Zaphod Beeblebrox
Поранешен покул Божино
Real Oviedo, S.A.D.
Паднатиот прволигаш од северот на Шпанија беше мојот избор за подем. Се наоѓаше во натпреварување од третото скалило по ранг во Шпанија а се наоѓал во врвот во Шпанија, иако сепак, без ниту една титула од Ла Лига. Во историјата на клубот се наоѓале играчи како Просинечки, Лакатуш, Арагонес, Онопко, Пауло Бенто па и стрелецот на првиот гол на Македонија, Митко Стојковски. Во клубот, пред да го презвезам, се наоѓаа играчи како Pelayo, Aitor Sanz и брилијантниот стрелец Manu Busto и тие играчи беа сосема солидни дури и за Ла Лига.
Сезона 1: 2011/12
Тимот...пааа, не беше баш најсјајен кога го земав. А и немав некој сјајен буџет па затоа направив неколку промени во тимот.
Со тактиката 4-1-2-3 и Напад константно, направив голем успех само во првата сезона. Тотална доминација. Титула во 3та лига и пласман во 2рата.
Ману Бусто даде 30 гола на 41 натпревар и убедливо ми беше најдобар играч таа сезона.
Во Купот, стигнав до 3то коло и Валенсија ме декласираше.
Втора сезона: 2012/13
Е сега во оваа сезона, имав простор за трансфери. Многу играчи го напуштија клубот и според тоа што имам сосема голем стадион (30 000 седишта) направив плус во финансиите минатата сезона па можев да земам играчи кои земаат поголеми плати од тие што ги имав во клубот пред тоа. И тоа донесе многу нови играчи.
Во оваа сезона, во тимот доаѓа голманот кој од одбиен од Албасете, ќе стане еден од најдобрите 3 голмани во Ла Лига - Навас, и воедно капитен на Овиедо во следните сезони.
Моите очекувања за оваа сезона беа - средина на табела, можеби блиску до плеј-оф за пласман во Ла Лига, но неочекувано - титула! И тоа повторно без пораз.
Тимот што го собрав оваа сезона, не беше за средина на 2ра лига, како што очекував, туку за многу повеќе. Тоа го донесе и ова!
Во купот, доста лесни противници, голови во последните минути, киксови на гигантите и стигнав во финале! Барселона очекувано и со втор тим ме прегази но успеав со второлигашки клуб да се пласирам во Европа!
Во оваа сезона повторно Ману Бусто беше најдобар поединец во тимот, со 20 гола во 40 натпревари.
Следна сезона, по долго време, Реал Овиедо е во прва лига. Дали е подготвен клубот за уште едно изненадување или подемот тука ќе закочи? Само во следната епизо...следниот пост....
Продолжува...

pos