Ме касна куче, а докторите ме пратија да го уловам...

• Креатор на темата Креатор на темата emmy007
  • Време на започнување Време на започнување
Мал е ризикот, последиците се терминални.
Стави се на нејзино место.
Сум била на нејзино место, два пати до сега..велам досега бидејки кој знае уште колку пати ке се најдам во таква ситуација. И во двата случаи не примив ништо, дури ни тетанус.

п.с. ни имаат кажувано дека има човек кој има преживеано од беснило, каснат од лисица кога бил на лов. Долго време траело лекувањето,ако не се лажам серумите ги примал неколку месеци, сум заборавила како беше целата приказна...

Беснило во Скопје нема да закачиш. Кучето (или било кое друго животно) треба да биде во контакт со некое друго заразено животно прво. Во Скопје, сеуште нема беснило, но затоа минативе години се забележани случаеви по шумите (заловени лисици, најчесто, второ место волци, трето лилјаци).
Има 300 други глупости што може да бидат проблем, најмал од сите е беснилото во Скопје...
--- надополнето: 28 октомври 2012 во 01:49 ---
Сигурно е таму јас сум убеден во тоа.. имаше група Американски научници пред некое време докажно дека секое куче откако ќе нападне стои на истото место во радиус од 50тина метри уште 2-3 саати најмалку надевајки се дека повторно жртвата ќе помине тука и ќе ја нападне. Што мислиш ти лекарите “онака“ ти рекле да одиш и да го бараш кучето сигурно и они се информирани за ова со американските научници ..

ПС. Јави се и во полиција асистенција да ти бидат, кажи дека лекарите ти рекле да го најдеш кучето ;)

Подобро во Вардариште да се јави, а не во полиција, шинтерите се опремени со опрема за заловување кучиња, нема ќар од џандарите.

Сум била на нејзино место, два пати до сега..велам досега бидејки кој знае уште колку пати ке се најдам во таква ситуација. И во двата случаи не примив ништо, дури ни тетанус.
Мислам дека ја објаснив ситуацијата добро. Веројатноста да се јави беснило е минимална. Веројатноста да се јави тетанус е поголема и е пропорционална со длабочината на раната.
Ризикот е твој, одлучи се!

Единствена желба ми е да не завршам во некоја од нашиве државни "болници".
На сцена од хорор филм ме посеќаат. :unsure:

Мислам дека ја објаснив ситуацијата добро. Веројатноста да се јави беснило е минимална. Веројатноста да се јави тетанус е поголема и е пропорционална со длабочината на раната.
Ризикот е твој, одлучи се!
Во право си за тоа, ама тогаш толку сум знаела, сега знам повеќе.
--- надополнето: 28 октомври 2012 во 01:54 ---
Еве како изгледа
Кај лугето се развива тешка нервна форма, и да интересен е податокот дека се јавува страв од вода...

Што бара темава во животни?

Туку не ме чудат вакви будалаштини, трагедијата е што сите навикнавме на нив. Пред две три недели таква трагедија ќе не снајдеше по дома од тие црепови доктори па тоа чудо едно. Сосем друг случај од ова со кучево, ама морам да го раскажам чисто да имате искуство плус, да знаете што да очекувате.

Дедо ми сабајле тргнува на работа, му се слошило по пат се онесвестил. Само што за несреќа паднал од страната на патот каде што некој фрлил комиње затоа што правел вино или ракија претпоставувам. Итната помош нејќела да го земе, затоа што пази мајката колку се паметни, сигурно бил пијаница затоа што целиот мирисал на алкохол (тоа што паднал среде комиње потомците на Шерлок не го забележале). Да не бил еден сосед на дедо ми да викне полиција за да им свика на овие од итна да го земат нејќам да помислам што ќе се случеше. И што е уште потрагично, го оставиле сам во ходник со саати, да не дошле моиве, којзнае што ќе му се случеше, и по триста испитувања они немаат поим зошто падна во несвест.

Значи брате си го јадел стапот ради нивната логика. Скраја да е некој во алкохолизирана состојба навистина да падне некаде. Нема да дојдат, човекот не заслужува да живее според нив.

Имам комшија алкохоличар, една вечер се спремам да излезам, и го гледам онесвестен кај мене пред куќа. Викнав брза помош, и дојдоа (откако едвај ја најдоа улицата, 10 минути ги слушав како кружат наоколу по др. улици) и моментот беше отвараат задниот дел од комбето (каде што би требало да лежи пациентот) и им испаѓа резервната гума :facepalm: И ај го видоа, го седнаа на тротоар, му шибнаа инфузија (на тротоар) почна да дава знаци на живот и го оставија.
Јас разбирам дека го познаваат, не е прв пат за него да доаѓаат, ама тој човек е во пензија, цел живот плаќал здравствено, сепак малце усул да се има....

Накратко. Лекарите нема да ти наштетат туку добро ти мислат. Верувам дека нивните инструкции и совети биле правилни. Беснилото е сериозна работа и тоа е причина повеќе да ги послушаш лекарите.
Направи како што ти кажале односно така како што ќе ти кажат лекарите остави форуми и интернети за вакви работи. Информациите на интернет не се секогаш точни и никој не може да ти ја гарантира точноста на информациите на интернет.

A ако ме касне лилјак или волк.... бреееееј, све нездраво :)

претпоставував
мислам дека нема опасност од беснило
и убаво размисли си - дали ти е подобро да изгубите саат два и да го побарате кучето , па да го проверат или да ја примиш вакцината со сите нејзини негативности

Дури и да го најдат, како по ѓаволите ќе го донесат, па уште и во хумана болница каде што е забранет влез за секакво куче освен службено.
Мислам... куче, скитник, потенцијална опасност за се околу него, да го донесат обични луѓе во болница каде што не смее да припари ни домашен миленик?!

Работава и да погинеш - колко можеш ќе се спасеш :tapp: Да не трошеле пари за лек...да не се од баба им или фамилијарно наследство слепци едни :sick:

Да бе нас на факултет не учат да им гатаме на животните...за срамота што имам и такви колеги :tapp:

Не те разбирам..од една страна велиш дека појавата на беснило во мкд е ретка а од друга дека треба да прими вакцина против беснило.
Сидата во македонија е многу ретка но често се користи кондом така?
Ако закачиш сида умираш сигурно за неколку години или 5 години или 10 или повеќе.
Беснилото е исто така многу ретко али ако го закачиш тогаш умираш сигурно за колку време ај кажи ми ти?

Сидата во македонија е многу ретка но често се користи кондом така?
Ако закачиш сида умираш сигурно за неколку години или 5 години или 10 или повеќе.
Беснилото е исто така многу ретко али ако го закачиш тогаш умираш за колку време ај кажи ми ти?
Хм... не знам колку ти е веродостојна споредбата, затоа што беснилото кај нас е колку толку регулирано, колку е сидата регулирана? Тоа едно, второ и да се развие болеста не дај боже, доколку се фати во прв стадиум,постои лек. За сидата кога ја фатиш дали постои лек?

Дури и да го најдат, како по ѓаволите ќе го донесат, па уште и во хумана болница каде што е забранет влез за секакво куче освен службено.
Мислам... куче, скитник, потенцијална опасност за се околу него, да го донесат обични луѓе во болница каде што не смее да припари ни домашен миленик?!
Ако го најдат се јавуваат на ветеринар тој доаѓа и си ја врши својата работа. Ветеринарот пишува потврда во која стои каква е состојбата на кучето. Лекарите постапуваат по наодот на ветеринарот.

Ако го најдат се јавуваат на ветеринар тој доаѓа и си ја врши својата работа. Ветеринарот пишува потврда во која стои каква е состојбата на кучето. Лекарите постапуваат по наодот на ветеринарот.

Види, моето куче е дресирано, па на непознат нема да му застане и да чека, а не па улично куче.
Цел живот сум со улични кучиња, посебно ако кучето не те сака (агресивно е) немаш шанси ТИ да го фатиш. А и не ти е паметно да фаќаш куче кое те нападнало веќе, домашно или улично.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom