Грабеж на студентите на Правниот факултет - Скопје (прва година)

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
Пред генерацијата на ЕКТС, студентите излезени од правниот факултет се навистина со високи способности и знаења.

Претходниве 5 генерации се смотлиња што, нели, на препознавање го завршиле факултетов и појма немаат од право, ваквото генерализирање навистина нема никаква врска со работното место што ќе го заземат, зошто за да стигнеш ти до тоа работно место после дипломата имаш уште ред други испити кои што треба да ги полагаш, а ако веќе си добар студент, како што некој имаше погоре пишано просек 9, нешто, можеш слободно да си полагаш правосуден испит, да идеш на академија за судии и јавни обвинители, нотарски испит, крај краева ќе си опнеш 6.000 за докторска тема, ама јасно е дека пред ценењето на просекот предност има еден друг фактор, што и по исполнувањето на сите тие критериуми никој тебе не ти гарантира дека бидејќи си најдобар ќе го имаш најдоброто работно место.

И дај ве молам не поврзувајте теорија со пракса, некој е добар во теорија, а не и во пракса и vice versa.
(Кога ќе ти дадат да пишуваш пресуда иако имаш 10.00 просек, ќе се изгубиш во просторот)

Новиов систем е во ред, со два влезни колоквиуми и усно или писмено испитно полагање, но измените во врска со (не)правото на полагање на еден предмет во три сесии и чисто буричкање во нашите џебови.

Tреба да имаш просек над 8.5 и се да ти е положено во рок за да се кандидираш за стипендија од 2.500 ден месечно (мисе чини дека е толку извини ако грешам), и тоа прашање е дали ке ти ја доделат стипендијата...И не е проблем просекот и учењето ке кажам пак, проблемот е што се манипулира со нас!
Dodeluvaat na site, nemaj gajle, ti samo uci si :)

Незнам само кај ке најдат сите работа секој година неколку илјади студенти од правниот и економскиот фак. завршуваат а техничките фак. се празни сите сакаат фотеља а не алат епа тоа е

Незнам само кај ке најдат сите работа секој година неколку илјади студенти од правниот и економскиот фак. завршуваат а техничките фак. се празни сите сакаат фотеља а не алат епа тоа е
Тоа кога ќе завршат ќе му ја мислат сега рано е...

Тоа кога ќе завршат ќе му ја мислат сега рано е...
сега реакцијата им е еееј положив па ова лесно било со заокружување прашањата и после бам у кафич келнери

сега реакцијата им е еееј положив па ова лесно било со заокружување прашањата и после бам у кафич келнери
БАМ...БАМ...БАМ (другиве бам...бам.. ги оставам за слободна интерпретација) :D

^^
Да и баш затоа мора построг критериум на оценување да има а не лесно да поминуваат па потоа со партија и врски да им ја земат работата на оние кои навистина учеле.
Целосно да се укине ЕКТС а не тука да се буните тоа што не можете да положите 70% од испитот а замислите како им било на претходните генерации каде што усно го полагаа целиот испит. Некои професори веќе почнаа да го применуваат тоa и се вратија на стариот начин на оценување и многу јасно дека ќе има незадоволни студенти. Еден мој проф викаше: Јас како што завршив така и вие ќе завршете.
А за плаќањето исто е и тогаш се плаќаше дури и по 1000 евра само богатите деца идеа на факултет и тогаш немаше доплаќање на кредити и сл глупости, немаше презапишување.
А сега цената сега е 200 евра и плус се плаќаат кредити исто се фаќа. Бидете благодарни што може да учите од фотокопирани книги а не да ги купувате како едно време по 50 евра.
А ти ако немаш финансии земи работи нешто кога имаш слободно време и преку летото те келнер,продавач за 3 месеци ќе земеш 300 евра и ќе си ги платеш кредитите и партиципацијата за втора година и не чекај се од дома да ти даваат. :)

Дај застанете искрено дали вреди таа диплома за тоа време потрошено и пари? Знам дека изјавава моја е песимистичка црна ама тоа е вистинита, ти си клиент на таа фирма исто како во песнава:

^^
Да и баш затоа мора построг критериум на оценување да има а не лесно да поминуваат па потоа со партија и врски да им ја земат работата на оние кои навистина учеле.
Целосно да се укине ЕКТС а не тука да се буните тоа што не можете да положите 70% од испитот а замислите како им било на претходните генерации каде што усно го полагаа целиот испит. Некои професори веќе почнаа да го применуваат тоa и се вратија на стариот начин на оценување и многу јасно дека ќе има незадоволни. Еден мој проф викаше: Јас како што завршив така и вие ќе завршете.

Се врати усното полагање во целост во однос со предмет. (Лично мене тоа не ми смета и ми претставува поттик за едукација на повисоко ниво)

Но бунтов е во врска со нешто сосема трето што најверојатно никој не го чита или не му одговара да го чита.

И на нас ( пак тргам од лични убедувања) повеќе ни одговара целосно да се укине ЕКТС зошто и вака и онака целиот материјал си го поминуваме за завршниот испит. ( И резултатите за стекнато знаење навистина се поголеми во споредна со кликањето на компјутерите)

• Ми се допаѓа
Reactions: `V`
Се врати усното полагање во целост во однос со предмет. (Лично мене тоа не ми смета и ми претставува поттик за едукација на повисоко ниво)

Но бунтов е во врска со нешто сосема трето што најверојатно никој не го чита или не му одговара да го чита.

И на нас ( пак тргам од лични убедувања) повеќе ни одговара целосно да се укине ЕКТС зошто и вака и онака целиот материјал си го поминуваме за завршниот испит. ( И резултатите за стекнато знаење навистина се поголеми во споредна со кликањето на компјутерите)
Добро бунтот им е тоа што сега мора да плаќаат по 8 евра од кредит, епа замисли каков бунт ќе има ако се покаче партиципацијата. Сега е намалена бројката за запишување во државна квота од 250 на 120 за секој факултет, а со тоа ќе се покачи и цената на партиципацијата и др работи ако не оваа година наредната 100%.
Јас разбирам дека секој нема пари тоа да го плати ама кога се мора мора се. И моите се вадиле кредит, јас сум работил за 3000 ден месечно тогаш немаше можност да се иде во Америка како студент и сум позајмувал само за да завршам ама те сега ми се исплатило и та сега ги враќам парите од пред 3 години што ги позајмив да си ја платам партиципацијата.
Мој совет до дечкото е да го применува начинот на заработка што го користат другите студенти, да си изваде студентски кредит и да си летне идното лето во Америка на работа и кога ќе си дојде ќе го врати ем пари за цело школување ем за него.

Ќе учев нешто друго, ама ниеден студент на правен незнаеше дека ке биде ваков системот...мене никој не ме нтерал со сила да се запишам, ама можеа да ги објаснат условите какви ке бидат и на кој начин ке се студира, така да не ти држи вода муабетот!
ај сеа нејкам да те окривувам или нешто брат ама стварно идеш на факултет за да научиш , а не да поминеш онака со редовност и купена семинарска ти текнуе .. ез да држи вода и тоа стварно овој ЕКТС системов е катастрофа ама секаде е катастрофа за образованието не само на правен ...

Треба да се оди на принцип “строго, но правично“. Кај нас е на принцип “каша-попара, ама искомплексирано“. Порано, било построго и потешко, ама искомплексираните професори/асистенти биле исклучок, а денес се правило. Денес е лесно да положиш, ама затоа ќе си ги истурат сите комплекси на тебе. Јас нејќу така. Јас дипломирав, отидов јабана, среќа што имам желба сама да се надоградувам и што не дозволив искомплексирани да ми ја уништат желбата и љубовта спрема факултетот.

Добро бунтот им е тоа што сега мора да плаќаат по 8 евра од кредит

Не, бунтот е поради тоа што на сите други факултети се даваат најмалку 3 сесии/шанси за преполагање на еден предмет и ТЕК ПОТОА презапишување, а кај нас од пред некој ден е 1 сесија.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 20:15 ---
Добро бунтот им е тоа што сега мора да плаќаат по 8 евра од кредит

Не, бунтот е поради тоа што на сите други факултети се даваат најмалку 3 сесии/шанси за преполагање на еден предмет и ТЕК ПОТОА презапишување, а кај нас од пред некој ден е 1 сесија.

Не е фер да се ситите на маката на студентите од Правен а притоа да не го знаете системот како е (не)поставен. Пред да напишете пост размислете малку можеби и на вашиот факултет истото ќе го воведат.
Овде е проблем што системот се менува со секоја нова генерација. Ако за едните важело едно за другите е сосема друго. Нема јасно утврдени правила кои важат за сите, тоа треба да се утврди. Јас разбирам да се прави експримент ама да се прави експеримент на 3-4 генерации е премногу и на штета на истите. Чудно некое самоволие владее на УКИМ одредени личности мислат дека го имаат во наследство добиено од нивните предци.
Ако збориме конкретно за системот мојот личен став е следниот. Јас сум против ЕКТС. Иако има позитивни работи сепак според мене има премногу негативни.
Правниот факултет и ЕКТС на истиот независно дали е УКИМ или некои приватни највеќе ги погоди студентите кои го одбраа правото како идна професија. Тие колоквиуми, собирање бодови, есеи, семинарски, премалку пракса, задолжителни постдипломски (притоа заборавајќи дека не секој има средства да ги запише истите а не може да ги надомести преку пракса) е катастрофален лош систем. На студентските организации не може студентот да се надева затоа што нивните лидери се некои мамини или татини синчиња зависно од тоа која партија е на власт, си имаат своја група и си ги негуваат своите интереси, а за останатите многу многу не им е ни гајле . Ако се пожалиш си против нив, ако се приклучиш кон некоја друга организација добиваш етикета. Студентот е најмаргинализиран лик во ова општество.

Епа ако сакаш да бидиш правник треба стварно да го испотиш га*от а не на бафтана да помините сите . Сите адвокати станаа а појма немаат од тоа . Убаво ви прават
mnogu e lesno da se kaze za drugite koga oni go nosat tovarot na svojot grb.. "sekoj e dobar advokat za svoite greshki a odlichen sudija za tugite" rabotava.. dojdi zapishi se na praven pa da vidime dali ke ti bide UBAVO taka da ti pravat ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom