Проблемот е:
Ставив 3 Max Optic пакет, моментално користат Huawei терминали, коишто имаат 2 антени на нив, 4 LAN портови, под default првиот (LAN1) е направен да работи у layer 3, и таму го имам приклучено PC-то. Поддржува /n стандард. Кога сум конектиран преку Wi-Fi со лаптоп пингот е одличен (5ms). Проблемот е во тоа што имам многу висок пинг кога сум поврзан LAN со PC-то. Чудно ми е, што со истиот кабел(CAT 5), предходно додека користев кабелски интернет од Телекабел, немав пинг поголем од 10ms., а сега некад иде и до 50. Да не речете дека speedtest или pingtest не е релевантен метод за тестирање пинг, се осеќа пингот додека отварам страни, се осеќа она влечкање. Пробав повеќе комбинации:
- За секој случај, пробав со CAT5e кабел(тие што ми ги дадоа од T-Home, што идат во media приемниците), во LAN портот на PC-то, пингот пак беше висок (50 ms).
- Пробав со стариот кабел (CAT 5) во LAN порт на лаптоп, пингот си беше супер (5 ms.)
- Го сменив портот во којшто го приклучувам ethernet кабелот во Huawei терминалот, пробав со LAN2,3,4 и секој од нив го наместив да работи во layer 3, пак го имав тој висок пинг.
И нели, на крај нормално би си помислил дека ethernet портот од картицата на PC-то е зезнат, ама зошто не зезаше предходно, додека имав кабелски интернет?
Во што мислите дека е проблемот? Фала однапред.