ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

Член од
15 јуни 2011
Мислења
8
Поени од реакции
1
1. Бирократијата како мост за општествена интеграција или пречка за остварување на структурните реформи во државата
2. Улогата на уставното судство во процесот на демократизација и владеење на правото во Р. Македонија
3. Релациите помеѓу законодавната и извршната власт во Р. Македонија
4. Семејството како основна општествена алка- предизвици за сегашноста и иднината
5. Религијата и нејзиното внијание во рамките на општествениот живот во Р. МАкедонија
6. Идалните општествени типови на Вебер и нивната присутност во секојдневната политичка интеракција
7. Фактори на успешна кохабитација во Р. МАкедонија
Темите се за есеј по социологија на правото, дали некој знае каде може да најдам материјал
Фала, поздрав

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Ми треба семинарска на една од следниве теми :
‎1. Судски совет на РМ (организација, функција, пракса)
2. Врховен суд на РМ (организација, функција, пракса)
3. Јавно обвинителство на РМ (организација, функција, пракса)
4. Адвокатура во РМ (статут, адвокатска комора, кодекс)
5. Судија ( статус, избор, права и обврски)
6. Основни постулати на судската заштита на човековите права.
Ве молам доколку некој има било што во врска со темите да ми помогне. Однапред благодарам.
Поздрав,

O

Orion.

Гостин
А кој датум ќе биде есејот по општ дел на граѓанско право ??
Ако полагаме по ново нема есеј:)
Да ги прашаш овие од прва неможеш, они не праат есеј. У ектс едни викат полагате по ново други викат полагате по старо, ко изгубени у некоја паралелна димензија се:)
Јас моментално го спремам граѓанско, при крај сум. Ако случајно објават на страната термин за есеј значи полагаме по старо и идам и го праам есејот, ако не идам во терминот за полагање за вонредни и полагам што ќе ми кажат да полагам - усно, писмено, влезни, излезни, меѓувлезни, телепатски итн:pos:

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
Ако полагаме по ново нема есеј:)
Да ги прашаш овие од прва неможеш, они не праат есеј. У ектс едни викат полагате по ново други викат полагате по старо, ко изгубени у некоја паралелна димензија се:)
Јас моментално го спремам граѓанско, при крај сум. Ако случајно објават на страната термин за есеј значи полагаме по старо и идам и го праам есејот, ако не идам во терминот за полагање за вонредни и полагам што ќе ми кажат да полагам - усно, писмено, влезни, излезни, меѓувлезни, телепатски итн:pos:
И јас го спремив, ама и си уплатив за апсолвентска уште пред да го објават распоредот и сеа не ми се исплати да им ги оставам во агенција 500 евра за да полагам , па здравје во септември .. ти види на кој начин ќе полагаш па извести ме .. со среќа :)

Член од
28 јули 2011
Мислења
81
Поени од реакции
25
Луѓе ова со факултетов не е нормално. Денес бев да прашам во Ектс за нас бруцошите што сме паднале некој испит од 1 семестар како ќе се плаќа и ми викаат 49 евра !!! само една шанса имаш да полагаш нормално, 2 ти е казнена со 1000ден, а ако не идеш на неа (ја не бев) 2 и 3 пат останатите што имаат како нормални сесии ние ги плаќаме по 7 евра од кредит. Дајте нешто да направиме, па не може сите да полагаме се од еднаш дајте барања да поднесуваме, потписи што и да треба ова веќе не личи на факултет ова е иживување!!!! Ве молам да се расбудима вака не иде срамота е! Кај систем ни сменија со влезни колоквиуми, усни испити сега и ова ма дајте на приватен поефтино ќе си поминевме!!!
Што да правиме совет од постарите генерации???

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
У принцип ништ онемножете да направите за жал, со оглед и на тоа дека студентскиот правобранител е син на Родна најверојатно нареден декан на факултетот...... мала веројатност да се дојде до некој прогрес:confused:

Член од
8 декември 2009
Мислења
2.706
Поени од реакции
2.181
Ако може некој да ми каже која е последицата откако ќе те фатат како препишуваш на есеј? :D

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
Полагал некој есеј трговско право со примери случаи ??ми треба помош

Ivana*Antique

Чисто информативно
Член од
5 септември 2011
Мислења
312
Поени од реакции
144
Ако може некој да ми каже која е последицата откако ќе те фатат како препишуваш на есеј? :D
Ke nemas pravo da polagas, dve ili tri sesii....
--- надополнето: 30 април 2012 во 13:50 ---
Луѓе ова со факултетов не е нормално. Денес бев да прашам во Ектс за нас бруцошите што сме паднале некој испит од 1 семестар како ќе се плаќа и ми викаат 49 евра !!! само една шанса имаш да полагаш нормално, 2 ти е казнена со 1000ден, а ако не идеш на неа (ја не бев) 2 и 3 пат останатите што имаат како нормални сесии ние ги плаќаме по 7 евра од кредит. Дајте нешто да направиме, па не може сите да полагаме се од еднаш дајте барања да поднесуваме, потписи што и да треба ова веќе не личи на факултет ова е иживување!!!! Ве молам да се расбудима вака не иде срамота е! Кај систем ни сменија со влезни колоквиуми, усни испити сега и ова ма дајте на приватен поефтино ќе си поминевме!!!
Што да правиме совет од постарите генерации???
Nie veke se zalevme, podneseno e prigovor ili peticija do nastavnicki sovet ama uste ne znaeme sto e reseno ili dali voopsto diskutirale za toa posto na ovoj nastavnicki sto bese sega bese diskusijata za dekan....

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Добро бе.. Тасковска има ли памет? Или отидена е скроз... уште нема дадено од тие нејзините познати скриптирани предавања... па од што не ја сакаат на правен ги шитка во книжарата на филозовски o_O

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
Само по овој предмет и само есеј така беше или грешам? :)
Само по тој предмет, а би требало да биде само есејот, зависи кој ќе те фати .. една колешка ја фатија како препишува со слушалки , па асистентот и рече да не ти се повтори друг пат и толку немаше никакви забрани за полагање..

O

Orion.

Гостин
Добро бе.. Тасковска има ли памет? Или отидена е скроз... уште нема дадено од тие нејзините познати скриптирани предавања... па од што не ја сакаат на правен ги шитка во книжарата на филозовски o_O
:pos:
Тасковска е закон бе ти дава 3-4 скрипти од по 15 страни и толку за цел испит:pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom