Па не е толку страшна повредата. Првин реков скали, полека, додека не зајакне, не да трча угореудолу, ниту да езди по планиње.еми ко знајш шо препорачуваш планинарење ?? коленото е деликатен зглоб и потребно е време добро да закрепни,секако со зајакнување на мускулите на целата нога,најбитен дел - квадрицепсот
два пати лево и еднаш десно имам исчашувано,кога ми летна капачката на левото ми атрофира целосно квадрицепсот од повредата и гипсот кој го носев 2 недели........никогаш не добив комплетна рехабилитација,колената ги осеќам амалку лабавки,каква-таква рехбилитација за да можам да се занимавам рекреативно со спорт добив со одење на физикална и практикување на вежби,исто се препорачува возење велосипед,арно ама во таа фаза никој здрав нема да ти препорача такви напрегања како планинарење или качување по скали........ниту на интернет имам начекано да се препорачува таквао нештоПа не е толку страшна повредата. Првин реков скали, полека, додека не зајакне, не да трча угореудолу, ниту да езди по планиње.
Мене ми рекоа дека најарно е од почеток, полека, по неколку, без претерување, половина спрат надоле и нагоре и дома на масажа или цел спрат па лифт дома и така натака додека не дојде до цела зград,а па полека чекорење, па одење по благ нагиб итн итн.
ме разбораш ле
Istovo i mene mi se desi druze...pred 2 godini...Strasno epten...Tuku sakam da prassam dali ti ili nekoj drug sto imal vakva nezgoda dali sportuva ? Jas eve do sega sum izigral nekolku pati fudbal i tenis...Dali koristite nekakva zastita dokolku sportuvate me interesira ?Јас имав незгода со коленото пред некоја година....
Ми се измести чашката скроз од страна ми дојде, одма пробав да ја исправам ногата за да се врати чашката и незнам како ми успеа ама се врати.....После по лекари испадна дека небило страшно зашо сум ја вратил одма, само убаво истегнати(или искинати може беа....незнам точно) лигаменти и недела дена у лангета ногата....па коа видеа дека нема полза од лангетата ми ја гипсираа уште 10-15ина дена.
И коа “заврши“ се ми тргнаа гипсот тогаш дојде тешкиот дел, неупотрблива ми беше ногата, нит можев да ја свиткам(немаше шанса) нит па да се наслонам на неа.....ми даваа некој терапии да можам да ја виткам и после некој месец и више беше добро. Ама пак, зашо да е се ОК коа може да се заебе нешо....испадна дека сум имал излив на крв у коленото па требале да ја вадат со шприц, ама се најде еден паметен доктор што рече НЕ ТАКА, наводно многу мал излив било тоа и ако се вади ке треба почесто да ги посетувам па ме поштеди од тоа.
Сега после добри 3-4 години јас уште го осеќам едното колено како послабо(може ми е само психички, шо знам) така да не се заебавајте со повреди у колената зашо не се баш интересни последиците.
отоци нешто ??Kolenoto mi krcka dodeka idam,u pad e udreno pa ima mozda 2 meseci ali na pocetok ne obrnav vnimanie mislev od udarot. Sea posle podolgo sedenje jako ke krcne na stanuvanje,a krcka malku pojako i na istegnuvanje. Bolka moze da se kaze deka neam samo ili koa e izmoreno ili koa ke go dopram nad caskata t.e na tetivata ali eptrn malce. Nekoj slicen problem? Resenie? ://