Навредливи билборди во Скопје

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Речиси секоја модерна тв серија во себе има некој забавен геј пар, разведени луѓе кои се понормални од тие во брак и тн. дали тоа не е наметнување ставови? Дали тоа не ти пречи? Не тебе ти е страв некој да не стане против абортус или не дај боже да направи трето дете поради 5 минутна реклама.
Не ми пречи воопшто, бидејќи секој човек си е господар на својот живот, значи ако некој е хомосексуалец тоа си е негов живот, негово право, негов проблем и.т.н. што има јас да го мрзам и плукам Трпе на пр. што бил хомосексуалец, едноставно немам такво право да оспорувам туѓи начини на живот, сфаќања, погледи, секс.определби и.т.н.
Но ите-како ми пречи и замара некој да ми труби работи(и тоа по ТВ-медиуми)со кои сака да ме врати 500-1000 год. наназад ............... на ТВ досега не сум видел реклама од типот: Биди Геј ............... а средновековни реклами има колку сакаш ............ :cautious:

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Не ми пречи воопшто, бидејќи секој човек си е господар на својот живот, значи ако некој е хомосексуалец тоа си е негов живот, негово право, негов проблем и.т.н. што има јас да го мрзам и плукам Трпе на пр. што бил хомосексуалец, едноставно немам такво право да оспорувам туѓи начини на живот, сфаќања, погледи, секс.определби и.т.н.
Но ите-како ми пречи и замара некој да ми труби работи(и тоа по ТВ-медиуми)со кои сака да ме врати 500-1000 год. наназад ............... на ТВ досега не сум видел реклама од типот: Биди Геј ............... а средновековни реклами има колку сакаш ............ :cautious:
хах па тоа не е реклама туку уште пострашно суптилно перење мозок. Јас не викам дека некој не може да биде геј, ама сосила се форсираат тие ствари е тоа е перење мозок. Ова другото си пишува РЕКЛАМА. А што тоа конкретно те враќа 1000 години наназад? Тоа што се поттикнува наталитет во држава со низок наталитет и висок морталитет? Или пак тоа што тинејџерки што наместо да користат кондом и да чувствуваат одговорност знаат дека утре може да го пуштат у шолја зачетокот? Нема врска очигледно мислиш дека живееме во идеално општество единствен проблем се страшните реклами за одговорен абортус или поттикнување наталитет...
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 20:04 ---
хах па тоа не е реклама туку уште пострашно суптилно перење мозок. Јас не викам дека некој не може да биде геј, ама сосила се форсираат тие ствари е тоа е перење мозок. Ова другото си пишува РЕКЛАМА. А што тоа конкретно те враќа 1000 години наназад? Тоа што се поттикнува наталитет во држава со низок наталитет и висок морталитет? Или пак тоа што тинејџерки што наместо да користат кондом и да чувствуваат одговорност знаат дека утре може да го пуштат у шолја зачетокот? Нема врска очигледно мислиш дека живееме во идеално општество единствен проблем се страшните реклами за одговорен абортус или поттикнување наталитет...

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Ај сега вака, сериозно, може?
Што е навредливото во спорниот билборд? Ни икони има, ни слики од светци ни од Исус. Кој тоа детал ги навредува христијаните? Ако мислиш на „чудото“, многумина христијани не веруваат дека е чудо. Колку е иновативно и уметнички нема да коментираме.
Зошто е ставен чистач за стакло на билбордот. Ајде да беше нешто друг ајде де, ама тоа е исмејување на светците, ајде кога веќе одиме до долку банална работа еве од каде знаат креаториве со што се чистат иконите. Јас сум првиот што даде мислење (мислам дека беше на друго место, не на форумов сега видов) дека прво треба науката тоа да го истражи па после да коментираме. Инаку ова е терање потсмев, сио религијата, што е невкусно и непријатно. Затоа викам среќа имате вие атеистите што терате шега на сметка на христијанството, еве ако беше Христијанството како Исламот, одамна ќе беше убиен Монти Пајтон со неговиот филм Брајан ( незнам точно како се вика филмот), каде што се зафркаваат. Само што разликата е тоа што они никаде не го спомуваат Исус туку измислен лик кој се вика Брајан, а личи на Исус. А ритуалот на распнување на крст бил пред појавата на христијанството, сите што ги сметале за магионичари, вештери и сл. во римско време ги распнувале на крст, затоа што мислеле дека се небесни луѓе. А ги сметале за небесни луѓе само заради крстот. Имам читано како се појавил крстот како симбол. Мислам дека римскиот император Август кога седел во неговиот замок на тераса оддендаш на небото се разминале две комети каде што ставиле трага во вид на плус или крст. И римскиот император мислел дека тоа е знак од боговите и наредил на секоја натприродна моќ да се става крст. И потоа кога се појавил Исус, почнал нели да прави натприродни работи и кога го осудиле наредиле да се распне на крст како човек од небото. Инаку крстот го преземале христијаните подоцна како свој симбол. Инаку при ширењето на новата религија, христијаните ја користеле рибата како христијански симбол.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Зошто е ставен чистач за стакло на билбордот. Ајде да беше нешто друг ајде де, ама тоа е исмејување на светците, ајде кога веќе одиме до долку банална работа еве од каде знаат креаториве со што се чистат иконите. Јас сум првиот што даде мислење (мислам дека беше на друго место, не на форумов сега видов) дека прво треба науката тоа да го истражи па после да коментираме. Инаку ова е терање потсмев, сио религијата, што е невкусно и непријатно. Затоа викам среќа имате вие атеистите што терате шега на сметка на христијанството, еве ако беше Христијанството како Исламот, одамна ќе беше убиен Монти Пајтон со неговиот филм Брајан ( незнам точно како се вика филмот), каде што се зафркаваат. Само што разликата е тоа што они никаде не го спомуваат Исус туку измислен лик кој се вика Брајан, а личи на Исус. А ритуалот на распнување на крст бил пред појавата на христијанството, сите што ги сметале за магионичари, вештери и сл. во римско време ги распнувале на крст, затоа што мислеле дека се небесни луѓе. А ги сметале за небесни луѓе само заради крстот. Имам читано како се појавил крстот како симбол. Мислам дека римскиот император Август кога седел во неговиот замок на тераса оддендаш на небото се разминале две комети каде што ставиле трага во вид на плус или крст. И римскиот император мислел дека тоа е знак од боговите и наредил на секоја натприродна моќ да се става крст. И потоа кога се појавил Исус, почнал нели да прави натприродни работи и кога го осудиле наредиле да се распне на крст како човек од небото. Инаку крстот го преземале христијаните подоцна како свој симбол. Инаку при ширењето на новата религија, христијаните ја користеле рибата како христијански симбол.
Кажав и претходно, Монти Пајтон не биле анонимуси кои сакале да привлечат внимание за да станат популарни кога го снимиле Житието на Брајан. Се работеше за популарни комичари кои исмеваа се и сешто и атеисти и религиозни типови и левичари и десничари и продавачи и политичари...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А што тоа конкретно те враќа 1000 години наназад? Тоа што се поттикнува наталитет во држава со низок наталитет и висок морталитет? Или пак тоа што тинејџерки што наместо да користат кондом и да чувствуваат одговорност знаат дека утре може да го пуштат у шолја зачетокот? Нема врска очигледно мислиш дека живееме во идеално општество единствен проблем се страшните реклами за одговорен абортус или поттикнување наталитет...
А со забрана на абортусот би се постигнал поголем наталитет? Не. Треба мораталитетот да се намали посебно кај новороденчињата. Со кампањата „многудетно семејство“ се постигна ли целта? Пак не. Значи џабе везеш .... (не мислам на тебе, туку на кампањите). Нема да коментирам натаму, не сакам во политика да навлегувам.
Зошто е ставен чистач за стакло на билбордот. Ајде да беше нешто друг ајде де, ама тоа е исмејување на светците, ајде кога веќе одиме до долку банална работа еве од каде знаат креаториве со што се чистат иконите..
И пак не си конкретен, нема светци на билбордот, повеќе е симболика. Но нејсе тоа е, демократија на дело....биќе боље..... за 100 год.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Ете гледаш како на тебе што ти е смешна мојата изјава за билбордите на Оне и Вип и мене ми е смешна изјавата на „христијаните“ дека билбордот ги навредил. Сеуште не ми е јасно зошто ти кога не веруваш во чудото, толку се залагаш за христијаните кои веруваат?
Ајдеееееее пак се вртиме во круг. Во билбордот се прикажани христијански светци како се исмејуваат, а христијаните кон нив се однесуваат со почит и ги слават.
Сепак како што спомнав јас не трпам лицимерие, и затоа се ставив во одбрана на христијаните, ако се толку креативни и сакаат да мешаат религија во нивните креации зашто баш Христијанството го мешаат, зашто не направија нешто за Исламот на пример. Или знаат дека христијаните се толеранти и нема бурно да реагираат па затоа нив ќе ги ребраме. Ако се толку храбри зашто бе не го исмеваат Исламот, па да видиме тогаш дали ќе излезат на крај со нив. Уште се свежи сеќавањата од 2005 со карикатурата на Мухамед што се деси низ цел свет, па до ден денес "креаторот" на тоа дело не смее да излезе од дома и е под постојана полициска заштита. Мислам дека даваа големи суми пари на тој што ќе му пресуди. Знаеш дека се пријавија многу голем број на доброволци за да го убијат, а наградата не ги интересирање ич дали ќе ја добијат или не. Ајде бе ако се толку храбри овие истиве што го направија билбородот за светците нека направа и за Исламот нешто такво. Сети се најсвеж пример годинава за Вевчанци што се глупираа, па се палеа цркви, иако карневалот не се смета за христијански туку за пагански.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Речиси секоја модерна тв серија во себе има некој забавен геј пар, разведени луѓе кои се понормални од тие во брак и тн. дали тоа не е наметнување ставови? Дали тоа не ти пречи? Не тебе ти е страв некој да не стане против абортус или не дај боже да направи трето дете поради 5 минутна реклама.
Тоа е тоа друже.Педерана преку своето лоби финансира филмови и серии во коишто во секој филм мора да има педери.Тие во тие филмови се најдобри, фини, нежни и сите нив ги дискриминираат.Исто како Евреите коишто во сите филмови тие се жртви и си измислуваат некои егзодуси врз нив во којшто го натераа цел свет да им верува.Еве типичен пример ти е со серијата Вил и Грејс којашто цел свет го преплави и ја гледаат мали деца.Во секој филм има педерана и лезбејки, во секоја новина има како Анџелина Џоли се лапала со некоја девојка и пола девојчиња ќе одат да се лапаат затоа што тоа Анџелина Џоли се лапала.Дали некаде си прочитал за тоа дека Ку Клукс Клан реновирале сами цел пат за да им го подобарт животот на локалното бело население во таа држава?

Медиумот е страшна работа.Најголема пропаганда.Оваа 70 годишна завера што се води против белата раса преку медиуми, образованието во коишто секојдневно гледаме филмови со разводи, антисоцијални, филмови во коишто се форсираат семејства со 1 дете или без со којшто на нормални девојчиња им се наметнува таквиот живот.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
хах па тоа не е реклама туку уште пострашно суптилно перење мозок. Јас не викам дека некој не може да биде геј, ама сосила се форсираат тие ствари е тоа е перење мозок.
Не.

Има разлика меѓу тоа да се промовира хомосексуалност како подобра алтернатива од хетеросексуалност, и да прикажува хомосексуалци или хомосексуален пар, кој дружи со хетеросексуалци, или да се наоѓаат во средина која е gay friendly и се прифатени.

Значи има разлика во тоа, и некој да те учи христијанството е единствениот пат. Не сум видел проргама од било каков вид каде се промовира хомосексуалноста како единствениот пат.

Се е до перцепција и интерпретација. Ти како ги перцепираш и интерпретираш работите.

Ова другото си пишува РЕКЛАМА. А што тоа конкретно те враќа 1000 години наназад? Тоа што се поттикнува наталитет во држава со низок наталитет и висок морталитет? Или пак тоа што тинејџерки што наместо да користат кондом и да чувствуваат одговорност знаат дека утре може да го пуштат у шолја зачетокот? Нема врска очигледно мислиш дека живееме во идеално општество единствен проблем се страшните реклами за одговорен абортус или поттикнување наталитет...
Ако владата создадеше соодветни услови за сите, од едукација, до вработување, до комотна и безбедна средина за живеење, немаше секој втор роден од средината на 70те навака да се сели и тера живот во странство (како што и јас планирам да направам). Дали било едукација, работа и/или создавање на семејство.

Не, они ќе мрчат, и ќе промовираат квази-христијанство и фамилијарни традиции, со преoстанатава раја, кои немаат доволни финансии да го одржат тоа што го имаат, не па деца ќе планираат. Е тоа е братче, до ефикасност и ефективност е работава. И ни едната ни другата карактеристика се присутни кај владава денес. Инаку и проблемот со невработеноста ќе беше на пола пат до решавање, и наталитетот ќе пркнеше во експоненцијална стапка.

А не да се плашиш од прифаќање на хомосексуалците, слобода за абортус кај жените, или интелектуална критика на заостанати религиозни концепти кои не дале прогрес до сега, и нема ни да дадат, hence why they are criticized.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
А со забрана на абортусот би се постигнал поголем наталитет? Не. Треба мораталитетот да се намали посебно кај новороденчињата. Со кампањата „многудетно семејство“ се постигна ли целта? Пак не. Значи џабе везеш .... (не мислам на тебе, туку на кампањите). Нема да коментирам натаму, не сакам во политика да навлегувам.

И пак не си конкретен, нема светци на билбордот, повеќе е симболика. Но нејсе тоа е, демократија на дело....биќе боље..... за 100 год.
За да се оправи наталитетот кај една нација треба многу време, а кампњата почна да дава многу позитивни резултати.Тоа и самиот Бучковски го изјави како добар закон .Многу Македонки родија тој период трето и второ дете.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867

Па јас воопшто не зборувам дали има потреба од рекламите, дали постигнуваат ефект, зборувам за нивната легитимност. Реклами иначе не гледам т.е. ги игнорирам...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Значи те нервира постоењето на верски објекти? Еј ај не можам више... бесцелно е да ти објаснувам зошто постојат цркви, џамии, спортски сали, стадиони и објекти за домување...
Значи те нервира постоењето на сарказам? Ај не можам да ти објаснам зашто постои хуморот, и колку е важен.

П.С. Извини, ама не знам што треба да ти биде, за да споредиш црква со стадион или сиропиталиште.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Не.

Има разлика меѓу тоа да се промовира хомосексуалност како подобра алтернатива од хетеросексуалност, и да прикажува хомосексуалци или хомосексуален пар, кој дружи со хетеросексуалци, или да се наоѓаат во средина која е gay friendly и се прифатени.

Значи има разлика во тоа, и некој да те учи христијанството е единствениот пат. Не сум видел проргама од било каков вид каде се промовира хомосексуалноста како единствениот пат.

Се е до перцепција и интерпретација. Ти како ги перцепираш и интерпретираш работите.

Ако владата создадеше соодветни услови за сите, од едукација, до вработување, до комотна и безбедна средина за живеење, немаше секој втор роден од средината на 70те навака да се сели и тера живот во странство (како што и јас планирам да направам). Дали било едукација, работа и/или создавање на семејство.

Не, они ќе мрчат, и ќе промовираат квази-христијанство и фамилијарни традиции, со проестанатава раја, кои немаат доволни финансии да го одржат тоа што го имаат, не па деца ќе планираат. Е тоа е братче, до ефикасност и ефективност е работава. И ни едната ни другата карактеристика се присутни кај владава денес. Инаку и проблемот со невработеноста ќе беше на пола пат до решавање, и наталитетот ќе пркнеше.

А не да се плашиш од прифаќање на хомосексуалците, слобода на абортус кај жените, или интелектуална критика на заостанати религиозни концепти кои не дале прогрес до сега, и нема ни дадат, hence why they are criticized.
Најразвиените западни општества имаат уште пострашен проблем со наталитетот. Не е до парите, до размислувањата е и до се поголемата отуѓеност и самодоволност на луѓето. Од таму и големиот процент на разводи, се поголемата граница на години пред стапување во брак, се помалку деца... нема врска битно е да не ни "наметнуваат мислење" и да не бидеме "затуцани".
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 20:27 ---
За да се оправи наталитетот кај една нација треба многу време, а кампњата почна да дава многу позитивни резултати.Тоа и самиот Бучковски го изјави како добар закон .Многу Македонки родија тој период трето и второ дете.
Тие Македонки се моронки, секоја Македонка која има повеќе од две деца мора да е селанка, затуцана, жена која нема свој став и е закоравена христијанка.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Светците се шаблонирани, а тоа позади кругот што ги прави светци, се алудира на св. Димитрије црквата, и претставува исмејување на светците. Ама добро ај нека биде по ваше, исмејувајте се,со Христијанството, не е прв, а сигурен сум дека нема ни последен да биде, ама затоа само чекам вака Исламот да се исмејува па да видиме како ќе се разберете со нив, само сигурен сум дека нема на начинот како што дискутира со христијаните.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Не си во право :) И не ми мешај џамии тоа е прекршување на законите.
А зашто бе ја ако рокнам музика ќе ми дојдат џандари, ама пошо е црква може да нарушува јавен ред и мир, а?

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Кажав и претходно, Монти Пајтон не биле анонимуси кои сакале да привлечат внимание за да станат популарни кога го снимиле Житието на Брајан. Се работеше за популарни комичари кои исмеваа се и сешто и атеисти и религиозни типови и левичари и десничари и продавачи и политичари...
Епа затоа најомилен филм ми е тоа, и Монти најомилен британски комичар, заедно со Рован Аткинсон (познат како Мистер Бин)

Kajgana Shop

На врв Bottom