Волја - позитивен или негативен фактор?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И пак не те интересира моето мислење.....за да дојдеш до правата вистина а не до секташки лаги повторени по 100 пати за да се претворат во вистина.
А бре Гурџи....:) Па кажи го твоето мислење, кој ти брани. Но не го форсирај како "правата вистина", затоа што неа тешко дека било кој ја знае. Кога карактеризираш нешто како лага, потребно е под прво да го познаваш истото и како второ да понудиш аргумент зошто е лага.
Успат размисли за следново:
Абе брат...па Маестрите не требе да се борат против другите религии.
Ошо ги критикува сите религии, и ги кажува негативните работи, додека Г. од сите религии ја има земено правата вистина, за да дојде до неа.
;)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
А бре Гурџи....:) Па кажи го твоето мислење, кој ти брани. Но не го форсирај како "правата вистина", затоа што неа тешко дека било кој ја знае. Кога карактеризираш нешто како лага, потребно е под прво да го познаваш истото и како второ да понудиш аргумент зошто е лага.
Успат размисли за следново:

;)
Ова беше низок удар... Гурџи мора да признаеш низок удар... во глуждови:icon_lol:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ова беше низок удар... Гурџи мора да признаеш низок удар... во глуждови:icon_lol:
На некои џабе е да им кажуваш како стојат работите, затоа најверојатно нема да му го кажам моето мислење. нека си остане со неговата вистина.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Што е воља...? Епа воља е да одиш секој ден на работа и да работиш по 10+ саати и тоа со одмор од само некој пола саат а останатиот дел цело време без паузи... е сега целата финта е да дојдеш до перфеција во работата(нели перфекција не постои ама читајте го метафорично т.е. близу перфекција, а под работа мислам на тоа што го правиш во мометнот било тоа на работа или каде и што и да правиш(или не правиш) да биде со целосно внимание и присутна свест) Кога ке дојдеш до некоја перфекција пример во работота(не е битно дали е физичка или каква и да е, не битно) значи секој момент си присутен и совршено(метафорично) ги извршуваш дејствијата... не е тоа крајот... туку сега треба таа перфекција(целосна присутност во работата) да ја воведеш во кеспанзија и ако денес си успеал да бидеш во таа состојба на перфекција да речеме 3 саати, наредниот ден да пробаш да ја продолжиш... кога ќе успееш да бидеш целиот период на работа (во мојов случај целите тие 10+ саати да ги извршиш перфектно(т.е. со будно и присутно внимание и свест) тогаш вистински си постигнал перфекција и вољата си ја искористил практично и реално... а ќе ја препознаеш перфектноста во тоа што кога ќе дојдеш до таа состојба самата работа во која си постигнал перфекција ќе си избледе, падне... т.е. ќе нема потреба веќе да ја работиш(освен ако мораш уште некој период ради финансикси причини), но после тоа би било добро да се најде друга работа која исто така ќе се доведе до перфекција( и како менуваш повеќе jobs се побрзо и поелегантно ја постигнуваш перфекцијата, а воедно доаѓаш до заклучок дека се тоа што го правиш и искусуваш не си ти... ти си тоа и плус нешто друго...
Има една стара поговорка и беше одприлика вака: Кога музичарот ќе ја доведе својата музика до перфекција го фрла инструментот со кој работел оти не му е потребен повеќе... неговото целосно постоење постанало музика...(y)

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
Волја позитивен фактор кога имаш цел за која да се бориш !

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Што е воља...? Епа воља е да одиш секој ден на работа и да работиш по 10+ саати и тоа со одмор од само некој пола саат а останатиот дел цело време без паузи... е сега целата финта е да дојдеш до перфеција во работата(нели перфекција не постои ама читајте го метафорично т.е. близу перфекција, а под работа мислам на тоа што го правиш во мометнот било тоа на работа или каде и што и да правиш(или не правиш) да биде со целосно внимание и присутна свест) Кога ке дојдеш до некоја перфекција пример во работота(не е битно дали е физичка или каква и да е, не битно) значи секој момент си присутен и совршено(метафорично) ги извршуваш дејствијата... не е тоа крајот... туку сега треба таа перфекција(целосна присутност во работата) да ја воведеш во кеспанзија и ако денес си успеал да бидеш во таа состојба на перфекција да речеме 3 саати, наредниот ден да пробаш да ја продолжиш... кога ќе успееш да бидеш целиот период на работа (во мојов случај целите тие 10+ саати да ги извршиш перфектно(т.е. со будно и присутно внимание и свест) тогаш вистински си постигнал перфекција и вољата си ја искористил практично и реално... а ќе ја препознаеш перфектноста во тоа што кога ќе дојдеш до таа состојба самата работа во која си постигнал перфекција ќе си избледе, падне... т.е. ќе нема потреба веќе да ја работиш(освен ако мораш уште некој период ради финансикси причини), но после тоа би било добро да се најде друга работа која исто така ќе се доведе до перфекција( и како менуваш повеќе jobs се побрзо и поелегантно ја постигнуваш перфекцијата, а воедно доаѓаш до заклучок дека се тоа што го правиш и искусуваш не си ти... ти си тоа и плус нешто друго...
Има една стара поговорка и беше одприлика вака: Кога музичарот ќе ја доведе својата музика до перфекција го фрла инструментот со кој работел оти не му е потребен повеќе... неговото целосно постоење постанало музика...(y)
:cuc:
Само еден момент ти фали..
Кога ќе паднеш во несвест после 10ч работа...пак да продолжиш со работа.
Само така се јакне битието....и можеш да постигнеш чиста воља...што би рекол Ипси

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Воља би го изедначил со карма, тоа е едно скалило погоре од желба. Над ова можеби има и нешто друго...кој да знае од оваа перспектива.
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 12:33 ---
Да го дополниме со нешто убаво :) постов

М

Мартин`

Гостин
Волја е мотор кој те бутка напред кон успеси и напредок .. сигурно дека е позитивна.

М

Мартин`

Гостин
А оние што имаат неуспеси и уназадување....што ги бутка?
Недоволна волја :D шала на страна нормално дека секогаш неможеш да бидеш во се успешен иако имаш волја ама многу поголеми се шансите доколку имаш да успеееш отколку да немаш ..

Член од
24 февруари 2012
Мислења
320
Поени од реакции
225
Koga kje spoznaesh deka se' e iluzija i deka ne trae povekje od eden mig, pa ni tolku:P , za shto kje ti e potrebna volja? Za da prezhiveesh vo iluzijata? pih! Ima neshto, shto nikogash ne se menuva. SEGA i OVDE(sekogash i sekade prisutno, bez nikakva sodrzhina) a za toa ne ti e potrebna volja-tuka E(ne se menuva i trae)! Shto drugo treba da znam?:D Osven, da uzhivam vo "igrata". Beda ili dar? Chovek!:D

Mooji
The sun doesn't know it's shining. A road doesn't know it is going somewhere. A cloud doesn't know it is moving along. A flower doesn't know it is beautiful.
Similarly with us, there is an uncaused joy and an innocence that is simply here, within. In its presence, everything is moving along according to its own nature and law.
It is not the ego, which is the false self.
This un-nameable thing is simply marinating in it's own being. It is unchanging, unalterable, untouched. Whenever an action is due or destined, it springs spontaneously from emptiness, expresses itself and returns to emptiness effortlessly.
That is the marvellousness of consciousness. This consciousness is what you are.

Kajgana Shop

На врв Bottom