Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.537
Поени од реакции
7.061
Темава повеќе завлезе во историја отколку во македонски градови, ама модераторот нека му ја мисли за тоа.
Успат, Александров е чист Македонец, со чисти ставови за Македонија. Во изјава за францускиот журнал, вели дека Македонија се бори за независност во кој главен град на државата ќе биде Солун, а доминантно население во државата е Македонскиот народ. Но тука не смее да се исфрли дека Александров е дел од "Магарешките атентати" со кои многу видни Македонци биле сотрени.

Убаво разграничете ја историјата, Александров не е бугарин, убиството на Сандански не е поради различни ставови кон слободата на Македонија, туку кон разликата левица и десница. Комунистичкиот режим во државава изминатите 50 години притискаше луѓето како Александров само поради своите десничарски убедувања да бидат прогласени за бугари, работа која бугарите ја примија со радост, знаејќи дека така можат да се вмешаат и да крадат од нашата историја. За факт е Димо хаџи-Димов, кој го сметаме за Македонски деец, истиот во бугарија е сметан за основач на бугарската комунистичка партија, ама за истиот нема никакви предрасуди, само затоа што е левичар, и идеологијата која била наметната, дозволила да се наоѓа во учебниците и да го славиме како комита. Петар Чаулев, Борис Сарафов се уште други анатемисани за бугари, а истите се меѓу најголемите организатори на илинденското востание.

И запаметете дека сите овие луѓе живееле во време кога не постоела македонска држава, македонската црква била затворена, влијанието на соседните држави и пропаганди било огромно, луѓето секојдневно биле учени или дека се бугари или дека се срби, или пак доаѓале Албанци или грци да ги убиваат и да ги преселуваат. Срамота и греота е да се напаѓаме овака, и да дозволиме туѓи идеи во 21 век уште да не делат на Македонци и бугари, на патриоти и предавници.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Истиот тој кој имаше мадиња да организира атентат на премиер на една тиранска држава. Нас сега ни страв да излеземе на улиците на НАШИТЕ градови за да го браниме сопственото.
Тодорче не организирал атентат на никаков премиер. Неговите четници биле само извршители на убиството кое го организирале бугарските националистички кругови и партии. Сакал само да си обезбеди поддршка од бугарските власти кои не ги сметал за никакви (претпоставувам сакаш да напишеш бугарски но нешто не ти дава... што ли?? ;) тирани.
Убаво разграничете ја историјата, Александров не е бугарин, убиството на Сандански не е поради различни ставови кон слободата на Македонија, туку кон разликата левица и десница.
И каква е таа разлика??
Неможе да биде сметан за Македонец оној којшто не секој можен начин се противел на македонската самобитност и на македонската национална идеја како одделна, различна и спротивставена на соседните пропаганди.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тодорче не организирал атентат на никаков премиер. Неговите четници биле само извршители на убиството кое го организирале бугарските националистички кругови и партии. Сакал само да си обезбеди поддршка од бугарските власти кои не ги сметал за никакви (претпоставувам сакаш да напишеш бугарски но нешто не ти дава... што ли?? ;) тирани.
Гледаш, се почнува од ново. Не сум никаков Бугарофил. Разберете еднаш, да го цениш Александров не значи да си Бугарофил. Јас познавам дузина луѓе, кои се искрени патриоти, впрочем многу поголеми од мене, кој сметаат дека Александров е една од поважните личности (во позитивен контекст) во македонската историја.

Ти тој настан го интерпретираш на тој начин, јас на поинаков.

Чаре?

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Гледаш, се почнува од ново. Не сум никаков Бугарофил. Разберете еднаш, да го цениш Александров не значи да си Бугарофил. Јас познавам дузина луѓе, кои се искрени патриоти, впрочем многу поголеми од мене, кој сметаат дека Александров е една од поважните личности (во позитивен контекст) во македонската историја.

Ти тој настан го интерпретираш на тој начин, јас на поинаков.

Чаре?
Грешка си ме разбрал. Јас воопшто не помислив дека си бугарофил. Бугарофилите плачат и викаат Бугарија дури и кога никој не се замара со нив. Такви живчани типци се.
Јас само се посомневав дека не напиша "бугарски" бидејќи знаеш дека Александров никогаш не се борел само против еден од македонските тирани - Бугарите.
Ниту јас ниту ти не сме историчари.
Да оставиме на историчарите, но не само на избрани историчари кои ги застапуваат погледите на актуелната власт.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Историчарите до сега, на голема жалост, не се покажаа имуни на дневнополитичките потреби. Ако за некого 50 години тврдат дека е црниот ѓавол лично, а потоа добиваме шок терапија на темата, каква доверба можеме да имаме во нив?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

И каква е таа разлика??
Неможе да биде сметан за Македонец оној којшто не секој можен начин се противел на македонската самобитност и на македонската национална идеја како одделна, различна и спротивставена на соседните пропаганди.
Оуу даа организирал и те како организирал ... Владата на Стамболиски заедно со Српските власти тогашни сакале да стават крај на ВМРО ама Александров го направил обратното и му ставил крај на Стамболиски и на дел од неговата влада

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Оуу даа организирал и те како организирал ... Владата на Стамболиски заедно со Српските власти тогашни сакале да стават крај на ВМРО ама Александров го направил обратното и му ставил крај на Стамболиски и на дел од неговата влада
"Зборувајќи за смртта на Стамболиски, ја отфрли идејата дека неговата Организација е одговорна за неа, но додаде дека е можно неговата смрт била извршена од еден или повеќе Македонци кои имале жалби против него." Тодор Александров, The Times, 4 јануари, 1924.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
"Зборувајќи за смртта на Стамболиски, ја отфрли идејата дека неговата Организација е одговорна за неа, но додаде дека е можно неговата смрт била извршена од еден или повеќе Македонци кои имале жалби против него." Тодор Александров, The Times, 4 јануари, 1924.
А шо да прај да се фали дека го убил ? имаш 3 закани против него у вид на писмо од страна на Александров и после третата....

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
А шо да прај да се фали дека го убил ? имаш 3 закани против него у вид на писмо од страна на Александров и после третата....
Ова е се што смисли и можеш да понудиш како одговор?? Твојот збор наспроти зборот на Александров..??! Дај не заебавај. Понатаму во текстот Тодорче презема одговорност за други убиства.
Се знае дека одредени лица кои биле членови на организацијата можеби биле меѓу физичките извршители на убиството, но одлуката за ликвидација не е на ВМРО, туку на високи личности од бугарскиот политички живот.
Така што отпишете го ова од "заслугите" на Александров.

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Очајно, ова да не се „факти“? Не те сфаќам, роден брат не би го бранел вака....

Ти си тој што со вакви постови го дели ткивото на македонскиот народ. Читај, имаш напишано вие, вас, како ние да се разликуваме од тебе. Инаку, фактите се тие, Бугарија ја призна Македонија под вистинското име, и до ден денес нема направено ниту еден агресивен чекор спрема Македонија. Од она што јас сум одел во Бугарија можам да ти кажам дека Бугарите немаат никакви негативни чувства спрема Македонците. Ова со шпиуните ми е малку Џемс Бонд филм.

Ти не се грижиш дека западна Македонија е окупирана, дека славиме празници на туѓи држави, тебе трн во око тие Тодор Александров кој бил страв и трепет во свое време. Истиот тој кој имаше мадиња да организира атентат на премиер на една тиранска држава. Нас сега ни страв да излеземе на улиците на НАШИТЕ градови за да го браниме сопственото.
Хмммм....по ред....
Ликов од нафталин јас не го извадив за да делам некакви ткива......не е офтопик и не е историја ова за што јас зборам....мисли си што сакаш, сум имал прилика подолг период да престојувам во нашиот источен сосед и мојот генерален впечаток е дека најсериозен поткопувач на нашиот идентитет се токму тие, истите кои ги има во Софија илјадници, кои се со потекло од територијава на РМ и се најотруени бугари на планетава....начинот на кој со директно инфилтрирање во редовите на тогашното и денешното ВМРО се поткопува нашиот идентитет не е променет....ако ти личи на Џемс Бонд филм, јас ќе ти кажам дека поимот шпион е измислен таму....

Тоа што на вас многу ви праи кеиф, што се осеќа од авион е дека истиот тој се борел против некаква српска војска или жандармерија и тоа ви е некаков изговор за македонизам. Репресиите на српската жандармерија на овој простор се добро познати, ама не се тема на овој разговор - единствено заедничко е што сите акции на четата на ТА се од класично бугарско-ројалистички карактер, докажан со самиот факт што политиката на Стамболиски и неговата влада била внатрешно насочена кон катастрофалната економска состојба на нивната држава и немала во памет да влегува во нови конфликти за територии со соседите а посебно не со такви од „педерски“ карактер со уфрлување на туѓа територија и праење масакр, као балистиве.

И да не го тупам со историја - за meth - ТА нарачател и организатор на убиства на врвни членови на ВМРО (старата), за кои има и писмени докази (писма, закани и не знам што се праите луди) и докажан ројалист, кој се „вадел“ со изјави по весници зошто го прифатил од прво мајскиот манифест, па го отфрлил од страв дека и на него ќе му лета главата (што на крај така и испаднало).....
Ако со Сандански и Петров не сте расчистиле, расчистете со нив, па со дотичниов - сатанизирајте ги нив до даска, па овој ќе стане херој, заедно не одат......тоа што било вистинско ВМРО завршило во времето на вашиов идол, па по какви сака нека биде основи го праел тоа - македонци/бугари, левица/десница.....расчистете со тоа или не праите вакви шизофрени ситуации....

Ставрогин, посебно вториов дел ме извади од памет....отидов прееска на некој состанок и бев изнервиран, па дури сега стигнувам да ти пишам....
Прво и основно, овде што штракаме на тастатура, не сме патриоти ни ти, ни јас, може да си налетал на мој пост кој може слободно да се окарактеризира како анти-албански, анти-грчки итн и стално сум очекувал некоја опомена па и бан....твојот пријател meth, во една тема пред некој ден ме убедуваше дека Тетово и Гостивар сме требале да ги поклониме, а Дебар бил веќе поклонет, за да вчера и денеска ме убедува колкав македонец бил ТА - патриотизам, за мене несфатлив....ајде, може грешам јас....
Моите ставови по националното прашање се чисти и во нив не оставам место за никакви ликови од променлив и недефиниран тип, односно не подржувам никакво кокетирање со никаков „посилен“ сосед и ја гледам Македонија независно од сите соседи - соработка да, ама омаловажување како ова што го доживуваме денес од сите 4 - никако. Страшно се чувствувам предаден и од двете поголеми партии и посебно сум иритиран од силните надворешни влијанија во нив, кои само создаваат раздор меѓу народот од овој тип...тоа дека моментално е ДПМНЕ на власт многу силно се чувствува на линијата бугари/Албанци, баш тие отстапки, прослави на знамиња за кои збориш ти и од друга страна провокации од овој тип - бисти на (кој ли да е) Симеон Радев, овој исл.
Не ми е идејата да ја носам во бескрај дискусијава и да продолжам со натегање, затоа што одамна веќе ни фали единство, а на овој начин не се оди во правец на подобрување...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Хмммм....по ред....
Вака, прво го ценам умерениот карактер на твојот пост. Втори, потполно го разбирам разочарувањето во двете најголеми партии во Македонија. Еден куп полтрони, лигави створења и опортунисти ни се изредија на чело на државата.

Друго ми е поентата. Јас не верувам многу во историјата. Историјата скоро секогаш е фалсификат. Мојот свет е прв и последен, така велеше Витгенштајн. Меѓутоа, за една држава да функционира, се чини дека мора да има историска приказна. Нашата приказна не е добро направена. Пука на најмала провокација. Она што ни треба е помирување на историските јунаци во таа приказна, потребно ни е приказната глатко да тече. Нити Јане и Ѓорче биле такви јунаци, нити Тодор бил црниот ѓавол. Ние немаме многу силни историски ликови за да ги сатанизираме половината од нив.

Потребна ни е таа приказна, за да го ткаеме историскиот идентитет. Наместо да се поврзуваме со Александар, една потполно бесмислена приказна, нашите јунаци се од кракот на 19 и почетокот на 20 век. Од тогаш ни се борбените песни, од тогаш ни се легендите.

Едноставно, мора да ја испегламе приказната.

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Мислев дека општо познато е за Гоце Делчев па не пишав повеке но бидејки не е ај да појаснам. По убиството на Делчев тој е погребан на брзинка и без соодветно обележје(имал дечкото доста хејтери). По наредба на Александров дури по 10 години од неговата смрт останките се префрлаат прво у мала црквичка( не памтам каде точно) па подоцна коските се носат у Софија, бидејки неможеле да најдат соодветно место за погреб на овој великан Александров дава наредба да се издвојат средства за изработка на саркофаг и истиот да се смести во една црква до ослободување на Македонија каде што потоа би се направил достоен мавзолеј за Делчев и др.великани од ВМРО. Инаку поворката која се одвива во Софија за вечно испраќање на Делчев ја има на Видео снимено од самите Манаки браќа пак по наредба на Александров. Човекот ко да знаел денес како ке го сатанизираат па повикал филмаџии и снимил како се прави испраќање на Македонски херој во центар на Софија без никој од Бугарите ништо да писне. Е тоа било силата на Александров, инаку зборовите изгравирани на саркофагот на Гоце се исто наредба на Александров при што може да се види колку е контраверзна личноста и дали воопшто има што да му се замери.

Инаку некој го спомна наназад Љубчо и направи споредба со Александров, Љубчо не е ни лушпа за разлика на Александров но сепак Љубчо е човекот кој ја направи Македонија независна, контраверзно нели :)

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Потребна ни е таа приказна, за да го ткаеме историскиот идентитет. Наместо да се поврзуваме со Александар, една потполно бесмислена приказна, нашите јунаци се од кракот на 19 и почетокот на 20 век. Од тогаш ни се борбените песни, од тогаш ни се легендите.

Едноставно, мора да ја испегламе приказната.
Couldn't agree more.....бетонирани позиции и забегување во крајности не се никаде добитна комбинација, посебно не на долги временски периоди....историјата пишувана во времето на СФРЈ без сомневање направила многу грешки, ама трагично е што и оваа се обидува да направи такви од сличен карактер...

Инаку некој го спомна наназад Љубчо и направи споредба со Александров, Љубчо не е ни лушпа за разлика на Александров но сепак Љубчо е човекот кој ја направи Македонија независна, контраверзно нели :)
Таман мислев да пишам дека прв пат слушам за приказнава за моштите на Делчев и сеа ова :facepalm:.....ај за војводиве од пред еден век може стварно не знам, ама Љубчо (или Бранко) и праење држава, па не бев ни многу мал тогаш...

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Мислев дека општо познато е за Гоце Делчев па не пишав повеке но бидејки не е ај да појаснам. По убиството на Делчев тој е погребан на брзинка и без соодветно обележје(имал дечкото доста хејтери). По наредба на Александров дури по 10 години од неговата смрт останките се префрлаат прво у мала црквичка( не памтам каде точно) па подоцна коските се носат у Софија, бидејки неможеле да најдат соодветно место за погреб на овој великан Александров дава наредба да се издвојат средства за изработка на саркофаг и истиот да се смести во една црква до ослободување на Македонија каде што потоа би се направил достоен мавзолеј за Делчев и др.великани од ВМРО. Инаку поворката која се одвива во Софија за вечно испраќање на Делчев ја има на Видео снимено од самите Манаки браќа пак по наредба на Александров. Човекот ко да знаел денес како ке го сатанизираат па повикал филмаџии и снимил како се прави испраќање на Македонски херој во центар на Софија без никој од Бугарите ништо да писне. Е тоа било силата на Александров, инаку зборовите изгравирани на саркофагот на Гоце се исто наредба на Александров при што може да се види колку е контраверзна личноста и дали воопшто има што да му се замери.
Тотално непознавање на материјата.
Јасно ми е зошто со таков жар го браниш "делото" на дотичниот.
За почеток изгледај го ова за да ти стане јасно против кого се борел Тодорче. И за Гоце, и за филмот има..

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
И ја не бев мал затоа и памтам федерација или конфедерација. Не го бранам љубчо он ке си остане забеган бугарофил но што е право право е, само он зборуваше за ова денес што го имаме - затоа и пишав тоа е контраверзна личност а не Александров!

Kajgana Shop

На врв Bottom