А за тоа време прекрасната прегратка на соживотот секојдневно цеди по децилитар крв од наскоро безживотното тело.

Косово, Албанија и Грција ги ставам во ист кош во непријатели само што првиве се доста позаебани зошто ни се внатрешни непријатели додека другиве надворешни и не толку опасни. Србија и Србите ги сметам за најблиски со Македонија во секој аспект патем доволно е да отидеш и кај нив и ќе ја видиш состојбата колку те почитуваат како се однесуваат со тебе и сл.. ова со Србија/Грција и евентуалната пречка поради нив е илузија создадена од навивачките групи и политиката според мене.

Бугарија ја ставам во трета група која не ја сметам ниту за пријателска ниту за непријателска, зошто политичариве доста проблеми ни имаат направено додека народот е генерално- ок, иако и таму се наоѓа некој гниди што замараат со глупи теми.

Не дека сакам да ти се мешам во твоите убедувања ниту па сакам да почнам да хушкам против Србите на темава ама ко што гледам од Кавадарци си, не ли си слушнал за Тиквешко Востание и што се дешавало после задушувањето на востанието во Кавадарци и Велес?

Да познато ми се настанте во врска со Тиквешкото востание, епизода од македонската историја која долго време не се проучуваше, ама пак викам јас гледам од денешен аспект, не од историски настани, ако така гледаме нема наш сосед, некоја голема светска сила која има историски позитивна улога. Сите се имаат огрешено на еден или друг начин.

Сега е на ред да признаете историската вистина, ние повеќе отстапки нема да направим. Поздравувам тие со таа песна се надевам дека ќе ја разбереш!
Со таа ваша историска “вистина“ може да си направите еден лосион за хемороиди. Барем од тоа ќе има некаква корист.

Неможам да сватам нормален човек со тоа да се замара и постојано да гњави за такви банални глупости. Мене стварно ми е гајле што бил Аце и Аспарух од Кан. Вот а фак кој се замара со тие ненормални работи. Исто ми е на некој Шваба да му тупам стално на секој збор за Хитлер и Евреите...чукнете се во тие зелени тикви. Знам дека општеството ви е пореметено ама барем бидете нормални луѓе и борете се против тие глупости. Јас стално им тупам на овие што се палат по сомнителни фаци од пред 100 до 3000 години...и после ми јадат бубрези дека не сум патрио-националист како нив. Тцтцтцтцтц.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom