Математика - Комбинаторика

• Креатор на темата Креатор на темата Raza
  • Време на започнување Време на започнување

Raza

N00B
Член од
24 август 2009
Мислења
20
Поени од реакции
7
Имам мал проблем што верувам многу студенти го имаат , решавам задачи а немам баш каде да ги проверам пред да ја предадам домашната па би ве замолил ако може да ги погледнете задачиве и да ми ги дадете барем конечните резултати. Благодарам!!!!Untitled.jpg

Јас верувам дека ги немаш решено задачите и дека те мрзи да учиш комбинации, пермутации и варијации па сакаш све на готово.:X3:

Задача 1: Пермутации без повторување. P=720
Задача 2: ?
Задача 3: Пермутации без повторување. P=45360
Задача 4: Варијации без повторување. V= 12
Задача 5: Варијации без повторување. V= 210
Задача 6: Комбинации без повторување. C= 45
Задача 7: Комбинации со повторување. C= 1287

Не сум јас дете од 18 години да ме мрзи да учам .... вонреден студент сум и немам баш многу многу контакт со професорите затоа барам помош. Ако знаете помогнете ако не, не се потсмевајте на туѓа мака.

четвртата ти е точна :D

1. Точна
2. Првата цифра не смее да биде 0. Значи имаш: 1 _ _ _ _ _, 2 _ _ _ _ _, 3 _ _ _ _ _, 4 _ _ _ _ _ и 5 _ _ _ _ _. Пермутација од 5 вредности за 5 можни први цифри, па = 5*5!
3. Пермутации СО повторување.Можни вредности и нивно повторување: Т-2, Е-2, Р-2, М-2, О-1, А-1, па = 6!/(2!*2!*2!*2!*1!*1!)
4. Точна, може и како варијација со повторување без забранетите (11, 33, 55, 77), т.е. 2^4-4.
5. Варијации со повторување. Имаш 7 позиции и меѓу нив сигурно ќе се повтори да имаш повеќе од еднаш 0, 1 или 2. Па од тука = 3^7
6. Јас формулата за пресметка на бр. на дијагонали знам дека е: n*(n-1)/2, па од тука, точна ти е.
7. Точна, доколку цветовите се повторуваат во букетот.

1. Точна
2. Првата цифра не смее да биде 0. Значи имаш: 1 _ _ _ _ _, 2 _ _ _ _ _, 3 _ _ _ _ _, 4 _ _ _ _ _ и 5 _ _ _ _ _. Пермутација од 5 вредности за 5 можни први цифри, па = 5*5!
3. Пермутации СО повторување.Можни вредности и нивно повторување: Т-2, Е-2, Р-2, М-2, О-1, А-1, па = 6!/(2!*2!*2!*2!*1!*1!)
4. Точна, може и како варијација со повторување без забранетите (11, 33, 55, 77), т.е. 2^4-4.
5. Варијации со повторување. Имаш 7 позиции и меѓу нив сигурно ќе се повтори да имаш повеќе од еднаш 0, 1 или 2. Па од тука = 3^7
6. Јас формулата за пресметка на бр. на дијагонали знам дека е: n*(n-1)/2, па од тука, точна ти е.
Благодарам !!!!!!

1. Точна

Мало прашање...Број на дијагонали во еден многуаголник не беше n*(n-3)/2 ? Твојава формула некако не ми е ко што треба зашто еве да земеме 4-аголник, би излегло дека има 4*(4-1)/2=6 дијагонали.

Едно прашање. Дали ова се учи во средно или на факултет зошто Математика знам доста добро ама таа што ја учевме средно стручно (медицинско) каде прва лекција во прва година беше собирање на природни броеви :vozbud::vozbud:???

Мало прашање...Број на дијагонали во еден многуаголник не беше n*(n-3)/2 ? Твојава формула некако не ми е ко што треба зашто еве да земеме 4-аголник, би излегло дека има 4*(4-1)/2=6 дијагонали.

Епа да речам и мене ме буни малку тоа ... кога би нацртал десетаголник со повлекување можам да повлечам 5 дијагонали .... али за секој случај ги искористив сите формули од комбинаторика и со ниедна не го добив тој резултат 5. (n)
А овој резултат би се добил со формулата за комбинации без повторување по дефиниции таа е вистинската формула што треба да се искористи .... глава ме заболе :facepalm:
--- надополнето: 9 март 2013 во 17:25 ---
Едно прашање. Дали ова се учи во средно или на факултет зошто Математика знам доста добро ама таа што ја учевме средно стручно (медицинско) каде прва лекција во прва година беше собирање на природни броеви :vozbud::vozbud:???
Факултет прва година технички науки , и 4 година гимназија природно математички смерови

Во право си, таа е формулата. Во тој случај задачата на Raza не е точна.
Вака, јасно е дека број на темиња кон кои може да се повлече дијагонала од едно теме е за -3 помал од бројот на темиња во многуаголникот, значин n-3. Од секое теме може да се повлечат по n-3 дијагонали, па вкупно би имале n*(n-3) дијагонали. Бидејќи дијагоналата, на пример од теме А до теме В е иста со дијагонала од теме В до теме А, вкупниот број се дели со 2 па имаме n*(n-3)/2.

Јас искрено ВРСКА НЕМАМ од ништо од ова :) Математика, со економски задачи ја пројдов со 7-ца едвај !!! Проклетата математика почна да ми станува проблем веќе во 5-то одделение , а еве веќе 3 години на факултет како ја тегнам и едвај ја положив сега во февруарска сесија , после 4 месеца спремање :@ Нека иде у п.м :)

Комбинаториката, теорија на веројатност и статистиката не е шаблонска математика, бара логика и размислување, затоа е и потешка од да речеме линеарна алгебра, матрични пресметки, па дури и од интегрално сметање.

Факултет прва година технички науки , и 4 година гимназија природно математички смерови
во трета и во четврта година се учи во гимназија по најнова програма
а на факултет само на некои смерови на техничките науки

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom