Јас уште некни ти реков дека нема никаква шеријатска подлога за одредени работи кои се прават за мртвите во одредени средини, освен упатување молба до Севишниот да им прости и да ги воведе во Рајските градини.
Аллах џ.ш. во Кур'анот вели: "И кога ќе те прашаат робовите Мои за Мене, па Јас сум, навистина, блиску. Ја услишувам довата на молителот кога ќе Ме замоли. Па, нека ми се оѕвијат, и нека во Мене веруваат, за да бидат упатени." (Ел-Бекаре, 186)
Од Ебу Хурејре, р.а., се бележи предание дека Пратеникот, с.а.в.с., рекол:„Кога човек умре, престануваат да му се пишуваат неговите дела освен во три случаи: Ако зад себе остави трајна садака, знаење кое им користи на луѓето и убаво одгоено дете кое ќе моли за своите родители.“ (Муслим)
„Навистина Аллах во Џеннетот ќе ја воздигне положбата на својот искрен роб, а тој ќе рече:’Господару мој, од каде кај мене волку добри дела?’ Ќе му биде одговорено: ’Ова е резултат на довата и молењето за прошка на твоите деца.“ (Ахмед, а Ибн Кесир го смета за сахих)
Гробовите на мртвите можат да се посетуваат и одржуваат и добро е да се учи следната молба:Селамун алејкум, луѓе на гробовите, од верниците и муслиманите; Вие сте наши претходници и ние ве следиме. Ако Аллах сака ние ќе се сретнеме со вас. Аллах да им се смилува на оние од нас кои се повикани рано и на оние кои се повикани доцна. Го молам Аллах за нашата и вашата безбедност. Аллах да ни прости нам и вам и да има милост за нас и за вас."