Чудо во црквата Свети Димитрија- фреските „крвават“ и сами се чистат

• Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Да,за сите срања и глупости на овој свет е крив човекот и само човекот,додека задача на Бог е да ги осветлува ореолите и на таков чудесен начин да ни докажува дека постои.
Џабе му реплицираш... во право е!!! Докажано е дека можат да се изведат вештачки дождови, но зошто никој не го направи тоа во Африка?

На другите атеисти на форумот нема да му реплицирам за фреските се дур не излези МПЦ и конзерваторите со официјален став. Дотогаш се воздржувам од коментари! Засега само ќе му препорачам едно интересно филмче... бидејќи имаат недостаток од наука ;)

D

Daedalus

Гостин
Моите два денара во врска со целава фама околу икониве во свети Димитрија:
Златно жолтата боја на фреските во времето кога е фрескоживописуван манастирот се добивала од олово хромат (PbCrO4) Олово хроматот со тек на време реагира со сулфурот од воздухот и над фреската се формира филм од олово сулфид (PbS). Олово сулфидот е црн по боја и е одговорен за потемнување на фреските. Е сега олово сулфидот на собна температура при висока влажност реагира со јаглерод диоксидот и јаглерод моноксидот од воздухот(PbS+CO+H2O->PbO2+...), при што се добива оловен оксид кој што е бел прав.
Потврда на целава оваа хемија ќе биде појавата на симптоми на оловно труење кај луѓето што во подолг период ќе ги допираат фреските или пак ќе престојуваат во просторијата каде што се фреските подолго време.

Референци:
http://www.atelier-st-andre.net/en/pages/technique/color_table.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Lead(II)_chromatehttp://blog.makezine.com/laboratory-198-analysis-of-paint-sa/
Чудно ми е како никој од верниците не го debunkuvashe твојот коментар со контра евиденција, туку го игнорираа како што и секогаш прават, кога немаат контра аргумент...
За нештото да биде чудо треба да нема објаснување. Кога има....тогаш не е чудо

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Низок удар.
Коментар од статија за оваа работа -

Vesna :

Доктор на историски науки, кој е експерт за цркви, а истовремено е и многу побожен укажа дека тоа се случува поради градењето околу. Настанува хемиска реакција со некоја состојка од прашината. Во прв момнет ќе изгледа дека се чистат, а потоа ќе почнат и да се лупат, односно оштетуваат.

Ако навистина се земе фактот дека овој феномен настанува поради градењето оклу, и се додаде фактот што ова е доста стара црква, што постара почиста, повеќе света, тогаш се поставува прашањетосо каква енергија се градат овие градби? И дали има вистина кога излезе шпекулација дека ова се гради по шема на илуминати или масони, но бидејќи во близина има свето место црквата и македонија е света земја тој феномен што се случи е само доказ дека сатаната е меѓу нас, а не господ како што некои поверуваа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Vesna :

Доктор на историски науки, кој е експерт за цркви, а истовремено е и многу побожен укажа дека тоа се случува поради градењето околу. Настанува хемиска реакција со некоја состојка од прашината. Во прв момнет ќе изгледа дека се чистат, а потоа ќе почнат и да се лупат, односно оштетуваат.
Ништо.....ми пропадна бизнисот:
Во разговор со свештено лице денес го прашав што може ад значи ова ?! Ми одговори дека може да е и добар и лош предзнак ... ама воглавно може да се свати како порака да не се гледа многу во материјалните работи и повеќе луѓето да се обрнат спрема духовното !!
Дали можеш да му пренесеш на свештеното лице порака од мене, дека лично се нудам да ги преземам на себе сите материјални пречки кон нивниот пат кон духовното?
Слободно можат да ми ги донираат своите автомобили, недвижнини и финансии!
:(

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе луѓе давајте линк од страната на фокус да прочитаме повеќе

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969

Vesna :

Ако навистина се земе фактот дека овој феномен настанува поради градењето оклу, и се додаде фактот што ова е доста стара црква, што постара почиста, повеќе света, тогаш се поставува прашањетосо каква енергија се градат овие градби? И дали има вистина кога излезе шпекулација дека ова се гради по шема на илуминати или масони, но бидејќи во близина има свето место црквата и македонија е света земја тој феномен што се случи е само доказ дека сатаната е меѓу нас, а не господ како што некои поверуваа.
lol... Доктор на историски науки (експерт за цркви?!) = хемиска реакција... и резултатот е ТЕОРИЈА НА ЗАГОВОР?!

Сигурно тој вршеше експертиза па вака пријатно не изненади... браво браво

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Абе луѓе давајте линк од страната на фокус да прочитаме повеќе
А бе... нека го забранат Фокус... тој расипувач на забави...
..а ... баш таман срамежливо почнаа аџии од регионов да ни доаѓаат... ова треба да се прогласи за чудо.... и така Оригани не ни ги бива за туризам, ни два месеца во годината не можат да бидат ко секој нормален човек, ова бе за Скопје значи 7/365 дена сезона...:D ...
... ја од утре почнувам со изработка, дистрибуција и продажба на верска бижутерија...:D ... крстчиња, држачи за свеќи, икончиња, реликвии, амајлии итн итн итн...

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Чекај, стварно има луѓе што користат интернет, а веруваат во чудото?

M

Muranyi

Гостин
Чудно ми е како никој од верниците не го debunkuvashe твојот коментар со контра евиденција, туку го игнорираа како што и секогаш прават, кога немаат контра аргумент...
Баш ми е мило што го примети тоа однесување на верниците.

M

Moon Child

Гостин
Сега за прв пат ги видов фреските на вестите. Значи мижи Асан да ти баам е работава! Лично имам роднина - зограф, еве и име ќе кажам Златко Александарски, и затоа што сум гледала како ги изработува фреските, со сигурност ви кажувам дека тоа на ореолите е обична фолија. Тетин ми ја користи секогаш, многу е скапа. Тие се лепени пресно, незнам со што се премачкува фреската пред да се стават, ама во главно тие фолии се лепат и долго стојат.
Еве и слика од Икона

Еве и од фреска

Исто е.

S

Shellshock nam67

Гостин
Еве едно прашање до тие кои се убедени дека ова е божјо дело. Од каде знаете, дека ова не е дело на Сатаната да го натера народот да верува во идолопоклонение и возвишување на слики, за кои Исус не опомена да не им се поклонуваме. Можеби Стефан е човек на ѓаволот, кој прави магии да се случуваат вакви чуда. Можеби овие магии не се божјо дело.....just a thought....
a mozebi ti si gjavolot od kaj da znaeme
more Lugje zabegavte pojke i od popojne :pos:
najmalku bitno e dali freski sami se obnovile ili nekoj drug navodono gi obnovil toa nema nikakava vrska so vasata duhovnost, vernik si so freskite i bez niv vazno e dusata i mislite da ti bidat kon boga :)
--- надополнето: 11 април 2012 во 00:17 ---
Сега за прв пат ги видов фреските на вестите. Значи мижи Асан да ти баам е работава! Лично имам роднина - зограф, еве и име ќе кажам Златко Александарски, и затоа што сум гледала како ги изработува фреските, со сигурност ви кажувам дека тоа на ореолите е обична фолија. Тетин ми ја користи секогаш, многу е скапа. Тие се лепени пресно, незнам со што се премачкува фреската пред да се стават, ама во главно тие фолии се лепат и долго стојат.
Еве и слика од Икона

Еве и од фреска

Исто е.

dobro i ???
so toa
ima vrska so mene kako Vernik ni me pravi pogolem vernik ni pomal
vazna e sekojdnevnata molitvata dobrata dusa i dobrite dela da se pravat i sirat .
--- надополнето: 11 април 2012 во 00:23 ---
И вселенскиот патријарх заинтересиран за чудото во Св. Димитрија

За несекојдневниот феномен што се случува со фреските во скопската црква Св. Димитрија се заинтресирал и вселенскиот партијарх Вартоломеј кој денеска во Истанбул се сретна со претседателот Ѓорге Иванов.
Иванов утрово во Цариградската патријаршија присуствуваше на литургија за што ја предводеше Вартоломеј

Тема на разговор биле и нерешените црковни проблеми.

“Секоја посета на Истанбул ја користам за средба со вселенскиот патријарх Вартоломеј, стекнавме едно лично пријателство и меѓусебна почит и затоа ме покани на денешната литургија и на молитва која се прави еднаш во десет годиниод ваков тип. Овој настан е неповторлив, за сите што бевме присутни, присуството разговорите со Вселенскиот патријарх даваат надеж дека нашите верници ќе бидат дел од севкупната Православна екумена“, вели Иванов по средбата со вселенскиот патријарх.

За време на престојот во Турција шефот на македонската држава утре ќе се обрати на отворањето на 15-от Евроазиски економски самит во Истанбул.
--- надополнето: 11 април 2012 во 00:23 ---

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Јас не сум верник во чудово, но сум верник во Христос, значи христијанин. Вака како што си пишал „верниците“ не е јасно дали мислиш на верниците во ова чудо (веројатно повеќето православни) или општо на сите верници.
Јас го дебанкирав ова чудо уште вчера (на 19тата страна од оваа тема) и тоа на теолошка/библиска основа.

Не би можел ниту да го потврдам, ниту да го негирам коментарот на sertan, бидејќи немам толку добри познавања од хемијата, но сепак неговиот коментар, доколку е точен, тој само го потврдува она што јас веќе го кажам - дека тоа не е Божјо чудо.
Сепак јас се уште сметам дека зад ова стои намерна измама, измама скроена од човек, а не од безличните случајни хемиски процеси. Едвај чекам да го прочитам утрешниот број на Фокус и да видам кои се резултатите на стручниот тим кој ги анализирал примероците од фреските.
Претчувствувам дека ќе падне голем резил врз православните свештеници.

Сепак свака му част на архиепископот Стефан. Импресиониран сум од тоа како се постави мудро да молчи во однос на „чудово“, да не избрза со коментари за потоа да не се изразили како тамошните свештеници и како Рускиот патријарх со саатот. И од други имам чуено дека е интелигентен човек.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Им се даде тема на новинариве на сите страни све се пребразува :pos:

Чудо – Блесна мерцедесот на архиепископот Стефан

Скопје, Македонија (Филипијада њуз) Веста која остави многу луѓе вчудоневидени, пристигна утрово од случаен поминувач покрај мерцедесот на г-дин г-дин Стефан. Тој тврди дека во моментот кога проаѓал покрај автомобилот, тој бил валкан, бидејќи господинот господин го немал испрано подолг период. Откако тој го поминал автомобилот, му паднал клучот од рака, што укажува на божји знак, иако човекот боледувал од паркинс. Потоа тој се свртил да си го земе клучот и автомобилот на г-дин г-дин Стефан блескал, како некој моментално да го имал исчистено.
Случајниот поминувач веднаш му јавил на г-дин г-дин Стефан по што беа известени сите медиуми во Македонија дека се случило чудо – блеснал мерцедесот на г-дин г-дин Стефан.
Џипот моментално е во неактивна состојба, бидејќи е опколен со илјадници верници од Македонија и регионот кои се воодушевуваат на чудото. Г-дин г-дин Стефан изјави дека ова е порака од бога дека македонските божји пратеници, како што е тој, потребно е да добијат нови автомобили.
Македонските власти го истражија случајот и единствено нешто што открија е остаток од „Сјај“ , но ништо официјално не обеледенуваат бидејќи и тие самите веруваат дека остатокот од „Сјај“ е божји знак.

http://www.primetime.mk/cudo-blesna-mercedesot-na-arhiepiskopot/

Kajgana Shop

На врв Bottom