Го почитував друг Тито исто како и многу луѓе ;
Оние кои живееа во "неговото" време го почитуваат до ден денес. Според некои евиденции и статистики се смета дека името или самата помисла за другарот Тито (за изненадување) е повеќе пати спомнувато или се помислувало повеќе пати од колку некои други евидентни личности во секојдневниот живот во тоа време (пр. Бог, жена, децата итн.)
Тоа е можеби поради ха - це пропагандната машинерија која го направила култна личност, природно пороследени со "благодетите" кои дојдоа во post - WW2 периодот.
Несомнено заслужен е за подигање на животниот стандард на жителите на тогашна (за некои незаборавна) Југославија ама џабе.
Интересен експеримент е да се обидеш од вековни земјодели да направиш чесни поединци членови на КП и други лабораториски глувци кои гордо ќе се китат со пердуви т.з. ми смо работничка класа (делумно писмена) која работното време ефективно го трошела на кафе паузи и кафани.
Транзицискиот период покажа колку порсечниот работник од минатиот систем го разбирал или барем ги следел упатствата дадени од светиот кому(?)шиз(о)м.
Братство и единство.
Многу широка и интересна тема (посебно на Балканот) за која нема да зборувам бидејќи за тоа зборуваше еден период во историјата. *(1991 - 1995)
Тито барем се обидел или спомнал такво нешто.
Има и некои кои не го познаваат Тито лично и не го гледале на ТВ додека бил жив. (генерално внуците, децата на негогашните Југословени)
Се предпоставува дека за него слушнале од своите дедовци и родители, читале од учебник по историја, го виделе на партизанските филмови на Сител и.т.н.
Ме радува тоа што омладината на екс - Југославија користи разни извори за неговото животно дело но за жал некои проучувања велат дека најубаво било да се живее во негово време (Југославија) одколку да се слушаат приказни за неговото куче или убавините и благодетите на заедничката држава.
"Народот што има ваква младина не треба да се грижи за својата иднина" - Тито.
(гледано од денешен аспект мислам дека бил саркастичен, ироничен или пак користел абсурдна фикција.)
Јас го почитував до скоро но кога слушнав дека тој им продал програма свемира на Америте ја зедов сликата од подрумот, ја закачив на ѕид, главата му ја сместив во кацига/капа/шлем од скафандер и му доцртав бркови.