Не се лечи педофилија, ти кажа гојдо. Педофилијата е нарушување. Секое однесување што отстапува од нормалното однесување е патолошка состојба. Тоа не е болест, бидејќи болеста може да напредува, да се лекува, додека педофилите ниту напредуваат ниту се лекуваат. Кај педофилите сексуалниот нагон е насочен кон деца од спротивниот, но и од истиот пол. Може да биде хомосексуална и хетеросексуална педофилија, тоа е нарушување на личноста во нагонската сфера. ( ова го имав напишано дури во првиот пост ) Ќе морам да се цитирам..SLaCk напиша:Mislam deka pedofilite vo najgolem broj slucai i samite bile zrtvi na pedofili dodeka bile deca i toa e nekakov poremeten krug od koj nema izleguvanje osven so lecenje.
Ако ти си сексуално злоупотребен и си без никакви хормонални пореметување и нарушување (ама гарант после злоупотребата ќе имаш последици..), би му го направил истото што ти го направиле тебе? Не мислам дека би го..:wink:Причините за педофилија најчесто се непознати, како што е случајот со хомосексуалноста. Таа состојба може да биде вродена, а може да биде и научена, односно стекната. Понекогаш се јавува како обична навика, а тоа е најчесто случај кај поголемите деца, на 12, 13, 14-годишна возраст, кои имаат одредени сексуални обележја. Со манифестирање на своите нагони задоволуваат одредени потреби, па затоа го повторуваат чинот, кој подоцна преминува во навика. Значи, тоа може да биде научено, но може да биде во склоп со психоза, па дури и со шизофренија или, пак, едноставно да станува збор за вродено нарушување. Ама се мислам дека педофилијата како нарушување се јавува за време на пубертетот.
Не тврдам ништо, само го кажувам она што сум го слушнала и прочитала.:wink: Доколку се работи за шизофреничари тие можат да се лечат, не лежат во затвор, но затоа мора да примаат професионална психичка помош, па многу често се сместуваат во центрите за психички нарушени лица. Педофилите најчесто се пресметливи лица кои одговараат пред законот. Мислам дека се разбираме.. :wink:SLaCk напиша:Mislela ne mislela toa ti e Ne e nikakvo hormonalno poremetuvanje tuku dusevno! I se leci toa ne vikam deka 100% uspesno zosto so takvi delikatni problemi ne moze da garantiras uspeh ama podobra opcija e lecenje vo dusevna bolnica otkolku zatvor spored mene. I samat vikas deka pricinata e nepoznata pa posle tvrdis deka ne bila dusevno poremetuvanje. Vikam spored mene e, psihologijata ne e egzaktna nauka... istoto go mislam i za homoseksualnosta vo 90% od slucaite se raboti za psihicko premetuvanje 10% za hormonalno... ama toa druga tema e
Не.ShEvA#7 напиша:DALI E PEDOFILIJA AKO MI SE SVIGA ZENA POSTARA 20 GOD. OD MENE?
Имам 24 годиниSLaCk напиша:Ti epten ne si razbral
A kolku godini imas gOJDO?
Не си педофил.gOJDO напиша:Имам 24 години