Божјите својства во Куран и Библија

• Креатор на темата Креатор на темата Muki-20
  • Време на започнување Време на започнување
Абе не ме зафркавај....сериозен сум. :)
Далеку е куранот од било каква наука...запознаен си со математика, нели?
Диференцијални равенки, интеграли и т.н.:)
Повеќе од колку што мислиш :)
реков да не билдаме постови,ако си заинтересиран прочитај.
шо има јас со тебе да се убедувам дали е куранот далеку од било каква наука.
ако сакаш прочитај,ако не сакаш...никому ништо и тоа е тоа.
Поздрав.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 03:18 ---
Он топик.
Ако Габриел му диктирал на Мухамед, и Габриел и се појавил на Марија нели треба да се работите исти во суштина?
Или не е истиот Габриел.....

Нормално,исламот со тоа никогаш немал проблем
во Куранот постои поглавје(сура) кое го носи името Мерјем(Марија).

гледам у последно време се повеќе и повеќе теми се отвараат за религија... за некои тоа е чуствително прашање за некои не вреди ни 5 банки - кој како си го сватил тоа.. несакам да навлагам во филозофии и муабети докажување и убедување зашто на тој муабет му нема крај... сите тврдат веруваат се убедуваат и докажуваат а се тоа се основа на книги без разлика дали е куран или е библија кои се напишани пред многу години и според мене и не се некои 100% веродостојни информации бидејки се прастари па со тек на времето може и да се препишани делови допишани изменете нашминкани и така натака.... туѓото не го чепкам но своето си го ценам и очекувам и другите така да размислуваат но за жал не секогаш е така.. како и да е - според мое мислење СВЕТОТ општо би било многу подобро место за живеење ако не постоеа религиите - ниедна од нив! на крај краева сите сме направени од крв и месо - сите сме луѓе и сите сме рамноправни подеднакво.

Во ред друже,фала за мислењето.
но гледајте да се задржи форумската етика како на останатите делови од форумот така и на овој подфорум и да се коментира спрема темата која е оставена за коментирање.
Поздрав.

Зошто мене или на било кој друг треба да ни е гајле што пишува во Куранот или во Библијата?

Зошто мене или на било кој друг треба да ни е гајле што пишува во Куранот или во Библијата?
јасно е и едноставно,имаш опција бе пријателе,не мора да го посетуваш овој подфорум или тема.
исто ко јас да влезам во подфорумот за Ноќен Живот и да прашам Зошто мене или на некој друг треба да ни е гајле кога Аца Лукас има концерт во скопје?

Не се прај глуп на сила.

Ако нема философија од каде тогаш потреба за толкување и проповедање на исламот... сите би биле идеални муслимани, сите би живееле по стандардите на исламот, сите би биле исти.... ама? Со самата тема предаваш една философија, се негираш сам?
Нема толкување никакво,никаде не пишува дека треба да се толкува на некаков начин.И доколку би требало,би било логично да се напомене.

Исламистите тоа го користат,бидејќи во него содржи доктрина за војување,Џихад.
Но за да не си навлечат несакани реакции,последици тие се вадат на толкување и метафора.Како на пример Џихадот бил војна против злото во себе или војна против секој што ќе ги нападне и слични глупости.

Луѓе дај бе баталете,не е за тоа темата.
Што не е темата ? Јас дадов мислење за куранот.Не гледам ништо надвор од контекст.

Темата е една провокација,типична за вас муслиманите.Иако сум атеист,до милом бога ќе ја бранам библијата,од вас муслиманите.

Што не е темата ? Јас дадов мислење за куранот.Не гледам ништо надвор од контекст.

Темата е една провокација,типична за вас муслиманите.Иако сум атеист,до милом бога ќе ја бранам библијата,од вас муслиманите.
Ок,оди сега поспиј си малку,не знаеш што зборуваш.
Позз.

Ок,оди сега поспиј си малку,не знаеш што зборуваш.
Позз.
Ако те засега тоа "до милом бога" ,така се вели,за да се даде некоја сликовита претстава на целата реченица.Тоа е метафора.

Еве ти и пример,кога ќе се каже за некој си човек дека има "челични муда" тоа значи дека е многу храбар.

јасно е и едноставно,имаш опција бе пријателе,не мора да го посетуваш овој подфорум или тема.
исто ко јас да влезам во подфорумот за Ноќен Живот и да прашам Зошто мене или на некој друг треба да ни е гајле кога Аца Лукас има концерт во скопје?

Не се прај глуп на сила.
Ај подразмисли кој се прави глуп на сила.
Јас доаѓам на под-форумов затоа што се интересирам за религија, и сакам да научам зошто и во што веруваат различни луѓе.
И кога како доказ ќе ми бидат претставени цитати или прикаски од Куран или Библија, јас едноставно прашувам, што треба да ми е гајле што пишува во Куран или Библија и како е тоа доказ за Бог?

Јас доаѓам на под-форумов затоа што се интересирам за религија, и сакам да научам зошто и во што веруваат различни луѓе.
И кога како доказ ќе ми бидат претставени цитати или прикаски од Куран или Библија, јас едноставно прашувам, што треба да ми е гајле што пишува во Куран или Библија и како е тоа доказ за Бог?
Oф,леле мајко.
Догма е тоа.Не бараш ти никакви докази за постоењето на бог кога ја прифаќаш.Ја прифаќаш без никаква критика и сомнеж,како апсолутна вистина.

И јас на пример доаѓам на подфорум Музика,за да научам нешто повеќе за Класичната музика,коа таму гледам линкови од Синан Сакич.
ете тоа ти е твојот муабет.

Кога како доказ ќе ти бидат представени цитати од Куран или Библија,ако не ти се свиѓаат,продолжи си со барање на докази,твој проблем.
или едноставно не отварај теми кај што пишува,Куран или Библија,никој не те тера на тоа.

Oф,леле мајко.
Догма е тоа.Не бараш ти никакви докази за постоењето на бог кога ја прифаќаш.Ја прифаќаш без никаква критика и сомнеж,како апсолутна вистина.
Ти зборуваш за слепа верба, јас зборувам за друго нешто.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 04:51 ---
И јас на пример доаѓам на подфорум Музика,за да научам нешто повеќе за Класичната музика,коа таму гледам линкови од Синан Сакич.

Кога како доказ ќе ти бидат представени цитати од Куран или Библија,ако не ти се свиѓаат,продолжи си со барање на докази,твој проблем.
или едноставно не отварај теми кај што пишува,Куран или Библија,никој не те тера на тоа.
А ти продолжи да ја менуваш темата кога нема да ти одговара прашање, само тоа и го знаеш од ‘дискусија‘.

Епа јас овде дојдов не да учам,туку да полемизирам.
Полемика знаеш што значи или да ти дефинирам ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom