Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
едиствен доказ колку ке биде кутрето добро е педигрето и она што во себе го носи. Ако тебе ти се допага и ако ти е за миленик, немој да се мислиш да си го земеш :)

едиствен доказ колку ке биде кутрето добро е педигрето и она што во себе го носи. Ако тебе ти се допага и ако ти е за миленик, немој да се мислиш да си го земеш :)

епа тоа е, што нема педигре :)
рекоа дека мајката на оваа кучка погоре е земена од Дејан Кузманов ( од Скопје ).. типот бил "познат" по неговите самоједи, и дека до сега има продадено 147 малечки :)

рекоа дека мајката на оваа кучка погоре е земена од Дејан Кузманов ( од Скопје ).. типот бил "познат" по неговите самоједи, и дека до сега има продадено 147 малечки :)
оваа раса на кучиња коа ќе дојде време за параење сите ти бараат педигре,ретко кој б и ти го спарил кучето без,за тоа размисли

Значи воопшто не е битно колку малечки продал. Знаеш каков човек е тој за мене? Штанцар. Долга и широка е прикаската зошто мислам дека тој е штанцар. Искрено јас би му ги земала кучињата и никогаш не би му дозволила да има куче. За да може да продаде тој толку малечки треба да има не знам колку женки и секоја женка да биде парена на секој циклус. Тоа како прво не е нормално, како второ не е хумано!!! И на кучката и треба одреден период да се опорави од породувањето и доењето на малите. Второ со самото тоа што немаат кутрињата педигре, ти и било кој нема да имате гаранција дека имате вистински самојед, па и било која раса. Трето, тука е здравјето, колку тој човек внимава на здравјето на кучињата, диспазијата е еден од проблемите што може да се јави кај оваа раса. Има многу фактори кои влијаат, мегутоа во нашава земја секој гледа да извади легло и да печали.

Вистинските одгледувачи годишно имаат најмногу 2-3 легла и тоа од различни кучки, и не се печалат толку лесно парите, затоа што тој одгледувач платил прво прогестерони врагови и триста глупости за кучката, второ го платил парењето, дали вештачки дали природно, кое во зависност од мажјакот и крвта што ја носи богами кошта пари, трето, ја чува, ја мази ја пази таа кучка 2 месеца и се моли породувањето да помине во најдобар ред. Тука е подигањето и одгојот на тие кутриња па тек онда доага продажбата која знак прашалник како ке оди...Кинологијата и одгојот се многу скап спорт, а вистински спортисти има многу малку. Отидов многу офф топик, кој колку ке размисли на оваа тема и каков заклучок ке донесе не знам, мегутоа тоа е моето мислење и никој не треба да се согласува со него.

Ај поздрав

Значи воопшто не е битно колку малечки продал. Знаеш каков човек е тој за мене? Штанцар. Долга и широка е прикаската зошто мислам дека тој е штанцар. Искрено јас би му ги земала кучињата и никогаш не би му дозволила да има куче. За да може да продаде тој толку малечки треба да има не знам колку женки и секоја женка да биде парена на секој циклус. Тоа како прво не е нормално, како второ не е хумано!!! И на кучката и треба одреден период да се опорави од породувањето и доењето на малите. Второ со самото тоа што немаат кутрињата педигре, ти и било кој нема да имате гаранција дека имате вистински самојед, па и било која раса. Трето, тука е здравјето, колку тој човек внимава на здравјето на кучињата, диспазијата е еден од проблемите што може да се јави кај оваа раса. Има многу фактори кои влијаат, мегутоа во нашава земја секој гледа да извади легло и да печали.

Вистинските одгледувачи годишно имаат најмногу 2-3 легла и тоа од различни кучки, и не се печалат толку лесно парите, затоа што тој одгледувач платил прво прогестерони врагови и триста глупости за кучката, второ го платил парењето, дали вештачки дали природно, кое во зависност од мажјакот и крвта што ја носи богами кошта пари, трето, ја чува, ја мази ја пази таа кучка 2 месеца и се моли породувањето да помине во најдобар ред. Тука е подигањето и одгојот на тие кутриња па тек онда доага продажбата која знак прашалник како ке оди...Кинологијата и одгојот се многу скап спорт, а вистински спортисти има многу малку. Отидов многу офф топик, кој колку ке размисли на оваа тема и каков заклучок ке донесе не знам, мегутоа тоа е моето мислење и никој не треба да се согласува со него.

Ај поздрав

Искрено, никогаш не ја погледнав приказнава од таа страна :)
Фала многу за ова, па ќе подразмислам 2пати дали да земам кутре или не ..крај краева, ако го земам, го земам за миленик, не за бизнис :)

И јас не размислував од таа страна додека не почнав да ги гледам и слушам одгледувачите надвор од нашиов балкан. Сега сфаќам зошто тие така работат. Мило ми е кога ќе чујам мислење дека сепак сум допрела до некого.

И на крај, не само за тебе туку било за кого, одгледувањето и вaдењето на легло треба да биде оставено на оној што знае што прави, тоа подразбира најпрво планирање на леглото на лист хартија, дали прво женката вреди да оди во приплод и што кај неа треба да се поправи, или ако е мажјак дали тој исто така треба да оди во приплод и што тој ке даде...има мал милион ситници, а мислам дека ако продолжам да пишувам ке станам досадна. Но, кого го интересира секогаш сум расположена за разговор на тема кучиња и се за нив :)

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Ејјј вака да ми влезат во двор и да ми нападнат куче, има да ги стрелам во секунда :mad:

Штета што на клипов е Бернски пес, да беше некој Доберман или Ротвајлер ќе ги распарчеше.

Изгубено е куче, малтешка пудла, бела, се вика Тина. Кучето е доста старо (9год) и малку дебелко. Изгубена е кај Пензионерскиот дом кај Бисера ресторанот во Аеродром. За било каква информација јавете се на 078858114 и 070255998.
--- надополнето: 28 октомври 2012 во 16:19 ---
Еве и слика од Тина.

DSC06273.jpg

Здраво ! Имам пишано и порано ама ќе пишам пак. Имам лабрадор стар 10 месеци. Овие 2 недели ПРЕМНОГУ се митари (дома го чувам). Со фурминатор го чешлам скоро секој ден. Имате ли некој совет како до помалку влакна ?

Едно прашање за едно другарче,треба да земе доберман од Србија преку негови роднини,е сега како оди процедурава за да може да го внесе преку граница?Дали треба да се вади некоја дозвола или слично,или да проба да го шверцува? :icon_lol:

--- надополнето: 30 октомври 2012 во 19:27 ---
Едно прашање за едно другарче,треба да земе доберман од Србија преку негови роднини,е сега како оди процедурава за да може да го внесе преку граница?Дали треба да се вади некоја дозвола или слично,или да проба да го шверцува? :icon_lol:

Треба да има микрочип и здраствена книшка со сите примени вакцини, како и сертификат од ветеринар дека е здраво кучето.

А за колку време од прилика се менува длаката и колку пати годишно ?
не знам за колку,додека не ја исфрли целосно, тоа кај секое куче е индивидуално. По правило, има две сезони на немување на длака...ама веке тоа не постои, затоа што и времето е променето...

--- надополнето: 30 октомври 2012 во 19:27 ---

Треба да има микрочип и здраствена книшка со сите примени вакцини, како и сертификат од ветеринар дека е здраво кучето.

А пошто кучето е уште мало и нема никакви вакцини?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom