Анксиозност

• Креатор на темата Креатор на темата pisatelka
  • Време на започнување Време на започнување
bas vcera imav takov panicen napad sto ako ostanev na mesto mislev ke umram slog ili mozocen ili srcev udar, i sto napraviv, nemav helex fativ da pesdacam od karpos 4 do Singelic (skopje) i posle tolku odenje peski se smiriv no iskustvoto bese gotovo e smrt, go znam resenieto a i problemot, problemot e vo emotivno vrzuvanje so minatoto a se ide u proslost, a resenieto e da se prekine mislovniot proces osobeno asocijativno logicko konsekvemtno analiziranje na site informacii koi ni vleguvaat u svest, samo praxata e teska. Go locirav problemot go najdov i resenieto samo sproveuvanjeto na toa resenie e tesko, zatoa Sopenhauer za razlika od nekoi denesni popularni psiholozi koi vikaat deka moze da ima resenie, on veli ne moze posto intelektot se oslobodil od sluzba na voljata i nemu asocijativno mu se lepat misli i on posteno rekol takvite poluduvaat. zamislete deka vasiot um e kanta vnatre namackana so jak lepak, sekoja slucka se l;epi i vasiot um se pretvora vo kanta za djubre sakas toa gjubre da go izvadis no ne mozes posto e zalepeno, zatoa nekoi se drogiraat pijat a nekoi se samoubivaat oti nema izlez.
Шопенхауер е 100% грешка пошто оваа состојба се лечи во 90% од случаите....еве и тебе те гледам ист си како мене на почетокот коа ми се дешаваа коа ги сваќав као готово еве умирам...а сеа и да ми се деси ( а многу ретко ми се дешава ) го рамњам со 0 не му давам никакво значење....целата ствар е во начинот на којшто ги гледаш работите.

ma sve e toa ok na teoretsko nivo se slagam so vas nego prtaxata kaj mene ide tesko non stop mislam razglabam analiziram i toa kako rak se siri sto bi rekol Krouli.

е па тоа е тоа,мислиш нон стоп на истото и никако да го отфрлиш/замениш од тебе........бомбардирани од оштеството и медиумите само со лоши работи за жал ја влошуваат ситуацијата........медикаментите се само еден дел кој помага и несомнено сакаш-нејќиш мораш да ги примаш

Се гледа дека не си пиел повеќе од два месеца лекарствата од типот на SSRI
Напротив... Првиот пат пиев SSRI 7-8 месеци. Ми помогнаа, но откако ги прекинав после некои 4 месеци повторно почнав да осеќам паника и анксиозност.
Потоа не сакав да продолжам со истите бидејќи мислев (и сеуште мислам) дека ми причинуваа силни главоболки.
Почнав со Хелекс (од тие бензодиазепините), и онака, многу и не ни осеќав некакво позитивно дејство. После 6 месеци решив дека нема смисла да продолжувам со нив па ги прекинав постепено. Иако се работеше за минимална доза од 0.25 мг депресијата, суицидните мисли и слични гадни работи откако ги прекинав мислам дека беа полоши од се друго дотогаш. Не би сакал повеќе да ми се случат никогаш. Бидејќи има разлика меѓу паничен напад и стравови од една страна и депресија од друга, иако можат да бидат поврзани.
Сега, еве, веќе цела година, пијам друг вид на SSRI и можам да речам дека сум блиску до она што би сакал да бидам. Единствено некогаш чувствувам нервоза и вознемиреност, поспаност, но веќе не помнам од кога ми се нема случено напад на паника. Типична невралгична главоболка осеќам ретко и со слаб интензитет. Долго време воопшто не гледав филмови, не читав книги, не можев слободно да се дружам бидејќи цело време се занимавав со моите сопствени стравови заглавени во потсвеста. Сега сето тоа го правам како и претходно и се чувставувам добро.

Единствено незнам кога, како и дали успешно ќе завршам со лекувањето, бидејќи не би сакал со години да влечкам апчиња со мене.

Во врска SSRI само ќе кажам дека се работи за лекови кои не се сосема испитани и чии странични ефекти едноставно не се познати. Она што се знае е дека се голем бизнис.
Обидете се да ги откажете што побргу. Решението не е во нив.
Во вас е.

Но сертралинот, флуоксетинот, пароксетинот и другите SSRI се нешто различно и не предизвикуваат зависност, и спротивно на бензодиазепините почнуваат да дејствуваат дури после 3-4 седмици. Обично во тој период можат да се јават странични несакани ефекти, но тие се краткотрајни.
Значи она што го пишува во текстот не се однесува на Асентра, Депрозел, Рефлоксетин и другите антидепресанти од овој клас.

Напротив... Првиот пат пиев SSRI 7-8 месеци. Ми помогнаа, но откако ги прекинав после некои 4 месеци повторно почнав да осеќам паника и анксиозност.
Потоа не сакав да продолжам со истите бидејќи мислев (и сеуште мислам) дека ми причинуваа силни главоболки.

А јас што ти зборувам?

А јас што ти зборувам?
Ти (уствари не ти, туку langelina) ми зборуваш дека предизвикувале зависност.
Зависноста е нешто различно од неуспешен третман.

Ти (уствари не ти, туку langelina) ми зборуваш дека предизвикувале зависност.
Зависноста е нешто различно од неуспешен третман.

Јас не сакам да ги ѕверам луѓето, вклучувајќи те и тебе, за последиците од ССРИ, кои се посериозни од стварање зависност.

да не се лажиме,ваквите состојби се многу сериозни......лицето ако било способно и јако да го преброди без лекарства немало да побара помош од стручни лица,што е нормално и непходно

ова не е грип или настинка па да чекаме имуниттот да се среди со помош на витамини,ами состојба на свеста,овде буквално важи - Подобро да се спречи отколку да се лечи.....ако се запостави состојбата таа само дополнително ќе се влошува

и јас сум против секакви хемикалии,но за жал луѓето немаат многу избор

odgovorot e ne ebi ziva sila ne se zamaraj kako zasto sto nego teraj dalje makaj gledajki go svojot grob, jas pijam helex 12 godini ali fala bogu deprosel i asenta ne mi trebaat posto ne sum do tolku budala, znaci praxa, ne misli koa nikoj ne mu ja misli.

Во врска SSRI само ќе кажам дека се работи за лекови кои не се сосема испитани и чии странични ефекти едноставно не се познати. Она што се знае е дека се голем бизнис.
Обидете се да ги откажете што побргу. Решението не е во нив.
Во вас е.
Јас се слагам со тебе... :) Болдот... проблемот е што баш тие "вас" т.е. нас не нема, и затоа не можеме да си помогнеме па се лажеме дека ќе го контролираме умот со труење на мозокот со апчиња и други медикаменти... е не, преоблемот е во неприсутноста на себе си... биди присутен и сите пробелми прво ќе ги воочиш како предизвици, ќе го најдеш коренот на каков и да е предизвик и после лесно ќе го надминеш... ама за тоа треба присутност во моментот... Свест...
odgovorot e ne ebi ziva sila ne se zamaraj kako zasto sto nego teraj dalje makaj gledajki go svojot grob, jas pijam helex 12 godini ali fala bogu deprosel i asenta ne mi trebaat posto ne sum do tolku budala, znaci praxa, ne misli koa nikoj ne mu ja misli.
И после се чудиш зошто не можеш да ја испразниш кантат со ѓубре...

Јас се слагам со тебе... :) Болдот... проблемот е што баш тие "вас" т.е. нас не нема, и затоа не можеме да си помогнеме па се лажеме дека ќе го контролираме умот со труење на мозокот со апчиња и други медикаменти... е не, преоблемот е во неприсутноста на себе си... биди присутен и сите пробелми прво ќе ги воочиш како предизвици, ќе го најдеш коренот на каков и да е предизвик и после лесно ќе го надминеш... ама за тоа треба присутност во моментот... Свест...

И после се чудиш зошто не можеш да ја испразниш кантат со ѓубре...
da ok e no znaes koga imas ako si imal panicen napad se raboti za gadna stvar taka da lesno vi e na vas suplivite da ispraznite to est da go ispraznite vasiot ionaka prazen um

da ok e no znaes koga imas ako si imal panicen napad se raboti za gadna stvar taka da lesno vi e na vas suplivite da ispraznite to est da go ispraznite vasiot ionaka prazen um
Хахах ме изнасмеа... :pos: не се пувај, ко демек само ти си имал панични напади... де де голема работа... ретко кој немал во денешницава... туку да ти кажам нешто, изгледа убаво ти е да си имаш панични напади, што вака си се фалиш на секое и ја браниш таа состојба на умот како многу битна... Малку си ми мазохистички настроен или се лажам... Човеку само ти можеш да си помогнеш себе си никој друг никакви апчиња(не викам дека не помагаат онака малце, ама не лечат во никој случај) ама само ако стварно сакаш да си помогнеш, уствари треба прво да престанеш да ја величиш состојбата во која што си... и плус си нихилист, довлоно кажува тоа... внеси нешто ново во животот... како на пример свест, повеќе љубов, сочуство, чувство на блаженство, екстаза... да знаеш дека ќе исчезнат тие напади и ќе си се изнасмееш на самиот себе си колку си бил глуп што си си ги создавал тие нешта самиот себе, поради икс причини, начин на живот, константни мисли во хаосен неред, нервози, можда и тежок живот ама еј така се јача дух нели, доколку и во лесно и во тешко не исчезнеш, значи имаш дух(свест)... :)

Хахах ме изнасмеа... :pos: не се пувај, ко демек само ти си имал панични напади... де де голема работа... ретко кој немал во денешницава... туку да ти кажам нешто, изгледа убаво ти е да си имаш панични напади, што вака си се фалиш на секое и ја браниш таа состојба на умот како многу битна... Малку си ми мазохистички настроен или се лажам... Човеку само ти можеш да си помогнеш себе си никој друг никакви апчиња(не викам дека не помагаат онака малце, ама не лечат во никој случај) ама само ако стварно сакаш да си помогнеш, уствари треба прво да престанеш да ја величиш состојбата во која што си... и плус си нихилист, довлоно кажува тоа... внеси нешто ново во животот... како на пример свест, повеќе љубов, сочуство, чувство на блаженство, екстаза... да знаеш дека ќе исчезнат тие напади и ќе си се изнасмееш на самиот себе си колку си бил глуп што си си ги создавал тие нешта самиот себе, поради икс причини, начин на живот, константни мисли во хаосен неред, нервози, можда и тежок живот ама еј така се јача дух нели, доколку и во лесно и во тешко не исчезнеш, значи имаш дух(свест)... :)
slusak ak jas i ti da se istepame pa da vidime koj eu pravo?

slusak ak jas i ti da se istepame pa da vidime koj eu pravo?
Не е битно кој е во право, не е битно кој ќе ја каже вистината, битно е да се спознае вистината како таква, а кој ја кажал и не е битно...
Туку ако сакаш може и да се истепаме, добро ќе ми дојде, одамна се неам борено, сакаш со мечеви или со голи раце... само да те предупредам сум вежбал боречки вештини, знам карате, џиуџицу, винг чунг кунг фу... и уште многу други странски зборови... :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom