Мислам дека е обратно, дека државата/државниот апарат, службите се за нигде, а луѓето овде се добри. И предобри за условите во кои живеат.
Државниот апарат е одлика на народот. Да не мислиш дека во (стави тука рандом држава каде што дражвните апрати, демократијата и правото функционираат) дошол некој пред икс година им донел на послужавник и им рекол-Луѓе еве од денес вие сте слободни, имате демократија, солидна економија, убав стандард на живеење. Јок, некој на колец бивал наденат за да дојде до тоа.
Иначе луѓето во нашата земја.
Ќе почнам од негативните работи
Синдромот-да му умре козата на комшијата. Завидлукот е моќна движечка сила во нашето општество. Во Македонија можат да ти простат се освен успехот. Секој успешен кај нас поради завист е обавезно подложен на сопки, сплетки и манипулации-затоа и толку често има одлив во странство. Од друга страна, најбрз начин да те засака еден Македонец е ако увиди дека имаш повеќе маани од него. Ако си посбособен од Титовите пионери (сегашни директори-капиталисти) место да те ценат те гледаат како опасност.
Синдромот-на комшијата дворот. Види го Трајче си купил нова кола од кај му пари, или на Вера од ќесата од Веро и се оцртаваа Дурекс кондоми којзнае каква курва е се чести коментари меѓу народот. Мешањето во туѓи манџи ни е национален спорт. Навреда од највисок степен е ако не му одгвориш на Македонец за кого си гласал, колку плата земаш, колку пари си потрошил на одмор, дали имаш швалерка и колку ебеш и зошто не.
Синдромот на предавство и користољубие. На еден комита-тројца кодоши. Така било и во турско и во СФРЈ и сега. Тоа зло делче е врежано во ДНК-та. Уште и ќе ти го величаат Тито, и гордо ќе ти кажуваат дека работеле за југословенските интереси (а против македонските). Македонецот знае да ти прави најубаво лице, да те лаже, да ти прави замки ако од тебе има било каква корист материјална или нематеријална. Еј Трајче, златен, кај си бе, ај дојди утре кај нас на вечера, не сме те виделе 100 години со душа те чекаме. Later that night during dinner... Трајче нели син ти беше заменик во полициската станица? Абе знае ми пишаа казна а чист бев жими куров мој демократски, па знаеш ако можеш... Затоа и корупцијата ни е на тоа ниво.
Синдромот-лежи лебу да те јадам. Ова е синдром од златен Тито. Тој добро знаел како да игра на картата леб и игри. Успеа народот да го доведе до такво паразитско ниво, да денес просто ми се одвратни тие што сеуште работат во државна администрација, што по цели денови пијат кафе и те гледаат дрско и безобразно, за разлика од нивните понесреќни врсници кои ги подбраа приватњаците и малку од малку ги научија на ред (знам дека приватњаците злоупотребуваат не се правите паметни).
Синдромот-јас сум доктор по сите науки, а ти си глуп. Кај нас секој е експерт за се економија, наука, политика, медицина, за се бе. Доволно е да пуштиш Јади Бумбар, Бел Бурек, тоа новото на Нора Шачири и се ќе ви стане јасно. Мислам кога ќе се јави Трајче со некој
акценат од Латинска Македонија и кога со некој одважен тон ќе завеземе ''став'', да не разбираш Македонски, само гласот да му го слушаш самоуверен и оштар ќе си помислиш дека кога овој ќе се појави во Оксфорд, Харвард или Сорбона тоа професорите таму ќе го пречаат со натртен гз и едно буре вазелин. Кај е он најпаметен ти си најглуп. Ако дознае дека си помлад од него, дека ставот твој не се согласува со твојот и дека не си од Скопје или од град твојот профил изгледа вака
Синдром-поделба по банални причини. ВМРО-СДСМ, Скопје-Охрид, Скопје-Битола, Скопје-Цела Македонија, Кавадарци-Неготино, МЗТ-РАБОТНИЧКИ, про и контра Скопје 2014, дали има или не злато во Бигла, и дали или не вонземјанци се кријат во Криволак and many, many more. Спротиставени мислења се здрави за едно општество, од контрањето излегуваат нов начини, нови идеи се развива здрава дебата. Но не на тоа ниво како кај нас. Македонецот е радикалист кога завзема страна. Да му го чепнеш мислењето на Македонецот е како да си му го удрил детето. Абе со ножеви се кољаат во кафана на работи како дали Илиевски требал да шутира тројка или да му ја подаде на Антич или дали Влатко Лозаноски или Влатко Илиевски треба да иде на Евровизија (Добро е детто ќе га биде. Кој добар бе на мајка ти путката continues).
Синдром на лажење, превари, неодгворност, некултура, некохезивност, плукни залепи принцип, и разјареност и синдромот на пичка у душа и педер у срце.. Зошто да се симнам да го фрлам ѓубрето во контењер, кога вака инспириран од Македонија-Литванија ќе дадам кош од 7-ми кат? Кој ќе вади имотен лист сега, има уште 6 месеци фора (после 6 месеци-сите ли најдовте сега маме му ебам, да ви ебам и држава и народ и се, нема да стигнам утре до рокот). Зошто да го почитувам гласот на тие што ме избрале и да направам нешто за државата, кога можам на кумот Трајче да му наместам едно тендерче па да уживкаме и двајцата. Зошто да не кажам на форум дека имам изебано 1000 пички, може стварно ќе ми упали таа фора, па и ќе легнам нешто, зошто да не си пијам кафе со колегите и да трачарам мора ли да му завршам работа на човеков кој чека документ 2 саати, се само дел од рак-рана прашањата што го мачат Македонецот. Гради афалт потенок, ама и поефтин е, што е битно, повеќе пари за нас а кога ќе се распука ќе му ја мислиме. Јас живеам во Пехчево, ме боли курот што во Велес се трујат со олово, нека си превземат они нешто што има јас да му ја мислам. Хм партииве се Мурто или Курто и штетни за државата, ама што му ебам матер кој ќе ја вработи ќерка ми за тој ќе гласам останатите ич не му чуе. Море си зиам платичка арен сум, боље да си ќутам да не го имам и тоа, среќа и вазелинче си имам па и гзов не ме боли до толку, може требаше да му помогнам на Перо кога без причина фо заебаа ама подобро да си молчам, наведната глава сабја не ја сече.
Не дека и јас не се наоѓам тук-там.
End of part 1.