Летчо математикава слабо некако, или твое време не се навлегуваше до толку во оваа област. Јас би препорачал полека со ред, од броење на прсти на рака..
Суицидалноста како појава најмногу е од хомофобно окружување, религија, сваќања, кои да си признаеме од твое време се смениле поприлично.
До тогаш со искрена желба кучката од комшии да ти возврати на твојот крик,
Celsius
Госпоѓо, и во Холандија неколку пати повеќе гејојте страдаат од психози депресии и се самоубиваат. Немет таму хомофобија. Во Холандија хомосексуалноста е легална од 1811тата година (иљада и осумстоединајста). Овде уште аги бегови и паши владееа, ајдуци со кубури и џефердари пресретнуваа турски карвани, струјата нe беше измислена, уше пола век требаше да помине до америчката граѓанска војна, Абрахрам Линколн беше мрсулко од 2 години, Наполеон беше император, Бисмарк не беше уште роден, Германија не постоеше како држава, Бетовен се уште не ги искомпонирал најголемите дела, почнаа да пловат првите пароброди, Индија се уште не беше Англиска колонија, Австралија не постоеше како држава туку една колонија со затвореници......... А во Холандија слободно се клецкаа шмукаа цицаа и прскаа гејојте.
Два века веќе хомосексуалноста е слободна легална и прифатена во Холандија. генерации и генерации холандски гејој проживееа во слобода и без ограничувања. Сите закони, за брак, дискриминација посвојувања... ги имаат таму. Позаштитени се од пандите.
И пак неколку пати повеќе гејојте таму голтаат апчиња, сечат вени со жилети, клаваат глави во плински релни, испитуваат длабочина на каналите со камен околу врат, си ги истураат мозоците со пушки и пиштоли, скокаат од згради и се нишат по овошки. Јас не велам дека таа состојба не ме радува, туку велам дека сепак зад гејствоо како “слободен избор и орјентација овбвиткана во шарено знаме во стилот “све ми боје лепо стоје“ се крие мрачна и страшна опасност.
--- надополнето: 6 мај 2013 во 08:16 ---
Не. Хомосексуалноста е нормална сексуална ориентација, значи кога велам нормална (а тоа не го велам само јас, туку тоа е и истражувано и дојдено до таков заклучок), тоа значи дека е на исто ниво како хетеросексуалноста и бисексуалноста, ни повеќе ни помалку. Збориме за сексуални ориентации, а ти не можеш да споредуваш хомосексуалност со слепило. А, кога веќе збориме за болести, можно е ти да имаш алцхајмерова болест, пошо цело време повторуваш исти те исти работи. Инаку, не е можно сите ЛГБТ лица да бидат јавни личности во Р.М, и да ги знае целата јавност. И, неможам да паднам на твое ниво, па да почнам да ти ги набројувам секојдневните инциденти во МК, што се од страна на хетеросексуални лица, а и смешно и просто е да се води дискусија на таков начин.
Маче, орјентација е избор, хомосексуалноиста не е избор. Можеш политички да бидепш лево или десно орјентиран и да смениш орјентација некогаш, но не си се родил како левичар или десничар, можеш да бидеш орјентиран во спорт кон ракомет или фудбал или тенис, на школо си орјентиран кон природните науки или кон општествените па потаму да завршиш факултет сосем друг, во музика орјентиран повеќе кон рок или блуз или панк... Орјентација е уште една измама од многуте со кој гејојте сакаат да ни замачкаат очи. Ко слеп некој да рече „Јас сум орјентиран да не гледам, ако ми се присака ќе прогледам“
Не е така прозаично и наивно. Тие се родени со абнормални и противприродни сексуални инстинкти. Не можат да го надвладеат. Не можат да се ПРЕорјентираат. Орјентација е променлива категорија, тоа подразбира дека некогаш некаде се орјентирале и можат пак да сменат.
Инциденти со гејој во МК нема зато што Македонија е можеби најтолерантна држава во тој поглед во Европа. Боки 13 кој е како појава дури и до вулгарност отворено и јавно симбол на таа настраност - слободно се шета, пазарва, излегува по кафиќи имаше своји ТВ емисии, концерти. Коче кој со години можи и децении е единствен оригинално природен геј во МК, слободно се шета, патува, излегува со друштво, се дружи со амбасадори, гостува по емисии.
Знаеш ли ти што е дискриминаија? Оди со македонско знаме по селата тетовски или липково да го развееш. седни на трибината на Комити со маица од Пелистер и навивај за пелистер на утакмица, појди со транспарент на СДСМ на митинг на ВМРО, клај крст околу врат и библија в раце и влези в џамија во петок на молитва..... Гејојте во МК не се дискриминирани , никој не ги теба убива затвара. Едноставно ги нема, 2-3 се јавно произнесени за гејој и можеби десетина анонимни. Толку се. Зато ни свое озбилно здружение не можат да оформат. На паради сам коче шета бе. На телевизија - сам коче. Еден не застана до него. И ќе ми викаш бараме права?!