Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Дискусијава на последниве неколку страни уште еднаш докажува какво срање се религиите.

Абе да можевте ќе се исколевте.... заради имагинарното пријателче.
A vie pak "Kulturnite i dobronamerni" ateisti gledam ste se otepale vlozuvajki trud da ne dojde do toa,da gi pomirite,da ja popravite sostojbata.

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Зошто жените се најдискриминирани во муслиманската религија???
пр. сега за Курбан Бајрам само мажи одеа на гробишта, а жените седеа дома.
друг пр. зошто жените не смеат да бидат заедно со мажи во иста џамија?

G

galaxy

Гостин
Се додека за вакви работи, како слободата на жената, се разговара во рамките на Куранот нема да се извлече никаков заклучок. Повелете на друг подфорум на дискусија во рамките на човечките размислувања, без да се вметнуваат ставови кои ќе му се препишат на врвно битие.
Муслиманите со ставот дека Куранот е Божја, и врвна книга која ги содржи сите вистини, негираат логичко расудување од страна на човек.

Вистините во Куранот како врвни и ненадминливи многу пати се докажале дека не се такви и може да се менуваат, дури и самите Муслимани не применуваат се како што е наредено во Куранот, ако тоа може да се промени зошто не може и правата на жената.

Наведете неколку правила од Куранот кои Муслиманите во секуларните земји не ги исполнуваат.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.420
Поени од реакции
5.094

--- надополнето: Nov 14, 2011 6:18 PM ---
A ti ni so so sranje ne se sporeduvas! :)
Abe ne e dojdeno do tolku kako sto ti sakas da ja opisuvas, eve edna prijatelka veke se odluci da cita Kuran! :)
A ti nepismence ne se odluci? :)
Е добро што се одлучила да читне. Оти знаеш, најголем дел од луѓето што станале атеисти, тоа го сториле после читањето на куранот или библијата.
--- надополнето: Nov 14, 2011 6:19 PM ---
A vie pak "Kulturnite i dobronamerni" ateisti gledam ste se otepale vlozuvajki trud da ne dojde do toa,da gi pomirite,da ja popravite sostojbata.
Сликата погоре говори доволно за нашите обиди. Кој ви е крив кога не сфаќате...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Се додека за вакви работи, како слободата на жената, се разговара во рамките на Куранот нема да се извлече никаков заклучок. Повелете на друг подфорум на дискусија во рамките на размисливање во рамките на човечките размислувања, без да се вметнуваат ставови кои ќе му се препишат на врвно битие.
Муслиманите со ставот дека Куранот е Божја, и врвна книга која ги содржи сите вистини, негираат логичко расудување од страна на човек.

Вистините во Куранот како врвни и ненадминливи многу пати се докажале дека не се такви и може да се менуваат, дури и самите Муслимани не применуваат се како што е наредено во Куранот, ако тоа може да се промени зошто не може и правата на жената.

Наведете неколку правила од Куранот кои Муслиманите во секуларните земји не ги исполнуваат.
Zosto be asalno prasanje i so smisla ne postavuvate ?
Pa onie zeni koi ne se zadovolni so zakonot i onaka ne go pocituvaat,zosto mora da se menuva Kur'anot za zenite ili za bilo kogo ? Polno e po ulici zeni Muslimanki koi so tesni farmerki odat,koi bez hidzab odat.... ama ne gi prepoznavate. Bidejki ne licat na Muslimanki. Tie koi se zadovolni so toa pravilo so zadovolstvo si go pocituvaat i sami ne sakaat promena. Zosto pravite sporedba so Muslimanka koja si ja praktikuva religijata i Hristijanka koja NE JA PRAKTIKUVA ?
Kade se onie koi hristijanki koi ja praktikuvaat religijata ? Vo manastiri ! Muslimanka koja se pridrzuva do zakonot Bozji (Kur'anot) ima pravo i da se skoluva i da izleguva i da uci i da izucuva i da raboti i da pazari i se'. Kakvi toa prava i se skrateni na Muslimankite ? Za razlika od edna Hristijanka koja treba da bide strogo po zakonot bozji (biblijata). Ne treba da uci.Treba da se uci vo tisina. Ne treba da izucuva. Nema pravo na glas.... Takva Hristijanka (vernicka) mozes samo vo Manastir da najdes nikade po ulica. Pa na kogo i se skrateni pravata ? Pogledni prvo sto zahteva Biblijata od zenata i kakva zena priznava za vernicka,potoa dojdi tuka. I dali so toa sto hristijankite posve ja ostavija biblijata i ne gi pocituvaat pravilata vo nea znaci deka biblijata ja promenile i zakonot za zenata ?

Koga sporeduvate,toa napravete go vaka.
Hristijanka koja ne ja praktikuva svojata religija i muslimanka koja ne ja praktikuva svojata religija. Povtorno ke zabelezite deka daleku ponapred sme so modata odosto hristijankite.

I,Muslimanka koja ja praktikuva svojata religija i hristijanka koja ja praktikuva svojata religija (ako voopsto uspeete po ulica da najdete).

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Zatoa sto kaj nas dzamiite ne nudat takvi uslovi da odat i zenite, mali prostorii. Toa e poradi nemanje uslovi! :) Zatoasto vlada ne finansira vo gradenje na institucii kade sto narodot ima potreba. Tuku investira vo spomenici! Mazite odea vo grobista, a zenite go spremile rucek, i gi spremat lugeto za eden naporeden den! :)
Da smeat da bidat vo ista dzamija, dojdi koga imas zelba eden den gosti vo bilo koja dzamija, ke vidis deka ima i zeni!
Pozz

G

galaxy

Гостин
Zosto be asalno prasanje i so smisla ne postavuvate ?
Pa na kogo i se skrateni pravata ? Pogledni prvo sto zahteva Biblijata od zenata i kakva zena priznava za vernicka,potoa dojdi tuka. I dali so toa sto hristijankite posve ja ostavija biblijata i ne gi pocituvaat pravilata vo nea znaci deka biblijata ja promenile i zakonot za zenata ?
Прво, воопшто не правев споредба меѓу Христијанки и Муслиманки.
Второ, на овие жени кои живеат во земјите каде што е зелено им се ускратени правата.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
--- надополнето: Nov 14, 2011 6:18 PM ---

Е добро што се одлучила да читне. Оти знаеш, најголем дел од луѓето што станале атеисти, тоа го сториле после читањето на куранот или библијата.
--- надополнето: Nov 14, 2011 6:19 PM ---

Сликата погоре говори доволно за нашите обиди. Кој ви е крив кога не сфаќате...
Reci: "Samo vas opominjem Objavom." A gluhi ne čuju poziv, kad budu opomenuti. (45) A da ih dotakne dašak kazne Gospodara tvog, sigurno bi rekli: "O teško nama! Uistinu, mi smo bili zalimi." (46) I postavićemo mjerila pravde za Dan kijameta, pa se duši neće učiniti zulm nimalo. I ako bude težine zrnca gorušice, iznijet ćemo ga. I dovoljni smo Mi Obračunci. (47) Al - Anbiya

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Reci: "Samo vas opominjem Objavom." A gluhi ne čuju poziv, kad budu opomenuti. (45)A da ih dotakne dašak kazne Gospodara tvog, sigurno bi rekli: "O teško nama! Uistinu, mi smo bili zalimi." (46)I postavićemo mjerila pravde za Dan kijameta, pa se duši neće učiniti zulm nimalo. I ako bude težine zrnca gorušice, iznijet ćemo ga. I dovoljni smo Mi Obračunci. (47) Al - Anbiya
Ајде сега на македонски, а не на босански... Не бидете мрзливи вие македонски муслимани... Ако тие можат можете и вие! Нека Алах ви ја надари душата со Волја за ова големо дело на овие простори бидејќи ние сме жедни за алаховата мудрост бидејќи е помлада од христијанската и еврејската...

Би требало да размислите како би ја прифатиле или каков став би имал Истокот во однос на вашиот бог...
Доста со западот... Ајде малку прашајте ги кинезите и индијците и нивните филозофски школи во однос на вашата... Сте правеле паралели?
Дајте подучете не на тоа... на симбиоза не на дијаметрални спротиставености...

