Хомосексуални бракови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Тоа ти е политичка игра. Најверојатно сојузниците од западот му налагаат некои правила. СИГУРНО на Бериша многу не му дошло до хомозаедницата. Не е далеку минатото кога левицата кривично ги осудуваше хомосексуалците и беше забрането дури и да се спомне, до сегашноста кога левицата е главен подржувач на хомосексуалците. Све ти е тоа кај дувне ветерот.

Се согласувам. Како што се врши притисок за многу работи, можно е и за ова да е вршен притисок. На запад геј заедницата ја сфаќа сериозно можноста да влијае врз многу одлуки кои се носат. Ќе се финансираат кампањи и ќе се врши притисок врз Европски политичари да вршат притисок и на Балканот. Слично е и со САД. Демократите имале либерална политика, но никогаш пред Обама не застанале цврсто во одбрана на истополови бракови . Се финансира од геј лоби и мора да го одработи тоа. Има една добро разработена медиумска кампања која ги руши стереотипите околу лгбт луѓето и со самото тоа го зголемува процентот на подржувачи на рамноправноста. Така денес во САД околу 60% се согласни за истополови бракови.Од друга страна, Французите во малку поголем број се противат на истополовите бракови, но најверојатно до крајот на годината законот комотно ќе помине низ органите на власта. Како што и ти кажа во предходниот пост, или побројниот победува, или посилниот како во случајов.

Хомосексуалноста е исто толку природна како и дијабетес, далтонизам, вродени срцеви мани, слепило, раѓање со мањак или вишак екстремитети.....
Инаку во Македонија има 2 геја. Едниот е Коче - директорот на гејскиот еснаф и едно чупе режисер во театар мислам штипскиот или велешкиот....
Коче беше еднаш на мета на физичко малтретирање, киднапирање, измачување и тепање. Од страна на неговиот дечко во БТ во 90 сетите./ Беше држан 2-3 дена врзан на столица а дечкото - гејот го тепаше и бодеше мислам ради љубомора. Тоа дечко пред неколку месеци во БТ си го одзеде животот под дејство на дрога сечејќи вени со искршено стакло. Значи сумирано, единствено во Македонија геј е малтретиран и физички нападнат од друг геј. А статитистиката вели дека 33% геја во Македонија се насилни наркомани и самоубиствени.
Сега шо прајме?
Не. Хомосексуалноста е нормална сексуална ориентација, значи кога велам нормална (а тоа не го велам само јас, туку тоа е и истражувано и дојдено до таков заклучок), тоа значи дека е на исто ниво како хетеросексуалноста и бисексуалноста, ни повеќе ни помалку. Збориме за сексуални ориентации, а ти не можеш да споредуваш хомосексуалност со слепило. А, кога веќе збориме за болести, можно е ти да имаш алцхајмерова болест, пошо цело време повторуваш исти те исти работи. Инаку, не е можно сите ЛГБТ лица да бидат јавни личности во Р.М, и да ги знае целата јавност. И, неможам да паднам на твое ниво, па да почнам да ти ги набројувам секојдневните инциденти во МК, што се од страна на хетеросексуални лица, а и смешно и просто е да се води дискусија на таков начин. :coffee:

Проблемот што некои тука не го сфакаат е што светот се менува во многу аспекти, трпи трансформација. Моментално е во хаос. Еден од бипродуктите на истиот е масовна либерализација на многу работи, во овој случај сексуалноста и нековенционалните родови определби. Истата е неминовна, како и многу други промени со поинаква природа кои ја следат оваа. Тука можат да зборат што сакаат, на времето вака се лупаа во гради кога дојде на тема декриминиизацијата на хомосексуалноста, па се случи. Сега јадат гомна за отворено геј луге, еве ги отворено геј луге без поголеми проблеми тераат живот и шетаат по градов (не знам за другите градови, ама Скопје да), сега контраверзии прават легализациите на бракови и посвојување деца од такви парови, ке дојде време и тоа да се случи, со предвесие на закон за анти-дискриминација по таа основа. Ако Македонија сака да биде дел од реформираниот свет, ке го проголта и овој залак, мегу многу други неудобно големи и/или бодликави залаци. Направија реформи со образованието преку една од најпробивните гранки на светското образование, информатиката. Ја промовираа овде преку кампањи и сл. Видоа дека ке мора на тоа поле да се такмичат со светот, реагираа. Исто така и за некои енергетски проекти. Сега инает тераат, ама има граници до кога мођат да го тераат филмот со црквата и религијата

Хомосексуалноста е исто толку природна како и дијабетес, далтонизам, вродени срцеви мани, слепило, раѓање со мањак или вишак екстремитети.....
Инаку во Македонија има 2 геја. Едниот е Коче - директорот на гејскиот еснаф и едно чупе режисер во театар мислам штипскиот или велешкиот....
Коче беше еднаш на мета на физичко малтретирање, киднапирање, измачување и тепање. Од страна на неговиот дечко во БТ во 90 сетите./ Беше држан 2-3 дена врзан на столица а дечкото - гејот го тепаше и бодеше мислам ради љубомора. Тоа дечко пред неколку месеци во БТ си го одзеде животот под дејство на дрога сечејќи вени со искршено стакло. Значи сумирано, единствено во Македонија геј е малтретиран и физички нападнат од друг геј. А статитистиката вели дека 33% геја во Македонија се насилни наркомани и самоубиствени.
Сега шо прајме?

Летчо математикава слабо некако, или твое време не се навлегуваше до толку во оваа област. Јас би препорачал полека со ред, од броење на прсти на рака..
Суицидалноста како појава најмногу е од хомофобно окружување, религија, сваќања, кои да си признаеме од твое време се смениле поприлично.

До тогаш со искрена желба кучката од комшии да ти возврати на твојот крик,
Celsius

Да ти е мерак да го читаш Јамајка (добро дојде, не сум те видела оддамна:))
Сте знаеле и културно да разговарате на темава, баш ми е мило. Секогаш се караме сега да ве пофалам малце :)

Летчо математикава слабо некако, или твое време не се навлегуваше до толку во оваа област. Јас би препорачал полека со ред, од броење на прсти на рака..
Суицидалноста како појава најмногу е од хомофобно окружување, религија, сваќања, кои да си признаеме од твое време се смениле поприлично.

До тогаш со искрена желба кучката од комшии да ти возврати на твојот крик,
Celsius
Госпоѓо, и во Холандија неколку пати повеќе гејојте страдаат од психози депресии и се самоубиваат. Немет таму хомофобија. Во Холандија хомосексуалноста е легална од 1811тата година (иљада и осумстоединајста). Овде уште аги бегови и паши владееа, ајдуци со кубури и џефердари пресретнуваа турски карвани, струјата нe беше измислена, уше пола век требаше да помине до америчката граѓанска војна, Абрахрам Линколн беше мрсулко од 2 години, Наполеон беше император, Бисмарк не беше уште роден, Германија не постоеше како држава, Бетовен се уште не ги искомпонирал најголемите дела, почнаа да пловат првите пароброди, Индија се уште не беше Англиска колонија, Австралија не постоеше како држава туку една колонија со затвореници......... А во Холандија слободно се клецкаа шмукаа цицаа и прскаа гејојте.
Два века веќе хомосексуалноста е слободна легална и прифатена во Холандија. генерации и генерации холандски гејој проживееа во слобода и без ограничувања. Сите закони, за брак, дискриминација посвојувања... ги имаат таму. Позаштитени се од пандите.
И пак неколку пати повеќе гејојте таму голтаат апчиња, сечат вени со жилети, клаваат глави во плински релни, испитуваат длабочина на каналите со камен околу врат, си ги истураат мозоците со пушки и пиштоли, скокаат од згради и се нишат по овошки. Јас не велам дека таа состојба не ме радува, туку велам дека сепак зад гејствоо како “слободен избор и орјентација овбвиткана во шарено знаме во стилот “све ми боје лепо стоје“ се крие мрачна и страшна опасност.
--- надополнето: 6 мај 2013 во 08:16 ---
Не. Хомосексуалноста е нормална сексуална ориентација, значи кога велам нормална (а тоа не го велам само јас, туку тоа е и истражувано и дојдено до таков заклучок), тоа значи дека е на исто ниво како хетеросексуалноста и бисексуалноста, ни повеќе ни помалку. Збориме за сексуални ориентации, а ти не можеш да споредуваш хомосексуалност со слепило. А, кога веќе збориме за болести, можно е ти да имаш алцхајмерова болест, пошо цело време повторуваш исти те исти работи. Инаку, не е можно сите ЛГБТ лица да бидат јавни личности во Р.М, и да ги знае целата јавност. И, неможам да паднам на твое ниво, па да почнам да ти ги набројувам секојдневните инциденти во МК, што се од страна на хетеросексуални лица, а и смешно и просто е да се води дискусија на таков начин. :coffee:
Маче, орјентација е избор, хомосексуалноиста не е избор. Можеш политички да бидепш лево или десно орјентиран и да смениш орјентација некогаш, но не си се родил како левичар или десничар, можеш да бидеш орјентиран во спорт кон ракомет или фудбал или тенис, на школо си орјентиран кон природните науки или кон општествените па потаму да завршиш факултет сосем друг, во музика орјентиран повеќе кон рок или блуз или панк... Орјентација е уште една измама од многуте со кој гејојте сакаат да ни замачкаат очи. Ко слеп некој да рече „Јас сум орјентиран да не гледам, ако ми се присака ќе прогледам“
Не е така прозаично и наивно. Тие се родени со абнормални и противприродни сексуални инстинкти. Не можат да го надвладеат. Не можат да се ПРЕорјентираат. Орјентација е променлива категорија, тоа подразбира дека некогаш некаде се орјентирале и можат пак да сменат.
Инциденти со гејој во МК нема зато што Македонија е можеби најтолерантна држава во тој поглед во Европа. Боки 13 кој е како појава дури и до вулгарност отворено и јавно симбол на таа настраност - слободно се шета, пазарва, излегува по кафиќи имаше своји ТВ емисии, концерти. Коче кој со години можи и децении е единствен оригинално природен геј во МК, слободно се шета, патува, излегува со друштво, се дружи со амбасадори, гостува по емисии.
Знаеш ли ти што е дискриминаија? Оди со македонско знаме по селата тетовски или липково да го развееш. седни на трибината на Комити со маица од Пелистер и навивај за пелистер на утакмица, појди со транспарент на СДСМ на митинг на ВМРО, клај крст околу врат и библија в раце и влези в џамија во петок на молитва..... Гејојте во МК не се дискриминирани , никој не ги теба убива затвара. Едноставно ги нема, 2-3 се јавно произнесени за гејој и можеби десетина анонимни. Толку се. Зато ни свое озбилно здружение не можат да оформат. На паради сам коче шета бе. На телевизија - сам коче. Еден не застана до него. И ќе ми викаш бараме права?!

Госпоѓо, и во Холандија неколку пати повеќе гејојте страдаат од психози депресии и се самоубиваат. Немет таму хомофобија. Во Холандија хомосексуалноста е легална од 1811тата година (иљада и осумстоединајста). Овде уште аги бегови и паши владееа, ајдуци со кубури и џефердари пресретнуваа турски карвани, струјата нe беше измислена, уше пола век требаше да помине до америчката граѓанска војна, Абрахрам Линколн беше мрсулко од 2 години, Наполеон беше император, Бисмарк не беше уште роден, Германија не постоеше како држава, Бетовен се уште не ги искомпонирал најголемите дела, почнаа да пловат првите пароброди, Индија се уште не беше Англиска колонија, Австралија не постоеше како држава туку една колонија со затвореници......... А во Холандија слободно се клецкаа шмукаа цицаа и прскаа гејојте.
Два века веќе хомосексуалноста е слободна легална и прифатена во Холандија. генерации и генерации холандски гејој проживееа во слобода и без ограничувања. Сите закони, за брак, дискриминација посвојувања... ги имаат таму. Позаштитени се од пандите.
И пак неколку пати повеќе гејојте таму голтаат апчиња, сечат вени со жилети, клаваат глави во плински релни, испитуваат длабочина на каналите со камен околу врат, си ги истураат мозоците со пушки и пиштоли, скокаат од згради и се нишат по овошки. Јас не велам дека таа состојба не ме радува, туку велам дека сепак зад гејствоо како “слободен избор и орјентација овбвиткана во шарено знаме во стилот “све ми боје лепо стоје“ се крие мрачна и страшна опасност.

Ме потсети со самоубиствата, пред два дена скоро цел ден го преседов во интерно одделение.
Од вкупно 7-8 пациенти што беа тие неколку часа, дури три беа обиди з самоубиство.
Девојка што испила кила Доместос со неполни 20 години, еден Ром кој голтнал поголема количина на дијазепами и еден семеен човек од по селата кој голтнал некој тврд предмет во тешка алкохолизирана состојба.
Страшна работа навистина што се случува во нашето општество. Она се премногу луѓе со обиди за самоубиство за еден месец, не пак за еден ден.

Друга работа во врска со твојот пост, претпоставка дека можеби си во право со статистиката, па гејовите се посклони кон самоубиства.
И кое би било твоето решение за да се намали процентот на самоубиства кај гејовите?
Рехабилитација во центарот "Црна Река" кај соседите се покажа неуспешен метод против педеризам.
Мислиш дека тоа што ќе му се укини правото на брак во Холандија ќе се намали процентот за самоубиство?
Вака како што ти е пишан постот ми изгледа како да апелираш до младите како бесплатна реклама на МТВ да не стануваат гејови, божем некој сака да биде геј по сопствен избор.

Ме потсети со самоубиствата, пред два дена скоро цел ден го преседов во интерно одделение.
Од вкупно 7-8 пациенти што беа тие неколку часа, дури три беа обиди з самоубиство.
Девојка што испила кила Доместос со неполни 20 години, еден Ром кој голтнал поголема количина на дијазепами и еден семеен човек од по селата кој голтнал некој тврд предмет во тешка алкохолизирана состојба.
Страшна работа навистина што се случува во нашето општество. Она се премногу луѓе со обиди за самоубиство за еден месец, не пак за еден ден.

Друга работа во врска со твојот пост, претпоставка дека можеби си во право со статистиката, па гејовите се посклони кон самоубиства.
И кое би било твоето решение за да се намали процентот на самоубиства кај гејовите?
Рехабилитација во центарот "Црна Река" кај соседите се покажа неуспешен метод против педеризам.
Мислиш дека тоа што ќе му се укини правото на брак во Холандија ќе се намали процентот за самоубиство?
Вака како што ти е пишан постот ми изгледа како да апелираш до младите како бесплатна реклама на МТВ да не стануваат гејови, божем некој сака да биде геј по сопствен избор.

Moe решение?

Гејојте сами си ја надробија попарата - сами нек ја сркаат. Во 70 десетите агресивно гејојте водеа кампања за отстранување на гејството од листата на болести. Прочитај маллце што правеа, упаѓаа насилно на психијатриски конвенции и семинари, им ја прекинуваа работата, им одземаа збор на познати научници кои сакаа да дискутираат на тема хомосексуалност, организираа демонстрации пред ординации и клиники каде се лекуваа хомосексуалци, почнаа политички да лобираат. Под тој притисок асоцијацијата на психијатри изврши гласање и со 33% ЗА, ја тргнаа од листа на болести. Тоа би било идеално да можеше реално така да се решаваат проблеми, оп гласаме дека ракот не е болест - и нема повеќе рак, оп гласаме дека нема повеќе кардиоваскуларни болести, гласаме дека нема дијабетес..... за месец дена сите болести ќе ги искоренеме. Значи гејстввото не беше тргнато како болест поради медицински и научни истражувања - туку под притисок застрашување и политичко лоби. Аи болестите психозиите депресиите и самоубиствата си останаа, но сега пошто не е болест ни еден психијатар не може или не смее да лекува некој од гејство ни да му напише дијагноза ни пак некоја фармацевтска или научна институција да бара лек. Пошто не постои званично како болест - нема ни основ да се истражува, експериментира и бара решение. Само после нколку години Асоцијацијата на психолози на Америка увиде дека е направена поголема штета од колку корист и пак ја ставија на гласање одлуката да гејството се врати на листа на болести , и многу повеќе гласаа ЗА од тогаш кога гласаа да се тргне, но политичкото лоби на гејојте веќе беше премногу силно за да се спроведе таа одлука, не беше дозволено од повисоки инстанци да се врати. Така да сега имаме куп луѓе со ризичен фактор на психолошки и психијатриски зболувања, склони кон самоубиства но нема кој да им помогне. Не можат да ги лечат ( и не смеат) пошто таква болест нема - можат само симптомите да им ги лечат привремено. Ако веќе гејојте самите рекле Нам не ни треба никаква помош ние сме здрави, кој друг да трча да им решава проблемите? Јас?? сакаат да се здрави - нека се, сакаат да се убиваат - ете им колку сакаат, сакаат прав и закони - сами нек се изборат за нив. Не сакаа медицината и науката да се обидат да им помогнат, заовие 30 години сигурно же имаше некој помак кон решението, денес ни самите гејој н е можат да кажат оти се гејој, не се знае ни точната причина, зато шо ја прекинаа медицината и науката да истражува на тоа поле.
Си направија самите еутаназија.

Let 3

Споредбите не ти се на место со карцином, дијабетис, кардиоваскуларни болести од причина што се намалува квалитетот на живот во првата група на болести, додека хомосексуалноста како појава во ништо не му пречи на еден организам да функционира нормално.
Не сакам да навлегувам во поле во кое што немам појма и дали со тоа што ќе му вметнат вештачки тестерон на некој пасивен геј би почнал да гледа по жени или пак би станал активен или колку би било успешно конвертирањето.
Од досегашните пракси лекувањето на хомосексуалност е без ефект, или му ги убиваат емоциите на хомосексуалецот па станува машина за семен материјал или пак до толку се искомплексира личноста што не е способен за ништо.
Од друга страна најмалку што ми фали е државата да ја прогласи хомосексуалноста како болест и да ми запира пари за да може да го лечи Шкорпи за истиот да почне да се размножува и да има деца, кога истата едвај ми обезбедува комбе за брза помош кога ми е потребно.
Да не споменувам дека ќе треба и да донирам по 100 ден. на телефон за да му помогниме на некој геј да оди во Германија на лекување зошто во Македонија не можи да го добие потребниот третман за неговиот случај кој е покомплициран.

Ова е моето размислување...Еден просечен Шкорпи и неговиот геј пријател воопшто не ми сметаат во мојот живот. Дали Шкорпи како геј има поголеми шанси од мене како стрејт да западне во депресија и самоубие и тоа воопшто не ме тангира.
Од тие причини не гледам апсолутно никаква причина хомосексуалноста да се апсолвира како болест во едно општество.

Let 3

Споредбите не ти се на место со карцином, дијабетис, кардиоваскуларни болести од причина што се намалува квалитетот на живот во првата група на болести, додека хомосексуалноста како појава во ништо не му пречи на еден организам да функционира нормално.
Не сакам да навлегувам во поле во кое што немам појма и дали со тоа што ќе му вметнат вештачки тестерон на некој пасивен геј би почнал да гледа по жени или пак би станал активен или колку би било успешно конвертирањето.
Од досегашните пракси лекувањето на хомосексуалност е без ефект, или му ги убиваат емоциите на хомосексуалецот па станува машина за семен материјал или пак до толку се искомплексира личноста што не е способен за ништо.
Од друга страна најмалку што ми фали е државата да ја прогласи хомосексуалноста како болест и да ми запира пари за да може да го лечи Шкорпи за истиот да почне да се размножува и да има деца, кога истата едвај ми обезбедува комбе за брза помош кога ми е потребно.
Да не споменувам дека ќе треба и да донирам по 100 ден. на телефон за да му помогниме на некој геј да оди во Германија на лекување зошто во Македонија не можи да го добие потребниот третман за неговиот случај кој е покомплициран.

Ова е моето размислување...Еден просечен Шкорпи и неговиот геј пријател воопшто не ми сметаат во мојот живот. Дали Шкорпи како геј има поголеми шанси од мене како стрејт да западне во депресија и самоубие и тоа воопшто не ме тангира.
Од тие причини не гледам апсолутно никаква причина хомосексуалноста да се апсолвира како болест во едно општество.
Начинот на размислување ти е погрешен, или ајде логиката.
Поинаку би размилсувал кога хомосексуалците би биле заштитени со закон и би добиле екстра права со што автоматски ти би станал граѓанин од втор ред.
Поинаку би размилсувал кога ајде да речиме некој е за бркање од работа, и ке те избркаат тебе наместо некој педер само затоа што тој педер би се повикувал на дискриминација, па газда како гадза да не си пика трн во здрава нога ке те избрка тебе. Полесно и поедноставно ке му биди.
Ајде конкурирате за стан. Ако не го добиеш ти никому ништо, ако не го добие тој одма ке крени прашина дека не го добил затоа што бил педер и со самото тоа дискриминиран.
Сакаш понатаму.
Ти и партнерката сакате да посвоите бебе. Не ви даваат од Х причини. Никому ништо.
Геј пар бара бебе. Не им даваат. Одма прашина дека се дискриминирани.
И списокот продолжува и продолжува.
Работата ке оди доттаму што како денес некој Роми и Македонци што се пишуваат Албанци само за да фатат државна работа, како што некој се пишат Бугари за да земат пасош, утре ке се пишуваат педери само затоа што законот им дава поголеми права од останатите и поголеми бенефиции во животот. Што би те спречило тебе на пример да се пишиш педер по ориентација, и со тоа да се вработиш како загрозена група, да имаш поголеми бенефиции, полесен живот, побрзо да земеш стан или кредит со поповолени услови и тн и тн.
Дај гледајте малце подалеку од носот, а не да бркате мода.
Утре од глава може да ви се врати тоа што денес сте сакале да бидете во тренд.
Дома што сакаат нека бидат и што сакаат нека прават. Не гледам никаква потреба да бидат ни со една точка или запирка во законот или уставот попривилегирани од мене само затоа што се педери.
И порано некаде имав запишано.
Ако ти влепам шамар тебе како на нормален човек ке ме тужиш за напад и навреда пример. Ама ако притоа бидиш и педер можат да ми накалемат уште незнам што. Како бела мечка да удрив. Зошто ?? Дека нејкел да се еби со жени а сакал да се еби во газ.
Тоа го сакаш во иднина?
Пошто за тоа се залагаш.

Let 3

Да беше по твое до сега медицината ќе се сведеше на средновековни начини... големи сипаници... ех до сега не се излечија, не бараме појќе, детска парализа, тифус, маларија.... се си има своја историја на истражувања, барања на одговори, изнајдуввања на решенија. Колку луѓе умреле од чума, од инфекции па никој не застанал да каже е нема лек за ова креваме раце, туку се труделе барале експериментирале и денес мнооогу болести се искоренети, многу се излечиви. Гејојте со своите постапки му врзаа рацете на најмоќните и најсовремените земји и науки да истражуваат и бараат чаре за таа абнормалност. Секој ден се открива и лек за Сида, мислам дека веќе има и успешно излечени, шо ќе беше да како тебе во средина на 80 десети рекоа - досеггашни третмани не дадоа лек - баталете ова не се лекува.
Уште не е научно познато ни како доаѓа да гејството, можеби е процес кој може да се застане, запре, самите гејој не знат оти се гејој страдаат патат се убиваат паѓаат во психози и депресии а неќат ни да се потрудат да осознаат зошто е тоа така, која е причината што да се направи да не дојде до тоа..... Тоа е од една страна и безобразлук од нивна страна.

Логикава некако слаба страна ти е а си се повикуваш на неа. Викаш дека со донесување на закони во полза на педерите ти ќе се чуствуваш како граѓанин од втор ред. А бе маже јас се чудам како во оваа држава се чуствуваш како граѓанин од ПРВ ред?
Зар не е дискриминирачки да го кажеш тоа?
Ако му работеше логикава на сите во земјава немаше да имаме рамковен договор, бидејќи нели сите мажишта се тука. Јас бев мал за време на конфликтот ама зошто тогаш не се размислувало вака?
Зошто еден министер за одбрана да несака да каже да живее Македонија?
Не се чуствуваш инфериорен во сопствената земја?
доколку мислиш дека ова погоре е ок тогаш те свајќам каде логикава ти заминала на Марс.

Нејсе тоа горе и не беше муабетот.
Процентот на самоубиства кај педерите во Холандија: Види дури и напредните општества во тој поглед сеуште го тајат генот на хомофобијата во помал или поголем процент. Наметнатите норми на општеството прават притисокот кој го чуствува еден геј да е огромен. Дури и во најлиберално општество не е лесно да кажеш дома дека наместо девојка ќе донесеш дечко а притоа сите да почнат да ја пеат Алелуја и снегулки да почнат да паѓаат сред јули, нели?
Е тоа е проблемот, кога ти на твоето дете од мали нозе ќе го научиш да ги почитува луѓето според карактерните црти кои ги поседуваат, кога ќе ја научиш ќеркати да не ја интересираат трач муабети, кога ќе го воспиташ детето во еден дух на хармонија каде му дадеш до знаење дека светот е негово место да се докажи, а не да суди, тогаш ќе почне да се менува нешто.
Самиот менталитет во целата земја налага да ти е непријатно од тоа што го чуствуваш од ТВ реклами, филмови, музика итн итн. Да работите почнаа да се менуваат и мило ми е. Од тоа што јас го гледам, младите генерации се многу полиберални.
Не кажувам дека прифајќањето на геј луѓето е лесно, но вољата да му помогнеш на некој да се чуствува подобро е доволна.
Let 3, целосно се согласувам дека самата геј заедница во македонија е неволна да си ги бара своите права, но фактот дека има 2 геја во македонија не ти држи вода. Можеш да кажеш дека геј заедницата е инфериорна кон самата себе, се одалечува од сопствените права со цел да се заштитат (ма да поглупо нешто неможе), но дај да признаеме дека Македонското тло има геј луѓе кои и не се мала бројка.
--- надополнето: 6 мај 2013 во 12:00 ---
Да беше по твое до сега медицината ќе се сведеше на средновековни начини... големи сипаници... ех до сега не се излечија, не бараме појќе, детска парализа, тифус, маларија.... се си има своја историја на истражувања, барања на одговори, изнајдуввања на решенија. Колку луѓе умреле од чума, од инфекции па никој не застанал да каже е нема лек за ова креваме раце, туку се труделе барале експериментирале и денес мнооогу болести се искоренети, многу се излечиви. Гејојте со своите постапки му врзаа рацете на најмоќните и најсовремените земји и науки да истражуваат и бараат чаре за таа абнормалност. Секој ден се открива и лек за Сида, мислам дека веќе има и успешно излечени, шо ќе беше да како тебе во средина на 80 десети рекоа - досеггашни третмани не дадоа лек - баталете ова не се лекува.
Уште не е научно познато ни како доаѓа да гејството, можеби е процес кој може да се застане, запре, самите гејој не знат оти се гејој страдаат патат се убиваат паѓаат во психози и депресии а неќат ни да се потрудат да осознаат зошто е тоа така, која е причината што да се направи да не дојде до тоа..... Тоа е од една страна и безобразлук од нивна страна.

Сакаш да кажиш дека кога некој е болен од детска парализа, сипаница, маларија ти го навредуваш со погрдни зборови , сакаш да го тепаш со палка?

Let 3, целосно се согласувам дека самата геј заедница во македонија е неволна да си ги бара своите права, но фактот дека има 2 геја во македонија не ти држи вода. Можеш да кажеш дека геј заедницата е инфериорна кон самата себе, се одалечува од сопствените права со цел да се заштитат (ма да поглупо нешто неможе), но дај да признаеме дека Македонското тло има геј луѓе кои и не се мала бројка.

10 ги има ? 100?? 1000? милион?
Збораме и дискутираме за нешто шо никој не знае дали постои и во која бројка постои. Бараме права за “заедница“ со непознат број членови. Нив ги нема не излегуваат не се знае ни дали воопшто ги има. Јас за гејој не признавам овде анонимни членови. Можи се гејој можи не се исто ко шо на форум за автомобили не признавам еден куп деца кои возеле над 300 низ македонија или на форум за љубов ебачи со полметро органи кои по цели денови клецкаат. Ги нема бе нигде реално, им ги нема познатите членови, политичари, спортисти, научници, професори, естрадни звезди, ги нема на манифестации, ги нема заедно да прошетаат да покажат дека ги има. Сам коче носи транспарент подпомогнат со некое кутро чупе од друга НВО која од страм в земја пропаѓа. Така е со децении бе. Иако ни ги тепа некој ни ги зартвара ни е забранета хомосексуалноста - пак ги нема. Ни дома не кажуваат кој се, а камоли јавно или во друштво или на работа. И велат дајте закон за брак па ќе се кажиме ... ќе излезат сите 200.000. Инаку ќе се криеле. А ко ќе видиш сите јавни гејој во МК живеат супер. Боки 13 имаше своја емисија, се расфрла со пари по гардероби и козметика, и концерти одржуваше и на улица го снимаја и по кафиќи, живее многу подобро од просечно македонско работничко семејство, Коче си е директор на гејојте во МК, си има своја жиро сметка, простории, буџет, си има подршка од странски амбасади, контакти со власта, излегувва по емисии си патува, иди во БТ ќе седне широк сокак ќе пие кафе со друштво.... кој стечаец бе се дружи со амбасадори, кој технолошки вишок седнал во емисја со вопдачи на партии па да дискутира, кој грев шо не може плаќа сметки има канцеларија буџет и странски донации, то чупето младо режисерка, ко заврши факултет си се вработи си гостува по градови со претстави а за својата орјентација збораше пред камерите во кафиќ седната пијачката на маса луѓе внатре полно.... Од шо се плашат не знам кога тие неколку геја си живеат нормално и дури многу подобро од обичен граѓанин.
Педерска работа бе.

Сакаш да кажиш дека кога некој е болен од детска парализа, сипаница, маларија ти го навредуваш со погрдни зборови , сакаш да го тепаш со палка?
Погоре има одговор и на твоето прашање, тие неколку геја легални во МК живеат многу подобро и посигурно од други категории на граѓани.

Логикава некако слаба страна ти е а си се повикуваш на неа. Викаш дека со донесување на закони во полза на педерите ти ќе се чуствуваш како граѓанин од втор ред. А бе маже јас се чудам како во оваа држава се чуствуваш како граѓанин од ПРВ ред?
Зар не е дискриминирачки да го кажеш тоа?
Ако му работеше логикава на сите во земјава немаше да имаме рамковен договор, бидејќи нели сите мажишта се тука. Јас бев мал за време на конфликтот ама зошто тогаш не се размислувало вака?
Зошто еден министер за одбрана да несака да каже да живее Македонија?
Не се чуствуваш инфериорен во сопствената земја?
доколку мислиш дека ова погоре е ок тогаш те свајќам каде логикава ти заминала на Марс.
Еден рамковен ни е доволно, не ни треба уште еден.
Зошто тогаш го донесоја и дали имало или немало мажишта не е е мое да зборувам, а не е тука ни место. Додуша како што кажуваш мал си бил така да и не ти замерувам.
Од друга страна пак и сам ги знаеш последиците на тој рамковен договор, па не мора да ти цртам за да видиш и самиот какви би биле последиците од заштита на хомосексуалците со закон само затоа што се хомосексуалци, освем секако и сам ако не си таков па би ти одговарало, како што им одговара и на Албанците рамковниот.
Така да логиката ми е сосем во ред, тоа што тебе не ти одговара е друга работа.
И генерално земено во ништо не си обесправен пред законот. Ги имаш истите права што ги имам и јас. Зошто ти би имал повеќе права од мене само затоа што те чеша газот.
Зошто тебе да не можат да те избркаат од работа а мене да можат.Зошто тебе да те примат побрзо на работа а мене не. Зошто ти да можеш да посвоиш дете и да имаш предност на листата на чекање само затоа што си педер, а јас не. Зошто ти да имаш предност за социјален стан само затоа што си педер, а јас не.
Зошто би имал било каква предност за било што пред сите останати само затоа што си педер. Тоа инаку се вика дискриминација и граѓанин од прв и втор ред.
Сега јас колку што знам никаде не бараат да пополниш сексуална ориентација, што значи и никој не ги интересира за што го користиш ти газот.
Така да како што реков, ако денес ти бараат националност( баш ради рамковниот) утре ке бараат и сексуална ориентација. Од една страна ти пречи рамковниот ама од друга би немал ништо против да ти пиши во лична карта дека си педер и со тоа да имаш одредени бенефиции.
Не е малце тоа лицемерно од твоја страна.

Еден рамковен ни е доволно, не ни треба уште еден.
Зошто тогаш го донесоја и дали имало или немало мажишта не е е мое да зборувам, а не е тука ни место. Додуша како што кажуваш мал си бил така да и не ти замерувам.
Од друга страна пак и сам ги знаеш последиците на тој рамковен договор, па не мора да ти цртам за да видиш и самиот какви би биле последиците од заштита на хомосексуалците со закон само затоа што се хомосексуалци, освем секако и сам ако не си таков па би ти одговарало, како што им одговара и на Албанците рамковниот.
Така да логиката ми е сосем во ред, тоа што тебе не ти одговара е друга работа.
И генерално земено во ништо не си обесправен пред законот. Ги имаш истите права што ги имам и јас. Зошто ти би имал повеќе права од мене само затоа што те чеша газот.
Зошто тебе да не можат да те избркаат од работа а мене да можат.Зошто тебе да те примат побрзо на работа а мене не. Зошто ти да можеш да посвоиш дете и да имаш предност на листата на чекање само затоа што си педер, а јас не. Зошто ти да имаш предност за социјален стан само затоа што си педер, а јас не.
Зошто би имал било каква предност за било што пред сите останати само затоа што си педер. Тоа инаку се вика дискриминација и граѓанин од прв и втор ред.
Сега јас колку што знам никаде не бараат да пополниш сексуална ориентација, што значи и никој не ги интересира за што го користиш ти газот.
Така да како што реков, ако денес ти бараат националност( баш ради рамковниот) утре ке бараат и сексуална ориентација. Од една страна ти пречи рамковниот ама од друга би немал ништо против да ти пиши во лична карта дека си педер и со тоа да имаш одредени бенефиции.
Не е малце тоа лицемерно од твоја страна.
Јас незнам која лична карта во светов содржи податоци за сексуална ориентација.
И кажими како јас и ти ги имаме истите права? Ти можеш да аплицираш за добивање на стан заради пример тоа што си во категорија на млади брачни парови. Кај го имам јас тоа право?
Ти си тој кој сака хомосексуалците во земјава да бидат втор ред на граѓани. Тоа нормален човек хммм...
Кај ми е моето право да бидам во брак или цивилна унија со тој што го сакам?
--- надополнето: 7 мај 2013 во 00:02 ---
10 ги има ? 100?? 1000? милион?
Збораме и дискутираме за нешто шо никој не знае дали постои и во која бројка постои. Бараме права за “заедница“ со непознат број членови. Нив ги нема не излегуваат не се знае ни дали воопшто ги има. Јас за гејој не признавам овде анонимни членови. Можи се гејој можи не се исто ко шо на форум за автомобили не признавам еден куп деца кои возеле над 300 низ македонија или на форум за љубов ебачи со полметро органи кои по цели денови клецкаат. Ги нема бе нигде реално, им ги нема познатите членови, политичари, спортисти, научници, професори, естрадни звезди, ги нема на манифестации, ги нема заедно да прошетаат да покажат дека ги има. Сам коче носи транспарент подпомогнат со некое кутро чупе од друга НВО која од страм в земја пропаѓа. Така е со децении бе. Иако ни ги тепа некој ни ги зартвара ни е забранета хомосексуалноста - пак ги нема. Ни дома не кажуваат кој се, а камоли јавно или во друштво или на работа. И велат дајте закон за брак па ќе се кажиме ... ќе излезат сите 200.000. Инаку ќе се криеле. А ко ќе видиш сите јавни гејој во МК живеат супер. Боки 13 имаше своја емисија, се расфрла со пари по гардероби и козметика, и концерти одржуваше и на улица го снимаја и по кафиќи, живее многу подобро од просечно македонско работничко семејство, Коче си е директор на гејојте во МК, си има своја жиро сметка, простории, буџет, си има подршка од странски амбасади, контакти со власта, излегувва по емисии си патува, иди во БТ ќе седне широк сокак ќе пие кафе со друштво.... кој стечаец бе се дружи со амбасадори, кој технолошки вишок седнал во емисја со вопдачи на партии па да дискутира, кој грев шо не може плаќа сметки има канцеларија буџет и странски донации, то чупето младо режисерка, ко заврши факултет си се вработи си гостува по градови со претстави а за својата орјентација збораше пред камерите во кафиќ седната пијачката на маса луѓе внатре полно.... Од шо се плашат не знам кога тие неколку геја си живеат нормално и дури многу подобро од обичен граѓанин.
Педерска работа бе.

Погоре има одговор и на твоето прашање, тие неколку геја легални во МК живеат многу подобро и посигурно од други категории на граѓани.
А да те прашам, колкав број од популацијата во Македонија го нема искористено правото за брак?
Финтата е да го имаш правото а не колкав број ќе го користат?
Сакаш да кажеш дека ако се само 2 геја во Македонија, тие двајца не треба да имаат право да склучат брак само заради тоа што се 2? Не е нехумано тоа?
А дали некој возел со 300 или со 500 или воопшто не возел, не е битно, биотно е тоа дали има право да го прави тоа или не.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom