- Член од
- 19 декември 2010
- Мислења
- 523
- Поени од реакции
- 23
СДП дали некој од вас има ^ и дали истата може да се отвори во Комерцијална Банка? Каков е процесот, треба ли нешто да поднесеш.....?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Банките сите имаат скоро исти проценти пошто тие ги диктира народна банка, али во прашање се финеси на договор, флексибилност, на пример во мојот случај беше поголема сума која моментално не ми треба, ми беше шубе да ми седи дома, а може да ми затреба во некој момент, за месец, два..... и најдобар услов ми беше од НЛБ која ми даа можност да раскинам било кога, веднаш да ми исплатат, а камата ќе ми рачумаат и ако раскинам, повисока од она по видување.А зошто не орочите во банка каде што има најдобри камати (процент)?!? Не ве сваќам
У Еуростандард имаш најповолни во моментов (пред година ипол беше у УНИ Банка), а народна банка ништо не диктира. Значи ако орочиш, за ако сакаш да ги повлечеш порано, и ако оставиш 500 евра во текот на целиот рок на договорот за орочување не губиш ич од каматата. Значи ако имаш орочено пример 20.000 ЕУР можеш да повлечеш 19.500 во секој момент и ништо не губиш од каматите што си ги зел.Банките сите имаат скоро исти проценти пошто тие ги диктира народна банка, али во прашање се финеси на договор, флексибилност, на пример во мојот случај беше поголема сума која моментално не ми треба, ми беше шубе да ми седи дома, а може да ми затреба во некој момент, за месец, два..... и најдобар услов ми беше од НЛБ која ми даа можност да раскинам било кога, веднаш да ми исплатат, а камата ќе ми рачумаат и ако раскинам, повисока од она по видување.
Банките сите имаат скоро исти проценти пошто тие ги диктира народна банка, али во прашање се финеси на договор, флексибилност, на пример во мојот случај беше поголема сума која моментално не ми треба, ми беше шубе да ми седи дома, а може да ми затреба во некој момент, за месец, два..... и најдобар услов ми беше од НЛБ која ми даа можност да раскинам било кога, веднаш да ми исплатат, а камата ќе ми рачумаат и ако раскинам, повисока од она по видување.
Да, ја зиам 9.4% за денари, додека во другите би земал по 5.5% плус минус. и доколку би требал да извадиш дел од орочените пари, ќе мора цел депозит да го извадиш и со тоа сите камати да ги изгубиш.Не им се фиксирани каматите, во еуростандард ти е најдобра понуда моментално на денар плус депозитот ако имаш пари кој би ти лежеле така. Мислам дека нема да денарот да девалвира наредниве две години за да штедиш во евра и да губиш солидна сума, но тоа е твоја одлука во секој случај.
Јас имав таков проблем во комерцијална. Неможев да ја најдам книшката. Отидов во централа, ми направија препис и си ги зедов парите. Мој совет, нека оди во централа и нека бара препис. Тоа дека неможат да видат без книшка е глупост, иако гледам дека е политика на банките да не ти даваат инфо освен ако ја носис книшката. На пример, пред некој ден не ми дадоа во НЛБ да извадам пари пошто не ја носев штедната, ама ми дадоа компјутер на кој преку електронско банкарство си префрлив пари од штедна на трансакциска и си завршив работа.Дечки да прашам нешто:
Во стопанска банка на име на мајка ми се појавува некоја сметка, штедна книшка, на која има огромна сум на пари, меѓутоа не ја кажуваат сумата (као неможат да ја видат на компјутер без штедната книшка), само велат дека е многу голема. Инаку таа штедна книшка е отворема многу многу одамна, пред можеби 30 години и повеќе, значи таа сума се натрупала од камати. Меѓутоа проблемот е што мајка ми таа книшка не може да ја најде, поима нема каде е, а од банката и велат да ја најде книшката доколку сака да ги подигне парите. Некој совет, било што како е возможно да се подигнат тие пари без книшката ?
Интересна тема, имам едно прашање еве јас немам , но сакам да си отворам штедна книшка , и како да зафатам сега кај да одам што да прашам од почеток значи појма немам сега како да си отворам незнам од кај да почннам ?
идеш у банка зимаш лична карта и кешот и толку не е ништо комплицирано останатото е нивна работаИнтересна тема, имам едно прашање еве јас немам , но сакам да си отворам штедна книшка , и како да зафатам сега кај да одам што да прашам од почеток значи појма немам сега како да си отворам незнам од кај да почннам ?