Во Австралија живеат околу 100 илјади Македонци

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ајде народе плукајте по дијаспората малце се досегашниве теми :facepalm:
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 16:08 ---

Ако, така треба за да осетите вие што плукате дека сепак не биле толку лоши и се значаен фактор за Македонската економија. Ама тогаш за џабе, затоа викам плукајте и забрзајте го тој процес.
Немам против нашата дијаспора, но несакам ни да ми се меша во животот овде и да ми соли памет по интернет. Со исклучок на тебе, сите од дијаспора што се на нет, тераат владина кампања демек овде супер се живее. Не се живее. Така да нека си седи секој кај што е, и нека не паламуди како е овде кога илјадници километри го делат. Како што ние не зборуваме како е во Германија, така правото за коментари како се живее секој ден овде се одзема. Едноставно не живееш и незнаеш, може си знаел минато време или ќе знаеш идно, но сега незнаеш.
А пари од иселениците се секогаш добредојдени. Пропагандата нивна е добредојдена, надворешната политика е добредојдена. Али мешање во внатрешноста, дали треба да има споменик на секој сантим или брод на Вардар е ван памети.

F

FARANG

Гостин
Немам против нашата дијаспора, но несакам ни да ми се меша во животот овде и да ми соли памет по интернет. Со исклучок на тебе, сите од дијаспора што се на нет, тераат владина кампања демек овде супер се живее. Не се живее. Така да нека си седи секој кај што е, и нека не паламуди како е овде кога илјадници километри го делат. Како што ние не зборуваме како е во Германија, така правото за коментари како се живее секој ден овде се одзема. Едноставно не живееш и незнаеш, може си знаел минато време или ќе знаеш идно, но сега незнаеш.
А пари од иселениците се секогаш добредојдени. Пропагандата нивна е добредојдена, надворешната политика е добредојдена. Али мешање во внатрешноста, дали треба да има споменик на секој сантим или брод на Вардар е ван памети.

Spomenicite se gradat za tursti megu drugoto. Jas neznam kakva veza ima dijasporata so spomenicite ama fakt e deka dijasporata ni e uglavno najgolemata turisicka grupa. Vie dozvolivte albanski spomenici da se gradat a ovie vi smetaat lol pa uste najdovte kogo da krivite :)

Kako se zivee e relativna rabota. Kako ti zivees e tvoja rabota a kako zivee nacijata polesno moze da se oseti ako zivees nadvor i doagas periodicno. Polesno mozes da zaprimetis razliki kako na primer sto e izgradeno, kakvi koli se vozat, kako se nosat lugeto vo sporedba so minatiot pat koga nekoj bil tamu, kakvi servisi ima i slicno. Toa deka dijasporata tera vladina kampanja nema veze, koga bese sdsm na vlast sigurno ne bea premnogu impresionirani. Toa sto sega se e uglavno zatoa sto svarno se gleda razlika neka predhodno. Ova e tesko da se objasni na nekoj sto sekojdenvno zivee tamu i ne primetuva milimetarski napredok ali sepak e napredok.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Spomenicite se gradat za tursti megu drugoto. Jas neznam kakva veza ima dijasporata so spomenicite ama fakt e deka dijasporata ni e uglavno najgolemata turisicka grupa. Vie dozvolivte albanski spomenici da se gradat a ovie vi smetaat lol pa uste najdovte kogo da krivite :)

Kako se zivee e relativna rabota. Kako ti zivees e tvoja rabota a kako zivee nacijata polesno moze da se oseti ako zivees nadvor i doagas periodicno. Polesno mozes da zaprimetis razliki kako na primer sto e izgradeno, kakvi koli se vozat, kako se nosat lugeto vo sporedba so minatiot pat koga nekoj bil tamu, kakvi servisi ima i slicno. Toa deka dijasporata tera vladina kampanja nema veze, koga bese sdsm na vlast sigurno ne bea premnogu impresionirani. Toa sto sega se e uglavno zatoa sto svarno se gleda razlika neka predhodno. Ova e tesko da se objasni na nekoj sto sekojdenvno zivee tamu i ne primetuva milimetarski napredok ali sepak e napredok.
Да да, не осеќа напредок пошто се задолжува до гуша, а пари за да ги враќа долговите се помалку има.
Многу е лесно за некој од надвор, кој доаѓа на одмор тука да каже колку е тежок животот, тој само поминува од време на време, ќе пие една-две и се враќа назад. Со други зборови селски рашетари- дали треба да го објаснам поимов?

F

FARANG

Гостин
Да да, не осеќа напредок пошто се задолжува до гуша, а пари за да ги враќа долговите се помалку има.
Многу е лесно за некој од надвор, кој доаѓа на одмор тука да каже колку е тежок животот, тој само поминува од време на време, ќе пие една-две и се враќа назад. Со други зборови селски рашетари- дали треба да го објаснам поимов?

Ne e bas taka. Ovie 20 god budzetot na mkd e poveke od dupliran. Danok se sobira poveke od porano. Dali ima ili nema pari da se vrakaat krediti neznam ali deka dosta raboti se napraveni napraveni se.

Dali zivotot i kolku zivotot e tezok zavisi od individualecot bilo vo mkd bilo nadvor. Razlikata e toa sto vo mkd site ja krivite vladata za vasata situacija a nadvor site svakaat deka problemot e vo najverojatno vo niv pa se zafakaat za rabota.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
Во ред е све што пишуваш но мислам секој има право на мислејне и да го каже. Јасно дека не треба секој да се согласи со мислејнето на дијаспората. Како и секаде исто и таму има различни мислејна за работите што се дешаваат во Македонија ама искрено не гледам каде се меша дијаспората во Македонската политика напротив никој не ни ја прашува. Затоа некојпат и неможам да си објаснам од каде потекнуваат нападите против дијаспорците. Е сега сегде има ќурук луѓе, дома и надвор, но паушализирајнето не е во ред.

Како што не треба да се делиме во Македонија меѓупартиски така исто како нација не треба да се делиме меѓу домашни и дијаспорци.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ма какви роднини, два пати дошле во рок од 20 години. Исто ко да ги немам, барем да кажеа повели на гости, да се интересираат за нешто во земјава. Џабе, тие да инвестираат или да се вратат, нема шанси, може само нешто за себе како малцинство македонци во австралија да се организираат и да си бараат некои права, да ги признае државата или евентуално да лобираат за признавање на Македонија под уставно име. Повеќе од тоа, од нив не очекувајте, секој си мисли за својите најблиски, а пошироко за народот...ноу веј.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
Па ако не ти е тешко објасни ми мене.

F

FARANG

Гостин
Ма какви роднини, два пати дошле во рок од 20 години. Исто ко да ги немам, барем да кажеа повели на гости, да се интересираат за нешто во земјава. Џабе, тие да инвестираат или да се вратат, нема шанси, може само нешто за себе како малцинство македонци во австралија да се организираат и да си бараат некои права, да ги признае државата или евентуално да лобираат за признавање на Македонија под уставно име. Повеќе од тоа, од нив не очекувајте, секој си мисли за својите најблиски, а пошироко за народот...ноу веј.

A kolku pati ti si otisol kaj niv? OK, aj moze nemozes toa, kazi kolku pati si im se javil? Pratil email? Abe kolku sto tebe te boli uvo za niv tolku i niv za tebe. Najlesno e da otpises nekogo. Odrzuvanje na prijalstva i vrski e poskapo. Od druga strana kako sto dijasporata moze da pomogne ako se nasoci kako treba nikoj drug nemoze. Nikoj drug nitu go interesira nitu ja poznava MKD kako niv. Za zal dur toa go svatime po se izgleda ke bide kasno :(

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Во ред е све што пишуваш но мислам секој има право на мислејне и да го каже. Јасно дека не треба секој да се согласи со мислејнето на дијаспората. Како и секаде исто и таму има различни мислејна за работите што се дешаваат во Македонија ама искрено не гледам каде се меша дијаспората во Македонската политика напротив никој не ни ја прашува. Затоа некојпат и неможам да си објаснам од каде потекнуваат нападите против дијаспорците. Е сега сегде има ќурук луѓе, дома и надвор, но паушализирајнето не е во ред.

Како што не треба да се делиме во Македонија меѓупартиски така исто како нација не треба да се делиме меѓу домашни и дијаспорци.
Едно е да имаш свое мислење, друго е да држиш пропаганда дека овде ружи цветаат. Само од форумов примери еден куп, цел ден ти кажуваат како некој инвестира во мкд, како ни се намалува вработеноста, како подобро се живее, еве фаранг вели буџетот ни се дуплирал као ние да треба во место да стоиме па во 10 години да не се дуплира (и трошоците се дуплираа), како правилно се трошат парите, како плажата на кеј е супер, како треба ние да се понашаме, како треба да раѓаме по три деца, какви вредности да чуваме, што да им направиме на Албанците и дрн дрн до бескрај. А фактички ни пари дава за даноци, ни троши овде пари, само мозок се продава. Едно е да речеш ова не ми се допаѓа, друго е демагогии да ни држиш нас кој овде живееме.Пример е кога ќе се омажи сестрата, таа ствара нова фамилија и нов буџет, дијаспората е сестрата, може ли она да се меша во домашниот буџет во кој не учествува? Блиска е, мила е, крв ти е, али нема право да кажува што и како кога веќе „испаднала“ од тој дом, може само да си кажува мислење, али не и да наметнува.
Затоа се створи тој јаз помеѓу овдешни и дијаспора, врв на се беше пратеници од дијаспора, од каде стокине во парламент ги раниме па и овие плус ни фалеа, демек ќе ја решат цела. Само колку на платен список да бидат, ништо повеќе.
Незнам како не гледаш кај се меша дијаспората, а ние овде гледаме.
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 19:51 ---

Еве го она што го зборам, кога треба да не искритикувате, говорите ВИЕ, автоматски се делите од нас, а за се останато сакате да бидете вклучени.
Нормално дека се гледа разлика, живот иде даље ништо не е статично. А како се живее доволно кажува завод за статистика, сиромаштијата во МКД е 30,9%. Невработеноста е 34%. Тоа ти е сликата генерална.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
Трубачи има секаде што си кажуваат како што убаво пишуваш, ете во дијаспората может малце поќе ама сепак не мислам дека имаат некоја улога во тоа што се дешава на политички план во Македонија. Во ред е исто така да се има негативно мислејне за дијаспората од икс причини, секој си има свој нели, но во форумот има и поекстремни напади кој секојдневно можеме да ги читаме. Дијаспората можеби може да направи повеќе од што прави сега но не е виновна за состојбите и случувајната во Македонија. А тоа со пратениците беше ефтин трик на владеачката партија да си земе три плус, и дијаспората сети дека ова е фарса и си ги бојкотира изборите. Треба можеби нов почеток во врските меѓу дијаспората и државата, мора да се опрај пошто вака делејнето носи само штета.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
Велиш ќе се усреќи некој :icon_mrgr:
И во ова не верувам, дедовците им се веќе починати да ги тераат на такви венчавки, а младите баш и не се замараат за тоа. Како мине времето скроз ќе исчезне и шансата на некоја дроља да пребега во Австралија и да има машина за перење.
секое лето слушам за тоа како некој/а од овде се зел со некој/а од АУС ... барем во охридско ...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Па ако не ти е тешко објасни ми мене.
Селски рашетар, човек кој оди во село за да се прошета и после тоа ја фали убавината и леснотијата на животот во село.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Конкретно за Австралија секојдневните информации кои доаѓаат до нас се дека имаат проблем со црквата и крадливите попови кој ги праќаме таму. Може луѓето таму стварно сакаат да ни пратат некоја донација али апашко поповско лоби краде насекаде каде што имаме епархија. Ете тоа јас знам за Австралиската дијаспора, дека секој ден се караат со поповите и ги протеруваат. Ниту знам што прават за МКД, ниту во кои сектори работат, ниту како допринесуваат за нас. Уште името не ни го признале, по тоа гледам колку се јаки лобирачи. Пример и евровизија, па мајка му стара по една порака секој да пушти 5то место ќе бидеме, а не да се молиме за гласови. Или хуманитарни акции има жиро сметка за странство, по 5 евра да пуштаа сите на тој стандард, ќе помогнеа на пола дечиња. Али не е така.
Секогаш ја споредувам со албанската дијаспора, тоа е активна дијаспора. И на меѓународен план и финансиски. Али и кај нив последниве години се менува менталитетот.

