Провинцијалката и нејзините градски жртви

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
--- надополнето: 2 јули 2012 во 20:44 ---
1. За вакво нешто не сум слушнал досега, знам за слични примери, но за студент и професор/вработен и работодавач кои лично се познавале од претходно, имале лични релации. Ама исклучиво заради исто место на живеење, не.
2. „Дупло помала плата од предвиденото“ - што е тоа „предвиденото“, не те разбирам овде, би те замолил да дообјасниш. И за какви суми се наоѓа каква работа, би сакал да ти одговарам, ама цел овај дел не ти го разбирам воопшто, што сакаш да прашаш и што сакаш да кажиш.
3. Не знам зошто имаш против дијалектите, кога впрочем постои и специфичен скопски дијалект. Јас еве на пример, кога слушам скопјанка никогаш не ми било ништо посебно чудно. Ама да слушнам скопјанец? Особено млад скопјанец? Одбивно ми било до немајкаде. Но со време навикнав, едноставно секој човек си е посебен свет и тоа е тоа.

Конкретно за тебе, кога си родена скопјанка, земи си еден асолен сопруг од внатрешноста, па да видиш што е живот и со втор, или како што велиш „резервен“ град со роднини и пријатели. (y)

1.Ајде вака, од почеток, пошто очигледно не се разбравме...За односот студент/професор. Можам да ти набројам барем тројца професори кои само на мојот факултет при УКИМ пуштаа нивни студенти сограѓани, по автоматизам - само ако купеа книга, добиваа шестка. Немаше ни да знам за тоа, да не ми кажеа самите колеги од внатрешноста, лично.
2. Ќе ти дадам конкретен и вистинит пример. Мој другар требаше да работи како келнер во кафуле на Кеј за 12 000 денари. Се беше средено, кога веќе во последен момент газдата му откажа, бидејќи се појавил некој друг од внатрешноста кој самиот се понудил да работи за 8000 денари. Ако тоа не е девалвација на трудот, не знам што е:(.
3.Во болдираново и самиот си признаваш дека не го сакаш скопскиот дијалект и тоа си е твое право.
Јас немам ништо против дијалектите, туку против луѓе кои сакаат да живеат во голем град, и не се култивираат. Тука спаѓа и јазикот. Секој град има свој дијалект, своја култура и логично е кога живееш во него да се обидеш да се прилагодиш. Уште еднаш ќе повторам, не девалвирам ничиј дијалект, но исто како што јас би се обидела да се прилагодам на пример, во Охрид, Струмица или на некое сосема трето место, редно е тоа да го сторат и сите оние кои доаѓаат да живеат тука.
И за крај, не морам да се мажам за сопруг од внатрешноста за да имам роднини и пријатели;) Поздрав
--- надополнето: 2 јули 2012 во 23:44 ---
Senior Flash Developer (програмер) со безмалку три години стаж во Invideous limited во Битола зема плата 18 000 a скоро секој ден седи прекувремено и по 2-3 сати.
Junior Flash Developer во истата Invideos limieted ама во Скопје со два месеци стаж и без никакво предходно искуство има почетна плата од 25 000 a времето го врви на ps3 и на пинг понг кој шо ги имаат во канцеларите, додека чека овај од Битола да му го напиши кодот и да му го прати на skype.

еве ти го мојот коментар од пред две страни. (сам за себе си зборувам во трето лице ако не скопча) Кажи ми кој на кого му го девалвира трудот!!

Тие 18 000 во Битола вредат како 25 000 во Скопје. Не за џабе сме најскап град за живот во државава.Трошоците за живот се повисоки, и затоа даваат повисока плата.
Мислев дека програмерската работа не е врзана со специфична локација. Барем јас познавам едно чудо фриленсери кои добра пара фаќаат од странство.
--- надополнето: 2 јули 2012 во 23:51 ---
За ова си во право, службен јазик е литературниот македонски јазик.
Ама ај одговори ми дали ги разбираш рамковните скопјани кои работат на шалтер?? Ко есперанто да ти зборуваат, а се жители на Чаир, Топаана, Бутел... Струмичани се Блаже Конески за нив

Искрено да ти кажам, кога одам на шалтер, вработените од албанска националност повеќе ги разбирам, бидејќи се трудат да зборуваат на македонски, како што и треба во државава. Не им е мајчин јазик, но се трудат и го почитувам тоа, повеќе отколку кога гледам некој наш како тера негов локален дијалект и мисли дека се уште си е во село, на нива, а не во државна институција.

Тие 18 000 во Битола вредат како 25 000 во Скопје. Не за џабе сме најскап град за живот во државава.Трошоците за живот се повисоки, и затоа даваат повисока плата.
Мислев дека програмерската работа не е врзана со специфична локација. Барем јас познавам едно чудо фриленсери кои добра пара фаќаат од странство.
ти мори нормална си? Јас да се убивам од работа,секој ден и прекувремено а некој на плејстешн да си игра и да чека од мене за да зема поголема плата само затоа што давачките му се поголеми. Па тој живее со тато и мама и единствена сметка му е мобилен.
Па оди работи и ти фриленсер и не се буни за други што одат во Скопје и како тие ти го земале работното место,ама кај фриленсерите немаш здравствено осигурување,ниту па сигурна заработувачка

2. Ќе ти дадам конкретен и вистинит пример. Мој другар требаше да работи како келнер во кафуле на Кеј за 12 000 денари. Се беше средено, кога веќе во последен момент газдата му откажа, бидејќи се појавил некој друг од внатрешноста кој самиот се понудил да работи за 8000 денари. Ако тоа не е девалвација на трудот, не знам што е:(.
3.Во болдираново и самиот си признаваш дека не го сакаш скопскиот дијалект и тоа си е твое право.
Јас немам ништо против дијалектите, туку против луѓе кои сакаат да живеат во голем град, и не се култивираат. Тука спаѓа и јазикот. Секој град има свој дијалект, своја култура и логично е кога живееш во него да се обидеш да се прилагодиш. Уште еднаш ќе повторам, не девалвирам ничиј дијалект, но исто како што јас би се обидела да се прилагодам на пример, во Охрид, Струмица или на некое сосема трето место, редно е тоа да го сторат и сите оние кои доаѓаат да живеат тука.
И за крај, не морам да се мажам за сопруг од внатрешноста за да имам роднини и пријатели;) Поздрав

Искрено да ти кажам, кога одам на шалтер, вработените од албанска националност повеќе ги разбирам, бидејќи се трудат да зборуваат на македонски, како што и треба во државава. Не им е мајчин јазик, но се трудат и го почитувам тоа, повеќе отколку кога гледам некој наш како тера негов локален дијалект и мисли дека се уште си е во село, на нива, а не во државна институција.

Ова со работењето го има секаде, еве пример кај мене во Велес баш знам случај за пекара се нафати девојче да работи за 9.000 и почна да работи а друга се понуди за 7.000 и ја доби работата, првава ја избркаа. Тоа си е нормално нема лутење ..

Во врска со јазикот демек не разбирате дијалекти или дека мора да се прилагодат е најголема глупост, странски јазици без проблем ги зборувате и разбирате а демек дијалект неможеле да разберете. И ако гледаме така дали вие кога идете во Велес треба да се прилагодите (за Скопјани зборувам) зошто ако гледаме така лично според мене а и според многу други по-литературно зборуваме ние отколку вие.. и сеа јас да бидам дигнат и да се правам да се прилагоди демек не го разбирам :facepalm:

За вредноста на парите е најголема глупост што ја слушам секогаш ама баш секогаш.. отиди во маркет и ѕирни ги цените на најважните производи кои се користат секојдневно и кажи ми што е поскапо во Скопје. Исто и струјата и водата и телефонот и било што друго е на иста цена.. единствено она “луксузот“ што е се како кафичи, дискотеки може да е поскапо сепак не се основни потреби во животот се друго е буквално исто.. спореди Спорт-М Велес со Скопје да видиш колку поскапо е кај нас, затоа ти викам горе-доле цените се исти па дури и некои на облека, обувки се по-ниски кај вас поради конкуренцијата.

Чекај сеа си запознала двајца такви и сите во исти кош ги ставаш?

Не, сум запознала многу, многу повеќе...Не сум човек кој сака да генерализира ни најмалку, но ако еден ист шаблон на однесување се повторува кај речиси сите, тогаш тоа зборува нешто.
Секако дека има исто така и некултурни Скопјани, но тоа пред се зависи од личната (не)култура на човекот и домашното воспитување.
Како што реков, немам ништо против доселувања од внатрешноста и слично, но на нерви ми одат сограѓани од внатрешноста кои остануваат тука, се вработуваат, мажат, женат и пак плукаат по Скопје.
--- надополнето: 3 јули 2012 во 00:04 ---
ти мори нормална си? Јас да се убивам од работа,секој ден и прекувремено а некој на плејстешн да си игра и да чека од мене за да зема поголема плата само затоа што давачките му се поголеми. Па тој живее со тато и мама и единствена сметка му е мобилен.
Па оди работи и ти фриленсер и не се буни за други што одат во Скопје и како тие ти го земале работното место,ама кај фриленсерите немаш здравствено осигурување,ниту па сигурна заработувачка

За твоја информација, да, нормална сум. Ова во болдот, зборуваш лично за некој твој колега...? А што ако некој тука во Скопје нема мајка и татко да го протуркаат, туку со таа плата треба да ги подмири сите животни потреби? Што ако има семејство за кое треба да се грижи, а само тој работи? А ти во Битола може со твоите живееш, не си женет и си праиш сметка само за кафе на Широк Сокак.
Ова не го реков за да те навредам, туку за да ти покажам дека секоја приказна има две страни.
Мене воопшто не ме навредува ако дојде некој од страна и ми го земе местото со фер игра. Но ако игра валкано, тоа не го почитувам ни најмалку.

П.С. Сигурна заработувачка и здравствено нема речиси веќе во ниедна професија, така да ти ја разбирам грижата и подобро одошто мислиш
--- надополнето: 3 јули 2012 во 00:13 ---
И ако гледаме така дали вие кога идете во Велес треба да се прилагодите (за Скопјани зборувам)

Да, јас кога одам во друг град се прилагодувам и во дијалектот, зошто да не? Така се чувствувам поблиска со луѓето и со градот.
Зборував за дијалектите на работно место, не за приватно, дома или на улица, како сакате зборувајте си. Но срамота е во некоја државна институција да не се зборува литературно. И плус, кога веќе се населувате во некој град, тоа не значи само да продадете нива и купите стан во Скопје...Ако не еволуирате на културно ниво, тогаш провинцијата не излагла од вас, метафорички кажано. Е, тоа се тие квази-Скопјани кои потоа другите од внатрешноста ги нарекуваат "Скопски сељачишта" :)

Да, јас кога одам во друг град се прилагодувам и во дијалектот, зошто да не? Така се чувствувам поблиска со луѓето и со градот.
Зборував за дијалектите на работно место, не за приватно, дома или на улица, како сакате зборувајте си. Но срамота е во некоја државна институција да не се зборува литературно. И плус, кога веќе се населувате во некој град, тоа не значи само да продадете нива и купите стан во Скопје...Ако не еволуирате на културно ниво, тогаш провинцијата не излагла од вас, метафорички кажано. Е, тоа се тие квази-Скопјани кои потоа другите од внатрешноста ги нарекуваат "Скопски сељачишта" :)

Прашај Италијанец од јужниот дел дали кога оди во Северниот дел се прилагодува и се труди воопшто да зборува на нивниот “стандарден“ јазик.. не се труди воопшто, ама кај нив нема луѓе кои имаат комплекс и да мислат дека се над некого.

