"Европски вредности"

• Креатор на темата ФилипМакедон
  • Време на започнување

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Не го реков тоа и не мора да ме фаќате за збор. Не сум хард кор конзервативец ама не сум ни подржувач на западњачките теории и либерализација на се и сешто. Секој си има право да си биде тоа што е ама да се стреми кон почитување на заедницата во која што живее
--- надополнето: 16 јуни 2012 во 21:31 ---

Тоа не се дешава од сега, тоа се дешавало со векови наназад и не може преку ноќ да се смени. Хомосексуалноста on the other hand has always been one of mankind's "sins". т.е. секогаш се криела од јавноста мнооогу пред појавата на религиите. Хомосексуалците во денешно време прават паради и фалењето е се што преостанува за хетеросексуалците пошто ако се измисли нешто како стрејт парада што мислиш како ќе изреагираат хомосексуалците?
AZ, се согласувам скоро целосно со тебе за ова. Не викам да не се фалат хетеросексуалците (и како они да се фалат и нарекуваат девојките, тоа нивно е, јас можам да не се согласувам, но не да забранувам или мразам поради тоа, како што се изјасни господинот погоре кој што го цитирав)

Што се однесува до стрејт паради, Playboy парадите и парадите во Рио ги сметам за стрејт :D (а и не знам кој не би ги сметал за такви! Мажите обзервираат, жените ѕенѕаат топлес, whats not straight about that? :D)

А дека не ги сакам кич геј парадите - да. Иако сум хомосексуалец. Ама еве, пример за парада со која треба да се служи какп пример за останатите, онаа во Сплит - нити имаше лигавење, нити нудизам, или разно разни други глупости.

Повеќе беше како порака на нивната држава а и пошироко на Балканот - We're here, we're queer, get over it.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Има една работа која не ми е баш јасна ........... како тоа Конзервативците велат дека бившиот систем(Социјализам) бил едноумиски(со што и јас делумно се согласувам), а од друга страна и самите они наметнуваат едно поинакво(нивно)едноумие и се однесуваат на ист/сличен начин !
Стварно е глупо да велиш дека си Демократ и против едноумие(било какво), а од друга страна самиот да спроведуваш/наметнуваш еден вид на едноумие(Демо-Христијански Конзервативизам) ............. секако врз лицата кои не се истомисленици !
Мислам ОК кој сака нека си биде Демо-Христијанин Конзервативец... кој сака нека си биде Комунист, кој сака нека биде Либерал, меѓутоа никој нема право да ја наметнува својата идеологија и своите лични сфаќања врз други лица .......... кога веќе има ваква тема барем да расчистиме со поимите .......... уште пак кога на Демо-Христијанскиот Конзервативизам ќе ги додадеме и Популизмот, а и Национализмот(без разлика дали е умерен или поекстремен/ултра) е тек тогаш работите стануваат каша попара .......... немора никој да признава, но факт е дека Конзервативизмот како еден идеолошки правец е директно поврзан со Религијата(рака под рака), затоа и се нарекува уште и Демо-Христијанска идеологија(иако општествата се Секуларни) ......... а тука е и Национализмот ..... кој доколку стане поекстремен се претвора и во Расизам, Нацизам и.т.н. ........ б.т.в. на форумов имам прочитано со мои очи и постови на лица(за среќа малкумина) кои самите себе си се декларираат како Демо-Христијани и Конзервативци и кои поддржуваат истребување пред се на Евреи(АнтиСемитизам), потоа истребување на Црнци и секакви други обоени, истребување на Муслимани, Атеисти, Хомосексуалци(Хомофобија), па дури и истреб. на Инвалиди и тешко болни лица и.т.н. и.т.н. а со самите такви нивни размислувања поттикнуваат етничка, верска, расна нетрпеливост ................ и сега немој некој да рече дека овие работи се ОК, бидејќи не се !
П.С. А во последно време приметувам и дека ваквите партии(деснич./народни/конзервативни/демо-христ.) постепено од година во година ја губат поддршката кај народот во повеќе Европски земји !

