Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Ај ти кажи. Сигурно била многу пониска поради општата цена на нафтата во светот. Што ти е поентата?
поентата е дека кога цената на нафтата на берзите на максимално ниво,цената во Македонија беше за 10тина денари пониска од сегашната со новото поскапување,дај графикон како се движи цената на горивата во Македонија изминативе 10-15 години

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Дај не сооли памет за Србија.
а. Динарот е значајно поевтин од денарот (
111,0557динари за 1 евро
)
б. темава е за Македонија.
Па што ми ја даваш Романија за пример кога Романија има и свои нафтени наоѓалишта.
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 16:38 ---
Владата може да ја намали цената на горивата со тоа што ќе ја намали акцизата за горива. Ама нејќе.
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 16:33 ---

3 динари = 1.6 денара.
Gorivo na pumpama u Srbiji od juče je skuplje dva do četiri dinara po litru, pa tako evrodizel i evropremijum koštaju oko 140 dinara, dizel D2 130 dinara, dok je cena bezolovnog benzina BMB 95 oko 137 dinara za litar.

137 / 1.6 = 85.6 денари.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/205098/Gorivo u Srbiji ponovo poskupelo, Vlada najavljuje ograničavanje cena.html

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Под услов цените да се исти и во овие земји. Ете ти статија во Србија зголемена цената на нафтата.
Ајде тогаш објасни зошто кај нас цената се зголемила дупло повеќе отколку во Србија?
Или мислат дека до толку е глуп и неинформирн народот.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ајде тогаш објасни зошто кај нас цената се зголемила дупло повеќе отколку во Србија?
Или мислат дека до толку е глуп и неинформирн народот.
Gorivo na pumpama u Srbiji od juče je skuplje dva do četiri dinara po litru, pa tako evrodizel i evropremijum koštaju oko 140 dinara, dizel D2 130 dinara, dok je cena bezolovnog benzina BMB 95 oko 137 dinara za litar.

137 / 1.6 = 85.6 денари.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/205098/Gorivo u Srbiji ponovo poskupelo, Vlada najavljuje ograničavanje cena.html

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Ја не знам зошто се буните на темава?
Поскапел бензинот, нека поскапе.
Утре ќе поскапат сите прехранбени производи.
Платите ќе останат исти.
Но тоа не е доволно да предизвика песимизам кај вас!!

Еве малку мотивација:

МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе tи ја распара душата, зурла ќе ти го раскине срцето, кога секое влакно на кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш 16 крако сонце !!

Срдечен поздрав до патриотите и националистите на темава, коишто со цел памет убедуваат дека не е во РМ лошо, туку дека има и полошо. За подобро никој да не зуцнал!

Пушти си зурла и тапан и нахрани си ја душата! За стомакот пффф нема потреба и така човек може да преживее 30тина дена без храна, нели?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Па што ми ја даваш Романија за пример кога Романија има и свои нафтени наоѓалишта.
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 16:38 ---

137 / 1.6 = 85.6 денари.

(137 / 111)* 61 = 75 денара

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Цени во Хрватска (замислете цел месец сме имале поевтин бензин од нив) а сега имаме поскап за неверојатни 0.4 денари!
http://www.ina.hr/default.aspx?id=306
INA Eurosuper BS 95 Class
BMB EURO BS 95 CLASS
10,46
10.46 куни = 85.16 денари
--- надополнето: 27 февруари 2012 во 16:43 ---
(137 / 111)* 61 = 75 денара
Што се овие равенки не разбирам, менував по твојот курс и испаѓа иста цената на бензинот. Сега кој курс ти одговара да го ставиме? Дај прво у евра ќе ги мсениме па у франци и на крај у денари за да докажеш нешто што не се докажува.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Колку љуби овој Мјолнир да манипулира со бројки, тоа е тажно да го гледаш.

I

Iblis

Гостин
Ох душичка се налути.
Има бе, има и поевтин бензин, Србија, Косово, Бугарија, Црна Гора, БиХ немаат.
Ако е за правдање Грција е зафатена од должничка криза и цената на бензинот за тоа е нерална таму.
Факт е дека сепак кај нас поскапеа горивата, разликата во однос со балканските земји(соседите) е значајна и пред се неповолна за нас.
Факт е дека оваа цена е рекордна во Македонија, иако цената на берзите уште не го достигнала рекордното ниво од пред 2-3 години.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Што се овие равенки не разбирам, менував по твојот курс и испаѓа иста цената на бензинот. Сега кој курс ти одговара да го ставиме? Дај прво у евра ќе ги мсениме па у франци и на крај у денари за да докажеш нешто што не се докажува.
Едно евро е 111 динари.
Значи цената на безоловен бензин 95 во Србија е 137 / 111 = 1.23 евра.
Во денари тоа е 76.
10 денари ни е поскап бензинот.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
дечкото нема чиста логика,го прашувам колку беше цената на горивата во МК кога во 2000 на пазарот во светот го достигнале највисокото ниво досега воопшто,а кај нас биле барем со 10тина денари пониска цена од сегашнава - нема одговор......дај банирајте го неаме нерви овде 100души да не малтретира некој со расипан кинески дигитрон !!!!!!!!!

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ох душичка се налути.
Има бе, има и поевтин бензин, Србија, Косово, Бугарија, Црна Гора, БиХ немаат.
Ако е за правдање Грција е зафатена од должничка криза и цената на бензинот за тоа е нерална таму.
Факт е дека сепак кај нас поскапеа горивата, разликата во однос со балканските земји(соседите) е значајна и пред се неповолна за нас.
Факт е дека оваа цена е рекордна во Македонија, иако цената на берзите уште не го достигнала рекордното ниво од пред 2-3 години.
Како можам да ти се налутам бе мило. Значајна била разликата во однос на балканските земји. Колку е тоа значајна? 50% или 0.5% колку што се бројките што ги вадиш од непознат сајт. Јас ти дадов бројки од ИНА нафтена индустрија и од СНИ во Србија. Цените се исти. И поентата не е дали е денар поскапо или поевтино туку дека цената е таа и не зависи од земјите во регионов каде што нема нафта! Во Грција бензинот е поскап не од вчера туку од секогаш. Ај тоа објасни ми го. А нашава нафта пред да дојде тука ја транспортираме преку Грција.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ај да се кладиме дека ко ќе ги донесат на 90 денари па ќе ги намалат со асистенција на владава на 85,5 сите ќе се радувате како тоа е супер потег и дека е најдобро сега :icon_lol:

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Значи лекција од муабетот инвестирајте во злато и нафта не се знае ќе ви насмее среќата некогаш и негде

Kajgana Shop

На врв Bottom