Дали постои оргинал или секој финален производ е копија?

• Креатор на темата Креатор на темата CopyOfDeath
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Оргиналот Првиот финален произвот е копија?

• Да

Гласови: 10 43,5%
  • не

Гласови: 13 56,5%

• Вкупно гласачи
    23

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Оргинал Голем збор но дали оргиналот претставува најдобрата копија?
едноставно оргинал го сметаме првиот производ а сите останати се копии на оргиналот, а дали тој финален производ што го сметаме за оргинал е копија .Јас мислам дека не постои видлив оргинал затоа што
Оргиналот е во нашата глава едноставно после го копираме оргиналот и го правиме нашиот прв примерок оргинална копија?

CopyOfDeath напиша:
едноставно оргинал го сметаме првиот производ а сите останати се копии на оргиналот, а дали тој финален производ што го сметаме за оргинал е копија .Јас мислам дека не постои видлив оргинал затоа што
Оргиналот е во нашата глава едноставно после го копираме оргиналот и го правиме нашиот прв примерок оргинална копија?

Мислиш на оригинал или уникат?

Оригинал е се она што е произведено, направено според стандардите кои се предпишани за тој производ. Ако отскокнува од тие стандарди, тогаш не е оригинално.

CopyOfDeath напиша:

Ни најдобрата копија не е подобра од најлошиот оригинал.

Мислам на оргинал не на уникат
Мислам дека оргинал претставува нешто шо е прво а тоа е во нашата глава а секој друг произвот е копирање
според мене не постои оргинал само копии
копии на оргиналот во нашата глава

Зборот „оригинал” ни доаѓа од латинското originum што значи потекло. Значењето на овој збор е пошироко и не се однесува само на „производи”, како што ги викаш, туку и на апстрактни поими како што е мислата.

За да биде една работа оригинална (т.е. изворна), потребно е пред неа да не постоела друга таква - ете ти еден едноставен критериум за оригиналност. А за тој оригинал кој се наоѓа во твојата глава не можеш да кажеш дека постои, додека физички не го отелотвориш (како производ, пишана мисла, слика, фотографија, скулптура...).

spooky напиша:
Зборот „оригинал” ни доаѓа од латинското originum што значи потекло. Значењето на овој збор е пошироко и не се однесува само на „производи”, како што ги викаш, туку и на апстрактни поими како што е мислата.

За да биде една работа оригинална (т.е. изворна), потребно е пред неа да не постоела друга таква - ете ти еден едноставен критериум за оригиналност. А за тој оригинал кој се наоѓа во твојата глава не можеш да кажеш дека постои, додека физички не го отелотвориш (како производ, пишана мисла, слика, фотографија, скулптура...).
да точно е тоа шо го напиша но нели е логично дека оргиналот е невидлив оргиналот е нашата инспирација за било што некој рецепт некоја слика некоја скулптура некој стих некоја кажана мисла ние го прифакаме како оргинал финалниот производ но ја мислам дека веке тоа е копија на нашата инспирација

Ако така трансцедентално гледаш, тогаш и ние сме копија на некоја замислена комбинација ја ДНК која е комбинација на некоја пред неа.... ај не можам сега, ме вадиш од контекст

Ајааа, не е белки! Инаку немаше да поставува вакви прашања.

pearl напиша:
Не бе Супкс, не те извади од контекст. Само ти даде подлабока димензија.

А јас сакам да одам уште подлабоко и да узнам дали иницијаторот на темава го имал/доживеал/видел/почувствувал оригиналот на неговиот надимак.
Секој го има почуствувано тој оргинал мртви сме уште пред да се родиме тоа треба да ни биде јасно животот е краток затоа прави добрини за да бидеш запомнат по нив
Уште на самото раѓање ни почнува смрта

Копи ефенди, ептен ја забега. Немој да микажеш дека и се сеќаваш на нешто.

Ај да се навратиме на оригиналите и копиите ...

Да и јас сум за тоа да се вратиме на темата

За да се свати поимот оригинал, не треба да се филозофира и да се даваат "подлабоки димензии". Треба само да се знае што значи поимот "registered trade mark".

Или можеби членот кој ја отвори темата мислел на нешто друго?

Мистичен напиша:
За да се свати поимот оригинал, не треба да се филозофира и да се даваат "подлабоки димензии". Треба само да се знае што значи поимот "registered trade mark".

Или можеби членот кој ја отвори темата мислел на нешто друго?

Колку што разбрав, мисли дека оригиналот е во умот на творецот, а не во излогот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom