Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
- Nema kaznaa , kaznata Allah ke ja dade :))
Повеќето исламски стручњаци не би се сложиле со тебе. Погледни го ова видео каде што на јавна дебата муслиманот со големи маки се обидува да го заобиколи тоа прашање за на крајот да признае дека сепак казната за напуштање Ислам е смрт.
http://www.youtube.com/watch?v=r018ohLUuL4&feature=player_detailpage#t=393s

Исто така и во хадисите јасно пишува и тоа на неколку места дека казната за оној кој напишта Ислам е смрт.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
А дали има хадис каде оној кој не сака да го прифати исламот му следува смртна казна? Мислам дека нема, нели? :rolleyes:
--- надополнето: 22 март 2012 во 16:01 ---
Иначе седи мирен Чорбаџи, да не цитираме стихови од библијата и библиски стручњаци каде потврдуваат дека сепак и смртната казна ја има во библијата, дури Исус вика човек да се откаже од своите, човек да го извади окото подобро него ли да види туѓа жена, боље раката да си ја сечи човек него ли да направи грев... значи не и стариот библиски закон тако мирољубив како што изгледа, а и новиот не е нешто посебно иако малце е помек затоа што морале да се направат измени за да биде прифатен како таков... сепак околностите политичките, религиските и други работи биле такви во тоа време... се разбираме...:)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А дали има хадис каде оној кој не сака да го прифати исламот му следува смртна казна? Мислам дека нема, нели? :rolleyes:
Точно така, таков хадис нема. Али затоа тешко им на децата на кои уште од мали родителите им наметнале Ислам, ги обрежале, ги покриле со хиџаб уште пред да знаат да читаат. Подоцна, откако ќе почнат да мислат со свои глави, не смеат да поверуваат во ништо друго освен Ислам, инаку им летна главата од мирољубивата и толерантна религија.
Муслиманите често пати го цитираат оној ајет „во верата нема присила“, хмм нема присила, али затоа ако некој муслиман реши од утре да си верува во нешто друго според Шерјатот и хадисите му следува секирата или бесилката.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Дали тебе лично ти смета обрежувањето и покрувањето на жената? Дали ти ги мразиш овие два прописи ? Ако одговорот е „не“, тогаш нема повеќе што да зборуваш за тие две работи од сега па натака. Знаме кој бил обрежан и кои биле покрени низ христијанската историја. Знаеме и каква е користа (и штетата која за жал ја нема од овие две работи.), но сепак живееме во такво атеистичко „модерно“ опшество каде разголувањето е мода, па затоа и не е чудно да човек каже дека животните се помодерни од луѓето ако разголувањето денеска е напредност...ама и ти сам знаеш дека овие две работи кои ги даде за пример, биле се и ќе бидат корисни за човештвото, за целото опшество, па затоа е добро да се учат децата на тие работи и да се направат додека се мали...а за читање и рецитирање на својата религиска книга и учење има многу хадиси и ајети кои говорат дека муслиманите треба да учат, прво што било објавено било „учи“ !, а тоа што муслиманите го оставиле „икре-учи“, тоа не е кривица на исламот., и затоа не можеш да го осудиш исламот заради поединците...види низ историјата за исламските научници до каков степен стигнале во сите области па ќе ти стане јасно. И уште нешто за знаењето сакам да кажам само пример за тоа што мислиш дека муслиманите немаат знаење и не ги интересира знаењето и дека не ги учат да читаат од мали. Види просто, за човек да оди во џамија да изврши молитва, треба да се абдести- ритуално миење пред молитва, за да се измие треба знаење, треба знаење како се зема абдест- форма на абдест, прописите кои го расипуваат абдестот. За да одиш во џамија треба прописи за извршување на молитва, за да постиш рамазан треба да знаеш прописи кои го пореметуваат постот. Да одиш на аџилак треба да ги знаеш прописите. Затоа прво се вика Аллах му вика на Мухаммед: „Знај о Мухаммеде нема друг бог освен Аллах“! . Затоа ние прво учиме кој е ни е Господар , Створител, па после човек учи избршување на молитва и другите работи. Икре-Учи во името на твојот Господар-Куран. Аллах му вели на Мухамед: „Кажи: Јас ве повикувам во Ислам со знаење-факти“. -Куран. Да се зборува во оваа вера без знаење е многу опасно, затоа е тоа многу битно.

Дали ти ако имаш дете би го учел прво на другите религии па потоа на својата?

Зарем?

Ај одговори ми прво ова па ќе продолжиме...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Дали Мохамед Мера е маченик кој ќе добие 72 девици во рајот или злосторник?

Ја мислам дека е маченик затоа што убиваше каури и викаше Алах е голем, а вие?

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
:facepalm: Од многу мислење главата боли, оди легни си веќе се стемна... такви како тебе со толку постови и толку време на форум да не научиле ништо стварно е за...:tapp:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Дали ти ако имаш дете би го учел прво на другите религии па потоа на својата?
Абе не се разбравме изгледа. Во ред е да си го учиш детето на својата вера, али не е во ред да го бесиш ако утре кога ќе порасне со своја глава си одлучи да верува во нешто друго. Исламскиот Шерјат и Исламските хадиси токму тоа го наложуваат, смртна казна на оној кој решил да напушти Ислам и да верува во нешто друго. Мислам дека сега е појасно.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
:facepalm: Од многу мислење главата боли, оди легни си веќе се стемна... такви како тебе со толку постови и толку време на форум да не научиле ништо стварно е за...:tapp:
Ах, обожавам вакви обиди да се избегне одговор.
Или пак немаш одговор кој би го објавил јавно?

Те разбирам потоплно.
Ако кажеш како што ти налага разумот ќе бидеш осуден од своите пријателчиња вехабии, ако пак кажеш како ти налагаат они, тогаш во најмала рака ќе испаднеш идиот кој оправдува убивање на каури.

Член од
5 февруари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
14
Какви се муслиманските обичаи за раѓање а деца?
Имаат ли некој интересн ритуал,обичај и сл.?
Која е суштината на унетот?
Дали жените муслиманки се во некоја рака потчинети пред мажите?

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Ах, обожавам вакви обиди да се избегне одговор.
Или пак немаш одговор кој би го објавил јавно?

Те разбирам потоплно.
Ако кажеш како што ти налага разумот ќе бидеш осуден од своите пријателчиња вехабии, ако пак кажеш како ти налагаат они, тогаш во најмала рака ќе испаднеш идиот кој оправдува убивање на каури.
Немаш доказ за тоа што го говориш, прво името не знаеш да го напишеш исправно а за другото да не зборуваме... ти само обожавај се што е погрешно, такви материјалисти како тебе има многу. Секој може да каже што сака, ама што и да каже, најубавите одговори, најкристалните докази да ти ги изнесе човек ти и таквите како тебе нема да бидете задоволни додека човек не биде како вас, така да кулирај што би рекле.. :cool::sleep:
--- надополнето: 22 март 2012 во 20:07 ---
п.с. никој не оправдува убивање на каури како што ти викаш, земи да видиш кои права ги уживале евреите и христијаните во време на Мухаммед ас, прочитај го тој текстот од Катерина што беше Такви како тебе кои се кријат позати анонимност повеќе нема потреба да им се одговара, декларирај се што си па ќе збориме. http://forum.kajgana.com/threads/Писмо-на-Мухаммед-а-с-до-монасите-на-св-Катерина.57668/

Барам од модераторите да реагираат за навреда, членот Hello Kitty користи навредлив назив и нарекува некого што сам не се нарекол и тоа без причина, ова не е приват, ова е јавна навреда-етикета со цел да се оцрни одреден член.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Абе не се разбравме изгледа. Во ред е да си го учиш детето на својата вера, али не е во ред да го бесиш ако утре кога ќе порасне со своја глава си одлучи да верува во нешто друго. Исламскиот Шерјат и Исламските хадиси токму тоа го наложуваат, смртна казна на оној кој решил да напушти Ислам и да верува во нешто друго. Мислам дека сега е појасно.
vo islamot postoi stroga kazna za onoj koj ja izdava svojata religija , za onie koi se dvolicni za onie muslimani koi ja napustaat svojata religija , toa se smatra kako izdajnistvo za onoj koj javno izjavuva i go napusta i go napaga islamot i ako zive vo pravna serijatska drzava mu sleduva smrtna kazna zaradi izdajnistvo , vo toj slucaj postoi smrtna kazna za taa osoba , toa ti ide isto kako nekoj sto raboti vo tajni voeni centri , vo edna drzava i ako gi razotkrie nivnite tajni i gi prenese vo tuga drzava mu sleduva smrtna kazana zaradi izdajnistvo, , taka i ovde na toj musliman koj javno go napusta islamot i go napaga se smeta za izdjanik , i se bara da se pokae ako ne se pokae togas mu sleduva smrtna kazna ,
--- надополнето: 22 март 2012 во 21:47 ---
Какви се муслиманските обичаи за раѓање а деца?
Имаат ли некој интересн ритуал,обичај и сл.?
Која е суштината на унетот?
Дали жените муслиманки се во некоја рака потчинети пред мажите?
voopsto ne se potcineti , tuku se potcineti kon boga,
Islamot ja istaknuva ednakvosta na mazot i zenata kako covecki sustestva. Ovaa ednakvost ne vlijae vrz razlicnosta na nivnite poedinecni ulogi i funkcii vo drustvoto. Razlicnosta na ulogata na deluvanje ne podrazbira razlicnost vo osnovnata polozba kako covecki sustestva.zenata muslimanka koja nosi hidzab , e pocestena,,cesna ,slobodna,, ne mu robuva nikomu osven na boga,zastitena i pocituvanana, gledana kako biser a ne kako prstituktka,islamot zenata ne ja smeta za bitie koe e sozdadeno so pomala vrednost od mazot, ne ja smeta kako element na grevot, vo islamot mazot i zenata se tretira ednakvo zenata ima prava silicni na pravata na mazot, koja ima odgovornost koi odgovaraat na nivnite psihicki i fizicki kvaliteti, kuran kerim naveduva primeri na zeni koi bile povozviseni od mazite vo svoeto vreme , se spomnuva merjem(marija,)koja bila povozvisena i od bozjiot verovesnik zekerija,zenite vo islamot se ramnopravni so mazot no ne i istoveteni.onoj koj pravi dobro bilo masko ili zensko a e vernik mu pripaga dzennet.(en nisa,124,)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
vo islamot postoi stroga kazna za onoj koj ja izdava svojata religija , za onie koi se dvolicni za onie muslimani koi ja napustaat svojata religija , toa se smatra kako izdajnistvo za onoj koj javno izjavuva i go napusta i go napaga islamot i ako zive vo pravna serijatska drzava mu sleduva smrtna kazna zaradi izdajnistvo , vo toj slucaj postoi smrtna kazna za taa osoba , toa ti ide isto kako nekoj sto raboti vo tajni voeni centri , vo edna drzava i ako gi razotkrie nivnite tajni i gi prenese vo tuga drzava mu sleduva smrtna kazana zaradi izdajnistvo, , taka i ovde na toj musliman koj javno go napusta islamot i go napaga se smeta za izdjanik , i se bara da se pokae ako ne se pokae togas mu sleduva smrtna kazna ,
Така е. Единствен начин општеството да напредува е да се убиваат луѓето. Не за џабе исламските држави се едни од најнапредните денес. Благодарение на нив, денес можеме вака лесно да комуницираме, да одиме каде сакаме на планетава за помалку од 1 ден, да ја истражуваме вселената, да имаме толку напредна медицина која има истребено многу болести итн.
Замисли си да не убиваа луѓе кои мислат поинаку... којзнае каде ќе бевме, во среден век најверојатно.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Islamot e sistem na licno i ospstestveno uveruvanje, a ne samo religija na nacin na koj hristijanite i ateistite toa go sfakjaat.
Pa taka, od islamska gledna tocka, predavstvoto na islamot kako opstestveno ureduvanje e ednakvo so predavstvoto na bilo koj sistem i ustav vo bilo koja zemja od ova vreme.
Pa taka, del od tie zemji kaznuvaat vakvo delo so smrt, a del so proteruvanje. Istoto e i vo teorijata na islamskoto opstestvo, no ne i vo neislamsko opstestvo, kade ne vazat vakvi pravila i kade religijata e licna a ne opstestvena rabota, pa ottuka nikoj ne moze da bide kaznet za takvonnesto.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Дали Мохамед Мера е маченик кој ќе добие 72 девици во рајот или злосторник?

Ја мислам дека е маченик затоа што убиваше каури и викаше Алах е голем, а вие?
a zosto sekoe napraveno nasilstsvo od strana na nekoj musliman go sporedvas so islamot?, ili celta tie e potsmev.
tesko na sekoj onoj koj se potsmeva i koj kleveti(104, 1>)
sto ne go spomnis i brejvik ?on kaj ke odi spored hristijanstvoto vo rajot ili ......

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Кевсер брат, полека. Убаво е што сакаш да одговориш но сепак знаеш дека во верата опасно е да се зборува за нешто што не се знае добро и ако има поучен добро е да се даде предност...
--- надополнето: 22 март 2012 во 22:17 ---
p.s. toj sto saka odgovor mislam dobro e i on da dade odgovor, jas postaviv isto nekoi prasanja na koi nikoj ne odgovara. I ako bi ubivale muslimanite sekoj onoj sto ne se slaga so niv ne znam dali spanija na primer so koja vladeea 800godini ke imase eden razlicno sto razmisluva, a u toa vreme koga muslimanite gi imaa najgolemite biblioteki na svetot i postavija mnogu temeli vo mnogu oblasti koi deneska se koristat evropa spieshe. jas ne znam deneska uste koja vojska vlegla vo indonesija-malezija i gi pokorila so sila tie lugje, uste ne znam koja vojska islamska vlegla vo afrika i vojuvala. da ne zboruvam za koloniite na zapadot vo site zemji sto gi napravile masakrite nasekada kade sto ke stignele, od crnci, indijanci i site.
--- надополнето: 22 март 2012 во 22:24 ---
Dzabir ibn Hajan se smeta za eden od najgolemite arapski hemicari. Toj gi udril temelite na naucnata hemija, ova go imas na poceteokot na hemijata za sredno obrazovanie strucna medicina. Da zememe da zboruvame kolku iminja vo hemijata, medicinata, opsto naukata se koristat nazivi spored islamski naucnici ne znam dali taka bi razmisluval. Site lugje vo svoeto vreme mislele deka se najmoderni, pa taka i deneska covekot misli deka e moderen kako sto pred 100g primer mislel, no da ne se zaboravi istorijata.

Da ne se zaboravi>
RTL2- „Skrieni islamski znaenja"

--- надополнето: 22 март 2012 во 22:33 ---

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom