Psyside
Nocturnal
- Член од
- 30 јануари 2009
- Мислења
- 18.743
- Поени од реакции
- 18.492
Има ли такви? јас на пример, за да уживам во одредена песна целосно, истата треба да се слуша чисто, детално, стерео сликата да биде скоро 3D, звукот да биде динамичен, инструментите да се делат, да можеш лесно да приметиш кој каде е позициониран, басот да биде детален, и прецизен...вокалите да бидат истакнати и да можеш да го замислиш пеачот како да е пред тебе, што се вика да уживаш целосно, т.е. на кратко што по реално да биде репродуцирана дадената песна, "како на концерт да си" ![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Други работи кои би сакал да ги знам,
1. Каква опрема имате, и зошто сте се одлучиле за неа?
2. Дали сте фан на плочи, DVD-аудио, супер аудио цд-а, или пак FLAC рипови симнати од нет?
3. Кои ви се омилени албуми/песни - звучат најдобро, за која издавачка куќа и чив мастеринг?
4. Која песна ја користите за тест на новата опрема кога ќе треба да купувате? (слушалки/звучници/појачала/конвертори)
5. Зошто станавте аудиофил, и дали можете да уживате во музика снимена во слаб квалитет (vbr mp3) дали го рачунате тој формат како формат за уништување на музиката?
Би било убаво да се сподели знаење и ентузијазам, баш ме интересира колку не има на форумов, знам неколку но ајде да видиме колку сме све на све![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Еве неколку видеа - песни, кои ги имам аплоадирано, и се снимени по аудиофилски терк, перфектен мастеринг, перфектна продукција, перфектен процес на финализација на самиот производ (LP/CD/SACD)
П.С. ова се само примери, кристално јасно ми е дека Youtube го намалува квалитетот од FLAC формат од кој оргинално Youtube ги ковертира во AAC 192kb/s што е далеку од losseless (FLAC/APE/WAW/ALAC)форматот, кој е најпрецизна - можна копија на оргиналниот извор, CD/SACD/LP и слично.
Па повелете...
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Други работи кои би сакал да ги знам,
1. Каква опрема имате, и зошто сте се одлучиле за неа?
2. Дали сте фан на плочи, DVD-аудио, супер аудио цд-а, или пак FLAC рипови симнати од нет?
3. Кои ви се омилени албуми/песни - звучат најдобро, за која издавачка куќа и чив мастеринг?
4. Која песна ја користите за тест на новата опрема кога ќе треба да купувате? (слушалки/звучници/појачала/конвертори)
5. Зошто станавте аудиофил, и дали можете да уживате во музика снимена во слаб квалитет (vbr mp3) дали го рачунате тој формат како формат за уништување на музиката?
Би било убаво да се сподели знаење и ентузијазам, баш ме интересира колку не има на форумов, знам неколку но ајде да видиме колку сме све на све
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Еве неколку видеа - песни, кои ги имам аплоадирано, и се снимени по аудиофилски терк, перфектен мастеринг, перфектна продукција, перфектен процес на финализација на самиот производ (LP/CD/SACD)
П.С. ова се само примери, кристално јасно ми е дека Youtube го намалува квалитетот од FLAC формат од кој оргинално Youtube ги ковертира во AAC 192kb/s што е далеку од losseless (FLAC/APE/WAW/ALAC)форматот, кој е најпрецизна - можна копија на оргиналниот извор, CD/SACD/LP и слично.
Па повелете...