Законот на Телема

Член од
14 август 2006
Мислења
45.288
Поени од реакции
84.406
The abyss, Daath, is a state of primordial entanglement. Daath is the chaos upon which all concept formation is brewed; it is also the infinite process of differentiation from which our mental and psychophysical realities are differentiated. This profound idea is the myth of Tiamat, or Tammuz, the deep, the kthulu of H. P. Lovecraft's stories, the id of Freud, the collective unconscious of Jung, the primal substance of the alchemists, the akasha of the Vedas, the Duat of the Egyptians, [Daath to the Qabalists], and the underworld of the Greeks. Daath is the realm of chaos. It is mysterious, invisible, and secretive. It is considered the realm of occult knowledge.

(Pages 27-30) from Modern Alchemy and Occult Psychology, by D. Lawrence Meredith.
Све е убаво, сите аналогии за Даат од Лоренс Мередит, али не сум сигурен дека Даат-аналогијата со Акаша му е на место (исто и за првичната материја, пред тоа). Акаша-паралели, Бардон правеше со етерот, петиот елемент и останатите аналогии во тој правец. И Рудолф Штајнер во поинаков контекст ја разбира акашата, колку што можам да приметам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Све е убаво, сите аналогии за Даат од Лоренс Мередит, али не сум сигурен дека Даат-аналогијата со Акаша му е на место (исто и за првичната материја, пред тоа). Акаша-паралели, Бардон правеше со етерот, петиот елемент и останатите аналогии во тој правец. И Рудолф Штајнер во поинаков контекст ја разбира акашата, колку што можам да приметам.
Не сум толку запознаен со ведите за да коментирам зошто е направена таа паралела. Но вреди да се истражува во секој случај.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ете како ќе го запаметите Дрвото на Животот без проблем.
Јас одсекогаш велам битно е кој ти предава и како... Не е се „од уво на уво“. Мора нешто и да се напише и дообјасни.​
Еве како се минува Бездната... :vozbud:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
„Како браќа борете се“ - Книга на Законот

Според мене е најголемата љубовна врска што постои, врска која може да ја разложите до најситни делови и пак да го добиете овој Закон на братска љубов!

Борете се со вашиот партнер и учете од него, бидејќи тој е тука во вашиот универзум за Вас.
Борете се со животот и учете од тие искуства, животот е овде за Вас да ви подари искуства.
Борете се со самите себе и победете!

Не ги сметајте вашите соперници како непријатели, ами како браќа кои се тука да ве направат посилни, подобри... и да ги надмините истите!

Со вашите победи надминете ги нациите на Земјата! Нека и тие го играат бесконечниот круг на оваа братска борба на напредокот на Човекот!
Човештвото пред Се!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ете како ќе го запаметите Дрвото на Животот без проблем.​
Јас одсекогаш велам битно е кој ти предава и како... Не е се „од уво на уво“. Мора нешто и да се напише и дообјасни.​
Еве како се минува Бездната... :vozbud:

Да не ја познаваш интимно оваа:D?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Да не ја познаваш интимно оваа:D?
Дефинирај интимно :)
Се зафркавам... Не, не ја познавам девојкава интимно, но познавам на нејзе слични (не интимно, ами физички слични) :)
Македонски девојки...
П.С. Една и се разбира во кабала :sneaky:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
93 момци и девојки.

Ете нешто интересно!
Speech in the Silence месечно „издава“ по една емисија која обработува разни теми врзани со телема, кабала, магика, О.Т.О., А.'.A.'., јога и тн.
Овој месец излезе Episode 34: Equinox in Libra, Year 108, па повелете... преслушајте ако имате време.

93 93/93

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Што е фино, никој не досадува поеќе со напади и обвинувања... Ви се потроши енергијата бре или се сложувате со философијата и праксите кои ги нуди телемата конечно? :)
Еве нешто за кое расправавме многу пати наназад, да не се величи пророкот (грешката на старите школи) ами да се оди сопствениот пат. :love:
Повелете линк!!!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.288
Поени од реакции
84.406
...Што е фино, никој не досадува поеќе со напади и обвинувања... Ви се потроши енергијата бре или се сложувате со философијата и праксите кои ги нуди телемата конечно? ...
Тоа ќе да е. Но, да почекаме засегнатите што ќе кажат...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
ТИ ако не дотрчиш нема кој. Се фаќаш на јадица толку добро. Како така? Сонце...
Нека Хадит, Нуит и Ра-Хоор-Кхуит ти го осветлат патот нa твоето барање низ филозофиите на светот :love:

Засегнатите има да молчат! Или да зборуваат со омраза бидејќи друго и не се може.
Засегнатите да се надеваме дека не се робови, инаку... како робови ќе бидат тепани... !!!

Знаеш, Осмо поглавје од Еквинокс на боговите... ringing the bell? Оди барај по нет... оставаме по нешто и за вас... ;)

П.С. Не заборавајте ЛИНКОТ! Сакам многумина да го прочитаат!!!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.288
Поени од реакции
84.406
П.С. Не заборавајте ЛИНКОТ! Сакам многумина да го прочитаат!!!
Да, да, линкот-шминкот....

Ништо непознато нема у текстот, сите го знаат тој, да го наречам, будистички момент кај Кроули, сублимиран на крајот од текстот, во последната (прилагодена будистичка) изрека.

Овој твој осврт е валиден доколку читателот смета дека Кроули е пророк и дека е само медиум (во контекст на неговите дела).

Мене друго ме заинтригира во текстон... Зошто некој би го разматрал Кроули коа би праел Ниж Ритуал на Пентаграм (Помалиот Терачки Ритуал)?

Па тој не е негов. И Дион Форчн го има опишано тој ритуал, а колку што знам, ритуалот е од Златна Зора раширен на други места.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Малку знаеш, затоа...
Ритуалот е постар од Златна Зора...
Зопто би го „размратрал“? Кај Кроули се користи цел среден столб во ритуалот на пентаграм, не кабалистичкиот крст(да биде јасно, колку толку), симетрично цел среден столб. Кај Дион-чето го нема тоа (и кај другите). Заклетва ли е, дали не знаеле, ќе оставам ти така да си истражуваш.
Дион Форчн и Кроули... мх мх мх... нема да дадам информација во врска со тоа. Извини...

П.С. Сепак, линкот!

П.П.С. Може истиот ритуал да се измени на енохијански, ако знаеш како и зошто.
Многу ти се некако површни прашањата. Способен си ти да создадеш свој ритуал? Без да се заморуваш со Кроули, Дион, Регардие, итн итн? Можеш? Немој вакви прашања...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.288
Поени од реакции
84.406
Малку знаеш, затоа...
Ритуалот е постар од Златна Зора...
!
Стварно малку знам и треба да научам повеќе. За тоа сум свесен и благодарен сум што има вакви познавачи како тебе кои ќе ме подучат.

Иначе нигде не реков дека е на Златна Зора, нити реков дека они го измислиле. Па Елифас Леви умре пред да се оформи З.З. Но не е ни негов, иако од него, како и многу други работи, е земен во З.З.

Кај реков дека е нивни?
Ова го реков: "а колку што знам, ритуалот е од Златна Зора раширен на други места."
- види погоре ти е оригиналниот мој пост.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Но ритуалот не е од Златна Зора...

И разбра зошто да се разгледува ритуалот како што го напишал Кроули? Дали ти разбра во твоето „студирање“ на овие ритуали дека станаа познати на такви ко тебе незаинтересирани за иницијација и пракса заради ова име: АЛИСТЕР КРОУЛИ?
Многу си накострешен на Кроули :vozbud: Полека... студирај го, ќе научиш поеќе отколку од Дион Форчн што те научила или Регардие (y)

П.С. Разбра зошто ти реков дека прашањето е површно зошто Кроули а не некој друг?
Разбра зошто прашав дали си способен да создадеш свој ритуал? Или... тоа не те засега...? Битно е да се контраме...:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom