Прашање за Христијанството III

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Па доколку религијата како “глава“ над сите работи нема ниту една прописана казна која треба да му се изврши на злосторникот, зошто да му пресудува судот кој спроведува закони спроведени од луѓе, кога во библијата нема ниту една казна за тој грев. Зошто тогаш се обрачате кон судовите да ви пресудат кога ви пишува во библијата дека со секое покајување и правење на добри дела ќе биде опростено тоа што сте го направиле?
Парадокс голем, ајде да тргнеме од иста основа со исламот, зошто не се раководите со куран за гревовите туку идете и вие во суд, зашто не се раководите со шеријат туку идете во судот во хаг, колку христијани има во судовите толку и муслимани, на тоа покание што го спомна се мисли на божјото покајание за жал во денешно време не можеш на бог да му се извиниш ке те прогласат за лудак, затоа и има суд во суд ке ти пресудат, но најважно е ти самиот во душата да си се покаеш не живееме во 12 век кога имало друг начин на пресудување , живееме во 21 ако е така како што збориш зашто муслиманите учат за адвокати, судии кога постои шеријат

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Парадокс голем, ајде да тргнеме од иста основа со исламот, зошто не се раководите со куран за гревовите туку идете и вие во суд, зашто не се раководите со шеријат туку идете во судот во хаг, колку христијани има во судовите толку и муслимани, на тоа покание што го спомна се мисли на божјото покајание за жал во денешно време не можеш на бог да му се извиниш ке те прогласат за лудак, затоа и има суд во суд ке ти пресудат, но најважно е ти самиот во душата да си се покаеш не живееме во 12 век кога имало друг начин на пресудување , живееме во 21 ако е така како што збориш зашто муслиманите учат за адвокати, судии кога постои шеријат
Во исламот е јасно, секој оној кој суди со друг закон освен Аллаховиот НЕВЕРНИК е. Замене секој “муслиман“ кој учи за судија за да суди со законите спроведени од луѓе неверник е. А сега прочитај го горенаведениот коментар.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Немам цел да зборувам за смилковцкиот случај, никако тоа. Туку сакав да зборувам за вас како припадници на христијанството зошто доколку некој ти силова близок и се судиш пред тој државен суд, зошто не пропушташ да направи добро дело и да се покае за да му биде опростено? Ова ми беше целта а не тоа што си перцеприрал погрешно. Во Исламот Верниците не треба да излезат на суд измислен од луѓе со измислени закони, макар да се работи и за неговиот имот или убиство. Затоа што таков суд не постои за нас. А зошто вие кога едно кажувате дека може да се опростат гревовите на злосторниците не оставите да се покајат злосторниците и да прават добри дела? Но тука наеднаш вие го пропуштате на судот да му суди т.е. да му суди грешници поголеми од самиот злосторник со неговите грешки.
црвениов болд ке го оставам на некој друг да ти го објасни христијански
јас можам ако сакаш од моја гледна точка да ти објаснам иако го знаеш одговорот
за во исламскиот свет мене ми е чудно што сепак човек суди на човек нели бесење каменување итн небитно додека во христијанство знаеш што кажал исус и знаеме дека нема безгрешни за да им судат на грешни

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Во исламот е јасно, секој оној кој суди со друг закон освен Аллаховиот НЕВЕРНИК е. Замене секој “муслиман“ кој учи за судија за да суди со законите спроведени од луѓе неверник е. А сега прочитај го горенаведениот коментар.
значи за џабе постои правен факултет во скопје тетово приштина тирана и тоа све млади души замисли уште на 20 години тргнуваат против алах а замисли подоцна, кога ке седнат во канцеларија, инаку ок те свакам ама ти тоа го посочи како твое лично мислење, можеби не мислат сите како тебе

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
значи за џабе постои правен факултет во скопје тетово приштина тирана и тоа све млади души замисли уште на 20 години тргнуваат против алах а замисли подоцна, кога ке седнат во канцеларија, инаку ок те свакам ама ти тоа го посочи како твое лично мислење, можеби не мислат сите како тебе
добро мона овде се зборува за прави верници не за тие што се верници само за големите празници

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Мона,не може тоа да се сфати од 3 коментари на форум.
За овие работи дебатираат и зборуваат поучени луѓе од мене и тебе,и сите нас овде.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Мона,не може тоа да се сфати од 3 коментари на форум.
За овие работи дебатираат и зборуваат поучени луѓе од мене и тебе,и сите нас овде.
знам што сакаш да кажеш ама коментарот е само за него наменет, он така ме упати

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Мона, во исламот има една наука која се вика ВИК која се занимава со оваа работа. Јас зборувам на религиска гледна точка, но тоа што вие ја испомешавте религијата со нешто друго е ваш проблем. ЈАС КАКО МУСЛИМАН ПРЕД СЕ ЈА ИМАМ РЕЛИГИЈАТА, а се друго е под религијата. А мене религијата ќе ме учи што да одберам за мојот живот, мислам што да одберам за понатамошното школување мислам дека ме разбираш. Јас тоа го посочив како мое лично мислење а другите можеби си мислат различито кој сите ќе бидеме прашани за ова на Судниот ден.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
знам што сакаш да кажеш ама коментарот е само за него наменет, он така ме упати
ок мона,знам и јас што сакаш да кажеш :)
се разбравме.
оставете дебати и полемики да се вратиме на прашањата. јас на претходната страница прашав:
ако живееме во христијанска држава,како таа држава би се справувала со убиства?
би ги простувала?

и што вели христијанството за хомосексуалците?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Мона, во исламот има една наука која се вика ВИК која се занимава со оваа работа. Јас зборувам на религиска гледна точка, но тоа што вие ја испомешавте религијата со нешто друго е ваш проблем. ЈАС КАКО МУСЛИМАН ПРЕД СЕ ЈА ИМАМ РЕЛИГИЈАТА, а се друго е под религијата. А мене религијата ќе ме учи што да одберам за мојот живот, мислам што да одберам за понатамошното школување мислам дека ме разбираш. Јас тоа го посочив како мое лично мислење а другите можеби си мислат различито кој сите ќе бидеме прашани за ова на Судниот ден.
во ред, ама не можеш да одречеш дека религијата има влијание и тоа големо во сите сфери на животот па и образованието тоа со мојот коментар само пример дадов а некои го сватија премногу сериозно, еве една класична ситуација каде ке се судраат истокот и западот би било интересна тема за дискусија божјиот суд и судовите на земјата од лугето:)
--- надополнето: 17 февруари 2013 во 03:08 ---
ок мона,знам и јас што сакаш да кажеш :)
се разбравме.
оставете дебати и полемики да се вратиме на прашањата. јас на претходната страница прашав:
ако живееме во христијанска држава,како таа држава би се справувала со убиства?
би ги простувала?

и што вели христијанството за хомосексуалците?
вака како прво убиството е голем грев а и еден од божјите заповеди гласи: не убивај, кој ке го прекрши тоа не може да биде лишен од казна во никој случај 1.божја казна 2. казна од опкружувањето, никој нема право право да одземе живот како прво тој човек направил злосторсво во очите на бог и бог ке му пресуди а тоа што лугето си зимаат за право да судат овде на земјата со казна затвор и.т.н. јас против тоа не можам за жал така се наредиле работите со текот на годините, во христијанска држава нема простување за убиство ако навистина таа држава се придржува кон прописите на библијата, но за жал ете постои амнестија која не треба да постои и еден убиец може повторно да шета слободно

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
во ред, ама не можеш да одречеш дека религијата има влијание и тоа големо во сите сфери на животот па и образованието тоа со мојот коментар само пример дадов а некои го сватија премногу сериозно, еве една класична ситуација каде ке се судраат истокот и западот би било интересна тема за дискусија божјиот суд и судовите на земјата од лугето:)
Секоја тема би била интересна доколку не се излезе од рамките и суштината на темата. Но мислам дека не е тука местото, оваа тема заслужува да се основа како нова тема со тек на времето. ;)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
добро кажа мона ете со анместијата на многу убијци ( зборувам за овде кај нас) е постапено според христијански закони

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
е тоа незнам да ти одговорам , нека каже некој поупатен ама сигурно нема да бидат казнети
а како на нив се гледа стварно незнам
Во книгата Левит 20:13 Бог заповеда вака: ,,Ако маж легне со маж, како со жена, двајцата ќе направат одвратно и гнасно дело; нека и бидат предадени на смртта, тоа е крајна гнасотија.’’

А ова?

Kajgana Shop

На врв Bottom