Ученички стипендии 2012-2013

Член од
1 март 2012
Мислења
53
Поени од реакции
10
Ја видов темата за стипендии но таму повеќе пишува за стипендии за факултет па еве.Јас завршувам осмо одделение и сакам да аплицирам за парична стипендија за во средно.Сакам да ве прашам дали треба сега да аплицирам или откога ќе завршам прва госина.Има ли некој што аплицирал?

B

BrunoFresh

Гостин
Како тоа завршуваш 8мо а сакаш да аплицираш за стипендија за средно? Предвреме знаеш што оценки ќе имаш? Башка за во средно стипендиите не се како за на факултет. Стипендиите за средно се делат според некоја активност. Пример натпревари или некои теми за текствои глупости. А за факултет стипендија можиш да земаш и со оценки т.е. просек. Во текот на прва година особдено таму ноември-декември, надгледувај си на СТРАНАВА. Ако исполнуваш услови кои што се бараат и имаш јака потпора, ондак ќе добијаш стипендија. Али пак ќе ти кажам, стипендиите за средно се потешки пошо бараат да имаш победено на натпревари и такви слични срања :) Ти тешки запиши се, учи, оди на натпревари, па тогаш ќе размислуваш :)

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Сестра ми доби стипендија од 400 талентирани ученици од министерство... Инаку за секоја стипендија мораш да ги имаш сите сведителства и секако некоја диплома што ќе ти помогне во процесот. ;)

B

BrunoFresh

Гостин
Сестра ми доби стипендија од 400 талентирани ученици од министерство... Инаку за секоја стипендија мораш да ги имаш сите сведителства и секако некоја диплома што ќе ти помогне во процесот. ;)
Извини вака што те цитирам, али прочитај што има пишано некој пред тебе. И доколлку си добар, читај меѓу редови. Затоа што истото што го кажуваш јас убаво го објаснив погоре :)

W

WildChild

Гостин
Јас имам освоено место на натпревар и + сите 4ри години (од 5то-8мо) завршувам со сите 5ки, дали ако аплицирам за стипендија ќе ми дадат? :)

Член од
1 март 2012
Мислења
53
Поени од реакции
10
Како тоа завршуваш 8мо а сакаш да аплицираш за стипендија за средно? Предвреме знаеш што оценки ќе имаш? Башка за во средно стипендиите не се како за на факултет. Стипендиите за средно се делат според некоја активност. Пример натпревари или некои теми за текствои глупости. А за факултет стипендија можиш да земаш и со оценки т.е. просек. Во текот на прва година особдено таму ноември-декември, надгледувај си на СТРАНАВА. Ако исполнуваш услови кои што се бараат и имаш јака потпора, ондак ќе добијаш стипендија. Али пак ќе ти кажам, стипендиите за средно се потешки пошо бараат да имаш победено на натпревари и такви слични срања :) Ти тешки запиши се, учи, оди на натпревари, па тогаш ќе размислуваш :)
имам десетина дипломи не е тоа проблем само не знам кога да се аплицира дали сега или после прва година ?
--- надополнето: 31 мај 2012 во 20:37 ---
ах да и од прво до одмо сум со сите петки
--- надополнето: 31 мај 2012 во 20:38 ---
кое одделение/година е сестрати?

B

BrunoFresh

Гостин
имам десетина дипломи не е тоа проблем само не знам кога да се аплицира дали сега или после прва година ?
Девојче, и јас имам дополми од 1998 година кога сум одел на курсеви и значи дека можам сеа да земам стипендија? Се слушаш што зборуваш? Значи треба да имаш дипломи од натпревари од средно образование. Значи да одиш во средно образование на натпревари. Или најчесто од министерство за образование објавуаат конкурс за стипендија на најдобар есеј. Дипломите твој од незнам каде , не му требаат нив. Ги заболе. Нив му требаат дипломи од нешто што е поврзано со срдено училиште. Значи треба во средно да одиш и да победуваш на натпревари. А најмногу се зема стипендија кога минстерството ќе објави на страната некој конкурс за средните училишта. Пример: најдобар есеј, нешто најдобар бизнис план од средните учишилишта, натпревари во спорт, во математика. А не од основно. Ги заболе нив од основно.

п.с. шансата да земаш стипендија во средно, е 20%, а на факултет шансата да земаш стипендија е 90% :)

Член од
19 јануари 2012
Мислења
56
Поени од реакции
37
Девојче, и јас имам дополми од 1998 година кога сум одел на курсеви и значи дека можам сеа да земам стипендија? Се слушаш што зборуваш? Значи треба да имаш дипломи од натпревари од средно образование. Значи да одиш во средно образование на натпревари. Или најчесто од министерство за образование објавуаат конкурс за стипендија на најдобар есеј. Дипломите твој од незнам каде , не му требаат нив. Ги заболе. Нив му требаат дипломи од нешто што е поврзано со срдено училиште. Значи треба во средно да одиш и да победуваш на натпревари. А најмногу се зема стипендија кога минстерството ќе објави на страната некој конкурс за средните училишта. Пример: најдобар есеј, нешто најдобар бизнис план од средните учишилишта, натпревари во спорт, во математика. А не од основно. Ги заболе нив од основно.

