Општи вело муабети, прашања, совети

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.545
Поени од реакции
5.855

Иначе можда ќе ми дадат гага хидроулични дискови, па сега се мислам дали да останам на V brake или да ставам дискови.

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
Секој амортизер ако не е наместен за тежината на возачот нема да го даде својот макссимум. Плус секој возач има различен стил на возење и различни потреби. Сум сменил неколку амортизера и сум потрошил многу време да ги подесам за мојот стил на возење. Она што кај FOX не ми се допадна е тоа што има премногу линеарна работа во текот на сите 100мм(во мојот случај)...не осеќаш дека воздухот кој е компресиран прави контра притисок на рацете....плус малку е преостелив за мој вкус, се мести компресија и ред други работи, но така се губи првичниот впечаток.

За Rock Shox и DT нема да се осврнувам бидејќи немам време. И за работата на амортизерот не може да се каже каков е само со тестирање. Додека не помине 10000км по најразличен терен(голем дел на офроуд, кал, снег, прашина и мал милион други работи) а при тоа да не има расипани семеринзи, разлуфтани башинзи и целиот да не крцка....тогаш ќе може да дадеме оценка за амортизерот

Cappie

Vincere non è importante: è la sola cosa che conti
Член од
29 мај 2008
Мислења
1.914
Поени од реакции
307
За до 100 евра има некој точак подобар од тие шо се Max или тнко? Коа почнав да читам на темава ептен мерак ме фати и повеќе пари да дадам за точак, ама пусто нема :) Иначе ми треба за градска вожња, да одам до работа, до ваму, до таму, да го користам место јсп автобус :)

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
За до 100 евра има некој точак подобар од тие шо се Max или тнко? Коа почнав да читам на темава ептен мерак ме фати и повеќе пари да дадам за точак, ама пусто нема :) Иначе ми треба за градска вожња, да одам до работа, до ваму, до таму, да го користам место јсп автобус :)
Добар е максот!Денес пак ги гледав во Веро со еден другар кој планира купува велосипед.Она што на обрнав внимаие беа гумите.Одлична ширина,а и одлична шарка која супер ќе оди на асфалт.Еден црвен беше 5200 денари,а друг исти таков зелен 5900 денари.Незнам дали е некоја грешка и која цена е во прашање,али најдобро да си појдеш во агротехна веројатно би се добило и некој попуст па со останатите пари купи си заден запчаник и ланец шимано.И ќе биде и ќе вози супер.

Инаку пазете го ова!
Текстов е цитиран од Вучко!
ВЕЛОСИПЕДИ ЗА СИТЕ ГЕНЕРАЦИИ

Ажурирано пред 10 часа · Сликано во Skopje
Во продавниците на "Вучко Компани" Пристигнаа новите велосипеди од италијанскиот бренд Sprint i Ferrini. Повелете во нашите продажни салони во аеродром и позади универзална сала ве очекуваат големи изненадувања и попусти !Која црна италија жити се!Значи какви глупости пишуваат тоа е неверојатно...Спринт италијански :pos::pos:
Нека е жива мајка Блгариа:pos:

Член од
15 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
37
За ваков макс зборувате? Има налепница од агротехна.

Cappie

Vincere non è importante: è la sola cosa che conti
Член од
29 мај 2008
Мислења
1.914
Поени од реакции
307
Добар е максот!Денес пак ги гледав во Веро со еден другар кој планира купува велосипед.Она што на обрнав внимаие беа гумите.Одлична ширина,а и одлична шарка која супер ќе оди на асфалт.Еден црвен беше 5200 денари,а друг исти таков зелен 5900 денари.Незнам дали е некоја грешка и која цена е во прашање,али најдобро да си појдеш во агротехна веројатно би се добило и некој попуст па со останатите пари купи си заден запчаник и ланец шимано.И ќе биде и ќе вози супер.
Разликата во цените е можда затоа шо има два модели, едниот е со предни амортизери и тој е поскап. Во агротехна се 4600 со 5200. Јас мислев на овој поефтиниот, без амортизери без ништо, истиот од на Kolor сликата.Би одел со попроста варијанта, затоа што бара помало одржување. Инаку, ако би одел по твојот план, да додадам заден запчаник и ланец шимано, колку би коштало тоа? Ептен неодамна почнав да гледам точаци, така да не знам шо колку пари е :)

Kolor твој е? Колку го имаш? Задоволен? :)

Член од
15 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
37
Разликата во цените е можда затоа шо има два модели, едниот е со предни амортизери и тој е поскап. Во агротехна се 4600 со 5200. Јас мислев на овој поефтиниот, без амортизери без ништо, истиот од на Kolor сликата.Би одел со попроста варијанта, затоа што бара помало одржување. Инаку, ако би одел по твојот план, да додадам заден запчаник и ланец шимано, колку би коштало тоа? Ептен неодамна почнав да гледам точаци, така да не знам шо колку пари е :)

