Јуда...Предавник или не?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
зошто бог би назначил некого да биде предавник? Тоа сценарио за што е?
Неќеше Исус да бид фатен? Бог знаеше дека ќе се обиде да се спаси, да се скрие или избега па му намести предавник до него за да го фатат римјаните? Ако беше веќе план да се фати Исус ако се беше унапред наместено, фино лепо Исус до првата полициска станица во Ерусалем и да се предаде самиот. Вака треба некој да го поттурни да се исполни божијот план. Пошто бог се знае и ништо не може да го изненади, Јуда и ко беше бебе беше предодреден за предавник да биди и да се обеси во цутот на младоста. Оти? Оти на бог му требал лош јунак во сценариото. Џаба јуда молитви, постови, пасхи, принесувања жртви... Бог го гледа одозгора и се смешка.... “еее да знаеш шо сум ти спремил... “ Без Јуда Исус веројаттно ќе се истрижел, избричел, ќе се маскирал како трговец.... или морнар... и ќе избегаше во Галилеја како што и самиот му рече на своите ученици дека пред нив тој ќе стигне во Галилеја, али Бог се спремил и за таква опција и му го наместил Јуда до него, Јуда го направил предавник.... местенка со кратки зборови.

Секако сета прикаска со Јуда во Новиот завет е измислица која е придодаена во евангелијата многу покасно али како филозофска тема може вака да се посматра и анализира и од други старани.
Филскутура за мозок после ручек

Член од
11 февруари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Hello Kitty,
Nema da mi bide zal ako ste napravile kopi pejst. Ako ste go tipkale sevo ova a nisto ne ste kazale,togas greota.

Jas pred se pobarav dokazi od biblijata a ne vasi mislenja. Dokolku pisuvate vasi mislenja,togas od obicni luge mnogu pati sum slusnal deka bil bog. Jas i Bonaparta bi go prasal na osnova sto tvrdi deka Isus e Bog.
"Predadov nevina krv-Juda Iskariota" kakov dokaz e ova i jas se soglasuvam deka predal nevina krv.
Sto rekol pontij: "Ne gledam vina vo ovoj covek" i ova mi go stavas za pricina zaradi koja bi veruvale deka Isus bil Bog ?
Eve ti go najdobriot dokaz potvrden vo biblijata "JAS SUM PRVIOT I POSLEDNIOT POCETOKT I KRAJOT " Ova go vgeli Isaija vo svoite zapisi a i Isus vo otkrovenietop na jovan veli "JAS SUM ALFA I OMEGA POCETOKOT I KRAJOT " uislam deka pogolem dokaz od ova ne ni treba procitajgo otkrovenieto vo biblijata i ke ti bide pojasno se razbira ako go imas procitano Isaija i drugite proroci predhodno pozzz.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Еве уште еден интересен библиски доказ дека Исус е Бог.

Кога Корнелиј му се поклонил на апостол Петар, Петар го укорил велејќи му:
„А кога Петар влегуваше, Корнелиј му излезе во пресрет, падна пред неговите нозе и се поклони. А Петар го подигна, велејќи: „Стани! И јас сум само човек!”“ (Дела 10:26, Библијата)

Исто така и кога апостол Јован му се поклонил на ангелот што му го објавил откровението, тој го укорил велејќи му да не го прави тоа:
„И паднав пред неговите нозе, да му се поклонам; и ми рече: „Не прави го тоа! Јас сум сослужител твој и на твоите браќа, кои го имаат Исусовото сведоштво. Поклони Му се на Бога, зашто Исусовото сведоштво е духот на пророштвото.”“ (Откровение 19:10, Библијата)

Од друга страна има десетици примери каде што луѓето му се поклонувале на Исус и Исус никого од нив не укорил. Апостол Тома го нарекол Исус Бог и Исус не му одговорил „Што зборуваш Тома? Немој да хулиш! Јас сум обичен човек!“, туку му рекол:

„ Потоа (Исус) му рече на Тома: „Испружи го твојот прст ваму и види ги Моите раце; и испружи ја твојата рака, и стави ја во Моите ребра; и не биди неверен - туку верен!” Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”“ (ев. Јован 20:27-29, Библијата)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Koga covek ke gi vidi "dokazite" se' mu stanuva pojasno i pojasno deka dokaz ne postoi.
Corbadzija.
Vo Istiot Jovan vo istata glava (20) pogledni sto propustas:
17 Исус и рече: „Не допирај Ме, зашто уште не отидов горе при Мојот Татко. Туку оди при Моите браќа и речи им: ‘Се враќам при Мојот Татко и вашиот Татко, при Мојот Бог и вашиот Бог.’

Kazi mi ti mene dali Bog ima svoj Bog ? Dali Bog ima tatko ?
Vakvi i slicni citati ima bezbroj vo biblijata ama nim gi tumacite sprotivno i kazuvate deka isus zboruva vo paraboli ama koga se vo prasanje vakvi citati kako vasite koi TREBA da se tumacat velite deka ne treba.
Spored gornite citati,Corbadzija,covek na covek ne mu se moli tuku Covek na Boga. I ovoj citat sega ke mi go tumacis:
Matej 26:39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!”

Dalje vo Istata glava:
45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Интересен е за темат за Јуда Павловиот исказ даден во првото послание до Коринтјаните 15:5.

Таму Павле опишува, како Исус кога воскреснал му се покажал на неговите апостоли, после ученици итн, итн.
За темата Јуда посебно е интересно прикажување на Исус пред апостолите. Имено, беа 12 апостоли. Од кога Јуда сфатил каков грев направил со предавството, тој се обесил и останале 11 апостоли. Биле 11 се до после Исусовото вознесување на небото, кога со ждрепка избрале нов апостол на местото на Јуда и пак станале 12. Значи кога Исус се покажал на апостолите тоа би требале да бидат 11. Но...

καὶ ὅτι ὤφθη Κηφᾷ, εἶτα τοῖς δώδεκα·

требале да бидат 11. Но. се чита “додека“ а значи Дванаесет. Према Павле ни еден апостол не фали. Сите се на број иво време кога према евангелијата, морало да ги има единаесет. Павле нигде не ја споменува сцената со предавството Јудино, јасно е дека такво нешто за него не постои. Изгледа дека јуда и неговата приикаска се уфрлени накнадно....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Биле 11 се до после Исусовото вознесување на небото, кога со ждрепка избрале нов апостол на местото на Јуда и пак станале 12. Значи кога Исус се покажал на апостолите тоа би требале да бидат 11. Но...
Исус не им се покажал само на 11те апостоли. Новиот апостол Матиј и уште многу други биле заедно со апостолите кога Исус им се објавувал. Исус му се имал објавено и на новиот апостол Матиј. Тоа јасно го пишува во Библијата каде Петар го изнесува критериумот за изборот на новиот апостол. Тој рекол:

„И така, потребно е пак, еден од оние луѓе, кои беа со нас за сето време, откако Господ Исус дојде при нас и си отиде од нас - почнувајќи од Јовановото крштавање до денот, кога се вознесе од нас да биде сведок заедно со нас, на Неговото воскресение.” И поставија двајца: Јосифа, наречен Варсава, наречен Јуст, и Матиј... И фрлија жрепки за нив; и жрепката падна за Матиј и тој се вброи во Единаесетте апостоли.“ (Дела на апостолите 1:21-23, 26, Библијата)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Исус не им се покажал само на 11те апостоли. Новиот апостол Матиј и уште многу други биле заедно со апостолите кога Исус им се објавувал. Исус му се имал објавено и на новиот апостол Матиј. Тоа јасно го пишува во Библијата каде Петар го изнесува критериумот за изборот на новиот апостол. Тој рекол:

„И така, потребно е пак, еден од оние луѓе, кои беа со нас за сето време, откако Господ Исус дојде при нас и си отиде од нас - почнувајќи од Јовановото крштавање до денот, кога се вознесе од нас да биде сведок заедно со нас, на Неговото воскресение.” И поставија двајца: Јосифа, наречен Варсава, наречен Јуст, и Матиј... И фрлија жрепки за нив; и жрепката падна за Матиј и тој се вброи во Единаесетте апостоли.“ (Дела на апостолите 1:21-23, 26, Библијата)
Тоа со ждрепка беше после покажувањето, Кога се покажал исус биле 11 апостоли. Не 12.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Тоа со ждрепка беше после покажувањето, Кога се покажал исус биле 11 апостоли. Не 12.
Сеедно, битно на сите 12 апостоли им се покажал. Во своето писмо до христијаните во Коринт, кое Павле го пишува дваесетина години по воскресението на Исус, тој немал намера да им објаснува, нит па нив ги интересирало, дали во моментот кога Исус им се објавил на своите ученици Матиј бил официјално апостол или пак станал тоа неколку дена подоцна. Според тебе Павле требало во заграда да пише „до душе Матиј во тој момент се уште немаше статус на официјален апостол“, но тоа би го пишал Павле доколку го адресирал писмото до некој како тебе. Но бидејќи не го адресирал до тебе, туку до христијаните во Коринт, затоа не ги замарал со непотребни детали. Едноставно Павле ги известува дека Исус им се објавил на 12те апостоли и тоа било вистина.

Член од
23 февруари 2012
Мислења
304
Поени од реакции
214
Кога се разговара за верата мене ми е многу убаво на душата и сум многу среќен. Штета голема е што многу глупави работи прочитав во овие неколку страни. Јас искрено ви кажувам дека не знам апсолутно никакви факти, сум прочитал неколку евангелија шо апсолутно не значи ништо. Но, верувам во господ, иако не сум го видел, барем не сум стекнал дојам дека негде сум го сретнал, ама знам и осеќам дека е со мене и во мене. БЛАЖЕНИ СЕ ТИЕ ШТО НЕ ВИДЕЛЕ А ПОВЕРУВАА. Ги молам тие што не ја подржуват религијата и воопшто која било друга религија, да не го напуштаат Господ со мислите, да не го бркаат сосила од нивните животи,оти ќе станат лесен плен за Ѓаволот. Ги молам да не се трудат и други луѓе да земаат и заведуваат,зошто еден ден сите ќе застаниме пред страшниот СУД и сите ќе го добиеме заслуженотото !!!!
А за Јуда, како и за се останато, секако дека има нешто во што ние не се согласуваме или несакаме да се согласиме и т.н. Сите точни информации ги има ватикан во свој посед, сите тајни и сите нешта се чуваат таму, зато немојте да си ја грешите душата, ве молам !!!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Сеедно, битно на сите 12 апостоли им се покажал. Во своето писмо до христијаните во Коринт, кое Павле го пишува дваесетина години по воскресението на Исус, тој немал намера да им објаснува, нит па нив ги интересирало, дали во моментот кога Исус им се објавил на своите ученици Матиј бил официјално апостол или пак станал тоа неколку дена подоцна. Според тебе Павле требало во заграда да пише „до душе Матиј во тој момент се уште немаше статус на официјален апостол“, но тоа би го пишал Павле доколку го адресирал писмото до некој како тебе. Но бидејќи не го адресирал до тебе, туку до христијаните во Коринт, затоа не ги замарал со непотребни детали. Едноставно Павле ги известува дека Исус им се објавил на 12те апостоли и тоа било вистина.
Павле му се покажал на апостолите па после на ученуиците и следбениците од кои е избран Матеј како наследник на Јуда. Тоа се две различни покажувања, јас велам за она кога им се прикажал само на апостолите. Павле убаво наведува со редослед кога и на кој му се покажал, да сакал (ко што велиш ти општо да напише) би напишал “Му се покажа на сите тему шо ги најде“ и готово ни имиња ни титули ни бројки, Но тој дава опис и попис кој не е во согласност со она што го велат евангелијата

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Павле му се покажал на апостолите па после на ученуиците и следбениците од кои е избран Матеј како наследник на Јуда. Тоа се две различни покажувања, јас велам за она кога им се прикажал само на апостолите. Павле убаво наведува со редослед кога и на кој му се покажал, да сакал (ко што велиш ти општо да напише) би напишал “Му се покажа на сите тему шо ги најде“ и готово ни имиња ни титули ни бројки, Но тој дава опис и попис кој не е во согласност со она што го велат евангелијата
Грешка во постот - ИСУС му се покажал (не Павле)

@

!@#$%

Гостин
Грешка во постот - ИСУС му се покажал (не Павле)
Prijatele se fakate za raboti koi gi nemate doispitano , i koi e nevozmozno da se doispitaat. Od porakata na Evangelijata , poslanijata i Otkrovenieto ne e za da se kazi redosledot na koj po red mu se pokazal Isus ili koga stanal apostol Matij ili Pavle deka nemal napisano nekoj redosled ili slicno.(ovie site Evangelija i poslanija se pisani site vo period od 30 do kaj 60-70 godini posle Hristovoto voskresenie.....taka da i tie bile luge koi go zaboravaat redosledot ili tocno na koj po red mu se javil Isus ili Pavle so koj apostol se zapoznal prv...)
Glavnata poraka na Evangelijata , Poslanijata i Otkrovenieto e deka:Isus Hristos dosol na zemjata i umrel za nasite grevovi i voskresnal i deka toj e edinstveniot vistinski Gospod Bog i Spasitel i edinstveno Ime pod nebesata preku koe mora da se spasime....nema drug bog i religija koj mozat da te spasat....Isus e Vistinata!!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Prijatele se fakate za raboti koi gi nemate doispitano , i koi e nevozmozno da se doispitaat. Od porakata na Evangelijata , poslanijata i Otkrovenieto ne e za da se kazi redosledot na koj po red mu se pokazal Isus ili koga stanal apostol Matij ili Pavle deka nemal napisano nekoj redosled ili slicno.(ovie site Evangelija i poslanija se pisani site vo period od 30 do kaj 60-70 godini posle Hristovoto voskresenie.....taka da i tie bile luge koi go zaboravaat redosledot ili tocno na koj po red mu se javil Isus ili Pavle so koj apostol se zapoznal prv...)
Glavnata poraka na Evangelijata , Poslanijata i Otkrovenieto e deka:Isus Hristos dosol na zemjata i umrel za nasite grevovi i voskresnal i deka toj e edinstveniot vistinski Gospod Bog i Spasitel i edinstveno Ime pod nebesata preku koe mora da se spasime....nema drug bog i religija koj mozat da te spasat....Isus e Vistinata!!
Во евангелијата се напишани и кога и како и каде некој се родил, појавил, направил.
Значи сепак имале за цел и да одредат некое место и време.
Проблемот е што ни местата ни времињата не се совпаѓаат ниту меѓу самиите евангелија ниту споредени со историски факти.

@

!@#$%

Гостин
Во евангелијата се напишани и кога и како и каде некој се родил, појавил, направил.
Значи сепак имале за цел и да одредат некое место и време.
Проблемот е што ни местата ни времињата не се совпаѓаат ниту меѓу самиите евангелија ниту споредени со историски факти.
Neznam stvarno so ne se sovpaga tolku spored tebe........iljadnici arheolozi , istoricar imaat ispitvano i ispitvat i nikoj ne poreknal , e sega ti teknalo tebe ili na nekoj pisatel od onie knigi so antihristijanska pozadina ste videle neso porazlicno vo Evangelijata so (i ne e taka) i se prajte deka ja otkrivte Amerika ili deka izmislivte topla voda...demek Biblijata ne e vistinita ili e pogresna ili slicno...Vo sekoj slucaj ako bese Biblijata to es Noviot Zavet lazen ili nevistinit ke se otfrlese odma kako takov i pojke nemase ni da postoj , ke bese otfrlen od cel svet i nikoj nemase da go cita , a ne poedinci prodavate pamet kako to ste zbelezale neso , ne bil dokazan i slicno....zemi ispitaj samiot malce i razmisli podlaboko pa sudi i zemi knigi od poveke mislenja i ispitvanja....pozdrav

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Neznam stvarno so ne se sovpaga tolku spored tebe........iljadnici arheolozi , istoricar imaat ispitvano i ispitvat i nikoj ne poreknal , e sega ti teknalo tebe ili na nekoj pisatel od onie knigi so antihristijanska pozadina ste videle neso porazlicno vo Evangelijata so (i ne e taka) i se prajte deka ja otkrivte Amerika ili deka izmislivte topla voda...demek Biblijata ne e vistinita ili e pogresna ili slicno...Vo sekoj slucaj ako bese Biblijata to es Noviot Zavet lazen ili nevistinit ke se otfrlese odma kako takov i pojke nemase ni da postoj , ke bese otfrlen od cel svet i nikoj nemase da go cita , a ne poedinci prodavate pamet kako to ste zbelezale neso , ne bil dokazan i slicno....zemi ispitaj samiot malce i razmisli podlaboko pa sudi i zemi knigi od poveke mislenja i ispitvanja....pozdrav
Ниту си се заинтересирал ниту знаеш за историја и археологија во контекст на евангелија. Ако нештото не го знаеш, не се фали со тоа незнаење јавно.

Не се отфрлени ни куранот и мухамед ни будизмот и буда, ни индиските богови, ни паганството ни јудаизмот..... спрема тебе и тие се сите вистинити и постојат многу богови и сите се вистинити?

Kajgana Shop

На врв Bottom