Скутерчиња: Се за и околу нив

Gorgiiii

Escobar
Член од
19 јули 2012
Мислења
15
Поени од реакции
0
zdravo planiram da zemam nekoj skuter 50 cc znaci nekoj skuteri do 1000 evra pa sakam da go slusnam vaseto mislenje kakov skuter da zemam :))))

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146

Gorgiiii

Escobar
Член од
19 јули 2012
Мислења
15
Поени од реакции
0
a moze li na rati da se zeme i na kolku rati ako znaes dobro motorce :)

Член од
28 август 2011
Мислења
84
Поени од реакции
3
zdravo planiram da zemam nekoj skuter 50 cc znaci nekoj skuteri do 1000 evra pa sakam da go slusnam vaseto mislenje kakov skuter da zemam :))))
Имаш топ моторче мотовел магнет рс во максима за 1290 евра водено ладење 2 год гаранција брзо е стартно влече боје не ти треба само е малце тесно за 2ца повозрасни :)

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Имам еден проблем со скутер Баотиан 125 кубици. Пред околу 10тина дена буричкав нешто во него и забележав дека многу полни (17-8 волти под мала туража и ко ќе се зголеми туражата оди и до 28 волти). Го однесов на мајстор и се сомневаја во реглерот. Сменав т.е. мајсторот кладе нов реглер и пак беше истата ситуација. И на инструмент таблата кај шо е километражот се се изгуби. Стрелката за бензинот не покажва, сијаличките за долго светло и жмигавци не светат а и жмигавците не светат ни кога е запалена.

п.с. Ми пукна акумулаторот во возење (си видел мака шо да не пукни)

И некој да ми дај некој совет шо можи да биди друго освен реглерот. Мајсторите во Битола кренаја раце и неможеа да го најдат дефектот(остана уште еден кај шо треба да одам понеделник и да го види).

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Имам еден проблем со скутер Баотиан 125 кубици. Пред околу 10тина дена буричкав нешто во него и забележав дека многу полни (17-8 волти под мала туража и ко ќе се зголеми туражата оди и до 28 волти). Го однесов на мајстор и се сомневаја во реглерот. Сменав т.е. мајсторот кладе нов реглер и пак беше истата ситуација. И на инструмент таблата кај шо е километражот се се изгуби. Стрелката за бензинот не покажва, сијаличките за долго светло и жмигавци не светат а и жмигавците не светат ни кога е запалена.

п.с. Ми пукна акумулаторот во возење (си видел мака шо да не пукни)

И некој да ми дај некој совет шо можи да биди друго освен реглерот. Мајсторите во Битола кренаја раце и неможеа да го најдат дефектот(остана уште еден кај шо треба да одам понеделник и да го види).
Јас го имав истиот проблем. Проблемот беше до едни одпорници кои се поврзани со реглерот кога тие одпорници ке изгорат вишокот на струја доаѓа до потрошувачот без разлика дали исправен реглерот едноставно ко да го нема . Решение е да се смени типот на реглерот без такви одпорници кој се наоѓаат кај свирката(барем кај мене) бидејки тие одпорници се специфичен отпор само за тој мотор и неможеш да најдеш такви. Ако можеш сликини го реглерот и свирката и со сигурост ке ти кажам дали е до тоа. Не би требало да е до друго пошто реглерот ја регулира струјата нема друго.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Јас го имав истиот проблем. Проблемот беше до едни одпорници кои се поврзани со реглерот кога тие одпорници ке изгорат вишокот на струја доаѓа до потрошувачот без разлика дали исправен реглерот едноставно ко да го нема . Решение е да се смени типот на реглерот без такви одпорници кој се наоѓаат кај свирката(барем кај мене) бидејки тие одпорници се специфичен отпор само за тој мотор и неможеш да најдеш такви. Ако можеш сликини го реглерот и свирката и со сигурост ке ти кажам дали е до тоа. Не би требало да е до друго пошто реглерот ја регулира струјата нема друго.
Јас не гледам да има отпорници кај мојата.
Еве слики:
vespa 1.jpg vespa2.jpg

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Јас не гледам да има отпорници кај мојата.
Нема отпорници јебига :confused:. Тек сеа не ми е јасно прв газда си на моторчето? Да не има нешто премостоено. Види одкај намотките до реглер како идат жиците. На нет најди шема на жици и види дали е се во ред.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Нема отпорници јебига :confused:. Тек сеа не ми е јасно прв газда си на моторчето? Да не има нешто премостоено. Види одкај намотките до реглер како идат жиците. На нет најди шема на жици и види дали е се во ред.
Прв газда сум да. Сега ја отворив јас и на штопот мерев колку напон вади и најдов дека има краток спој. Сега треба цела инсталација да ја растурам и по шемата да го барам краткиот спој. И да, за сијаличките на инструмент таблата сите мајстори ми велеа дека се изгорени, ги отворив, ги проверив и сијаличките се во ред.
Сакав да го отворам магнетот шо велиш ти за намотките да не има таму некој спој ама немам редапцигер :confused:
Ако успеам да најдам шо е проблемот и да го напрам сам, ќе одам кај сите „мајстори“ и ќе му речам слободно да си ги затворат дуќаните. За механички менвање делој секој знај. Ќе се појави некој проблем со електрониката и за сите ракетна техника е.

Член од
6 октомври 2008
Мислења
1.884
Поени од реакции
2.088
Дечки во план сум да земам веспа 50 кубика ама веќе месец дена сум во дилема дали Априлија или Џилера. Па затоа ќе ве замолам за ваши коментари,искуства и совети во врска со овие две веспи.

Фала, пријатно :D

Член од
27 декември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
0
Дечки во план сум да земам веспа 50 кубика ама веќе месец дена сум во дилема дали Априлија или Џилера. Па затоа ќе ве замолам за ваши коментари,искуства и совети во врска со овие две веспи.

Џилера
--- надополнето: 23 јули 2012 во 19:37 ---
Кој има Априлиа нека кажи сакам нешто да го прашам !?

Член од
23 јануари 2012
Мислења
885
Поени од реакции
912

Нема тука што да си во дилема, Џилерата според мене е најдобриот скутер на нашиот пазар. (y)

Член од
27 декември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
0
Koga vozam 80 so mojava aprilia ko na mashina za perenje da sedam(mnogu tresi) ? Zoshto ?

Kajgana Shop

На врв Bottom