Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Како се пали работава не ми се верува, вчера кога излезе веста јас мислев дека Црквата е изгорена до темел а не дека имало мал пожар во помошните простории !! Новинарствово е КАТАСТРОФА !!! На Плус Инфо и компанија мислев зошто тие беа први што ја објавија веста !!

DSC_0747.jpg
DSC_0755.jpg
DSC_0738.jpg
DSC_0751.jpg
DSC_0770.jpg

Не е поентата колку е оштетена, битно е дека некој се организирал и отишол да ја оштети, а најбитно е што подоцна групи ги блокирале пожарникарите и викале алаху акбар.
--- надополнето: 31 јануари 2012 во 16:21 ---
.... кажа и со го намести кечето.
Па да видиме шо ќе направи, очекував од него ваква мајка тереза изјава, ние како што знаеш не смееме да се расфрламе соизјавите. Ама изјавите и не ми се толку битни туку што се случува на терен т.е дали ќе има осудени за ова.

Како и да ја вртиме целата фрка,пожарот е подметнат во шупа која што е во склоп на црквата и е многу блиску до црквата,на два чекори.

Пожарникарите биле наведувани на погрешен пат од шкљоптарите со цел да не стигнат на време да го гасат пожарот.
Работници на ЕВН ги заебаале за да не исклучат струја од бандера која води до црквата да не дојде до струен удар и поголем пожат,а и жртви.
На ритче биле качени шкљоптари од соседните села бог ги знае од каде,ракоплескале и извикувале погрдни зборови на сметка на христијаните додека семејство од муслиманска вероисповест се обидувале со другите луѓе да го гасат пожарот.

Шкљоптарот Мерко (да и земам мерка на жена му) ја пушти во оптек новата џамија која што е изградена без дозвола и изјави дека кој ќе и наштетел на џамијата ќе сносел последици.

А чекај бе пичка ти матерна јас твоја,ти ако пиеш бугарска нафта,не значи дека и сите ние пиеме бе планинец еден неаздисан !!

Со еден збор,племе сте биле,племе и ќе останете,родено само за зулуми и проблеми !

крај на приказната.

ПАК ЗАПАЛЕНО МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ ПРЕД ОПШТИНА СТРУГА!
Ајде каде има слика да видиме другар ти дали бил во право ?! Што ја палите работата уште толку безвезе ... Не ставај муабети безврска и не го информирај и пали народов безврска кога НЕ Е ТОЧНО !!!

ОК, гледаме дека на Албанциве им се навлажнија гаќичките коа си замислија како гори црквата у Лабуништа, али ја лично не сум нешто многу убеден дека ова е масло на Ахмети и ДУИ, поише ми личи ко некој да сака нив нешто позади грб да им праи, со ова.
И пред тоа споменав, дека имаше вчера преку ден тепачка со палки, меѓу активисти на ДУИ и ДПА, во Струга. После тоа, вечерта, пламна црквата.
Од тие вторите е исцениран инцидентот, заедно со нивните пријатели и наши „браќа“ од истокот. А, Мерко мораше да излезе голем муслиман и талибанец со неговите ретардирани изјави.

Пожарот во црквата подметнат, пожарникарите биле спречувани да интервенираат

31.01labunista1.jpg
Пожарот во црквата “Св. Никола“ во струшкото село Лабуништа со сигурност бил подметнат, велат полициски извори за новинската агенција Нетпрес.

Најверојатно од истите причини поради кои црквата била запалена, велат полициски извори, синоќа група од засега непознати лица ги спречувала противпожарните возила и екипата на ЕВН да интервенираат и да се изгасне пожарот.

Наводно, групата застанала на патот пред црквата и не им дозволувала на пожарникарите да дојдат до црквата и на екипата на ЕВН да ја исклучат струјата за да може пожарот да се стави под контрола.

Сомневањето дека синоќешниот пожар е подметнат го потврдува фактот што вратата од трпезаријата на црквата, каде започнал пожарот, била обиена.

“Касата од вратата е насилно обиена со тврд предмет. Во таа просторија нема грејни тела или други апарати кои може да предизвикаат самозапалување на просторијата“, велат од полицијата.

Но, како и со што точно била запалена трпезаријата се уште е непознато.

“Се води истрага со преземање на широка палета на мерки. Сите подигнати материјали се предадени за вештачење. Истрагата ја водат истражен судија, инспектори за пожари, јавен обвинител и се преземаат сите мерки за откривање на сторителите“, вели Стефан Димоски, портпарол на СВР Охрид.

Од друга страна пак, градоначалникот на Струга Рамиз Мерко во изјава за националната телевизија Алсат за пожарот ги обвинува Македонците, тврдејќи дека православни верници синоќа го подметнале пожарот во “Св. Никола“.

“Очевидци забележале дека пожарот е подметнат од страна на лица од православна вероисповед додека муслиманите излегле и помагале во гаснењето на пожарот“, рекол Мерко синоќа во телефонска изјава за Алсат.

Телевизијата во текстот вели дека во нивната редакција се јавиле повеќе жители на Лабуништа кои го тврделе истото, односно дека две лица, чиј идентитет е непознат, но наводно биле христијани го запалиле храмот.

Пожарот во црквата дополнително ги разгоре меѓурелигиските и меѓуетничките тензии во струшкиот регион.

Време е за нова тура, планинска бура?

а па да знаеш дека таа мала сатисфакција може и ќе ти ја пружат деновие. Фино е тоа за декор, утепај 10 несреќници, смири ги малце “твоите’’, подлажи ги дека сеуште имаат држава, додека правиот терор на терен го помагаш свесно и убрзуваш процес на талибанизација на државата со другар ти Ердоган и главешините на околните џамахрии.

а па да знаеш дека таа мала сатисфакција може и ќе ти ја пружат деновие. Фино е тоа за декор, утепај 10 несреќници, смири ги малце “твоите’’, подлажи ги дека сеуште имаат држава, додека правиот терор на терен го помагаш свесно и убрзуваш процес на талибанизација на државата со другар ти Ердоган и главешините на околните џамахрии.
Значи според треба да ги утепаме сите несреќници од тој крај, за да се смири ситуацијава? Јас барам жестока акција за вмешаните. И во Бродец имаше проблеми локалното население со групата на Нацист. Што подолго ги оставаш, тоа повеќе поддржувачи добиваат или пак се плашат и да зуцнат против насилниците. Ердоган и мене не ми е по мерка ама во оваа ситуација е добар партнер. И не би требало да биде проблем се додека не се мешаме едни на други во внатрешната политика, а до сега не сум слушнал некакво мешање од Турција.

Телевизијата во текстот вели дека во нивната редакција се јавиле повеќе жители на Лабуништа кои го тврделе истото, односно дека две лица, чиј идентитет е непознат, но наводно биле христијани го запалиле храмот.
Многу ме интересира по што познале дека се христијани, ако никој не знае кои се??

Многу ме интересира по што познале дека се христијани, ако никој не знае кои се??

Се прекрстиле сигурно, пред да ја запалат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom