STEALTH
God is a DJ
- Член од
- 25 ноември 2011
- Мислења
- 10.734
- Поени од реакции
- 14.855
Прво, Like Whores, не Like Whore.
Знам бе

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Прво, Like Whores, не Like Whore.
Нели еднаш имавме една форумџика во обид која крена паника за 10-тина лајкови кои ги изгубила кога падна серверот па Ејсид и даде милион или јас имам температура?
Али не е во ред да спомнуваш членови, не можеш да знаеш кој за што пишува.
лајковите не можете да ги замените за реални пари![]()
мислев само на форумотНе е точно. Ray William Johnson е најпопуларен на Youtube и живее од лајкови. Истиот тој најпопуларен јутјубер се занимава исклучиво со човечката глупост. Популаризира "вирални" видеа со луѓе како се тркалаат по ексалатори. Некој ја снимил глупоста, овој ја пуштил на Youtube, собрал спонзори и си направил бизнис. Kim Kardashian делумно живее од твитови. Наплаќа за секој твит во кој промовира пудра од глувчешки гомна.
Имам пријатели, дел почнале тука на форумов, дел на фејсбук, на твитер, кои по неколку илјади лајкови биле приметени од некој медиум и денес заработуваат благодарение на лајковите. Едно е јас додека пиеме кафе да им викам во лице дека ја глорифицираат глупоста и си ја навредуваат интелегенцијата, а сосем друго е да им ја оспорувам легитимноста на изборот и начинот како да стигнат до профит и каков-таков статус. На второво немам право.
Абе вие сте многу чудни, ми се нафрливте тука Мачорка ова она. Мене искрено многу ми е гајле и за бројот на нејзините постови и лајкувањата кои ги има. Примерот го кажав бидејќи ја имам и забележано како се убацува со некој као досетлив коментар у некоја XY тема, и тоа неа ја пишав пошто прва ми текна, т.е ми паднала у очи.
Проблемот е многу поголем од Мачорка и од овој форум, тоа веќе станува патетично со желбата за внимание и веќе преминува во attention whore
Друго, донекаде и те разбирам што реагираш, те нервира тоа кога некој го уништува квалитетот на дискусијата со коментари „од страна“ , но за тоа си има модератори и администратори кои си знаат што да прават.Ти само напиши си го коментарот и готово, а верувај, тие што се заинтересирани за дискусија ќе го цитираат твоето мислење, без разлика колку и да има мислења кои не се во контекст со темата.Од проста причина зошто и тие се заинтересирани за таква дискусија.
А сега, ако некој напишал некоја зафрканција на таа тема, и е во контекст со темата тоа го одобрувам, зошто нели, сепак сме човечки суштества мора малку да има и зафрканции нели, неможеме да функционираме како роботи а и покрај тоа и зафрканцијата и дава „шмек“ на дискусијата; и дава стимул на еден начин.......Значи не треба да се разбира тоа толку погрешно, се разбира ако зафрканцијата е во контекст со темата.Ако не е, тогаш и јас сум за тоа таквите мислења да се санкционираат.
И тешко дека некој ќе ти поверува дека многу ти е гајле за бројот на нејзините постови или уште побитно за бројот на нејзините лајкови. Ова потенцирање од твоја страна не доаѓа од „просто ја приметив ваму“ или „се убаци на онаа тема“
Малце е глупо што спомнуваш членови, али до некаде држи вода муабетот (не конкретно за Мачорка, тука не се согласувам). И порано го имаше истиов систем кога имаше репутација, па ќе ти даде зеленко со муабетот “врати ми назад“. До некаде си е во право човекот, али не можеш да обвинуваш конкретни членови кога не знаеш зошто реплицирале. На крај краева, кој за што сака нека си пишува, право на избор. Некој за лајкови, некој од досада, некој за забава и сл. Право на избор. Го има истово и на Фејсбук и на Твитер, се натпреваруваат кој попаметен статус/твит ќе напише за поише ретвитови или лајкови. Едноставно социјалните мрежи го будат егото во човекот и прават да зависи од “признанието“ на другите. Али не е во ред да спомнуваш членови, не можеш да знаеш кој за што пишува.
Сега гледам кај некои начукале 1000 лајкови а отварам мислења се по една реченица, досетки некои. Пошо искрено форумов станува досаден баш од вакви причини, се ми се чини дека се пишуваат постови само за лајк+, а не за да се развие дискусија. Нека ти текне само колку квалитетни членови си заминаја горе долу поради тоа, се намачил некој напишал долг пост, се објаснал, и некој паметњакович го цитира со некоја шега и автоматски добива повеќе лајкови од него. Не вреди.![]()
мислев само на форумот
А бе ок, затоа и реков дека до некаде држи вода тоа што STEALTH го кажува, ама сакам да кажам и порано ги имаше ова. Милион пати сум добила зеленко со муабетот “ај врати ми зелено“.Крејзи не се согласувам. Системот со репутација функционираше сто пати подобро од ова, пошо ако добро паметам имаше ограничен број на зеленки кои можеше да се дадат во текот на еден ден. Се пишуваа и подбри постови, имаше и поквалитетни дискусии. Сега веднаш штом се отвори нова тема се наоѓа некое тролче со некоја смешна досетка па ајде сите лајк. Пожустро беше тогаш, башка ако не ти се свиѓа мислењето - црвенко, барем се знаеше ако ништо друго каква репутација има членот. Сега гледам кај некои начукале 1000 лајкови а отварам мислења се по една реченица, досетки некои. Пошо искрено форумов станува досаден баш од вакви причини, се ми се чини дека се пишуваат постови само за лајк+, а не за да се развие дискусија. Нека ти текне само колку квалитетни членови си заминаја горе долу поради тоа, се намачил некој напишал долг пост, се објаснал, и некој паметњакович го цитира со некоја шега и автоматски добива повеќе лајкови од него. Не вреди.![]()
Крејзи не се согласувам. Системот со репутација функционираше сто пати подобро од ова, пошо ако добро паметам имаше ограничен број на зеленки кои можеше да се дадат во текот на еден ден. Се пишуваа и подбри постови, имаше и поквалитетни дискусии. Сега веднаш штом се отвори нова тема се наоѓа некое тролче со некоја смешна досетка па ајде сите лајк. Пожустро беше тогаш, башка ако не ти се свиѓа мислењето - црвенко, барем се знаеше ако ништо друго каква репутација има членот. Сега гледам кај некои начукале 1000 лајкови а отварам мислења се по една реченица, досетки некои. Пошо искрено форумов станува досаден баш од вакви причини, се ми се чини дека се пишуваат постови само за лајк+, а не за да се развие дискусија. Нека ти текне само колку квалитетни членови си заминаја горе долу поради тоа, се намачил некој напишал долг пост, се објаснал, и некој паметњакович го цитира со некоја шега и автоматски добива повеќе лајкови од него. Не вреди.![]()