Донирани стари автобуси за 40 општини!

Дали мислите дека е добра таа идеја???

• Да

Гласови: 46 36,8%
  • Не

Гласови: 62 49,6%
  • Незнам

Гласови: 17 13,6%

• Вкупно гласачи
    125
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Не секогаш, само некогаш...

Иначе, автобусите, старите, од Тито наследство, купени со народни пари, заминаа во другите градови веќе, за сеир мавање.
Новите, купени исто со народни пари, само за Скопје. Демократија, бре.

Зарем нема право секој граѓанин да ужива во ново?
Толку.
ЈОК, само скопјанчишчана прокљети. Тољку.
--- надополнето: Dec 11, 2011 4:06 AM ---
И од сега кога некој нескопјанец ќе седи во автобус, а јас ќе треба да стојам, ќе се потрудам да му ставам до знаење дека автобусот е наменет за скопјани и само скопјани, а тој има да си стои и да си ќути, ако веќе ни се пикнал. Ете така.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
А од к`ј се татко ти и мајка ти, баба ти и дедо ти? Ах, тој "Скопски синдром". Го имаш проучено поубо?
Да, сите до еден од Скопје, освен едната баба, која е од Дојран, и ти тоа го знаеш :)

Член од
22 август 2010
Мислења
110
Поени од реакции
14
Да, сите до еден од Скопје, освен едната баба, која е од Дојран, и ти тоа го знаеш :)
Јас сум повеќе пасивен опсерватор и ретко се уклучувам во дискусии, меѓутоа PurplePuma те читам цела тема и незнам што е причината да пишуваш со толку голем револт. Заклучувам дека ти се чувствуваш супериорно бидејќи живееш во Скопје, но моја сугестија е малце да излезеш од Скопје, бидејќи Скопје не е поразличен од било кој друг град, измешани раси, националности, култури и религии. Од цела наша Р.М по нешто има во Скопје.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Јас сум повеќе пасивен опсерватор и ретко се уклучувам во дискусии, меѓутоа PurplePuma те читам цела тема и незнам што е причината да пишуваш со толку голем револт. Заклучувам дека ти се чувствуваш супериорно бидејќи живееш во Скопје, но моја сугестија е малце да излезеш од Скопје, бидејќи Скопје не е поразличен од било кој друг град, измешани раси, националности, култури и религии. Од цела наша Р.М по нешто има во Скопје.
Благодарам за предлогот, и биди сигурен дека излегувам.
Сепак, лелекањево ми е смешно, не сум јас супериорна, него вие се чувствувате запуштени, а не ви е јасно дека СЕКОГАШ во секоја земја, главниот град е најразвиен. За наши услови, најразвиен подразбира да биде Вукојебина во споредба со еден соседен Белград, а да не зборуваме за подалеку.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Досадно ми е. Не сте интересни, се чувствувам како во турска серија, ве замислувам како седите на рогозини во земјени куќарки, и се лутите што Истанбул бил понапреден...............
Чувството е заедничко... Еве прогнозирам дека за 1 година во државава ќе переме на пиралки, како нашите баба пред 100 години. Ако знаеш што е тоа. Извини изумив, само во вукојебините се перело со пиралки, вашиве 100% имале машини за перење.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Сепак, лелекањево ми е смешно, не сум јас супериорна, него вие се чувствувате запуштени, а не ви е јасно дека СЕКОГАШ во секоја земја, главниот град е најразвиен. За наши услови, најразвиен подразбира да биде Вукојебина во споредба со еден соседен Белград, а да не зборуваме за подалеку.
Комплекси бе!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
Имаше не знам колку примери наназад.
Берн/Цирих, Рим/Милано, Берлин/Франкфурт/Минхен/Келн Вашингтон/Њујорк/Л.А. итн.
Сакаш да е твојот град најразвиен, СИТЕ инвестиции нека се таму, ама не сакаме посетители отстрана да работат , кој ги тркалат, нека цркнат.Иако нивните места настрадале за да го форсираме *главниот* град :)

Инвестиции само во Скопје
23.11.2011 - 17:32 |
  • Бизнис
  • Се инвестира само во Скопје, во останатите градови не се вложува ниту денар. Закон за рамномерен регионален развој остана само на хартија.
Дури и парите за развој ги добива главниот град. Според бирото за регионален развој наместо 1% од брутодомашниот производ како што е предвидено со закон, градовите од внатершноста добиваат за 23 пати помалку, односно, наместо 70 милиони на нивна мсетка стигнувале само 3 милиони евра годишно.
Како да привлечеме инвестиции кога нема обезбеден регионален пат, немаме квалитетно напојување со струја, или има неквалитетна вода. Но најголем проблем се образованите човечки ресурси. Или се во скопје или си одат надовор од македонија, рече Киро Левески – претставник на биро з регионален развој.
Македонија е поделена на 8 региони, а 90% од инвестициите се во скопскиот и тука се сите работни места. Тоа ја зголемува и побарувачката за станбен квадрат ит не дозволува неговата цена да падне.
Препорака за рамномерно развивање стигна денеска и од странски експерти на денешната меѓународна конференција на земјите од западен балкан.
Марина Доковска

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Имаше не знам колку примери наназад.
Берн/Цирих, Рим/Милано, Берлин/Франкфурт/Минхен/Келн Вашингтон/Њујорк/Л.А. итн.
Сакаш да е твојот град најразвиен, СИТЕ инвестиции нека се таму, ама не сакаме посетители отстрана да работат , кој ги тркалат, нека цркнат.Иако нивните места настрадале за да го форсираме *главниот* град :)

Инвестиции само во Скопје
23.11.2011 - 17:32 |
  • Бизнис
  • Се инвестира само во Скопје, во останатите градови не се вложува ниту денар. Закон за рамномерен регионален развој остана само на хартија.
Дури и парите за развој ги добива главниот град. Според бирото за регионален развој наместо 1% од брутодомашниот производ како што е предвидено со закон, градовите од внатершноста добиваат за 23 пати помалку, односно, наместо 70 милиони на нивна мсетка стигнувале само 3 милиони евра годишно.
Како да привлечеме инвестиции кога нема обезбеден регионален пат, немаме квалитетно напојување со струја, или има неквалитетна вода. Но најголем проблем се образованите човечки ресурси. Или се во скопје или си одат надовор од македонија, рече Киро Левески – претставник на биро з регионален развој.
Македонија е поделена на 8 региони, а 90% од инвестициите се во скопскиот и тука се сите работни места. Тоа ја зголемува и побарувачката за станбен квадрат ит не дозволува неговата цена да падне.
Препорака за рамномерно развивање стигна денеска и од странски експерти на денешната меѓународна конференција на земјите од западен балкан.
Марина Доковска

МОЛАМ да не ми се вадат постовите надвор од контекст. НИКОГАШ И НИКАДЕ не реков дека треба САМО И САМО во Скопје нешто да се случува. НО ИСТО ТАКА, нормално е ПРВО во Скопје да се случува. Главниот град Е економски, културен и политички центар, освен во ретки, поединечни случаеви. Скопје НЕ СЕКОГАШ бил центар (политички, културен, економски), но заради потребите на предходниот систем, бил направен таков.
Треба да има инвестиции во СИТЕ делови од земјата, НО, поради горе споменатите причини, е приоритетен.

Мене лично не ми одговара некој од некаде да доаѓа на Клиника во Скопје, зошто јас чекам ред ради него, ниту ми одговара да има милион студенти во Скопје, уште помалку ми одговара секој за се и сешто тука да доаѓа. Повеќе ми одговара да биде растеретен градот, но, рано е, со тек на време тоа ќе се среди.

T

Tetro

Гостин
МОЛАМ да не ми се вадат постовите надвор од контекст. НИКОГАШ И НИКАДЕ не реков дека треба САМО И САМО во Скопје нешто да се случува. НО ИСТО ТАКА, нормално е ПРВО во Скопје да се случува. Главниот град Е економски, културен и политички центар, освен во ретки, поединечни случаеви. Скопје НЕ СЕКОГАШ бил центар (политички, културен, економски), но заради потребите на предходниот систем, бил направен таков.
Треба да има инвестиции во СИТЕ делови од земјата, НО, поради горе споменатите причини, е приоритетен.

Мене лично не ми одговара некој од некаде да доаѓа на Клиника во Скопје, зошто јас чекам ред ради него, ниту ми одговара да има милион студенти во Скопје, уште помалку ми одговара секој за се и сешто тука да доаѓа. Повеќе ми одговара да биде растеретен градот, но, рано е, со тек на време тоа ќе се среди.
Географски? Да.
Политички, економски, културен центар на РМ. Guess.
http://forum.kajgana.com/threads/55887/page-19#post-4585949

1. НИКОГАШ И НИКАДЕ не реков дека треба САМО И САМО во Скопје нешто да се случува. НО ИСТО ТАКА, нормално е ПРВО во Скопје да се случува.

2. НО, поради горе споменатите причини, е приоритетен.

3. Мене лично не ми одговара некој од некаде да доаѓа на Клиника во Скопје, зошто јас чекам ред ради него, ниту ми одговара да има милион студенти во Скопје, уште помалку ми одговара секој за се и сешто тука да доаѓа. Повеќе ми одговара да биде растеретен градот, но, рано е, со тек на време тоа ќе се среди.
1. Рече, рече. Неколку пати рече и пак рече на крајот од втората реченица. Значи, прво во Скопје, па после (ако остане) понатаму.

2. Кој определува приоритети? Од кај знаеш дека секогаш си во право?

3. Твој проблем е тоа. Личен проблем. И голем проблем.
Сите граѓани на РМ го имаат правото, исто колку и ти, да дојдат каде сакаат, тоа е загарантирано право со слобода на движење, не можеш ништо против тоа, па колку и да сакаш можеш да лаеш од дома. ;) Искажаното досега, те прави ултранационалист (нешто што пробувам да ти го кажам во повеќе наврати, ама толку ти е капацитетот на сфаќање, демек). Дека некој ти го зел редот на клинички, тоа е само дека си задоцнила и си се појавила во чекална после него, дека некој се запишал на факултет, а ти си била на листата после него со некој поен, конкуренција е тоа душо, пробај на друго место, ќе имаш подобра среќа. ;)

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255

И мене не ми е по кеиф да дојдам до Скопје за некоја најобична болничка услуга поради немање на услови и основна медицинска опрема во мојот град.
А дека со тек на време ќе средат, можда се само пусти желби.Во реалноста некако тешко...

И ниеден град или граѓанин не е приоритетен.Барем во теорија сме сите еднакви.Или пред избори.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
И мене не ми е по кеиф да дојдам до Скопје за некоја најобична болничка услуга поради немање на услови и основна медицинска опрема во мојот град.
А дека со тек на време ќе средат, можда се само пусти желби.Во реалноста некако тешко...

И ниеден град или граѓанин не е приоритетен.Барем во теорија сме сите еднакви.Или пред избори.
Ниту еден граѓанин не е приоритетен, јас со што сум приоритетна што дремам 3 саати пред болница, зошто ти и пола Македонија нема услови да оди кај нив, па доаѓа во Скопје? На кој начин сум приоритетна што во Скопје живеат еден тон студенти, па истите се конкуренција на работните места? Каде сум јас тука во ќар?
Како сум јас во ќар кога некој од некаде дошол во Скопје да протестира и го саботира моето нормално живеење? Свесни сте вие дека за секој протест и штрајк, Скопјани најмногу страдаат?

Оној ден кога ќе сфатите дека Скопје не е само на Скопјани, туку на секој еден жител во оваа земја, нема да паѓате во несвест зошто ова или она имало тука. А тоа не значи дека кај вас не треба да има, напротив.
--- надополнето: Dec 11, 2011 4:41 PM ---
http://forum.kajgana.com/threads/55887/page-19#post-4585949

1. Рече, рече. Неколку пати рече и пак рече на крајот од втората реченица. Значи, прво во Скопје, па после (ако остане) понатаму.

2. Кој определува приоритети? Од кај знаеш дека секогаш си во право?

3. Твој проблем е тоа. Личен проблем. И голем проблем.
Сите граѓани на РМ го имаат правото, исто колку и ти, да дојдат каде сакаат, тоа е загарантирано право со слобода на движење, не можеш ништо против тоа, па колку и да сакаш можеш да лаеш од дома. ;) Искажаното досега, те прави ултранационалист (нешто што пробувам да ти го кажам во повеќе наврати, ама толку ти е капацитетот на сфаќање, демек). Дека некој ти го зел редот на клинички, тоа е само дека си задоцнила и си се појавила во чекална после него, дека некој се запишал на факултет, а ти си била на листата после него со некој поен, конкуренција е тоа душо, пробај на друго место, ќе имаш подобра среќа. ;)
Не се ни трудам да прочитам, благодарам.

Kajgana Shop

На врв Bottom