Второ во Македонија има 34 градови така да не значи дека ако некој дошол од Кавадарци да живее во Скопје продал нива и демек немал култура.. некако не ми делува дека Скопје е центарот на културата а тоа и историјата многу пати до сега го покажала. Глупо е да споредувам но пак види колку личности има кои културно допринеле за Македонскиот народ а не биле родени ниту во Скопје ниту пак живееле во Скопје, многу по дарежлива била природата кон такви луѓе во останатите делови :)

И да бидам јасен немам ништо против Скопје и Скопјани ама оние што ги потценуваат и сметаат дека другите немаат култура само затоа што зборуваат на дијалект се најголеми сељаци.. значи не селани туку сељаци.

1.Ајде вака, од почеток, пошто очигледно не се разбравме...За односот студент/професор. Можам да ти набројам барем тројца професори кои само на мојот факултет при УКИМ пуштаа нивни студенти сограѓани, по автоматизам - само ако купеа книга, добиваа шестка. Немаше ни да знам за тоа, да не ми кажеа самите колеги од внатрешноста, лично.
--- надополнето: 2 јули 2012 во 23:44 ---

--- надополнето: 2 јули 2012 во 23:51 ---

Не помислуваш дека типот од внатрешноста кој работи за кафиќ на кеј е исто така дефакто скопјанец и ги има скопските трошоци и покрај тоа што е роден во Битола пример? Сигурно дека нема да патува од Битола до Скопје само за да работи специјално на кеј и зема плата од 12.000.
Не знам како се глупи програмерите од Лондон и не му текнало да ги земат лаптопите и правец во Крушево на ладовина. Ем помали трошоци од Лондон за 100 пати, а ваму исто пари ќе земаат.

Не помислуваш дека типот од внатрешноста кој работи за кафиќ на кеј е исто така дефакто скопјанец и ги има скопските трошоци и покрај тоа што е роден во Битола пример? Сигурно дека нема да патува од Битола до Скопје само за да работи специјално на кеј и зема плата од 12.000.
Не знам како се глупи програмерите од Лондон и не му текнало да ги земат лаптопите и правец во Крушево на ладовина. Ем помали трошоци од Лондон за 100 пати, а ваму исто пари ќе земаат.

Е токму поради ова треба да работи за иста плата како Скопјани, што не е случај, работи за помала.
А за програмерите од Лондон...па кој им брани да се прошетаат до Крушево, ќе си уживаат:D Итекако исплатливо ако си работат за британска или било која друга странска фирма, а парите си ги трошат тука(y)

Е токму поради ова треба да работи за иста плата како Скопјани, што не е случај, работи за помала.
А за програмерите од Лондон...па кој им брани да се прошетаат до Крушево, ќе си уживаат:D Итекако исплатливо ако си работат за британска или било која друга странска фирма, а парите си ги трошат тука(y)
И ти единствената причина што работи за помала плата мислиш дека е од внатрешноста, можеби типот има болна мајка па треба да се грижи и за неа, можеби има швалерка која му ја вади душата, штеди за операција за промена на пол, се обложил на Холандија па му требаат пари итн, итн. Мислиш дека скопјанец не би прифатил да работи за помала плата? Ако е така зошто мислиш дека е така? Нешто поквалификовани келнери се скопјаниве?

Е тоа де и јас викам, глупаци нердови од Лондон. Да го фатат авионот на визаир од Лутон масовно цел Лондон со се Кембриџ и со крушевскиот автобус во 16.30 без клима и прозори што се отвораат да се истоварат во Крушево и да се шинат од пари земање. Не во Лондон да се заебаваат еден час врни, еден час сонце на Вимблдон.
Море дури се расправам со тебе на Македонија и тргна...

И ти единствената причина што работи за помала плата мислиш дека е од внатрешноста.

Е тоа де и јас викам, глупаци нердови од Лондон. Да го фатат авионот на визаир од Лутон масовно цел Лондон со се Кембриџ и со крушевскиот автобус во 16.30 без клима и прозори што се отвораат да се истоварат во Крушево и да се шинат од пари земање. Не во Лондон да се заебаваат еден час врни, еден час сонце на Вимблдон.

Море дури се расправам со тебе на Македонија и тргна...
.

Аман бе, ти читаш ли што пишав? Во причините не навлегувам, сето тоа е индивидуално. Реков дека токму поради тоа што е од помал град треба да работи за иста плата како и Скопјанец, бидејќи е во понеповолна ситуација од него.

Факт е дека ние имаме подобра клима од Англичаните, ако ништо друго, тоа итекако би им годело. Во Македонија убаво се живее со странска плата и нема сила што може овој факт да го побие.

Желбата за расправии не ни е взаемна, јас дискутирам...:)

За твоја информација, да, нормална сум. Ова во болдот, зборуваш лично за некој твој колега...? А што ако некој тука во Скопје нема мајка и татко да го протуркаат, туку со таа плата треба да ги подмири сите животни потреби? Што ако има семејство за кое треба да се грижи, а само тој работи? А ти во Битола може со твоите живееш, не си женет и си праиш сметка само за кафе на Широк Сокак.
Ова не го реков за да те навредам, туку за да ти покажам дека секоја приказна има две страни.
Мене воопшто не ме навредува ако дојде некој од страна и ми го земе местото со фер игра. Но ако игра валкано, тоа не го почитувам ни најмалку.

П.С. Сигурна заработувачка и здравствено нема речиси веќе во ниедна професија, така да ти ја разбирам грижата и подобро одошто мислиш
--- надополнето: 3 јули 2012 во 00:13 ---
"
Да,за мој колега зборувам,,не само еден колега туку цела фирма,односно тие што работат во канцелариите во Скопје.И воопшто не ми е гајле на што ги троши парите кога по цел ден на плејстејшн и пинг понг го троши времето а јас му ја бркам цела работа по проектите. И пази,кога имаме meeting ние од тука до Скопје мораме сами да си го платиме патот за тие "менаџерите" да ни кажат како да си ја бркаме работата.Не, нема секоја приказна две страни. Кога аплицираш за работа никој не те прашува колку пари трошиш за на кафе или дали мајка ти е болна,туку дали можеш да придонесеш за фирмата,и следствено на тоа да бидеш награден,а не да бидеш фаворизиран само затоа што си Скопјанец.Да почнев од старт да работам во Скопје сегашната плата ќе ми беше над 30 000 ама не,со тригодишно искуство само еднаш ми е покачена и земам дупло помалку. И како капак на се,од даноците на мојата плата јас индирекно ви ги финансирам тие спомениците и врбите од 200 000 евра,пошто во Битола за 20 години не е една улица асвалтирана,а се што беше голема фабрика чмае празно,нема никаков просперитет. И затоа да не си се осмелила да зборуваш за некој што дошол да си ја бара среќата во попросперитетно место,ти немаш месец дена поживеено во друго место па да видиш каков е животот

.

Аман бе, ти читаш ли што пишав? Во причините не навлегувам, сето тоа е индивидуално. Реков дека токму поради тоа што е од помал град треба да работи за иста плата како и Скопјанец, бидејќи е во понеповолна ситуација од него.

Факт е дека ние имаме подобра клима од Англичаните, ако ништо друго, тоа итекако би им годело. Во Македонија убаво се живее со странска плата и нема сила што може овој факт да го побие.

Желбата за расправии не ни е взаемна, јас дискутирам...:)

Не знам како да одговорам, а да не се повторувам. Те читам и потполно те разбирам, не си Кант.

Не рече така туку ти го обвини него дека работи за помала плата и од тие причини твојот другар не го вработиле и покрај тоа што претходно му ја ветиле работата со врски.
Ти не сакаш да навлегуваш во неговите останати причини зошто прифатил помала плата, додека немаш проблем да влезеш во причината зошто не го вработиле твојот другар и да кажеш дека прифатил пониска плата од причина зошто бил од внатрешноста.
Оти не пиша дека прифатил помала плата оти бил келав, или пак имал кариес на двојка туку дека бил од внатрешноста?

Кога пишав расправање, мислев на дискусија.

Пазарот ја одредува висината на платата, а и на било кој друг производ. И тие што пишуваат дека провинцијалците девалвирале труд очигледно не ги разбирате работите доволно. Пазарот не е перфектен, но понудата и побарувачката ги дефинираат цените. Ако на пазарот се усогласат понудата и побарувачката за некои работно место при цена од 5000 денари тоа е најповолното што постои. Но ако некој рече дека таа плата мора да биде 12 000 тоа е обична глупост, која води до повисоки цени и неконкурентност на произвидот и намалена продажба и приходи. И на крај фирмата пропаѓа. Затоа скопјани бидете им ‘‘благодарни‘‘ на провинцијалците што овозможуваат да падне цената и производите да имаат на пазарот доволно ниски цени.

Да,за мој колега зборувам,,не само еден колега туку цела фирма,односно тие што работат во канцелариите во Скопје.

Да почнев од старт да работам во Скопје сегашната плата ќе ми беше над 30 000 ама не,со тригодишно искуство само еднаш ми е покачена и земам дупло помалку.

И како капак на се,од даноците на мојата плата јас индирекно ви ги финансирам тие спомениците и врбите од 200 000 евра,пошто во Битола за 20 години не е една улица асвалтирана,а се што беше голема фабрика чмае празно,нема никаков просперитет.

И затоа да не си се осмелила да зборуваш за некој што дошол да си ја бара среќата во попросперитетно место,ти немаш месец дена поживеено во друго место па да видиш каков е животот

Не зборував лично за тебе, не те ни познавам. И те молам престани гневот кој го имаш од твоите скопски колеги и менаџери во фирмата да ми го истураш мене.

За тоа колкава би ти била платата да си почнел веднаш да живееш во Скопје тоа си била лично твоја одлука и јас немам ништо со тоа.

Искрено, не знам каква е таа компанија која фаворизира Скопјани, а сите други ги малтретира. Секоја нормална фирма фавозирира пред се квалитетни луѓе, без оглед на тоа дали се од Скопје или друг град.

Немој да ти пречи финансирањето на Скопје 2012. Повели, ако сакаш, слободно дојди земи ги сите врби, ангели факелоносци и споменици. Освен тоа, колку што сум информирана, кај вас ќе заживее Битола 2016, така да нема зошто да се лутиш. За брзо време ќе не стигнете, кај и да е:D

И за крај, за твоја информација, имам поживеано на друго место, сум го пропатувала половина свет. Токму затоа нема да ти реплицирам на твое ниво, како во последниот став од твојот пост.

Еве ви еден хипотетички пример. Имаме фирма С (како скопјани) и фирма П (провинцијалци). Фирма С си ги исполнува своите локално патриотски желби и вработува само Скопјани по цена од 15 000 денари. Во фирма П вработуваат кого било по цена од 9000 денари и наоѓаат доволно луѓе од кои повеќето се од провинција. Фирмата П има пониски трошоци и пониска цена на прозводот. Фирмата П работи одлично, а С има намалена продажба и пропаѓа. Ете до каде води локал патриотизмот.
Е сега некој ќе рече дека фирмата П немало ни да постои да не дошле провинциалците цо Скопје. Не е точно таа фирма би постоела во друг град на пример. КАко и да е парите се вртат во Скопје и без луѓето од другите градови Скопје би бил едно обично село.

Те читам и потполно те разбирам, не си Кант.

Не рече така туку ти го обвини него дека работи за помала плата и од тие причини твојот другар не го вработиле и покрај тоа што претходно му ја ветиле работата со врски.

Кога пишав расправање, мислев на дискусија.

Не си ни ти Хегел, што да правиме...

На другар ми не му беше ветена работа преку врски, ти тоа априори погрешно си го претпоставуваш. Да, ги обвинив сите оние од внатрешноста кои прифаќаат да работат за помала плата, токму поради тоа што имаат поголеми трошоци во Скопје (кирија, комуналии, храна).Работава е: Имам големи трошоци, ама ќе се задоволам со помалку.
Ако сум во некоја тешка животна ситуација, ќе се борам за повеќе, а не обратно.

Во последново се согласуваме:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom