Дали е ова истиот бог?

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Нешто погрешно си сватила.
Еве да те просветлам и ова што го велам воедно е факт, а не лично мислење.
Планетата земја може да живее и без мене и без тебе и без христијани, муслимани, будисти, сатанисти итн.
Но, сите овие кои ги наведов не можат да преживеат без планетата земја.

П.С Ако се двоумиш размисли колку време постоела планетата земја без човекот т.е пред да настане(или Бог да го створи како сакаш кажи).
П.С2 Ако бидеме искрени денес луѓето прават многу повеќе штета отколку корист на околината околу нив.
П.С3 Не знам колку си учела биологија, но природата сама си го чисти изметот единствено загадување настанува од материјали направени од човекот во лабараторија на кои им треба година па и векови да се распаднат.И да не се луѓето од еколошки аскпект ќе биде милион пати почиста отколку сега.
според тебе ние не треба да постоиме, планетата сама ке си се ичисти и тоа е тоа, го знаеш ли она се што е направено од бог не може да се уништи , се што е направено од човекот може да се уништи

според тебе ние не треба да постоиме, планетата сама ке си се ичисти и тоа е тоа, го знаеш ли она се што е направено од бог не може да се уништи , се што е направено од човекот може да се уништи
Никаде не реков дека не треба да постоиме.Тоа ти го рече.
Постоењето на човекот е многу значајно за планетава како единствено свесно суштество тој е носител на прогрес или пропаст.

Јас сaкам и се надевам дека човекот ќе се освести и ќе го стави знаењето пред алчноста и ќе престане со себични постапки.
За жал тоа е само wishfull thinking.

Поентата ми е човекот т.е сите луѓе што сме на планетава сме симбиотски организми т.е и помагаме на земјава и она нас ни помага.
Но, за разлика од нас она може сама да преживее, а ние не можеме ни треба воздух, вода и се она што го нуди планетата земја и ако продолжиме со загадување и сечење на шумите на некој начин ќе се самоубиеме освен ако имаме среќа и најдеме друга планета за живеење што не верувам дека ќе се случи во блиска иднина.

и што ако е истиот, тебе тоа ништо нема да ти смени, башка не се клањаме кај нас е тоа забрането и многу правите грешка кога за основа на верувањето во исус го зимате стариот и новиот завет, а никаде не го спомнувате писмото испратено од небото во камен кај гробот на богородица во кое има јасна порака и во тоа писмо пишува дека треба буквално секој ден секој христијанин да го чита, во тоа писмо се објаснети многу работи само што ретко кој тоа писмо го има , можат на планетава да се избројат тие што го имаат
Па кко бе да веруваш и љубиш некој кој наредувал убиства н ажени и деца и да му се даде дел од златото на убиените?
Исто ко да го идолизираш и сакаш Хитлер.. Аркан.. Милошевиќ...
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 22:32 ---
Зборовите се зборови пишани изречени, и се во зависност од кој чита како чита и неговото гледиште. Летко си чита како шо си чита и си разбира како шо си разбира, него не е проблем тоа, туку проблем е што не може да разбере зошто некој друг не разбира како него, и во немоќ на докажување на сопственото гледиште како единствена вистина ширејќи ја својата догма тука, станува уште понеразбирлив за широките народни маси.

Толку сега засега имам за превод сто страни :icon_lol:.
Е ај масо широка, дај појаснување како љубовта божја се маанифестира во барање да се убијат жении деца (а моми кои не познале маж - девици) да се земат без нивна согласност за жени
Јас сум атеист, признавам, можеби да бев верник - ќе ми беше полесно да сфатам дека колеж на жени и деца е добра работа, зато барам од верници кои тоа го сфатија и прифатија, да го појаснат

Па кко бе да веруваш и љубиш некој кој наредувал убиства н ажени и деца и да му се даде дел од златото на убиените?

Е ај масо широка, дај појаснување како љубовта божја се маанифестира во барање да се убијат жении деца (а моми кои не познале маж - девици) да се земат без нивна согласност за жени
Јас сум атеист, признавам, можеби да бев верник - ќе ми беше полесно да сфатам дека колеж на жени и деца е добра работа, зато барам од верници кои тоа го сфатија и прифатија, да го појаснат

Шо си се фатил ко ќоро за даб? Па и ко слеп за криф стап?

Виј го болдо и јасно ќе ти стане...а ако не...страшнио сут ено, кај и да е, ако не утре, другиден, за некој милениум ќе го биде. Ти саде памти и опитај тогај.

Бреееј. Овој ли е, оној ли е, чиф ли е, мој ли е, твој ли е, на Мојсие ли, на Муамед, на Исус татко му, на Аврам татко му...шо си припнал ко магаре со пченица у уво заврзано за дрво (најлесен начин да самиубиеш магаре е даму наросиш тро пченица у уво и да го врзиш за дрво да не бега) или ко магарица со коњска муа под опаш.

Објаснување има колку сакаш само поради природата на прашањето и временскиот период тешко дека ќе дојдеш до веродостоен доказ.

Објаснување 1:
Сатаната е крив

Објаснување 2:
Мистериозни се патиштата на Господ-Бог

Објанување 3:
Библијата е книга стара 2000+- години(искрено не знам колку е стара)
И секој еб*н можел да додава и одзема така да не е чудно што има контрадикторности

Објаснување 4:
Бог тоа никогаш не го рекол(убивање на невини итн,), но воените лидери ја злоупотребиле религијата за контрола на масите и воена супериорност(т.е морал на трупите).

Објаснувања до утре можам да редам ама докази не ми барај.

Објаснувања до утре можам да редам ама докази не ми барај.

Јас мислам дека одговор од верник нема да добиеме.Бегаат од тие прашања како ѓавол од крст.

Еден е Бог. не два, не три. Еден.
ЕДЕН, за да биде почитливо.

Мрсомуди.

Да те прашам нешто, како агностик, кој не верува во нешто надмоќно, ако се она што е создадено од Бог, не може да се уништи, тогаш зошто милијарди планети(да речеме дека Бог го создал универзумот), кои сигурно не се создадени од човекот, изумираат и опстојуваат сами од себе?
Можеби е глупаво прашањево, но бидејќи велиш дека Земјата не може да делува без нас, луѓето, тогаш како други планети опстојуваат?
(Извини ми ако не те разбрав.)

Јас мислам дека одговор од верник нема да добиеме.Бегаат од тие прашања како ѓавол од крст.
За прашањево ниту од атеист не можеш да добиеш одговор.
Не му замерувам што отворил тема ама дискусии од овој калибар се отвараат за да си ги мериме на кој му е поголем.

Еве ќе набројам некој факт.
Господ се базира на верба и нема логика да бараш докази.
Историјата ја пишуваат победниците.
(Ние можеби мислиме дека знаеме што се случило, а всушност било обратниот случај)
Историјата ги памети кралевите(Барем до пред сто години)

Јас искрено избегнувам да коментирам на дискусии за периоди во време кога 99% не знаеле да читаат ниту пишуваат.

П.С Замисли ја историјата пред 50 години Хитлер да победеше во Втора Светска војна ;)

И тогаш Сонцето стана супернова....

Да те прашам нешто, како агностик, кој не верува во нешто надмоќно, ако се она што е создадено од Бог, не може да се уништи, тогаш зошто милијарди планети(да речеме дека Бог го создал универзумот), кои сигурно не се создадени од човекот, изумираат и опстојуваат сами од себе?
Можеби е глупаво прашањево, но бидејќи велиш дека Земјата не може да делува без нас, луѓето, тогаш како други планети опстојуваат?
Грешка. Како агностик не можеш да знаеш дали има нешто надмоќно. Не ја отфрлаш можноста за промена на мислење ако дознаеш. Тоа е агностик.
Грешка си во себедефинирањето.

А на прашањето: Од кај знаеш дека милијарди планети сами од себе се уништуваат? Или опстојуваат и изумираат? Си видел?
Бидејќи ако си агностик, не можеш ни за тоа да знаеш со сигурност и затоа ни во тоа н веруваш и не можеш да поверуваш.

Семантика дете. Ама врши работа, нели.

За прашањево ниту од атеист не можеш да добиеш одговор.
Не му замерувам што отворил тема ама дискусии од овој калибар се отвараат за да си ги мериме на кој му е поголем.

Еве ќе набројам некој факт.
Господ се базира на верба и нема логика да бараш докази.
Историјата ја пишуваат победниците.
(Ние можеби мислиме дека знаеме што се случило, а всушност било обратниот случај)
Историјата ги памети кралевите(Барем до пред сто години)

Јас искрено избегнувам да коментирам на дискусии за периоди во време кога 99% не знаеле да читаат ниту пишуваат.

П.С Замисли ја историјата пред 50 години Хитлер да победеше во Втора Светска војна ;)

Не сакам никого да напаѓам, само навистина ме интересира некој верник да каже, како би ги споиле два, толку различни, поими за нивниот бог.
Just friendly talk. :)

И тогаш Сонцето стана супернова....
Абе донегде и она е во право материјата не може да се уништи само не верувам на тоа дека мислеше кога го пишуваше постот :pos:

јас немам многу голем избор во што да верувам, а тоа што го верувам го делам со многу луге, времето ке покаже дали сум во право
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 23:21 ---
се е тоа некој процес најверојатно и јас го имам тоа прашање ама јас не можам да го одговорам , само за оваа планета на која сме ние за оваа зборам

Грешка. Како агностик не можеш да знаеш дали има нешто надмоќно. Не ја отфрлаш можноста за промена на мислење ако дознаеш. Тоа е агностик.
Грешка си во себедефинирањето.

А на прашањето: Од кај знаеш дека милијарди планети сами од себе се уништуваат? Или опстојуваат и изумираат? Си видел?
Бидејќи ако си агностик, не можеш ни за тоа да знаеш со сигурност и затоа ни во тоа н веруваш и не можеш да поверуваш.

Семантика дете. Ама врши работа, нели.
Можеби требаше да кажам агностички-атеист, но ете, прашањето е/беше претпоставка. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom