Македонија најмизерна земја на светот

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Мислам дека оние горни 1% како Цитро не би се согласиле со оваа листа.Нив баш им е топ!
On the serious note: Барем сме први во нешто.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
ubajni:eek:
shto ispadna sega- deka Makedonija e bedna zemja so bogati gragjani ili bogata zemja so siromashni gragjani?!

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.762
Поени од реакции
8.022
Ако е тоа тоа, има земји кои имаат повеќе невработеност од нас,пола Африка,Косово,Босна и уште некои други.. а инфлација имаме една од најниските 2,5% во 2011..така да графиконот смрди што си го постирала..
Ние сме сместени заедно со најдобрите земји, затоа така.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ако е тоа тоа, има земји кои имаат повеќе невработеност од нас,пола Африка,Косово,Босна и уште некои други.. а инфлација имаме една од најниските 2,5% во 2011..така да графиконот смрди што си го постирала..
Сигурно Бране го има направено графиконов, ајде љубави можеш ти да го најдеш виновникот, само потруди се. Или можеби јас сум го нацртала во Економист? Принцес? Смрди нешто имаш право...

S

Shellshock nam67

Гостин
Некако ми е некомпетентно сето ова мислам како може да сме најмизерна држава во светот не е можно има многу многу полоши од нас, навистина ми изгледа апсолутно нелогична целава анализа на државите. Грција е на 13 место сигурно во африка има 30 држави каде што се живее мизерно. Навистина треба добро да се знаат кои се индикаторите и врз база на што се прави анализата, видов дека се прави според невработеност а кај нас е 30 проценти, меѓутоа не може врз база на тоа да се оцени квалитетот на животот има милион работи кои што влијаат како на пример, сивата економија и милијардите кои ги добиваме од дијаспората.
abe prijatele ekspertizava ja pravat stranci ne instituti vo Makedonija koi se pristrasni (kade vo uslovi na recesija ni raste ekonomijata ??? (so koja logika i empirija gi presmetuvaat tie grafikoni ne znam). so 300 000 iljadi nevraboteni isto taka sme lideri vo regionov.
Se samo vo negativni pojavi i devijantni pojavi sme prvi samo nikako da fatime cekor so edna Slovenija i Hrvatska
za Makedonecov samo Komunizam mu e majkata .ali onaj pravo Titov Komunizam (y)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Престижниот Економист денес ја објави листата на најмизерни земји во Светот. Критеруими се невработеноста и инфлацијата. Македонија го доби златото.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/01/daily-chart-0

Charts, maps and infographics

Graphic detail
Daily chart

Feeling gloomy

Jan 9th 2012, 15:41 by The Economist online
More bad news for Europe's troubled economies
THE new year was a bad time for a public figure to die. Kiro Gligorov, the first president of independent Macedonia, was rather ignored when he died on January 1st: the foreigners who might normally be interested in such an event were occupied trying to work out whether nuclear war was imminent on the Korean peninsula. Macedonia may remember Mr Gligorov fondly, but the country is in a mess. It comes top of our misery index, which combines two powerful indicators of economic gloom—unemployment and inflation. Out-of-control price rises are mainly a problem in oil-rich countries with loopy economic management such as Venezuela and Iran (and, to a lesser degree, Russia). One striking feature of the updated index, however, is that high unemployment now places a number of rich European countries right up there with the most miserable countries in the world—or at least in the 92 for which we have good data.

Recommend

На Македонски овде:
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=67849
И? Која е поентата на пропагандава? Да не направи да се чувствуваме мизерно или да направи да си мислиме дека живееме во најмизерното место на планетава?
Стварно не го сфаќам штосот...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Сигурно Бране го има направено графиконов, ајде љубави можеш ти да го најдеш виновникот, само потруди се. Или можеби јас сум го нацртала во Економист? Принцес? Смрди нешто имаш право...
Можно е ништо чудно..човекот по 5000 евра за страница плаќаше на Словенци да им напише тактики и курназлци за "Надеж" пред избори, а не па за еден графикон...мафија е тоа љубави свати, со мафија нема заебанција..

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Господи боже.......
До кога со овие мизерни наслови!?
Ај да се преселеме во Таџикистан, ако ние сме НАЈМИЗЕРНИ? :cuc:

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Само невработеност и инфлација, другите фактори не се вклучени.
Значи во право бил премиеров стварно сме станале лидери :)
E ама некој не го гледаат најчесто тоа од каде се податоците и од што, и види на табелата кај нас многу невработеноста го крева процентот, инфлацијата е во ред. ама затоа напишав, колку работат во странство колку работата на црно колку живеат од пензиите од странските пензионери кои живеат во Македонија и колку пари добиваме од дијаспората. Премиерот не ја кажува оваа листа тој само некои дуингбизниси ни промовира и забележете, кога ја кажаа дуингбизнис листата никој не спомна врз база на што и од каде ги влечат информациите на пример за оние кои што знаат што навистина се случува ќе знаат дека дуингбизнис никој бизнисмен не го гледа посебно, туку го гледа заедно со Извештајот на Конкурентност на Давос каде што сме 73 од 120 земји.
Е Сител и пријателите на Сител не го споменуваат оваа. Тоа ти е :D

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Сериозно експертизава е малку некомплетна и некомпетентна, како прво земени се само 92 земји на разгледување од причина што мене ми е ептен глупа како немале податоци за останатите. Второ како параметри се земени само ставката на невработеност и степенот на инфлацијатата во државата.
Не дека не сме мизерни, ама истражувањево како да е правено за во средно економски училиште по домашна.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Само невработеност и инфлација, другите фактори не се вклучени.
Значи во право бил премиеров стварно сме станале лидери :)
E ама некој не го гледаат најчесто тоа од каде се податоците и од што, и види на табелата кај нас многу невработеноста го крева процентот, инфлацијата е во ред. ама затоа напишав, колку работат во странство колку работата на црно колку живеат од пензиите од странските пензионери кои живеат во Македонија и колку пари добиваме од дијаспората. Премиерот не ја кажува оваа листа тој само некои дуингбизниси ни промовира и забележете, кога ја кажаа дуингбизнис листата никој не спомна врз база на што и од каде ги влечат информациите на пример за оние кои што знаат што навистина се случува ќе знаат дека дуингбизнис никој бизнисмен не го гледа посебно, туку го гледа заедно со Извештајот на Конкурентност на Давос каде што сме 73 од 120 земји.
Е Сител и пријателите на Сител не го споменуваат оваа. Тоа ти е :D

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.456
Поени од реакции
2.012
На листава сме со Катар, Индија, Бразил, Кина, Канада, Швајцарија... епа споредено со нив, тогаш сме одлични. Земени се официјални податоци само од невработување и инфалција, инфлацијата не ни е лоша, ама голем е официјалниот број на невработени, иако тој не е точен. Сепак да не споредуваат со повеќето од земјиве кои се светски лидери во економскиот раст...епа тогаш сме нај мизерни. Мене ми е убаво овде, не ми треба економист да ми каже дали ми е мизерно.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.816
Поени од реакции
30.702
Мачкање на очи бе ти е ова. Единствено нешто мизерно во оваа тема е ''престижниот'' Економист со нивната мизерна статија.

Kajgana Shop

На врв Bottom