I
Iblis
Гостин
Очекувано значи. Можеме да бидеме задоволни но сега е битно како ќе се користи оваа одлука...

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Очекувано значи. Можеме да бидеме задоволни но сега е битно како ќе се користи оваа одлука...
Mногу паметно напишано ... Нашиве со одредена цел го направија ова неможе да е без ништо . Сепак морална наша победа е ова ...Ако не друго морална победа за нас, дека ова би натерало грците да сменат нешто во нивната политика нема шанси, барем има на што да се вадиме ако сакаме да ги напуштиме преговорите за името, ќе речеме ете ја потпишавме спогодбата ама ништо од нејзе бидејќи само ние ја почитуваме, а другите се прават на тошо или нешто во овој фазон.
И ни кажаа тоа што веќе сите го знаевме, Грција не блокираше и ќе може да не блокира колку сака.
Така е ...Можеби признавање на големи јаки држави кои не не признаваат под уставното име ради бизнис зделки и корист што го имаат од јужњациве !Надополнив назад како може да се користи и башка на тоа малку на зацврстува позицијата на МК во меѓународните кругови како земја која се држи до превземените обврски, а ја ослабнува онаа на ГР и толку за сега, ќе видиме какви ќе бидат реакциите понатаму.
Јас сепак мислам дека пресудава има само морална вредност, додека во практиката нема ништо да смени.Напротив, се работи за извонредно важен момент. Би рекол најважниот после признавањето на Македонија под уставно име од страна на САД.
Ако ништо друго, ќе го намали притисокот врз нас. Ќе може да ги одјебеме „авторитетите“ од евро-бирократи и европратеници кои мислат дека се битни играчи кога ќе пробуваат да ни понудат размена муда за бубрези.Јас сепак мислам дека пресудава има само морална вредност, додека во практиката нема ништо да смени.
Јас сепак мислам дека пресудава има само морална вредност, додека во практиката нема ништо да смени.
Прерано е за ова, ние сега сме конструктивната страна, што ја почитува спогодбата, сака да најде решение и ќе чека Грција да се вразуми барем уште 3-4 години.Не сум правник но од ова за мене излегува, дека судот не може да влијае на преговорите и тоа за мене значи, дека при прекршок против спогодбата не ќе можеме да ги прекинеме, или не е така?
Пошто, нели, логично би било да бараме да се прекинат преоговорите и спогодбата да се прогласи за неважечка пошто едната страна ја прекши и тоа еден од најважните точки. Спогодба без некој последици за мене е непотребна, затоа мора да има некој ефект.
Јас сепак мислам дека пресудава има само морална вредност, додека во практиката нема ништо да смени.
Не мора веќе да преговараме за името соодветно постоечкиот договор. Со оваа разрешница една од страните, Република Грција,(1.) не ги исполнува зацртаните обврски, (2) преговорите не ги води со добра волја. ваквите договори се ништовни. Ако ништо друго нема да се трошат средства за преговорите и можно е на пасошите да ни стои името на државата, мада може да никне некој нов договор за преговори.Јас сепак мислам дека пресудава има само морална вредност, додека во практиката нема ништо да смени.
Со Републиканците би било далеку далеку подобро за Македонија. За на НАТО самитот во Чикаго Грција ќе биде под притисок после пресудава...ЕУ-педерската заедница е посебна приказна.Во пракса многу ќе се смени, но повеќе во НАТО отколку во ЕУ. На следниот самит на НАТО Грција ќе биде под огромен притисок затоа што нејзиниот интерес НЕЛЕГАЛНО го става над интересот на сојузот. Тоа искомбинирано со внатрешните проблеми кои ги има Грција би можело да даде резултат. Штета што сега не е Бушовата администрација на власт...
Во пракса многу ќе се смени, но повеќе во НАТО отколку во ЕУ. На следниот самит на НАТО Грција ќе биде под огромен притисок затоа што нејзиниот интерес НЕЛЕГАЛНО го става над интересот на сојузот. Тоа искомбинирано со внатрешните проблеми кои ги има Грција би можело да даде резултат. Штета што сега не е Бушовата администрација на власт...