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
П.С. А во последно време приметувам и дека ваквите партии(деснич./народни/конзервативни/демо-христ.) постепено од година во година ја губат поддршката кај народот во повеќе Европски земји !
Пиратик, знаеш ли кој ја добива поддршката во моментов во Европа? Партии со профашистичка агенда. Е сега пази, треба да бираш меѓу едно и друго, што мислиш дека е бетер?

Иначе види вака, овој муабет со ненаметнување идеологија е апсолутно неприменлив на планетава земја. Не постои земја, гарнитура, народ кој не оди по теркот на некаква си идеологија, само што има разлика од што знам идеологија во Грција и онаа во Шведска. Додека постои политиката, постои матрица за наметнување на идеологија. Не можеш да ја водиш масата, нити таа сама себе може да се води ако не и поставиш некаква цел. На пример, Холандија си тера ултра либерте политика, таму им е сосем прифатлива идеологијата што си ја тераат, Балканците тераат конзервативизам и нив тоа им е сосема коректно.

Е сега да не одам премногу оф топик, проблемот е кога ќе земеш на некој што цел живот живее на еден начин и си гаи вредности да му кажеш дека треба да прави по твое. Па тој човек со децении си ги делкал вредностите, зарем некој со парчиња хартија ака закони ќе му го смени менталитетот?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е сега да не одам премногу оф топик, проблемот е кога ќе земеш на некој што цел живот живее на еден начин и си гаи вредности да му кажеш дека треба да прави по твое. Па тој човек со децении си ги делкал вредностите, зарем некој со парчиња хартија ака закони ќе му го смени менталитетот?
Кој се тие вредности кои ги гаиме со децении, а новото време ни ги менува? Конкретно за кај нас, што е она што го сменивме 100% и го прифативме од Европа?
Имавме бракови во кои жените беа тепани како говеда и сега порастот на развод ни се зголемува оти ние прифативме нешто од Европа или оти веќе неможе да се толерира семејно насилство? Немавме слобода на изразување сега имаме? :) Највисоките вредности како слобода, индивидуализмот, приватноста и еднаквоста ги немавме, па сега од страна ни ги донесоа? Ги имавме само сега ги изразуваме и потенцираме.
Не гледам нешто што сме го немале овде, а сега го имаме како наметнато или исфорсирано. Ние секогаш сме имале и еманципирани жени и хомосексуалци и малцинства, имаме и убиства и силувања, и педофилија за зоофилија да не ни зборам по селата. Сега го немавме стеф со глупи видеа како американците, но ете тоа го добивме како бонус.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Пиратик, знаеш ли кој ја добива поддршката во моментов во Европа? Партии со профашистичка агенда. Е сега пази, треба да бираш меѓу едно и друго, што мислиш дека е бетер?

Иначе види вака, овој муабет со ненаметнување идеологија е апсолутно неприменлив на планетава земја. Не постои земја, гарнитура, народ кој не оди по теркот на некаква си идеологија, само што има разлика од што знам идеологија во Грција и онаа во Шведска. Додека постои политиката, постои матрица за наметнување на идеологија. Не можеш да ја водиш масата, нити таа сама себе може да се води ако не и поставиш некаква цел. На пример, Холандија си тера ултра либерте политика, таму им е сосем прифатлива идеологијата што си ја тераат, Балканците тераат конзервативизам и нив тоа им е сосема коректно.

Како прво и прво не е точно дека во Европа поддршка добиваат ваквите партии, во Хрватска убедливо победија Социјалистите, а десничарската ХДЗ изгуби катастрофално, исто и во Франција, а исто и во Грција .......... во Грција да во парламентот(во прв круг) влезе нео-нац. Златна Зора(Golden Dawn/Hrysi Aygi) но колку % освои, само 7% ......... во Скандинавија исто така Социјалистите и Либералите дрмаат, а не конзервативците и нео-нац.партии така да не ти држи муабетот !
ОК е да бидеш конзервативец немам ништо против(лично право), но никој нема право на цел еден народ да му ја наметнува таа идеологија, инаку знам јас какви вредности има/ше мојот народ, тука сум роден и тука живеам во СК. 26 год. и можам со полна уста да кажам дека до пред неколку години народот беше доста полиберален и имаше доста попросперитетни идеи отколку денеска .......... денеска пуштам ТВ и ми фрчат реклами за тоа како абортусот бил најголем грев, како тоа требало сите да се оддадеме на правење деца, како тоа сите требало да сме се свртеле кон Религијата(факт е дека Конзервативизмот како идеологија во секоја земја иде рака под рака со Религијата) и.т.н. и.т.н. само па од друга страна нели сме Секуларна земја .......... значи Религијата не смее да се меша во државните работи и исто така секој има право на слободен избор, кој сака нека биде верник, ама сите не се и не сакаат да бидат приврзаници на Религијата, исто така не секој/а има услови, време и желба да кљанка деца уште на 18 год., некој/а сака да учи, напредува, работи, а брак и дете/деца подоцна, исто така не секој мисли дека абортусот е најголем грев, мајката е таа што ќе си одлучи дали ќе го абортира или ќе го роди плодот/бебето(нејзино тело си е) .......... значи пак правило на личен избор, Конзервативизмот премногу задира во личните сфаќања и правото на личен избор и токму затоа не ми се допаѓа баш многу како идеолошки правец !

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Македонско сфаќање на либералност - Кој шо сака нека праи.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Македонско сфаќање на либералност - Кој шо сака нека праи.
Не може кој што сака да прави ............ во секоја држава си има закон, никој нема право да прави кривични дела и да нарушува туѓи права и слободи, да загрозува туѓ живот, туѓа приватност, да тепа, убива, краде, силува и.т.н. и.т.н. ............ законот си е закон за сите граѓани ............. Либерализмот целосно ги прифаќа и поддржува законите на државата, но става особено акцент на индивидуалните права и слободи, демократијата, правото на личен избор, лични сфаќања, сопствен начин на живот ............. значи никој нема право да задира во туѓите права и слободи, а тоа кој и како ќе си го дефинира и моделира сопствениот живот, без да загрозува други лица, е тоа е веќе право на личен избор, а тоа дека секој може да прави што си сака(надвор од своите граници) мало морген тоа !

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
"Европските вредности„ си се ОК. Проблемот е во нивното почитување поточно непочитување и злоупотреба, и тоа баш од оние кои ги „усвоиле„.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Вака испаѓа дека ние треба да и држиме лекција на Европа за 'Европските вредности'. :)

Тебе ти сметаат европските вредноси што ги наведуваш во поглед на правата на геј-популацијата, правата на жените и правата на малцинствата??? Зошто толку ти сметаат, кога можеш да направиш мал чекор понапред (или во страна) и да направиш малку повеже простор за оние што се поразлични од тебе (истина за воља, дури и твоите најблиски не можат да бидат ИСТИ како тебе)...?

Во првиот пример што го наведуваш, во однос на правата на геј популацијата, треба да знаеш дека во демократското општество најдемократски е да ги ставаш личните впечатоци на второ место. И самиот си кажа дека ги разбираш и почитуваш поинаквите определби-додека оноа што не го разбираш (а тоа е 'нивното' јавно интимно искажување) треба да те натереа малку пошироко да си ги отвориш очите . Твоето неразбирање и неприфаќање на овој дел од реалноста не смее да придонесе да ја претвориш туѓата реалност во пекол. Европа се опамети, забранувајќи малтретирање (вербално и физичко) на 'поинаквите'. Не можеш да гледаш двајца или две фатени за рака?-не ги гледај, сврти поглед и помини си. И не се сеќирај за себе-во разминувањето нема да изгубиш ни атом од тоа што си бил претходно. Ќе си останеш стариот добар ТИ (ако не и мааалкуцка подобар од претходно)!

Вториот пример, ако ти се верува, цел мој кутар женски живот го слушам од устата на фрустрирани шупчовци кои имаат проблем воопшто со ЖЕНАТА како еден од двата облици во кои што се пројавува ЧОВЕКОТ. Чудно е како на образуваната македонска жена се гледа исклучиво како на факултетски образувана курва, која може да се покаже и докаже единствено кога нозете и се у вис (тоа кога работно ќе се ангажира, пошо дипломата ја користи само кога аплицира за одредено работно место).
Никој не може да порекне дека денес, во МКД, жената има подеднакво право да се школува, да работи, да искажува мислење и тако даље, но никој не може да порекне, исто така, дека македонската жена не успеа ниту милиметар да порасне во очите на своите македонски мажи и синови, за кои вечито ке остане окована во (повторно) македонското сфаќање за еманципација, пластично искажан пред некој ден: во Јади Гомна, една свиња јасно и недвосмислено искажа став дека жените во македонскиот парламент стигнале таму на коленици и со пуна уста. Само не прецизираше како стигнала жена му на своето работно место (ако уопште ја пуштил да работи)?
Тој ли балкански мачо свински став не можеш да го испуштиш од раце?

Третиот пример, покажува колку државата ни е во хаос. Колу владее општа збрканост, корупција, лични интереси т.е колку немаме концепт (за тоа како и каде треба да се движиме-во иднината). Во природата се што нема концепт е осудено на пропаст-отсуството на концепт оневозможува да се прилагодиш во новонастанати услови, а ако не се прилагодиш, твоето место ќе го завзамат оние што ќе успеат во тоа. Глеаш колку е просто? Значи, што сакам да кажам, ти не можеш да се одржиш на одредена позиција ако негираш нечие постоење-ако одредена група што ја сметаш за загрозувачка ја притискаш, негираш, ставаш во втор план. Сите обиди (дури и кога се користени методи на сурово истребување) низ историјата се покажувале како јалови. Невозможни!
Јас сепак мислам дека ние у ствари немаме проблем околу тоа кој се вработува во, на пример државната администрација, туку ШТО. Тоа ШТО, нема нација, нема пол-тоа ШТО е јасно дефинирано со отсуство на образование и стручна квалификација; тоа ШТО има само партиска книшка. Така да, глеаш, не е битно дал си вработил тутурутка албанец или тутурутка македонец-двете групи ги прави опасни (опасни за сите албанци и македонци, срби, роми и други) тоа што се тутурутка. Состојбата на тутурутка нас ќе ни дојде до глава еден ден!

Јас се сложувам со ставот дека Европа прца со овакви права, дека ги користи за постигнување на одредени цели и манупулација во заостанати средини; дека не секогаш ја интересираат човековите права ниту пак интерес и е општата и сеопфатна благосостојба-но, ако сме искрени и прашаме уште еднаш Зошто?-еве ти го и најбруталниот одговор-Затоа што и се може!

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Како прво и прво не е точно дека во Европа поддршка добиваат ваквите партии, во Хрватска убедливо победија Социјалистите, а десничарската ХДЗ изгуби катастрофално, исто и во Франција, а исто и во Грција .......... во Грција да во парламентот(во прв круг) влезе нео-нац. Златна Зора(Golden Dawn/Hrysi Aygi) но колку % освои, само 7% ......... во Скандинавија исто така Социјалистите и Либералите дрмаат, а не конзервативците и нео-нац.партии така да не ти држи муабетот !
ОК е да бидеш конзервативец немам ништо против(лично право), но никој нема право на цел еден народ да му ја наметнува таа идеологија, инаку знам јас какви вредности има/ше мојот народ, тука сум роден и тука живеам во СК. 26 год. и можам со полна уста да кажам дека до пред неколку години народот беше доста полиберален и имаше доста попросперитетни идеи отколку денеска .......... денеска пуштам ТВ и ми фрчат реклами за тоа како абортусот бил најголем грев, како тоа требало сите да се оддадеме на правење деца, како тоа сите требало да сме се свртеле кон Религијата(факт е дека Конзервативизмот како идеологија во секоја земја иде рака под рака со Религијата) и.т.н. и.т.н. само па од друга страна нели сме Секуларна земја .......... значи Религијата не смее да се меша во државните работи и исто така секој има право на слободен избор, кој сака нека биде верник, ама сите не се и не сакаат да бидат приврзаници на Религијата, исто така не секој/а има услови, време и желба да кљанка деца уште на 18 год., некој/а сака да учи, напредува, работи, а брак и дете/деца подоцна, исто така не секој мисли дека абортусот е најголем грев, мајката е таа што ќе си одлучи дали ќе го абортира или ќе го роди плодот/бебето(нејзино тело си е) .......... значи пак правило на личен избор, Конзервативизмот премногу задира во личните сфаќања и правото на личен избор и токму затоа не ми се допаѓа баш многу како идеолошки правец !
Ајде вака да почнеме. Ако ти ја гледаш Хрватска како земја со Западни вредности тогаш јас и ти расправаме за сосем различни работи. Друга работа е што јас ти викам дека фашистички партии почнуваат да имаат поголема поддршка во Европа од претходно. Не ти викам дека преовладале, да беше така, друго оро ќе се играше. Загрижува фактот што процентуалната поддршка на вакви партии расте. Ама нејсе, тоа на некој начин е оф топик во темава, па тука ќе завршам со тоа. Накратко кажано, ако треба да бираш меѓу две работи, прашањето ми беше што ќе одбереш?

Околу вториот болд, и јас живеам 25 години во земјава, ама изгледа ко да живееме во различна, барем според перцепцијава. Значи според тебе нашиов народ бил полиберален пред неколку години. Ова е доста голем опсег пошто за тебе неколку години може да се десет, а може и да се пет, па ајде ќе си дозволам себеси да ја поставам временската граница, пошто мислам дека алудираш на доаѓањето на власт на портокаловиве и нивната политика. Прво, не е точно дека народов бил полиберален претходно. Живо ме интересира како тоа НАРОДОТ бил полиберален ( значи не зборам за државна политика, идеологија и маркетинг) кога до пред неколку години беше срамота да се разведеш, да кажеш дека те малтретираат дома, се фалеа луѓе дека тепале хомосексуалци итн итн. Јас сега не ја гледам таа слика кај луѓево. Покомотно живеат со себе и својата средина.

Е сега друго е кога волку мала земја ќе ја запоседнат конзервативци и ќе ти лупетаат со реклами по ТВ. Ама види вака, ова со абортусот, геј браковите, легализација на лесни дроги и проституција, се прашања кои го тресат секое општество, не само нашето. Буквално секоја земја има про и контра тоа. Овие битки што се против абортус се водат секаде, кај нас грешката е што држава се меша во тоа прашање, а не се остава на невладини организации. Некои прашања треба да се остават на населението да ги прифати или отфрли, а не да се наметнат.

Види, јасно ми е зошто не го сакаш конзервативизмот, си има и тој мани. Јас дури и не велам да се поддржат конзервативните партии, ама види сега каде е трикот, не можеш на човек кој сака да живее конзервативно, во име на либерализмот да му го одземеш тоа право и обратно. Тука е замката ама секогаш на едното се оди по цена на другото. Види сега колку е лицемерно поставена Европа кон тие вредности. Тебе те гледа како неандерталец зашто не го признаеш законското право на брак на луѓе од ист пол, а кај неа нема генерална согласност околу тоа. Секоја земја си има свое законодавство и тоа е внатрешно прашање. Во однос на мултикултура, види како доаѓаат да не тегнат за уши секој пат кога има рчка која сами ја предизвикуваат, а кога Германија тепа радикални муслимани по улици не смее да писне никој со критички став од типот ама ова не е во ред. Тоа се двојни аршини направени токму за земји како нас.

За останатото не се согласувам со авторот на темава. Напредокот на жената не е курвински, а јас не ги гледам македонските мажи како шовинсти, оти такви скоро и да не познавам. За мене шовинист не е човек кој се сомнева во способноста на жената, туку човек кој не и дозволува воопшто да се докаже.

Поентата е македонецот да не се чувствува толку лошо зашто е она што е. Па добро јас живеам меѓу овие луѓе толку долго време и не ги сметам за заостанати,напротив гледам како им се сервира приказна дека треба да се срамат од она што се. Па кој го има тоа право?[

Кој се тие вредности кои ги гаиме со децении, а новото време ни ги менува? Конкретно за кај нас, што е она што го сменивме 100% и го прифативме од Европа?
Имавме бракови во кои жените беа тепани како говеда и сега порастот на развод ни се зголемува оти ние прифативме нешто од Европа или оти веќе неможе да се толерира семејно насилство? Немавме слобода на изразување сега имаме? :) Највисоките вредности како слобода, индивидуализмот, приватноста и еднаквоста ги немавме, па сега од страна ни ги донесоа? Ги имавме само сега ги изразуваме и потенцираме.
Не гледам нешто што сме го немале овде, а сега го имаме како наметнато или исфорсирано. Ние секогаш сме имале и еманципирани жени и хомосексуалци и малцинства, имаме и убиства и силувања, и педофилија за зоофилија да не ни зборам по селата. Сега го немавме стеф со глупи видеа како американците, но ете тоа го добивме како бонус.
Па јас и ти комплетно се слагаме околу се, според ова што го читам во твојот пост.:) Токму тоа и јас го велам, нашиот морален компас е сосема во ред и самите се подобруваме во однос на свеста. Не ми е потребно некој да ми кажува дека вака и вака треба, кога знам како треба, а гледам и како си го средил тој самиот дворот. Еве прост пример кој прв ми паѓа на памет. Хомосексуални бракови ова општество ќе прифати кога ќе биде подготвено за тоа, а не кога ќе речат овие од страна дека е подготвено. Се друго е исфорсирано и нормално ќе нема резултат. Мислам дека ме разбираш.:)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Значи се сложуваме околу тоа дека во секое општество мора да постојат различни струи и конзервативни и либерални и исто така се согласуваме дека државата не смее да се меша во тие работи .................. а кај нас државата ите-како се меша, пред се со медиумите(рекламите...), а исто така и државата е премногу поврзана со Религијата(рака под рака) што е недозволиво во Секуларни општества !
Мене Конзервативизмот и не ме плаши многу, повеќе ме плаши и згрозен сум што кај нас се форсира некаков кич-Конзервативизам .......... кој е некаква мешавина од повеќе идеологии и е тотален шљам !

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Па јас и ти комплетно се слагаме околу се, според ова што го читам во твојот пост.:) Токму тоа и јас го велам, нашиот морален компас е сосема во ред и самите се подобруваме во однос на свеста. Не ми е потребно некој да ми кажува дека вака и вака треба, кога знам како треба, а гледам и како си го средил тој самиот дворот. Еве прост пример кој прв ми паѓа на памет. Хомосексуални бракови ова општество ќе прифати кога ќе биде подготвено за тоа, а не кога ќе речат овие од страна дека е подготвено. Се друго е исфорсирано и нормално ќе нема резултат. Мислам дека ме разбираш.:)
Се согласуваме :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Какви вредности па вредностите се одраз на одредена култура исламската култура има исламски вредности западната западњачки но сепак се тоа вредности, се работа баш за нетолеранција затоа што секоја идеологија пропагира и сака да ја наметне во пракса во живот баш својата вредносна ориентација или својата култура, а за другиве останува толеранцијата то ест да ги трпиме. Вредностите се секаде исти ако гледаме сличности ќе видиме дека се е во суштина едно те исто само во друга опаковка или под други симболи, иконографија, терминологија, значи се работи за естетски разлики кои ни се неприфатливи исто како што бубашвабите не ги сакаме само затоа што не ни се вклопуваат во нашиот поим за естетика.Наједноставно затоа што ни се одвратни и тоа е единствениот аргумент зошто не ги сакаме.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Невозможно е сите луѓе да имаат потполно исти вредности !
Дури и на запад постојат многумина кои сеуште си ги држат семејно традиционалните/конзервативни вредности, никој не им ги наметнува сосила либералните вредности .......... исто и кај нас кој сака нека си ги држи конзервативните вредности, но неможе сите да ги држат овие вредности во целост ....... сепак тука зависат и играат улога многу работи .... типот на семејството(домашното воспитание), околината, образованието, работата ....... обично децата вредностите во најголема мера ги прифаќаат од своите родители, така да тешко е лицата порастени во претежно либерте и интелектуални гратски семејства да ги тераш да прифатат конзервативизам, кога немаат појма од таа идеологија и од тие вредности, бидејќи се воспитани и имаат веќе прифатено сосема поинакви(либерални)вредности, делумно од самото семејство, делумно од средината на живеење, учење, работење, движење ......... исто како што е тешко лица порастени во претежно конзервативно семејство и средина да ги натераш да бидат либерални ......... едноставно тоа се нон-сенс работи, лесно е некој да го натерам да биде конзервативен во некоја периферна или рурална средина, но не верувам дека некој гратски човек, роден и порастен во урбана средина, воспитан во либерте дух, високо образован и.т.н. да го натерам да ги прифати конзервативните вредности, едноставно тоа не е можно ........... вредностите кај една индивидуа се градат и надоградуваат со години и со децении и невозможно е преку ноќ мачката да ја направиш куче, а кучето да го направиш мачка, освен со чаробно стапче !
Всушност тоа и е плурализмот и демократијата, мора да постојат спротивставени мислења и страни, доколку сите исто би мислеле тоа не е добро, тоа е едноумие ......... да излезам сега надвор и да правам анкета на десет лица по некои прашања сите ќе дадат сосема различни одговори во зависност од сопствените нивни гледишта и ставови ............ значи сепак имаме демократија, само треба да ја одржиме и надоградиме ......... сосема нормално е во едно општество да постојат различни струи ........ а и пред се секоја индивидуа си има изградено сопствени/лични ставови и сфаќања !

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Пример,мора да ги признаваш/почитуваш геј заедниците и браковите,под закрило дека тоа е демократско и нормално право на секој човек ...во ред,тоа е демократско право,но тоа ке го почитувам се додека тоа што го прават од ист пол си го прават интимно,а не јавно,и незнам која им е функцијата и смислата да создаваат брак-заедница,кога тој брак автоматски е непродуктивен во човечка смисла и ги нема оние функции кои ги имаат браковите од различен пол...
Не се согасувам со многу работи од твојот пост, како на пример зошто жените бараат права. Јас не гледам зошто жените би биле лишени од нешто?
Не може да бидеме рамноправни зошто вас не може да ви излезе дете од пенисот а ние сами не може да се оплодиме, ама не знам зошто нешто би ми било забрането само затоа што имам вагина.

Ова морав да ти го цитирам за да те поттсетам дека хетеросексуалните парови имаат орален и анален секс кој е непродуктивен, и општо имаат секс кој е непродуктивен со години и години.
Има многу спречувачи на бременост во денешно време.

Kajgana Shop

На врв Bottom