N

Nessa Alcarin

Гостин
Во сите религии жените се најдискриминирани....
А за жените што се во одделна просторија од мажите додека се во џамија... Џамијата е храм во кој треба да се молиш на Бог. Молењето кај Муслиманите, знаш нели какво е, со клечење на колена и поклонување... Е сега замисли да се молат во иста просторија и замисли пред верник да клече туѓа жена и да се поклонува (т.е да се „трти“ на тој позади неа...). Нема да биде молењето чисто зошто кај тој човек колку и да има самоконтрола сепак ќе се појават нечисти мисли ...
Како што кажав сеуште сме сексуални битија, и не водат инстинктите... Додека ја гледате жената како сексуален предмет ќе има вакви дискусии до бескрај...

M

Muranyi

Гостин
Zatoa sto kaj nas dzamiite ne nudat takvi uslovi da odat i zenite, mali prostorii. Toa e poradi nemanje uslovi! :) Zatoasto vlada ne finansira vo gradenje na institucii kade sto narodot ima potreba. Tuku investira vo spomenici! Mazite odea vo grobista, a zenite go spremile rucek, i gi spremat lugeto za eden naporeden den! :)
Da smeat da bidat vo ista dzamija, dojdi koga imas zelba eden den gosti vo bilo koja dzamija, ke vidis deka ima i zeni!
Pozz
Сакаш да кажеш дека државата треба џамии да ви гради?:tapp:Е се ќе прочита човек.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.164
Поени од реакции
83.970
Dokaz za kratkoumie. Pa celo vreme kreitikuvate a nisto ne ste procitale plasejki se deka ke ve razubedi. Od edna strana ja priznavate silata vo Knigata od druga strana begate od nea.
Весели сте ми вие.
Пошто и ти и другарчето од Немачка (што се пали на каурки) сфаќате све буквално, ќе прекинам да се шегувам, па ќе ви нацртам:

Прва работа, ако сите овие мои постови (во дискусијата) ги сметате за сериозни - примете сочуство од мене. Тешко си на вас во животот. Од авион се гледа нивната природа.

Едно да ви биде јасно: тука во оваа дискусија нема Христијани. Има само атеистичко - муслимански препукавања, кои прилично несериозно делуваат, со оглед на атеистичко-муслиманската збратименост во антихристијанството, на соодветни теми. Така да, освен заебанции од мене нема друго да добиете, а другите форумски Христијани веројатно се подобри верници од мене и се држат на страна. Жалите се на админите, може ќе ви се посреќи.

Јас само се молам на Господ Бог Исус Христос, вам да ви даде повеќе мудрост и секако здравје. затоа што ако не сте здрави не можеме ни да се расправаме, а камоли друго.

M

Muranyi

Гостин
Koga gradi crkvi, krstovi, i sto znam jas... zosto da ne i dzamii?
Која црква ја изгради државата?Таа што како вандали ја урнавте на Калето?Не сум против никакви верски објекти,ама секоја држава која е декларирана како секуларна не треба да учествува во изградба на истите.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Ајде сега на македонски, а не на босански... Не бидете мрзливи вие македонски муслимани... Ако тие можат можете и вие! Нека Алах ви ја надари душата со Волја за ова големо дело на овие простори бидејќи ние сме жедни за алаховата мудрост бидејќи е помлада од христијанската и еврејската...

Би требало да размислите како би ја прифатиле или каков став би имал Истокот во однос на вашиот бог...
Доста со западот... Ајде малку прашајте ги кинезите и индијците и нивните филозофски школи во однос на вашата... Сте правеле паралели?
Дајте подучете не на тоа... на симбиоза не на дијаметрални спротиставености...
Ne sum Makedonski musliman, za zal makedonskiot jazik e mn posiromasen od Bosanskiot, ne ste kradele dovolno zborovi od tugi narodi, sakam da kazam ne ste ja igrale kako sto treba ona piratska uloga vo balkanot! :)
--- надополнето: Nov 14, 2011 7:21 PM ---
Која црква ја изгради државата?Таа што како вандали ја урнавте на Калето?Не сум против никакви верски објекти,ама секоја држава која е декларирана како секуларна не треба да учествува во изградба на истите.
Kazimi koja crkva ne ja gradel drzavata! Jas ke ti kazam edna crkva sto ne ja gradil drzatava, taa crkva ja gradil cicko Stojko od dolno lisice vo dvorot, zatoa sto videl eden son so vampiri i cudovista! Hahaha

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom