Raza
N00B
- Член од
- 24 август 2009
- Мислења
- 20
- Поени од реакции
- 7
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Благодарам !!!!!!1. Точна
2. Првата цифра не смее да биде 0. Значи имаш: 1 _ _ _ _ _, 2 _ _ _ _ _, 3 _ _ _ _ _, 4 _ _ _ _ _ и 5 _ _ _ _ _. Пермутација од 5 вредности за 5 можни први цифри, па = 5*5!
3. Пермутации СО повторување.Можни вредности и нивно повторување: Т-2, Е-2, Р-2, М-2, О-1, А-1, па = 6!/(2!*2!*2!*2!*1!*1!)
4. Точна, може и како варијација со повторување без забранетите (11, 33, 55, 77), т.е. 2^4-4.
5. Варијации со повторување. Имаш 7 позиции и меѓу нив сигурно ќе се повтори да имаш повеќе од еднаш 0, 1 или 2. Па од тука = 3^7
6. Јас формулата за пресметка на бр. на дијагонали знам дека е: n*(n-1)/2, па од тука, точна ти е.
7. Точна, доколку цветовите се повторуваат во букетот.
Имаш мое официјално извинување. Многу фаци прават така, пошто ги мрзи да решаваат.
1. Точна
2. Првата цифра не смее да биде 0. Значи имаш: 1 _ _ _ _ _, 2 _ _ _ _ _, 3 _ _ _ _ _, 4 _ _ _ _ _ и 5 _ _ _ _ _. Пермутација од 5 вредности за 5 можни први цифри, па = 5*5!
3. Пермутации СО повторување.Можни вредности и нивно повторување: Т-2, Е-2, Р-2, М-2, О-1, А-1, па = 6!/(2!*2!*2!*2!*1!*1!)
4. Точна, може и како варијација со повторување без забранетите (11, 33, 55, 77), т.е. 2^4-4.
5. Варијации со повторување. Имаш 7 позиции и меѓу нив сигурно ќе се повтори да имаш повеќе од еднаш 0, 1 или 2. Па од тука = 3^7
6. Јас формулата за пресметка на бр. на дијагонали знам дека е: n*(n-1)/2, па од тука, точна ти е.
7. Точна, доколку цветовите се повторуваат во букетот.
Мало прашање...Број на дијагонали во еден многуаголник не беше n*(n-3)/2 ? Твојава формула некако не ми е ко што треба зашто еве да земеме 4-аголник, би излегло дека има 4*(4-1)/2=6 дијагонали.
Факултет прва година технички науки , и 4 година гимназија природно математички смеровиЕдно прашање. Дали ова се учи во средно или на факултет зошто Математика знам доста добро ама таа што ја учевме средно стручно (медицинско) каде прва лекција во прва година беше собирање на природни броеви???
Мало прашање...Број на дијагонали во еден многуаголник не беше n*(n-3)/2 ? Твојава формула некако не ми е ко што треба зашто еве да земеме 4-аголник, би излегло дека има 4*(4-1)/2=6 дијагонали.
во трета и во четврта година се учи во гимназија по најнова програмаФакултет прва година технички науки , и 4 година гимназија природно математички смерови