Луге претерано, ја раширивте темата и ја носите во погрешна насока, за ова воглавно допринесоја бранателите на идеологија наречена ислам, која припадниците на ова идеологија ја нарекуваат религија, со тоа прават злоупотреба на зборот религија. Под припадник мислам муслиман кој го прочитал куранот лично и се слага со него, и се води според убедувањата во него и животот го практикува според него.
Прво да се разбериме јас сум атеист, така да муслимани немојте да ми лепите етикети дека сум нешто што не сум. Ова го кажувам унапрад, затоа што во недостиг на аргументи најленсо ви е да етикетирате. Фала на разбирањето. И за ваша информација го имам прочитано куранот.
Темата ја донесовте до таја точка што споредувате цела една држава(САД) со идеологија(Ислам), ова компарација се прави пред се од бранителите на исламот. Самата компарација е уште еден доказ дека исламот не е религија туку идеологија. САД не се цвеке за мирисање. Далеку од тоа. САД е држава која е управувана од корпорации, банкари и воена индустрија. Ама апсолутно е небитно кој е на власт, Демократи или Републиканци, тоа што е крупно планирано тоа ке се изврши, освен мали ситници како например односот на САД со Македонија, вакви ситни работи за САД, зависат од политичарите.
Корпорациите и банкарите немаат религија но имаат идеологија, нивната цел е да ги контролираат ресурсите, и да го задржат поредокот во светот тако каков што е, оти со ваков поредок им е најлесно да не контролираат. Но нормално кога бомбардираат држави мораат да имат изговор, во најголем број на случаи тоа се муслимански режими. Изговор им е дека ги загрозува другите држави, дека режимот врши масакар над населението, и дека е опасност за развиените држави затоа што е тло кое ПРОДУЦИРА МУСЛИМАНИ ЕКСТРЕМИСТИ. (А мсулиман екстремист е онај што многу буквално го сватил куранот
J ).
Но зошто МУСЛИМАНИ ЕКСТРЕМИСТИ. Поради фактот што во државите каде напагаат живеат претежно муслимани.
Но има голема разлика од некој „муслиман“ што е направен сунет и од тогаш не влегов во џамија(пасивен муслиман) и мислиман што на сите „молитви “ присуствува во џамија“ и добро го проучил куранот и се води според него. И тука е клучната работа, како од некој сиромав човек со скормно или без образование да направите МУСЛИМАН ЕКСТРЕМИСТ. Ова е задача на мислиманите кои се дебело финансираат од најразлицни извори, ви предлагам на сите да го прочитате куранот, тоа е идеологија што игра на картата на религија.
Куранот прво сака да докаже дека е вистинската „религија“, сака да создаде страв кај наивното население од Алах кој ако го прочитате куранот делува како насилник со огромна моќ кој во секој моментр може да ве прати во пекол. Како со мирни и насилнички методи МОРА да се рашири исламот. И дека мора својот живот и ЖИВОТОТ ВО ОПШТЕСТВОТО ДА СЕ ПОДРЕДИ СПОРЕД ПРАВИЛАТА ВО КУРАНОТ. Не му е лесно на човек кој навистина верува во муслиманската идеологија и треба да го шири илсамот. Тактиката им е многу едноставна. Додаке не проценат дека можат насилно да заземат одредена област глумат „демократи“. Откако ке проценат дека областа можи да се исчисти со насилство тогаш е грев доколку не се фклучат во чистењето односно убивање и протерување на немуслиманите од областа. Ова е стратегија од самиот Мухамед. Прво се обидол да го шири мислиманството по мирен пат а потоа со насилство.
Спонзори на Муслиманите за ширење на идеологијата се самите муслимани верници, разни држави и компании. Сите знаеме и јавно се знај дека Осама Бин Ладен е обучуван и финансиски подржан од САД.
Поентата е дека секуларниот запад поточно САД, не е многу чесен, ама ја користат најзабеганата идеологија која ја подржуваат муслиманите за да ги оправдаат нивните војни. Едните се богатат, а муслиманите гинат како кучина за некоја стара идеологија. САД не случајно ја одбраја муслиманската идеологија, затоа што функционира и зато што има премногу необразовани луге кои живото би го дале за неа.
Инаку Saudi Arabia е држава со многу нафта(Saudi Arabia has the world's second largest oil reserves and is the second largest oil exporter.) и е муслиманска „развиена“ држава поради нафтата.
Како излгеда една држава која фала богу сеуште делумно се води според sharia law(како е на Македониски sharia?)
Па еве што проблеми има во Арабија
http://www.telegraph.co.uk/motoring/news/8930168/Allowing-women-drivers-in-Saudi-Arabia-will-be-end-of-virginity.html - жените не смеат да возат?
Сите жени мора да имаат маж- заштитник, кој одлучува каде и дали жената ке работи, ке се образова, дали ке се разведи(значи зависи само од мажот), кај смеј да патува, дали ке има банкарска сметка, не смеј да гласа...
Имаат и баска влезови во институциите за мажи и жени ...
All females must have a male guardian, typically a father or husband. The guardian has duties to, and rights over, the woman in many aspects of civic life. Depending on the guardian, women may need their guardian's permission for: marriage and divorce; travel, if under 45; education; employment; opening a bank account; elective surgery, particularly when sexual in nature. The official law, if not the custom, requiring a guardian's permission for a woman to seek employment was repealed in 2008
Women cannot vote or be elected to high political positions.
The ownership of a woman is passed from one man to another. Ownership of the woman is passed from the father or the brother to another man, the husband. The woman is merely a piece of merchandise, which is passed over to someone else—her guardian ... Ultimately, I think women are greatly feared.
Sex segregation is expected in public. Non-mahram women and men must minimize social interaction. Most offices, banks, and universities have separate entrances for men and women.
Алооо, башка влезови имаат во институциите за мажи и жени...
Girls are taught that their primary role is to raise children and take care of the household.
Облека:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Young_Saudi_Arabian_woman_in_Abha.jpg/170px-Young_Saudi_Arabian_woman_in_Abha.jpg
На што личи ова?
The World Economic Forum 2009 Global Gender Gap Report ranked Saudi Arabia 130th out of 134 countries for gender parity. 130 место од 134 !
Образование:
One of the official educational policies is to promote "belief in the One God, Islam as the way of life, and Muhammad as God's Messenger."
Една од полисите во образованието е да се промовира исламот во ЕДИНСТВЕНИОТ БОГ АЛАХ КАКО НАЧИН НА ЖИВОТ!!!
....
Добро кажа некој форумџиа пред мене, муслиманите се сеуште во среден век. Само проблемот е што во куранот има многу малце добрина и милост а многу повеке насилство и војни. Кога ке излезат од среден век всушност ке го напуштат исламот целосно, оти тое не е религија туку идеологија која нема ништо корисно во неа.
--- надополнето: Jul 10, 2012 4:06 AM ---
Да не заборавам ова се интересни забелешки кои малце ке не насмеат, што ми дојдоја кога ја читав книгата,
He(Алах) Who sends downrain from the sky [U1]
for the growth of fruits for your sustenance. А сите муслимански држави се во пустина, капка не капнува J
Give glad tidings to those who believe in this Book and do good deeds in accordance
with its teachings that for them there will be Gardens beneath which rivers flow.
Whenever they will be given fruits to eat they will say: "This is similar to the one we
used to eat before on earth," for the fruits will resemble the fruits on the earth for their
easy identification and enjoyment; and for them there will be chaste virgin spouses[U2] ,
and they shall live therein forever.[25]
chaste virgin spouses[U3] , = чисти девици сопружници.
Во превод секој муслиман што живее според правилата, ке оди во рајот каде што ке има „ чисти девици сопружници“ засекогаш.
Едно не ми е јасно, мажот ке ќари девици женски, (колку зависи од добрините што ги правел), а женаму ке ќари машки девици?
така брачнава двојка срекно ке живеат до крајот на вечноста во рајот. Башка прашање, од кај најдува бе Алах толку девици, или ради строгата селекција никој не завршва во рајот?It is not righteous toenter your houses from the back doors during Hajj times.[U4]
– многу битна ствар, не влегувај дома на задна врата бре J.righteous = моралчно, добро, праведно
30% од куранот е убедување дека мислиманската е вистинската „религија“ и немој да се
сомневаш, мораш да верваш во тоа што не го гледаш ако се посомнаваш гориш во пекол. J
Мал цитат од куранот:
„This is the Book in which there is no doubt. (Since its Author, Allah,
the Creator of this universe, possesses complete knowledge, there is no room for
doubt about its contents.) It is a guide for those who are God conscious,[2] who
believe in the Unseen[U5] “
30% од куранот е колку Алах е јак, сезнаен, информиран и семокен, и нормално ке горите во пеколот цела вечност ако не се придржувате според идеологијава, ова ама се повторува на секоето, прај вака или гореш, прај така или ке оглувиш, ослепиш и онемиш...
„There are some people who say: "We believe in Allah and the Last Day" yet they are
not true believers.[8] They try to deceive Allah and the believers. However, they
deceive none except themselves yet they do not realize it.[9] There is a disease of
deception in their heart; and Allah lets their disease increase, and they shall have
painful punishment for the lies they have told[U6] “.[
Allah took away their light (their
eyesight) and left them in utter darkness: they could
see nothing.[17] Deaf, dumb, and blind, they will never return to the Right Way. – за ова муслиманите кажуваат не го свакајте буквално ако е така добро опишано, сватетего „поетски“ дека тие никогаш наме да ја видат светлината на Алах, (да секако ).They have drawn on themselves wrath upon wrath, and for suchdisbelievers there is a disgraceful punishment[U7]
...listen to him carefully; and remember that there is a painful punishment for the
unbelievers.[U8]
[
Fear Allah and know that Allah is strictin retribution.
Retribution = одмазда
Ова ми асоцира на Гаргамел, „плашисе од мене“
40% од куранот е за војувањата на Мухамед, и зборот „kill“ се споменува ~90 пати.(религија на мирот)
Па тука имаме еден куп правила кога
треба да нападниш,
кога смееш да убиваш и кога не смееш да убиваш, заклучокот
е убивај слободно неверници или задржиги како роб, а ако по греша убиеш мислиман хмм и тоа се средва:
It is not befitting for a believer to kill a believer except by accident, and whoever
accidently kills a believer, he is commanded to free a believing slave and pay
blood wit to the family of the victim, unless they forgo it as a charity. If the victim is
from a hostile nation, then the freeing of a believing slave is enough, but if he
belonged to a nation with whom you have a treaty, then bloodwit must be paid to his
family along with the freeing of a believing slave. Those who do not have the means
(bloodwit and / or a slave) must fast two consecutive months: a method of
repentance provided by Allah.[U9]
Значи секаде во куранот ја имате иделогијата, која религија говори за сојузи, пазете во самата реченица имате „
hostile nation“, „
nation with whom you have a treaty“ Каква е таја религија која дели според пријатеска и непријатеска нација, спогодби помегу нации односно држави, тоа не е религија туку е идеологија. Исто така има и одредена воена стратегија која диктира кога се напрага, за време на пост да не се напага, кога смееш да убиеш воени затвореници...
Во куранот има и за „пасивните муслимани“ што не одат во џамија, и тие слободно може да бидат убиени, ги нарекуваат
Hypocrites.
What is the matter with you, why are you divided into two groups concerning the
Hypocrites, while Allah has cast them off on account of their misdeeds? Do you wish
to guide those whom Allah has confounded? Whomever Allah has confounded you
cannot find a way for them to be guided.[88] Their real wish is to see that you
become a disbeliever, as they themselves have disbelieved, so that you may become
exactly like them. So you should not take friends from their ranks unless they
immigrate in the way of Allah; and if they do not, seize them and kill them wherever
you find them, and do not take any of them as protectors or helpers
Секако има дозвола за убивање на хомосексуалци:
We also selected Lot, who said to his people: "Will you do such indecent acts as no
one else in the world has committed before you?[80] You satisfy your lust with men
(homosexual) instead of women. Indeed you are a nation who has transgressed
beyond bounds."[81] His people had no answer but to say: "Drive them out of your
town, they pose to be very pious!"[82] So We saved him and his family except his
wife, who was of those who lagged behind.[83] We let loose rain of brimstone and
every one of them was killed; see what was the outcome for such criminals.[84]