п.с. шансата да земаш стипендија во средно, е 20%, а на факултет шансата да земаш стипендија е 90% :)
Не знам како е сега, ама пред 5-6 години јас земав стипендија за средно и се пријавив на конкурсот од министерството еден месец пред да почнам прва година, во пријавата ги приложив свидителствата од основно и диплома од државен натпревар(без ова мислам тешко да добиеш стипендија).

B

BrunoFresh

Гостин
Не знам како е сега, ама пред 5-6 години јас земав стипендија за средно и се пријавив на конкурсот од министерството еден месец пред да почнам прва година, во пријавата ги приложив свидителствата од основно и диплома од државен натпревар(без ова мислам тешко да добиеш стипендија).
Затоа реков дека 20% е шансата. Си имал среќа. Сеа мора (па и тогаш) да имаш нешто дипломи од средно за натпревари. Зборувам ако земаш стипендија во средно. Мора да имаш нешто напраено, освноено во средно или тавки работи некои конкурси. За факултет да не правам муабет, стандарт си е со просек :)

Член од
19 јануари 2012
Мислења
56
Поени од реакции
37
Затоа реков дека 20% е шансата. Си имал среќа. Сеа мора (па и тогаш) да имаш нешто дипломи од средно за натпревари. Зборувам ако земаш стипендија во средно. Мора да имаш нешто напраено, освноено во средно или тавки работи некои конкурси. За факултет да не правам муабет, стандарт си е со просек :)
па реално само со диплома од државен натпревар можеш да добиеш дополнителни поени и да испливаш над сите што ќе се пријават, а ги имаат сите петки... а такви се сигурно 30-40% од сите ученици во државава :) Иако може е сменето сега, не знам какви се критериумите...

p.s Морам да ти замерам за процентиве, кај мене беше обратно. Добив стипендија во средно, на факултет не ми дадоа ни за двата типа за кои аплицирав, а имам просек на кој многу би ми подзавиделе :) чудно, зар не?:giggle:

B

BrunoFresh

Гостин
па реално само со диплома од државен натпревар можеш да добиеш дополнителни поени и да испливаш над сите што ќе се пријават, а ги имаат сите петки... а такви се сигурно 30-40% од сите ученици во државава :) Иако може е сменето сега, не знам какви се критериумите...

p.s Морам да ти замерам за процентиве, кај мене беше обратно. Добив стипендија во средно, на факултет не ми дадоа ни за двата типа за кои аплицирав, а имам просек на кој многу би ми подзавиделе :) чудно, зар не?:giggle:
Чудно стварно.Aма сеа за да земиш стипендија ти требаат врски 99% . Јас ти кажувам со мое искуство и тоа што видов пред мои очи. Али да не бегам од темата.

T

The Cryptkeeper

Гостин

Е како да не, ја земав уште од прва средно со дипломи (државни натпревари) у осмолетка шо сум освојувал...

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Е како да не, ја земав уште од прва средно со дипломи (државни натпревари) у осмолетка шо сум освојувал...
И јас исто, на почеток на прва година аплицирав и добив стипендија, после со одличен успех ја продолжував. Сега не знам како е, можеби се сменети условите.

B

BrunoFresh

Гостин
И јас исто, на почеток на прва година аплицирав и добив стипендија, после со одличен успех ја продолжував. Сега не знам како е, можеби се сменети условите.
Значи јас колку што знам вакви информации кои што ги кажав често ги слушам. Не земав али кога се обидов добив баш вакви информации. А и сеа кога се информирам околу средните стипендии пак добив идентичен одговор. Можи да било така јас не велам не, али само кажувам како што јас ги знам информациите од повеќе лица.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Еве го конкурсот за 2010/11 година.
Право на стипендија имаат кандидатите кои учат во јавните и приватните средни училишта во Република Македонија, а ги исполнуваат следните услови:
1. да се редовни ученици од I година, кои во текот на основното образование постигнале континуиран успех од најмалку 4,00;
2. да се редовни ученици од II, III и IV година, кои во текот на средното образование постигнале континуиран успех од најмалку 4,00;
3. да не повторувале година во текот на образованието;
4. да не се корисници на стипендија од други институции или фирми;
5. да се државјани на Република Македонија.

Критериуми за доделување на стипендиите се континуиран успех остварен во текот на школувањето од најмалку 4,00, освоена награда на државни или меѓународни натпревари од областа на науката, техниката, културата и уметноста, соодветни на струката што ја изучува ученикот во средното училиште, материјална состојба на потесното семејство, при што од критериумот успех остварен во текот на школувањето може да се добие најмногу 25 бодови, од освоени награди најмногу 10 бодови, остварените приходи од членови на потесното семејство најмногу 60 бодови и до најмногу 5 бодови добиваат учениците - деца на самохрани родители, деца без родители, деца на корисници на социјална помош и деца на корисници на надомест по основ на технолошки вишок.
Колку што ми е познато, исто така има и друг тип на стипендии за талентирани ученици. Тие се со построги критериуми.
Средношколските стипендии во секој случај може да се добијат од прва година, со успехот и достигнувањата од основно училиште.

Kajgana Shop

На врв Bottom