Руските обиди за бугаризација на Србија

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Уффф, бугарска патетика. Никој не ве ебе бре 2%.

Самото тоа што Русија ве створи како словенскa нација со туранско име и историја е парадокс. И потоа Русите сакаа да направат контра тежа на Србија па затоа ја направија Софија главен град, а во меѓувреме се обидуваа да бугаризираат колку можат повеќе источно од Морава итн. Патетика.

Инаку не се само русите дека "бугаризират" Србиja:

Jérôme-Adolphe Blanqui - „Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841

Во 1841 тој е испратен од француската влада да ги види ситуацијата во Западна Бугарија, откако властите задушуват востание на Бугарите во Нишко и Пиротско.

Србите за оваа книга велат:
"Пропутовао је међу осталим земљама и европски део Турске царевине, те је дао изванредан опис аутономне Србије и неослобођених српских крајева — Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841 (1841)"

Хаха, книгата "Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841" било изванредан опис аутономне Србије и неослобођених српских крајева. :pos2:

Мислам Jérôme-Adolphe Blanqui коj бил таму и опишал се подобро знае дали имало там Бугари или не.

Еве дел од книгата:
http://books.google.com/books?id=5W...ce=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Серб, земи читаj барем малце. Еве ти една книга за Нишавските бугари:
http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=8183

За Пирот и Српско-бугарската воjна си во голема грешка. Бугарската армиjа превземува Пирот и гони српската воjска кон Ниш. Читаj стр. 144 од оваа ваша книга:
http://ia331432.us.archive.org/2/items/srpskobugarskira00jovauoft/srpskobugarskira00jovauoft.pdf

Секоj вопрос се решува со читане :)

Eve ti i ti citaj malo, se znae vistinata:

BITKATA NA SLIVNICA

Srbija vo vremeto na Srpsko-Bugarskata vojna imase okolu 150.000 ludje medjutoa vo aktivna sostojba bea staveni samo 53.600 ludje i okolu 132 artileriski orudija. Koncentracijata na srpskata vojska bese izvrsena na sledniot nacin:

Glavninata na srpskata vojska (4 pesadiska divizija I konjicka brigade ukupno 33 000 ljudi i 116 topovi) sostavena od Nisavskata vojska pod komanda na kralot Milan bese koncentrirane vo dve grupi:prva ( Dunavska , Drinska I Sumadijska divizija vo cij sostav bese I Konjickata brigada ) grupirana kaj Pirot I Bela Palanka I druga grupa ( Moravska divizija ) locirana kaj Svogj.

Timocka divizija -12.000 ljudi pod komanda na polkovnikot Milojko Lesnjanin bese na potegot Knjazevac , Zajacar , Negotin .Timockata vojska deluvase preku Vidin i Belogradickata klisura , a ostatokot od vojskata pod komanda na kralot Milan nastapuvase prema Sofija .Komanduvanjeto im bese dodeleno na skolovanite mladi oficiri no bez ratno iskustvo .Izostana angazmanot na generalot Jovan Belimarkovica , polkovnikot Kosta Protica i drugi komandanti. Bugarija mobilizira vkupno 108.000 ljudi i 166 topovi od koi na zapadnata granica bea samo 29.500 ljudi i 57 topovi. Za prefrluvanje na vojskata od jugoistocniot na zapadniot front bea potrebni okolu 5-6 dena.

Operaciite na srpskata vojska zapocnaa na 14 Noemvri 1885 godina. Prema planot na vrhovnata komanda Dunavskata,Drinskata i Sumadijskata divizija so Konjickata brigada nastapuvaa preku Slivnica vo pravec na Sofija a Moravskata divizija prema Trn i Breznik .Glavninata na Nisavskata vojska izbiva na linijata Kalotino-Trn, a Timockata divizija nastapuva prema Vidin.

Na granicniot front bugarskata strana angazira odredi sostaveni od OPOLOCENCI (vojnici na poslednata odbrana ) i bugarski zandarmi koji bea razbieni vo naletot na Moravskata divizija.

Na 15 Noemvri Moravskata i Sumadinskata divizija gi napadnaa bugarskite pozicii kaj Vrapca i Trn no poradi zilaviot otpor na nepriljatelot i konfiguracijta na terenot ne uspejaa da go osvojat.

Vo toa vreme Sumadinskata divizija ja osvoi Vrapca i upati del od svoite sili prema Trn .Bugarskiot Trnski odred pod naletot na Sumadinskata divizija ja napusti svojata pozicija i se povlece prema Breznik ostavajci ja celata svoja artilerija ( 8 topovi ) vo edno blato.

Na 16 Noemvri Moravskata divizija se sudri so eden bugarski odred i poradi zestokoto puskarenje koe traese docna vo nocta zanoci vo seloto Filipovci. Posle osvojuvanjeto na Vrapca vo koja dvete strani pretrpeaa zestoki zagubi Sumadinskata divizija ja osvoi i gi prinudi bugarite na povlacenje: del se povlekoa prema mesnosta (selo ) vikana Krusa a del prema Filipovci.

Dunavskata divizija vo toa vreme bese vo Dragomanskata klisura so cel istiot da go zazeme medjutoa ne uspea pa iako bea vo nezavidna polozba bugarskite odredi izdrzaa cel den I se povlekoa duru koga na pomos dojde Drinskata divizija koja preku seloto Visan gi zaobikoli i ja zagrozi nivnata pozicija.

Dunavskata divizija na 16 Noemvri okolu 14 casot ovlada so strateskata kota Tri Usi no ne prodolzi da napreduva so sto ja propusti moznosta da ja osvoi kotata Meki Creva vis koj dominira na desnoto krilo na Slivnickata visormnina i nudi izvonredni uslovi za napad vo pozadinata na bugarskite slivnicki pozicii.

Drinskata divizija vo prvata linija ne frontot ja popolni prazninata medju Sumadinskata i Dunavskata divizija .Glavninata na nejzinite sili se dvizeaa po dolinata na rekata Lukovica i do krajot na denot (16 Noemvri ) predniot del na Drinskata divizija stigna do seloto Visan a glavninata na vojskata do Nevlja .Drinskata divizija se dvizese vo dve koloni prema seloto Gaber i vecerta zazema polozba istocno od seloto Dragotinac so sto dojde vo dopir so Dunavskata divizija.

Konjickata brigada na 17 Noemvri izbiva vo blizina na seloto Golem Malov i postavi dve predstrazi: edna na patot koj vodi od seloto Malov vo Sofija, a drugata prema visot Meki Creva. So toa Konjickata brigade dodje vo kontakt so Dunavskata divizija i namesto da napravi manevar so koj ce gi zagrozi bugarskite slivnici pozicii taa go otkri levoto krilo na Nisavskata vojska. So toa Nisavskata vojska bese razvlecena na Slivnickiot front okolu 40 kilometri sto sigurno bese eden od golemite propusti na srpskata vrhovna komanda. Zaradi toa opstiot napad na bugarskite slivnicki pozicii koj bese predviden za 17 Noemvri se odlozi za 18 se so cel da se zbijat redovite na Nisavskata vojska.

Na 3 Noemvri vo Sofija bese odrzana sednica na bugarskiot Krunski sovet na koja e odluceno site zapadni I istocni trupi da se prefrlat na slivnickite pozicii. Na 16 Noemvri Dunavskata i Drinskata divizija (20 000 ljudi I 90 topovi) zazedoa polozba za napad na bugarskite slivnicki pozicii. Sudbinata na slivnickite pozicii a so toa I na gradot Sofija zavisea od brzata intervencija na Trnskiot odred (7000 ljudi ) koj bugarskata vrhovna komanda go upati na slivnickite pozicii. So odlaganjeto na napadot na slivnickite pozicii inicijativata prejde vo racete na bugarskata vojska.

Na 17 Noemvri okolu 9.30 pet bataljona na bugarskata pesadija pod komanda na kapetan Benderev go napadnaa levoto istureno krilo na srpskata vojska smesteno na Meki Creva i Tri Usi. Koristejci ja gustata magla, susnezicata I kisata, bugarite se doblizija do poziciite na devetiot Dunavski polk i so plotunski ogan gi nateraa vo begstvo dvata bataljona uspevajci da go zazemat visot Meki Creva i juzniot vrv od visot Tri Usi.

Koga maglata se povlece, Dunavskata divizija prejde vo kontranapad i gi povrati izgubenite pozicii. Na potegot Slivnicki vis - Aldumirovci-Bratuskovo bese Moravsko-dezevskiot odred pod komanda na Milos Milojevic vo cij sostav bea studenti (18-20 godini) od Makedonija (Skopje, Tetovo, Kumanovo i drugi gradovi) koi vo toa vreme bea na studii vo Beograd.

Za herojskite pobedi na Vardarskite Srbi moze mnogu da se pisuva i da se zboruva. Moravsko-dezevskiot odred ja donese edna od najgolemite pobedi na srpskata vojska vo Bitkata na Slivnica. Na potegot (Slivnicki vis- Aldumirovci-Bratuskovo) bugarskite vojski se totalno porazeni.

Okolu 16 casot na 17 Noemvri so zvukot na muzikata “Sumi Marica” bugarite povtorno gi napadnaa srpskite pozicii na Meki Creva I Tri Usi i gi potisnaa prvite redovi na Dunavskata divizija. Dunavskata divizija go vozvrati udarot i uspeaa da go osvoi visot Tri Usi dodeka bugarite uspeaja da ja zadrzat strateskata kota Meki Crevi . Vo toa vreme dojde do promena vo komandniot lanec na Dunavskata divizija generalot Milutin Jovanovic bese povlecen od dolznost, a na negovo mesto bese postaven polkovnikot Pavle Horstig.

Na 17 Noemvri doneseno e resenie za frontalen napad na slivnickite pozicii. Medjutoa poradi edna “komorgiska vest” vo koja se tvrdese deka glavninata na bugarskite sili go zaobikoluva levoto krilo na srpskata vojska vo dolinata na rekata Kalotina so cel da go zatvori Dragomanskiot tesnec, naredbata za napad na slivnickite pozicii bese povtorno povlecena. So toa fakticki Nisavskata vojska bese stavena vo defanziva.

Na 18 Noemvri srpskiot bataljon vo Breznik pod komanda na polkovnikot Topalovic bese napadnat od eden bugarski odred koj posle se povlece vo pravec na Samokov. Poradi neosnovan strav deka bugarite go zaobikoluvaat levoto krilo na Nisavskata vojska so cel da ja presecat linijata Sofija-Caribrod-Pirot, polkovnikot Horstig upatuva 5 bataljoni na pomos. So toj poteg definitivno bese oslabnata borbenata moc na srpskata vojska na slivnickite pozicii.

Toa mu ovozmozi na kapetan Benderev na 18 Noemvri vo 15 casot da projde vo kontra napad da gi otfrli prednite pozicii na Dunavskata divizija i definitivno da ovlada so strateskite koti Meki Creva i Tri Usi.

Najzestoki borbi na Slivnica vodeni se na 19 Noemvri. I pokraj naredbata za pasivno odbrana od strana na bugarskata vrhovna komanda kapetan Benderev izvede uste eden silovit napad na srpskoto levo krilo. Vnimatelno sledejci go razvojot na nastanite komandantot na Sumadijskata divizija polkovnikot Binicki so 11 pesadiski polk 1 (prviot) bataljon na 12 polk prezema energicen napad vo centarot na bugarskite pozicii. So toa definitivno e povratena ramnotezata na Drinskata divizija koja poleka se povlekuvase vo naletot na bugarskite streljacki strojevi.

Vo tri naleti Sumadincite definitivno gi prinudija bugarite na povlacenje.Sigurno e deka ako vakvoto deluvanje bese pokrenato porano mozese da ima krucijalna uloga na ishodot na bitkata toj den.

--- надополнето ---

Кога немаш поим за бугарската црква,зашто се напаваш да зборуваш?!
16 Септември 1872 година врз бугарсксата екзархиja е обjaвена СХИЗМА от Вселенската патриаршиja...
Знаеш што е схизма во православието?
Султана им дозволува да создадат екзархиja ,а не Вселенската патриаршиja. Па и баш затова ставиха схизма...
Както днес СПЦ налага тиха схизма врз друга една црква...

Vo toa vreme naselenieto vo Makedonija e pod zasileno vlijanie na Grckite klerici imeno liturgijata se vrsi na Grcki jazik koj e nerazbirliv za mesnoto naselenie. Znaci postoi prostor za “deluvanje” od strana. Toa prv ce go uvidi Hristo Botev a ce go realizira ruskiot grof Ignatiev.

Crkovnata Autonomija koja na Bugarite im ja dade Vselenskiot patrijarh Grigorij VI pod direktna supervizija na tvorecot na golemobugarskata politika ruskiot grof Ignjatiev vo 1867/68 godina ce prerasna vo samostojna crkva.

Situacijata e jasna i postoti jasna distinkcija vo poimite AUTONOMIJA, AFTOKEFALNOST i SAMOSTOJNA CRKVA.

Абе момче,пак те прашам знаеш ли што е СХИЗМА и от кого и кога и стевена врз бугарската екзархиja,кога ми зборува за автономија,афтокефалност и самостоjност???
Знаеш ли кога е премафната таа схизма?
Полна глупост лупаш во моментот....
Точниот датум на бугарската екзархиja е 28 Февруари 1870 година и нема ништо обшто со Вселенската патриаршиja,коjaто става СХИЗМА врз нашата црква!

Ja ne znam sto e problemot so tebe? Pa sto i ako e SIZMATICNA postoi kako samostojna crkva tolku li ne sfacas sto e razlika medju AUTONOMIJA I AFTOKEFALNOST od edna strana i SAMOSTOJNA CRKVA od druga??

Autonomija bi bilo da bide uste pod dominacija na CARIGRAD no liturgijata da ja vrsat Bugari, a ne Grci. Zatoa e SAMOSTOJNA CRKAVA. Kapiras ???

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Ако е схизматична дете,това значи дека не се брои за нормална црква ....
Ако се уште не знаеш православната црква е една.
Само признаените цркви и црквите без схизма врз нив са дел от едината православна црква...
Ако се уште не знаеш бугарските црковни обштини да речиме во Турциja и днес са под управата на Вселенската патриаршиja...
Кога не знаеш што лупаш,поне недеj лупа...
Вселенската патриаршиja не е давала ни автономиja,ни автокефалност и уште повеке стави схизма врз бугарската екзархиja -чак до средата на ХХ век.
Со коj акт,со коj документ Вселенската патриаршиja даде тази автокефалност и автономиja за коjaто зборваш???
Бугарската екзархиja получава своjaта автокефалност чак во 1945...

Slusaj nemoj da mi kazuvas za Bugarskata Istorija posto ja znam do tancina pocnuvajci og Georgi Iricek pa sve do profesor Zlatarski i akedemik Bojan Besliev.

Autonomija im bese dadena na Bugarite vo toa vreme bugarskata vlade na celo so Stamboliev vodi intenzivna hajka za pobugaruavanje na srpskoto naselenie vo jugo-istocniot del dodeka vo severo-zapadniot nemozese da deluva poradi toa sto naselenieto vece bese svesno za svoeto srpsko poteklo.

Абе момче,ти стварно се правиш зорлен глуп. Не може една црква да ja ставаш во схизма и да и даваш автономиja и автокефалност...
Кажи, со коj акт Вселенската патриаршиja дава на бугарската екзархиja автокефалност и автономиja? Со коj акт,документ...?
Ти тотално мешаш баби и жаби.
Уште еднаж ти кажувам бугарската екзархиja добива автокефалност во 1945 година. Тогава е свалена и схизмата от неja от страна на Вселенската патриаршиja.

Ti mutav li si ili ne znes sto e SAMOSTOJNA CRKVA ???

Или ти си мутав или не знаеш што е схизма...
И jaс утре можам да си направам црква,ама кога не ми ja признават и кога не е канонична ... се друго е вода работа.

Slusaj jos jedanput naselenieto e pod dominacija na Grckite klerici posto gledam deka tesko sfacas nema veze dali crkvata e kanonicna ili ne znam kakva i da e. Morase da se formira crkva za da naselenieto se otrgne od GRCKOTO VLIJANIE i istoto da se bugarizira, ja ne znam sto ne ti e jasno.

Znam i te kako ste e SIZMA no vo takvi okolnosti toa ne bese BITNO. NE BESE BITNO DALI CRKVATA E AUTOKEFALNA,AUTONOMNA ILI SAMOSTOJNA, sustinata bese naselenieto da se otrgne od Grckite klerici, a potoa istoto da se bugarizira.

Kako i da e. Iganjatiev bese zapoznaet so reakcijata na Vselenskiot patrijarh i predlozi BUGARSKATA EGZARHIJA DA BIDE SAMOSTOJNA CRKVA. Vo takvi okolnosti i ti mozese da otvoris crkva i da ja siris bugarastinata toa bese sustinata. Osvesti se tupco!

Eve ti i ti citaj malo, se znae vistinata:

BITKATA NA SLIVNICA

Za herojskite pobedi na Vardarskite Srbi moze mnogu da se pisuva i da se zboruva. Moravsko-dezevskiot odred ja donese edna od najgolemite pobedi na srpskata vojska vo Bitkata na Slivnica. Na potegot (Slivnicki vis- Aldumirovci-Bratuskovo) bugarskite vojski se totalno porazeni.

:facepalm:

А бре што се карате кога ни едниот ни другиот не сте во право.

ЕДИНСТВЕНА легитимна црква е Охридската архиепеископија-патријаршија која не е ЦРКОВНО укината туку само световно. Вашите две се произлезени од неа и смешно е што на мајката црква и го оспорувате правото да биде автокефална.

Можеш да го узурпираш нечиј имот (нива на пр.) и да го работиш и да живееш на него, дури насекаде да ја оспоруваш вистинската сопственост на тој имот, но вистината секогаш ќе биде дека ти ја немаш тапијата на тој имот туку таа се наоѓа во рацете на вистинскиот сопственик...

Баш интересно,а каде е таа тапија на МПЦ,и зошто не ја употреби во решавањето на спорот со СПЦ? За време на СХС,на овие простори епархиите ги администрирале владиците од СПЦ. Значи во Југославија,со создавањето на МПЦ создадена е на световен начин,значи постои шизма. Потребно и е признавање од тој што се дели,односно од СПЦ,а послем и од Цариградската патријаршија,и сите православни цркви

"Тапијата" се вика Охридска Архиепископија.
А ти како новопечен бугар наместо да се плеткаш од тоа од што си се откажал повеќе би требало да те интересира како тоа отоманскиот турски султан ти ја создал црквата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom