Турција ги прекина сите контакти со Франција

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
Највише го поштуам чоеков...
лидер у права смисла на зборот..
Ердоган е ѕвер, ретки се вакви лидери во светот, едноставно човекот не им се улижува на европејците, само малку ми е жал за ерменците,бидејки јавна тајна е кога ќе се одржи сенат,нема да се гласа, ова беше само ради предвремените избори што ќе ги има во Франција,ради тоа што има многу ерменски гласачи. А Законот нема да помине од сенатот,французите тоа го знаат..

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Курдите ги имаат извршено повеќето гадотии врз Ерменците по наредби од турски генерали секако , а денеска истото и на нивните потомци им се случува и од Ирачаните и Турците така да веројатно се се враќа се се плаќа . Но ако одиме и подоле низ времето и тука разни геноциди сме имале .

Член од
24 март 2010
Мислења
15.346
Поени од реакции
26.345
Зошто даваш приоритет на влианието на САД? Кина и Русиа имаат добри односи, кои напредуваат, со Турција. Да те подсетам дека Ленин на секој начин го помагаше Кемал Ататурк.
Мислам дека, на овој начин. Турција сака само да покаже дека е регионална економска и воена сила и дека со неа во иднина треба да се смета. Ништо повеќе....
Затоа што тоа би бил единствениот логичен одговор на прашањето од каде храброст на Турција да го направи овој потег. Се друго би било лудост. Со Русија имаат вековно ривалство и во моментов се натпреваруваат за превласт на Балканов. Ердоган прави се’ обратно од политиката на Ататурк. Кина не е заинтресирана за вакви прљави политички игри сеуште. Единствениот голем играч кој остана е САД.

Доколку Ердоган го прави ова без консултации и доколку си во право дека ова му е само покажување на сила, тогаш е исклучително глупав човек. Турција не е доволно силна да го прави ова на своја рака. Тогаш Ердоган нема да трае уште долго.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Затоа што тоа би бил единствениот логичен одговор на прашањето од каде храброст на Турција да го направи овој потег. Се друго би било лудост. Со Русија имаат вековно ривалство и во моментов се натпреваруваат за превласт на Балканов. Ердоган прави се’ обратно од политиката на Ататурк. Кина не е заинтресирана за вакви прљави политички игри сеуште. Единствениот голем играч кој остана е САД.

Доколку Ердоган го прави ова без консултации и доколку си во право дека ова му е само покажување на сила, тогаш е исклучително глупав човек. Турција не е доволно силна да го прави ова на своја рака. Тогаш Ердоган нема да трае уште долго.
Bravo be politikolog ili geostrategist kako i da e, da te ispratime vo SAD da te zeposlime vo Pentagon..

cncncncn Turcija ne e Srbija ili Makedonija be Inglourious Basterd
--- надополнето: 23 декември 2011 во 16:41 ---
--- надополнето: 23 декември 2011 во 12:30 ---

Член од
19 јуни 2009
Мислења
156
Поени од реакции
53

Извини ама не се согласувам, не може да се прави споредба меѓу Турција и Русија, Русија има ресурси кои немаме на Балканот и за тоа сме зависни додека Турција може да и затвориме границата и да произведем се што купуваме од неа. Да верно е дека Ердоган прави спротивното на Ататурк и токму тоа ќе му ја затвори вратата коневропа.До 10 години на САД веќе немаим е потребна Турција, и не само што ќе и вртење грб туку ќе уништи не самоекономски туку и визически. на САД не и треба голема држава, користат делат ивладеат''

Член од
24 март 2010
Мислења
15.346
Поени од реакции
26.345
Bravo be politikolog ili geostrategist kako i da e, da te ispratime vo SAD da te zeposlime vo Pentagon..

cncncncn Turcija ne e Srbija ili Makedonija be Inglourious Basterd
1. Пентагон е зграда. Не може да се вработиш во зграда. Може да се вработиш во институција.
2. Турција може да биде само регионален играч. Ништо повеќе. Доколку некој од големите играчи ја поддржи. Тоа ме интресира мене. Дали некој од големите играчи ја поддржува?

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
1. Пентагон е зграда. Не може да се вработиш во зграда. Може да се вработиш во институција.
2. Турција може да биде само регионален играч. Ништо повеќе. Доколку некој од големите играчи ја поддржи. Тоа ме интресира мене. Дали некој од големите играчи ја поддржува?
Pa da de, vo institucijata na Pentagon,valda ne si tolku glup, znaes za sto zboruvam, i uste nesto, Francija voeno ne e posilna od Turcija..
Momentalno Francija e samo ekonomski po napredna,a voeno vo nikoj slucaj ne e ,ako sto Francija ima nuklearki..

Член од
24 март 2010
Мислења
15.346
Поени од реакции
26.345
Извини ама не се согласувам, не може да се прави споредба меѓу Турција и Русија, Русија има ресурси кои немаме на Балканот и за тоа сме зависни додека Турција може да и затвориме границата и да произведем се што купуваме од неа. Да верно е дека Ердоган прави спротивното на Ататурк и токму тоа ќе му ја затвори вратата коневропа.До 10 години на САД веќе немаим е потребна Турција, и не само што ќе и вртење грб туку ќе уништи не самоекономски туку и визически. на САД не и треба голема држава, користат делат ивладеат''
Се согласувам дека не можеш да споредуваш голема сила и потенцијална регионална. Баш затоа не верувам дека ова го прават сами.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Pa da de, vo institucijata na Pentagon,valda ne si tolku glup, znaes za sto zboruvam, i uste nesto, Francija voeno ne e posilna od Turcija..
Momentalno Francija e samo ekonomski po napredna,a voeno vo nikoj slucaj ne e ,ako sto Francija ima nuklearki..
како бе не е франција воено помоќна ти нормален ли си што збориш имаат франција нуклеарки за да ја поклопат цела турција -.- не била воено помоќна
патем институцијата која што е сместена во зградата пентагон е нешо као нашето министерство за одбрана

Член од
24 март 2010
Мислења
15.346
Поени од реакции
26.345
Институцијата се вика Department of Defense не Пентагон. Зградата во која е сместена воената администрација се вика Пентагон. Институција Пентагон не постои.

Нека е Турција воено посилна од Франција. Што ако? Да не мислиш дека ќе војуваат?

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Институцијата се вика Department of Defense не Пентагон. Зградата во која е сместена воената администрација се вика Пентагон. Институција Пентагон не постои.

Нека е Турција воено посилна од Франција. Што ако? Да не мислиш дека ќе војуваат?
http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Air_Force

Член од
19 јуни 2009
Мислења
156
Поени од реакции
53
Се согласувам дека не можеш да споредуваш голема сила и потенцијална регионална. Баш затоа не верувам дека ова го прават сами.
подршка имаат од Англија и САД но не и во овој случај, таков им е стилот нанадворешна политика, по истиот начин реагираа на Шведска на Израел и т.н дали ќе им помине фокоса ама со Франција ќе им помине само ако Французитесакаат. абе киор фишек:)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.162
Франција се смета за светска сила (со можност за ограничена воена интервенција насекаде во светот) додека Турција уште не ја сметаат за регионална сила (која не може да го среди домашниот проблем веќе четири декади).

Kajgana Shop

На врв Bottom