F

FARANG

Гостин
Едно е да имаш свое мислење, друго е да држиш пропаганда дека овде ружи цветаат. Само од форумов примери еден куп, цел ден ти кажуваат како некој инвестира во мкд, како ни се намалува вработеноста, како подобро се живее, еве фаранг вели буџетот ни се дуплирал као ние да треба во место да стоиме па во 10 години да не се дуплира (и трошоците се дуплираа), како правилно се трошат парите, како плажата на кеј е супер, како треба ние да се понашаме, како треба да раѓаме по три деца, какви вредности да чуваме, што да им направиме на Албанците и дрн дрн до бескрај. А фактички ни пари дава за даноци, ни троши овде пари, само мозок се продава. Едно е да речеш ова не ми се допаѓа, друго е демагогии да ни држиш нас кој овде живееме.Пример е кога ќе се омажи сестрата, таа ствара нова фамилија и нов буџет, дијаспората е сестрата, може ли она да се меша во домашниот буџет во кој не учествува? Блиска е, мила е, крв ти е, али нема право да кажува што и како кога веќе „испаднала“ од тој дом, може само да си кажува мислење, али не и да наметнува.
Затоа се створи тој јаз помеѓу овдешни и дијаспора, врв на се беше пратеници од дијаспора, од каде стокине во парламент ги раниме па и овие плус ни фалеа, демек ќе ја решат цела. Само колку на платен список да бидат, ништо повеќе.
Незнам како не гледаш кај се меша дијаспората, а ние овде гледаме.

Trosocite se uglavno plati ;) Poentava bese deka ima napredok ete so toa sto ne stoi mkd vo smeto i samata go kazuvas.

Plazite se glupost ali za toa vie ste si krivi, vie gi biravte kretenite u parlament ne nie. Kakva vrska ima dijasporata so toa veze nemam. Dijasporata nema nikakvo vlijanie dnevnata MKD politika i toa site go znaete samo lecite frustracii namesto da vidite deka problemot uglavno lezi kaj vas.

Ima kup podatoci kolku pari legnuvaat na smetki od koj pari podocna se naplakaat razni danoci taka da indireknto i budzetot se polni od niv. Aj kazi edna prilika kade toa budzetot e optereten od dijasporata ili kade toa se nametnuva.

Pratenicite od dijasporata lol ;) Neznam kako na toa gledate vo mkd ama nie ne pieme nafta ovde bre. Pa ako stvarno sakvte da i dadete glas na dijasporata ke ne ostavevte na mira da imame nezavsni kandidati bre. Od kanda/usa deckovo pred da bide izglasan veke ziveese vo sk i rabotese vo vladata. Od AUS i evropa do sega ednas ne izlegle na bina da kazat sto mislat. Glupo e da ja krivis dijasporata za nesto sto ni go podmetnaa tie koj pak ke kazam vie gi izglasavte.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Trosocite se uglavno plati ;) Poentava bese deka ima napredok ete so toa sto ne stoi mkd vo smeto i samata go kazuvas.

Plazite se glupost ali za toa vie ste si krivi, vie gi biravte kretenite u parlament ne nie. Kakva vrska ima dijasporata so toa veze nemam. Dijasporata nema nikakvo vlijanie dnevnata MKD politika i toa site go znaete samo lecite frustracii namesto da vidite deka problemot uglavno lezi kaj vas.

Ima kup podatoci kolku pari legnuvaat na smetki od koj pari podocna se naplakaat razni danoci taka da indireknto i budzetot se polni od niv. Aj kazi edna prilika kade toa budzetot e optereten od dijasporata ili kade toa se nametnuva.

Pratenicite od dijasporata lol ;) Neznam kako na toa gledate vo mkd ama nie ne pieme nafta ovde bre. Pa ako stvarno sakvte da i dadete glas na dijasporata ke ne ostavevte na mira da imame nezavsni kandidati bre. Od kanda/usa deckovo pred da bide izglasan veke ziveese vo sk i rabotese vo vladata. Od AUS i evropa do sega ednas ne izlegle na bina da kazat sto mislat. Glupo e da ja krivis dijasporata za nesto sto ni go podmetnaa tie koj pak ke kazam vie gi izglasavte.
Каде гледаш дека ја обвинувам дијаспората за она што ни се случува? Па ние цел живот од своја глава патиме, вакви волови да донесеш на власт, после транзиционерите кој не исцицаа треба да си глуп, туп и неупотреблив. Гласовите им ги даваме ние, ги гоиме ние, да не ебат во здрав мозок. Јас не ве кривам вас што ние живееме со стандард на клошари, прочитај погоре убаво пишувам кој дел ми смета од дијаспората. Значи од кај гласаме волови, од кај не газат као говеда, уште ни фали некој печалбар да ни каже дека ружи ни цветаат и дека убаво ни е.
А за пратениците во право сте, убав бојкот напраивте, свињите на крај ние пак ќе ги раниме, оти ние самите си го дозволивме тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom