Каде и како го изгубивме најдрагоценото - човечноста?

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Ќе почнам со видеово:

Девојката има само 22 години и живее на улица веќе 4 години, поради тоа спиење на улица ноете и се разболени и оди со помош на штаки.
Кога водителот ја прашува дали е таа бездомоничка таа одговара да, потоа и кажува дека врне и прашува каде ќе спие, одговара на улица.
Интересното од видеото е при крајот, кога ја прашува кога би можело да и се исполнат три желби што би посакала, и додека сите т.е повеќето од нас овде се стремат за iphone, супер компјутер од 100 илјади денари, добар лаптоп, брза кола итд, таа посакува кров над глава, работа и еден солиден живот со некого.

Каде ја изгубивме човечноста, како.?
Дали парите се се во животот .?
Зашто не си помагаме еден на друг.?
Дали некогаш сте се запрашале ако таму горе има две места на кое ќе одите вие.?
Зашто се отиде во неповрат, брат со брат не се сака, сестра со сестра, татко и син.?
Каде е нашата човечност .?
Source:
motika.com.mk

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
И сега после видеово женскава ќе стане богата, а што е со ДЕЦАТА што сеуште се на улица, каде видео за нив?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Ахх е да, имаш право...нека срада уште, сепак има деца кои имаат предност, мислам логикава......

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Па постави ги ти бе човек, кој ти брани Дури и би било чист ОН во однос на темата.Или кога ќе се постави и за нив, тогаш поголем проблем ќе бидат гладните во Африка и правата на жените во Пакистан. Бајата работа.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Ахх е да, имаш право...нека срада уште, сепак има деца кои имаат предност, мислам логикава......
Како бе нека страда, ај молим те објасни ми што има човечно во твојава логика.?
Да е она на твоето место а ти на нејзиното макар и на еден ден што би посакал ти .?
И сега после видеово женскава ќе стане богата, а што е со ДЕЦАТА што сеуште се на улица, каде видео за нив?
Токму тоа е прашањето, ќе и се помогне нејзе но што со другите кои сеуште се на улица.?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Како бе нека страда, ај молим те објасни ми што има човечно во твојава логика.?
Да е она на твоето место а ти на нејзиното макар и на еден ден што би посакал ти .?

Токму тоа е прашањето, ќе и се помогне нејзе но што со другите кои сеуште се на улица.?
Значи и твојата логика иде во минус како и онаа на Pluh, нели свати дека постот беше ироничен и не се однесуваше на тебе?

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Веќе има, но овие invisiblepeople ја добија популарноста не многу заслужена. И од кај заклучи од мојот пост дека сакам да страдаат овие?
Eве ви рандом пребарување на YT и сите видеа имаат малку гледаност

Сега ќе има народ што ќе се напали колку тоа они се хумани и добри во душата, ќе го споделат ова и ќе мислат дека ќе променат нешто. А за тоа време додека они кликаат шер на фејсбук и го дрват на форуми, во црвен крст чекаат луѓе за донации, на улица чекаат питачи за 5 денари, а ти уживај си пред компјутер ич да не ти е гајле.

Немам ништо против вакво раширување на видеото, секако подобро ова отколку snooki има нова фризура - брејкин њуз. Но кога веќе се чуствувате хумани, добри и сакате да помогнете, ИСПАДНЕТЕ УШТЕ ОДМА и донирајте стара облека, крв, дајте им барем 10 денари или купете им ѓеврек на питачите.

Се нервирам зашто треба едно смрдено видео за да му текне на народот да биде хуман.

Ајде луѓе, напред, споделете го ова со помош на вашите 1000+ евра вредни компјутери. БИДЕТЕ ХУМАНИ FOR HUIMANITY'S SAKE! :)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Абе си помислив наше е момето... нема врска, тажна приказна си е тажна приказна.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
@ Pluh,Ок гледам на што целиш ова е веќе сосема поинаков пост, само да ти предочам нешто што страшно ме живцира како на оваа тема, така и на оние во кои има препукување помеѓу луѓето кои сакат животни или обратно.

Значи неможете да читате мисли и да знаете што некој прави во својот приватен живот, дали е хуман или пак некој на кој не му е гајле воопшто, нити пак има изградено чуство за емпатија.

Како знаете дека веќе не го правиме тоа за кое не прекорувате, т.е. нагласувате дека интернетот не е решение? мислам, знам дека збориш генерално, но верувај дека токму кај нас има еднаков број на хумани луѓе, па дури можеби и доста поголем од другите земји кои се во далеку подобра економска ситуација, и можат многу повеќе да помогнат.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Веќе има, но овие invisiblepeople ја добија популарноста не многу заслужена. И од кај заклучи од мојот пост дека сакам да страдаат овие?
Eве ви рандом пребарување на YT и сите видеа имаат малку гледаност

Сега ќе има народ што ќе се напали колку тоа они се хумани и добри во душата, ќе го споделат ова и ќе мислат дека ќе променат нешто. А за тоа време додека они кликаат шер на фејсбук и го дрват на форуми, во црвен крст чекаат луѓе за донации, на улица чекаат питачи за 5 денари, а ти уживај си пред компјутер ич да не ти е гајле.

Немам ништо против вакво раширување на видеото, секако подобро ова отколку snooki има нова фризура - брејкин њуз. Но кога веќе се чуствувате хумани, добри и сакате да помогнете, ИСПАДНЕТЕ УШТЕ ОДМА и донирајте стара облека, крв, дајте им барем 10 денари или купете им ѓеврек на питачите.

Се нервирам зашто треба едно смрдено видео за да му текне на народот да биде хуман.

Ајде луѓе, напред, споделете го ова со помош на вашите 1000+ евра вредни компјутери. БИДЕТЕ ХУМАНИ FOR HUIMANITY'S SAKE! :)
Не зборев за поединци, јас, ти, тој итд, зборев за сите како целина.
Ако не си запознаен во Германија самата држава т.е црвениот крст им пренесува на луѓето облеката која им е за врлање да ја стават во кутии и да ги остават пред нивната капија, а потоа црвениот крст или луѓето на кои таа облека им е потребна да можат да ја земат.
Се собираат пари во католичката црква кои потоа се доделуваат на оние на кои тие им се потребни.
Каде сме ние во сето ова како општество.?

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
I'd tap that ако би била малку посредена :D
И ова прашање многу ми се допадна:
Каде сме ние во сето ова како општество.?
Ние сме на интернет. Ние си го билдаме егото со вакви видеа. Ние сме хумани!

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
И ова прашање многу ми се допадна:

Ние сме на интернет. Ние си го билдаме егото со вакви видеа. Ние сме хумани!
Колку години имаш, ми се чини како да разговарам со 10 годишен.
Кога последен пат си подарил 10 денари на оние кои питаат ако си толку хуман.?

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Каде ја изгубивме човечноста, како?
Дали парите се се во животот?
Зашто не си помагаме еден на друг?
Дали некогаш сте се запрашале ако таму горе има две места на кое ќе одите вие?
Зашто се отиде во неповрат, брат со брат не се сака, сестра со сестра, татко и син?
Каде е нашата човечност?
>implying дека е изгубена.
>implying дека не си помагаме. Ја им помагам на тие што ми се мене блиски, а и тие мене.
>implying дека има живот после смртта.
>mfw i'm greentexting while not on 4chan
>mfw i don't have a face

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
За 4 години на улица, топ се држи. Само нека продолжи :D