Македонска депресија

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
искрено, македонската депресија не е поради тоа што ти си го пишал, тоа е твоја депресија.
Јас мислам дека македонската депресија си ја правиме ние, а најголемата причина за која би имале воопшто депресија е состојбава со албанците, барем мене моментално тоа највеќе ме исполнува со гнев.

А тоа со типките, површинскиот менталитет.. дискотеките, тоа е само твоја перцепција на околината, не значи дека сите така ги перцепираат работите.
Јас на пример никогаш не го приметувам тоа, и не се замарам со тоа си имам друштво со кое си поминувам убаво си имам таков круг на луѓе при што за другите нема место воопшто да размислувам не па да се замарам.
Тоа што си го пишал ти многу кажува за тебе а не за тоа како навистина се работите.

Мој совет ти е проблемот да го лоцираш во себе си не во другите, твој е изборот дали времето ќе го поминуваш квалитетно или во грижи и дно.

F

FARANG

Гостин
Светот е поделен на 3 дела. Запад каде што се повеќе припаѓаме, исток каде што припаѓавме и исламскиот каде ако не се смениме еден ден ќе припаѓаме.

На запад ги заменија робовите со минималец. Секој има цена. Сакаш да си знаеш твојата? Помножи колку заработуваш годишно со 8. Тоа е максималната цифрата која банките ја користат да израчунаат колку пари максимум да ти дадат за да те заглават за сва времена. Од тој момент почнуваш да работиш за храна и камата. Прво дојде демократијата, па катастерот, па кредитните сега следно ќе биде малку порелаксирана кредитна политика за да ве испозаглават повеќе. Еве горе доле среден е системот за credit reporting. Секогаш кога ќе побараш кредит ќе биде на систем, секогаш кога нема да вратиш исто. А бидете сигурни дека ќе ве навикнат да живеете на кредит исто ко на запад. Важно е да имаш ајфон, да си облечен/а во фенди да возиш кола подобра од онаа на комшијата. Да, да се тоа иде. Вие сте таму па овие милиметарски чекори не ги гледате. Ние што ко падобранци упаѓаме повремено ги гледаме и те како... Аххх златен Trainspotting ова е тоа дечки-

Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed- interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing sprit- crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing you last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life... But why would I want to do a thing like that?
Сакавте запад еве ви... Одлично е. Контолираат со страв. Владее стравот. Прво ќе ве уплашат до коски а потоа пари ќе ви дадат за секој случај оти страшно е. Во Австралија ги плашат дека ќе немале доволно пари за во пензија. Ало бре и 5 куќи да ги има може немали да му стигне. Вас ве плашат со Албанците, нив ги плашат со србите, србите ги плашат со самите себе и се е тоа така еден магичен круг.
Истокот кој иначе нема везе со социјализмот е различено во тоа што тука владее надежта. Во бившата држава колку и да не чинеше а не чинеше преовладуваше она биче боље... И кога имаше и кога немаше се живееше. Дали некој се сеќава на тоа денес? Умре тоа време. Сите источни европски држави ја напуштија таа идеа тој систем. Денес сите си живеат со својте стравови. Од Русија до Македонија сите сме по малку уплашени од нешто и сите сме некаде заолжени или си имаме некоја кредитна линија онака за секој случај. Ќе се најде.
Некако забегав од темата, памет у глава оти еднаш се живее...

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
со прост и необразован народ се много лесно маниулира и се владее еве како тоа иде

1. ПРЕНАСОЧУВАЊЕ НА ВНИМАНИЕТО
Вниманието на јавноста треба да се пренасочи од важни на неважни проблеми. Да се преангажира јавноста со поплава од неважни информации, за луѓето да не размислуваат и да не стекнуваат основни сознанија во разбирањето на светот.
2. СОЗДАВАЊЕ ПРОБЛЕМИ
Таа метода се нарекува „проблем-реагирање-решение”. Треба да се создаде проблем, за дел од јавноста да реагира на него. На пример: намерно да се предизвика и пренесува насилство, за јавноста полесно да го прифати ограничувањето на слободата и економската криза или за да се оправда уривањето на социјалната држава.
3. ПОСТЕПЕНИ ПРОМЕНИ
За јавноста да прифати некоја неприфатлива мера, таа треба да се воведува постепено, „лажиче по лажиче”, со месеци и години. Промените, кои би можеле да предизвикаат отпор, доколку бидат изведени нагло и во краток временски рок, треба да се спроведуваат со политика на мали чекори. Светот така ќе се менува постепено, а притоа свеста за промени останува заспана.
4. ОДЛОЖУВАЊЕ
Уште еден начин за подготвување на јавноста за непопуларни промени е нивно најавување однапред. Така луѓето нема одеднаш да ја почувствуваат целата тежина на промени, бидејќи претходно се привикнуваат на самите идеи за промена. Освен тоа и „заедничката надеж во подобра иднина” го олеснува нивното прифаќање.
5. КОРИСТЕЊЕ ДЕТСКИ ЈАЗИК
Кога на возрасните им се обраќате зборувајќи како дете, постигнувате 2 корисни работи: јавноста ја потиснува својата критичка свест и пораката посилно дејствува врз луѓето. Тој сугестивен механизам во голема мера се користи при рекламирањето.

6. БУДЕЊЕ ЕМОЦИИ
Злоупотребата на емоции е класична техника која се користи во предизвикувањето краток спој при разумно просудување. Критичката свест ги заменува емотивните импулси (бес, страв и слично). Употребата на емотивен регистар овозможува пристап до несвесното, па подоцна може на тоа ниво да се спроведат идеи, желби, грижи и принуда, па дури и да се предизвикаат одредени однесувања.
7. НЕЗНАЕЊЕ
На сиромашните слоеви треба да им се оневозможи пристап до механизмот за разбирање на манипулациите со нивната согласност. Квалитетот на образование на пониските општествени слоеви треба да биде што послабо или под просекот, за јазот помеѓу образованието на повисоките и пониските слоеви да остане непремостив.
8. ВЕЛИЧЕЊЕ НА ГЛУПОСТА
Јавноста треба да се поттикнува да прифаќа просечност. Потребно е да се убедат луѓето дека во мода е да се биде глупав, вулгарен и неук. Истовремено треба да се предизвика отпор кон науката и културата.
9. СОЗДАВАЊЕ ЧУВСТВО НА ВИНА
Секој поединец треба да се убеди дека само тој е одговорен за сопствената несреќа, и покрај слабото знаење, ограничението способности или недоволниот труд. Така несигурна и потценета единка, оптеретена со чувство на вина, ќе се откаже од барањето вистински причини за својата положба и нема да се буни против економскиот систем.
10. ЗЛОУПОТРЕБА НА ЗНАЕЊЕТО
Брзиот развој на наука во последните 50 години создава растечка провалија помеѓу знаењето на јавноста и на оние кои го поседуваат и користат, односно на владејачката елита. ‚Системот”, благодарение на биологијата, невробиологијата и практичната психологија, има пристап до напредно знаење за човекот и на физички и на психички план.

и ке заборавев исто така Факултетите го уништуваат знаењето.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
ОК работите се такви какви што се ...
Чаре ...
Цела година на форумов читам милион филозофии и случки кои фала богу сите ги знаеме и секојдневно ги гледаме и чувствуваме ...
Вака било, така било ... а никаде никој не спомнал ЧАРЕ ...
Немало ова, немало она, немало пари, немало пријателство, немало љубов, немало доволно дружба денеска, машките не чинеле, женските нечинеле, државата нечинела, народот не чинел, власта не чинела, опозицијата не чинела, целиот свет бил отиден у ку*ац, разно-разни заговори од овие од оние ... и.т.н. и.т.н. ... а никаде никој не спомнал некаква АЛТЕРНАТИВА ... ОК таков е денешниот живот, такви се моралните вредности, таков е системот... блабла ... но никаде никој не спомнал АЛТЕРНАТИВА ....

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
738
Поени од реакции
660
Алтернатива? земи си невестата и пријави се за пат на Марс и ако си среќлија таму се Јово на ново:)

Член од
17 јануари 2011
Мислења
242
Поени од реакции
131
Чаре е 100.000 илјади луѓе на протести против глобализација и капитализам. Во мк нема основни права, луѓе работат по 12 саати на ден и на крај не ѓи плаќаат за тоа, газдите се заштитени, се е поскапено струја бензин греење и тн. Народот е неедуциран и лесен за манипулација, нема 1 независен медиум. Се додека има овци ке има и волна

Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89
Хм се прашувам дали кафаните и дискотеките се полни бидејќи сите се во депресија?

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Кога сме веќе кај глобализацијата и трендот Keep up with the Joneses (масовен конзумеризам, живот на кредит, тренди гардероба/коли/станови), топло ви го препорачувам филмов, одличен е(y)

http://www.imdb.com/title/tt1285309/?ref_=sr_1

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Бев во дилема за насловот, не знаев како да го формулирам за да не добиете погрешна слика па мислам дека ова е најок.

Заклучив дека народов е крајно несреќен, разочаран и мизерен (како нешто ново да ви кажувам).. што многу ме боли затоа што сме 2 милиони мајку му стара.. иста крв, една фамилија...Шетам по градов и гледам тажни и смкнати лица, погледот надоле и цело време брзаме негде. Цело време сме стегнати, нервозни и под стрес.

Како дете од Скопје, ја чувствувам таа депресија и тага на градов а не па во помалите места на Македонија... Нас можеби не ни изгледа тоа така затоа што сме научени да живееме вака и сето тоа ни е нормална појава, но кога ќе повлечеме една паралела со поразвиените и поголеми градови и држави, страшно е!

Да речеме Америка или Западна Европа.. Да живееш 2-3 месеци во странство и да се вратиш тука ќе се мрднеш. Читам Скопје градот што не спие!? не ме јеби... човек нема после 10 саат, со кучиња се шетам што се вика.

И јасно ми е не дека многу сакаме да седиме дома и да бидеме тажни и депресивни, ама не сме бирале да се родиме во ова проклетие тука! Спас? Јас би рекол што подалеку... не дека тече мед и млеко таму ама мислам дека е секако подобро од тука.

Можеме ли некако да си помогнеме, да си најдеме радост во тага, едноставно да заживееме?

И немој ни случајно да сте ми ја споиле темава со една друга (Македонска депресија) врска немаат една со друга.

пс
Песнава е премногу прикладна на муабетов

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Ја незнам за тебе ама ја сум супер не ме фаќа никаква депресија све ми е рамно .

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
Ја незнам за тебе ама ја сум супер не ме фаќа никаква депресија све ми е рамно .

Знаеме за тебе.
Него дојдете во помалите градови да видете што е депресија, се е тоа резултат на очајната состојба со нашата економија и нашиот кроток и мирен народ кој се надева дека некој од надвор ќе дојде и ќе му ги реше сите проблеми, не знаеме да се избориме за нашето ете тоа е проблемот, апатичен народ сме си биле и ќе си останеме ( што би рекла Најческа - цитирам -шутрачки народ). За харлем шејк се собрале 5000 идиоти ама за враќање на ефтина струја и за ред други работи едвај 50 , епа така другови не иде.И како што рекол некој сите сакаме да одиме во рајот ама никој не сака да умре.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Овде народот е и во депресија и под репресија , само што дел од тие луѓе не се ни свесни за таа појава , незнаат за опуштеност и сигурност :)
А секој кој ќе отиде во Америка и западна Европа не се ни враќа повеќе тука , ова е исто како кога УСА ја зафати големата депресија и народот масовно се иселуваше па дури и цели градови беа оставани :confused:

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Знаеме за тебе.
Него дојдете во помалите градови да видете што е депресија, се е тоа резултат на очајната состојба со нашата економија и нашиот кроток и мирен народ кој се надева дека некој од надвор ќе дојде и ќе му ги реше сите проблеми, не знаеме да се избориме за нашето ете тоа е проблемот, апатичен народ сме си биле и ќе си останеме ( што би рекла Најческа - цитирам -шутрачки народ). За харлем шејк се собрале 5000 идиоти ама за враќање на ефтина струја и за ред други работи едвај 50 , епа така другови не иде.И како што рекол некој сите сакаме да одиме во рајот ама никој не сака да умре.
Сакаме да се ебеме нејќеме да го примиме... сум рекол повеќе пати, колку и да нечија вина за ова што ни се случува, толку сме и сами криви што трпиме

Kajgana Shop

На врв Bottom