Kolor твој е? Колку го имаш? Задоволен? :)
Да, мој е точакот. Отприлика пред месец дена купен - 4500ден од продавница за бела техника и телевизори :D 5000 беа со заден, а 5500 со заден и преден амортизер. Го однесов на мајстор малку да затегни штрафови, кочници и досега имам поминато околу стотина километри и немам некоја поголема забелешка освен тоа рачето за спуштање/кревање на седлото (не е со штрафови). Не е баш цврсто и понекогаш ми се изместува. Со оглед на цената јас сум задоволен и е сосема ок точаче за стандардна вожња на асфалт. Нормално си ги има и стандардните мани на ниската класа точаци т.е слаби шалтери и кочници што полесно се олабавуваат.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678

Иначе можда ќе ми дадат гага хидроулични дискови, па сега се мислам дали да останам на V brake или да ставам дискови.
Штом се "гага" ич не му ја мисли, само купи главини за диск и монтирај. :)

Член од
31 мај 2012
Мислења
116
Поени од реакции
79
Dobro decki samo mene neshto ne mi funcionira forumov ili kaj site e taka, netot e ok drugi stranici otvara najnormalno, sabajle forumov nemozev da go otvaram, a eve i sega neshto vergla

Be unique
www.dragoncustom.wordpress.com
--- надополнето: 15 мај 2013 во 23:18 ---
Dobro decki samo mene neshto ne mi funcionira forumov ili kaj site e taka, netot e ok drugi stranici otvara najnormalno, sabajle forumov nemozev da go otvaram, a eve i sega neshto vergla

Be unique
www.dragoncustom.wordpress.com

Член од
15 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
37
Не е само кај тебе, сајтов има проблеми. И кај мене на моменти е пребавен или воопшто не отвора.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
За ваков макс зборувате? Има налепница од агротехна.

Да, мој е точакот. Отприлика пред месец дена купен - 4500ден од продавница за бела техника и телевизори :D 5000 беа со заден, а 5500 со заден и преден амортизер. Го однесов на мајстор малку да затегни штрафови, кочници и досега имам поминато околу стотина километри и немам некоја поголема забелешка освен тоа рачето за спуштање/кревање на седлото (не е со штрафови). Не е баш цврсто и понекогаш ми се изместува. Со оглед на цената јас сум задоволен и е сосема ок точаче за стандардна вожња на асфалт. Нормално си ги има и стандардните мани на ниската класа точаци т.е слаби шалтери и кочници што полесно се олабавуваат.
Eи незнам навистина!Мислам дека овој со амортизер беше!И зелен беше по боја.Најдобро да си појде и да си провери.
Уф па 4600 воопшто не е скапо,особено ако ти дадат и плус попуст тоа е џабе.Но веројатно има и повеќе варијанти те. опрема па затоа и се разлика тие цени.Овие во Веро беа со алуминиумски кочници.Инаку за запчаник зимата ставив на мојот исто така мах кој го возам во викендица.Но мораше да се смени и ланец и мислам дека ме фати 800 денари комплет.Запчаник 7мо фаз.Како и да е тој и вака ќе ти вози али ако сакаш да го направиш подобар можеш да му смениш.Инаку овој во викендица го имам веќе 5-6 година
и сум премногу задоволен.Би требало и новиве модели да се такви.Реално јас би пробал да му ставам и осмо фаз позади доколку се најде тука(би требало да има),па би го направил 24брзински и понатаму би одел на едни шалтери рапид фајр со што би се

спасил од вртечките шалтери кои и те како ме нервираат.:mad:Ако се мисли на време и се направи добра идеја,може со мали пари да биде екстра велосипед,па дури да биде спремен и за угорнини како низ водно итн.

Се е битно колку попуст ќе добиеш на деловите,али одприлка со попуст некаде вака би те чинело.Цениве ми се од една наша продавница поточно од нејзиниот сајт.На нив имаш попуст грубо околу 10%.Веројатно би можело уште некои 5% да оди попустот,али за тоа ќе треба да појдеш и да си прашаш.Како и да е јас пишав како јас би направил за да го доведам во топ состојба.Но и без овие делови ќе ти врши и тоа како работа.

-заден менувач околу 900 денари,
-8фаз(имало и кај нас)запчаник и ланец околу 950 денари(7 мо фаз околу 800 денари)
-преден погон околу 1200 денари
-шалтери околу 1500 денари(како на сликата) 3х8

Вкупно околу 4400 денари би испаднале деловите,со тоа што ако најдеш можеш да земеш и преку оглас доколку некој продава,па да ти испадне и доста поевтино.

Како и да е предност ти е што во секој момент можеш да си ги смениш деловите.Денес утре,па и после 5 години.

Со овие делови велосипедот ќе биде супер според мене.Ќе биде многу подобар од еден каприоло,полар,па и од доста други велосипеди кои и се по 13-14000 денари.Преден менувач и не мора да менуваш али ако сакаш можеш понатаму,но како и да е тие се евтини т.е не надминува 500 денари сигурно.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Луѓе кажете ми кој e најдобар велосипед од овие или некој 4ти со слична цена.

1. MERIDA MATTS 10V
2. SPECIALIZED HARDROCK
3. GT AGGRESSOR 2.0
Од овие што си ги набројал, Merida-та има најдобри делови, колку-толку е подобра од другите два. :)
--- надополнето: 16 мај 2013 во 09:20 ---
Со овие делови велосипедот ќе биде супер според мене.Ќе биде многу подобар од еден каприоло,полар,па и од доста други велосипеди кои и се по 13-14000 денари.Преден менувач и не мора да менуваш али ако сакаш можеш понатаму,но како и да е тие се евтини т.е не надминува 500 денари сигурно.
Тука не би се сложил со тебе, заборави на рамката која кај Max велосипедите е "тенеке". Не е се во деловите и до рамката е. Ракмите на Max ги "штанцаат" како чоколатца во Кина, додека кај овие се користат далеку поквалитетни материјали и некој колку толку ги мислел. И на Yugo да му ставиш подобри делови никогаш нема да биде ни приближно BMW. :)

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Од овие што си ги набројал, Merida-та има најдобри делови, колку-толку е подобра од другите два. :)

Тука не би се сложил со тебе, заборави на рамката која кај Max велосипедите е "тенеке". Не е се во деловите и до рамката е. Ракмите на Max ги "штанцаат" како чоколатца во Кина, додека кај овие се користат далеку поквалитетни материјали и некој колку толку ги мислел. И на Yugo да му ставиш подобри делови никогаш нема да биде ни приближно BMW. :)
Во ред!Се сложувам до некаде.Нормално дека рамката е подобра,но за цена од 14000 денари ќе ги нема овие делови како погоре.За тие пари ставаат оние шифтерине што се на вртење :(
Но како и да е не верувам дека на членот му треба повеќе од она што му напоменав горе.Маx-oт и без шимано деловите ќе му вози супер,а со нив ќе го чини 9000-10000 денари максимум.Се зависи со попуст како ќе мине.

Ипак ќе заштеди 4000-5000 денари и ем ќе вози велосипед со поубави делови.А рамката ако не е некој тркач ќе му брка и тоа како работа.Јасно е и дека тие на полар и каприоло не се некој рамови од висока класа,па и тие не се баш лесни.Не верувам дека разликата е повеќе од 1кг меѓу максот и некој каприоло,полар и сл.Можеби и е помала.А на членот и не верувам дека ќе му вршат работа тие грамови евентуално 1кг.Како и да е останува простор и со тие 4-5000 денари да си земе понатаму доколку сака убав рам.Ќе се најде некој на оглас веројатно....:)
--- надополнето: 16 мај 2013 во 11:50 ---

Во ред!Се сложувам до некаде.Нормално дека рамката е подобра,но за цена од 14000 денари ќе ги нема овие делови како погоре.За тие пари ставаат оние шифтерине што се на вртење :(
Но како и да е не верувам дека на членот му треба повеќе од она што му напоменав горе.Маx-oт и без шимано деловите ќе му вози супер,а со нив ќе го чини 9000-10000 денари максимум.Се зависи со попуст како ќе мине.

Ипак ќе заштеди 4000-5000 денари и ем ќе вози велосипед со поубави делови.А рамката ако не е некој тркач ќе му брка и тоа како работа.Јасно е и дека тие на полар и каприоло не се некој рамови од висока класа,па и тие не се баш лесни.Не верувам дека разликата е повеќе од 1кг меѓу максот и некој каприоло,полар и сл.Можеби и е помала.А на членот и не верувам дека ќе му вршат работа тие грамови евентуално 1кг.Како и да е останува простор и со тие 4-5000 денари да си земе понатаму доколку сака убав рам.Ќе се најде некој на оглас веројатно....:)
Луѓе кажете ми кој e најдобар велосипед од овие или некој 4ти со слична цена.

1. MERIDA MATTS 10V
2. SPECIALIZED HARDROCK
3. GT AGGRESSOR 2.0
И јас сум за меридата....

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Би ви дал совет тие што ќе купуваат велосипед од типот на Макс, Собим и слични да земат велосипед со фиксна виљушка, има повеќе шанси да не цркне за една година.

Kajgana Shop

На врв Bottom