Македонија е постара од Грција

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
А цитат каде грците се спомнати во Илијада како грци?!!?сакам валиден документ, не прераскажување од дедо вангелис.
Не ми беше прашањето за Грците, туку за Македонците! А Грците дека не се спомнати како Грци... нема што да се дискутира тука!

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Не ми беше прашањето за Грците, туку за Македонците! А Грците дека не се спомнати како Грци... нема што да се дискутира тука!
Кои народи се спомнати?

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Бригиски или БРИГИ како сакаш кажи си ги, се МАКЕДОНСКИ племиња кои учествуваат во создавањето на етногенезата на АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ.
Бригите се Македонски племиња кои учествувале во создавањето на етногенезата на Античките Македонци?! Сами себе се создале?!

Не туку ги создале Античките Македонци со мешање на повеќе племиња од овие простори. Кога веќе биле Македонски племиња зошто имале потреба да се создаваат сами себе?! Дека Бригите се Прото-Македонци.. океј... ама ова твоето е EPIC FAIL!!!

Англо-Саксонците се англиски племиња кои учествувале во создавањето на етногенезата на Англичаните... WTF?!

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
не ми е гајле за твоето прашање, барам да ми одговориш ти на моето прашање.

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Кои народи се спомнати?
Не се спомнати никакви народи, туку племиња! Во 12 век стара ера, сеуште не се оформени Хелените како народ!
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 01:33 ---
не ми е гајле за твоето прашање, барам да ми одговориш ти на моето прашање.
Нели јас поставив прв прашање и јас прв ќе треба да одговорам! Еве ти го одговорот!

Не се спомнати никакви народи, туку племиња! Во 12 век стара ера, сеуште не се оформени Хелените како народ!

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Бригите се Македонски племиња кои учествувале во создавањето на етногенезата на Античките Македонци?! Сами себе се создале?! Не туку ги создале Античките Македонци со мешање на повеќе племиња од овие простори. Кога веќе биле Македонски племиња зошто имале потреба да се создаваат сами себе?! Дека Бригите се Прото-Македонци.. океј... ама ова твоето е EPIC FAIL!!!

Англо-Саксонците се англиски племиња кои учествувале во создавањето на етногенезата на Англичаните... WTF?!
племе (БРИГИ) + племе ( AAA) + племе (ВВВ) + племе (ГГГ) + леме (ДДД) + племе (ЃЃЃ) + племе (ЕЕЕ) + племе (ЖЖЖ) + племе (ЗЗЗ) + племе (ЅЅЅ) + племе (ИИИ) + племе(ЈЈЈ) + племе (ККК) + племе (ЛЛЛ) + племе (ЉЉЉ) + племе (МММ) = АНТИЧКИ МАКЕДОНЦИ

АНТИЧКИ МАКЕДОНЦИ - племе = МАКЕДОНЦИ

и по некоја случајност не чекале господ да ги напраи од глина туку спонтано си се создале САМИ, затоа што се обединиле сите заедно под едно сонце. Ако бараш у муабетов Греци или Татари, скокни така едно десетина - дваесет века па може ке искочи некој од некаде. (y)

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Хехе сме знаеле и математика :vozbud:

Дечко не дискутирам со тебе повеќе дур не земиш да ја прочиташ Илијадата! А и гревота е да не ја прочиташ, зошто преведена е на само 20тина живи јазици од 5000 вкупно и меѓу нив е и Македонскиот!

Преводот на Македонски (од покојниот Петрушевски) е убедливо најдобар од сите досегашни преводи! Тоа е и потврдено од светската историографија.

Се дур не ја прочиташ Илијада џабе дискутирам и губам време.
А до тогаш влажни се дека ќе начекаш Македонци како народ во неа.

Поздрав,

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Види начитано пријателче. Во тоа време НЕ ПОСТОИ никаде и никаков народ, па ниту Македонскиот. Она со што се бламираш овде е тоа што дури и Македонец како тебе има двојни аршини за Македонците. Ајде за другите веќе навикнавме. Демек немало народ Македонци, иако нема ни друг, ама битно Македонци да се немало. Оди сеа прашај ги гејцине од кога постојат тие?

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
garmin: Народи какви што бараш ти во Бронзено доба има на Стариот Исток (Персијци, Египќани, Евреи, Акаѓани...) но не и на Балканот!

Дури има неолитска револуција таму на Балканот уште на четири нозе одат! Ако не можиш да ја најдиш Илијадата тогаш прогуглај малце и побарај за Каталогот на Бродови на Ахајците и за Тројанските трупи!

Многу јасно ти е објаснето кој со колку војска располага, со колку бродови, кој е водачот и од кои места се!

Еве уште еден невиден идиотизам, ја немат прочитано Илијадата, а прифаќаат сосема погрешен одговор!

ПС. Од тебе чекам да ми посочиш цитат од Троја каде се спомнати македонските племиња како МАКЕДОНЦИ!

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Народи какви што бараш ти....
Јас барам народи?!? Глумиш лоодило или што!?
Гледам ТИ бараш Македонски народ некој да ти посочел, а пошто нормално, го нема како народ, свршуваш тука. Велам јас, двојни аршини за нас од сите, а што е најлошо-па и од своите како тебе.

ЈАС од ТЕБЕ чекам цитат за грците, дали нив ги има или нема!?
Ако ги нема, од каде нив ексклузивно право на антиката?!
Нормално, ни ние немаме право на тоа, ама ние немаме никакво право, по се, благодарение на таквиве како тебе!

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Јас реков Грци како народ во Илијадата НЕМА! Има Ахајци, Данајци и Аргeјци (како заеднички назив на Ахајците и нивните сојузници..) и како што гледам по се се сложивме, а пак не разбрав што ти остана нејасно?

Мене нејасно ми е сеуште како овај почетник... може да заклучи која држава е постара според Илијадата! Ма нека ни ми пери мозок и нека не ми продава бубрези за муда овај Мирко Видовиќ !!! Кој му текна денес академик стана, барем за Балканот! Еве ти коментар од стручно лице за античкиот период од фб дискусија!

Војислав Саракински: И нормално: „Додека Хомер во „Илијадата“ ги слави Македонците, а само еднаш ги спомнува Хелените...“. У кој тоа стих Хомер спомиња Македонци, само да знам. Пошто го барам петнаес години и нигде го нема. Можда го избришале нарочно.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Бригите се Македонски племиња кои учествувале во создавањето на етногенезата на Античките Македонци?! Сами себе се создале?! Не туку ги создале Античките Македонци со мешање на повеќе племиња од овие простори. Кога веќе биле Македонски племиња зошто имале потреба да се создаваат сами себе?! Дека Бригите се Прото-Македонци.. океј... ама ова твоето е EPIC FAIL!!!

Малку збунка ти е постов, ќе се обидеш да се дообјасниш?

Што не ти е јасно во врска со Бригите?

Казаки

Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Бригите се Прото-Македонско или Пра-Македонско племе, а не Македонско ете тоа ми беше зборот!

Тие се дел од процесот на етногенезата на античките Македонци, а не се антички Македонци. ;)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Хмм... Некако ептен сакаш да правиш реска граница а историјата и специјалистите за овие периоди зборат дека едните се слеале во другите т.е. дека Бригите се главниот субстрат на античките Македонци.

Работата со вештачкото одделување станува ептен проблематична посебно заради пронајдоците на Илија Чашуле според кои во нашиот денешен македонски јазик, кој низ столетијата преживеал секакви влијанија и мутации, има прастари зборови кои се токму од БРИГИТЕ.

Што значи имаме жива врска со тоа "пра-" или "прото-" племе или население, како и да милуваш да го наречеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom