Зошто модерната жена се плаши од брак?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.828
Поени од реакции
7.710
Истото сакав и јас да прашам ....Значи смислата на живеење е да стапиш во брак ?

Хмммм, зошто не можам да се согласам со ова ?:confused:
не за мене, ама за повеќето жени смислата на животот е стапувањето во брак. и нема ништо лошо во тоа, ама да се стапи во брак по секоја цена, за мене не е во ред.
 
A

Antigona

Гостин
не за мене, ама за повеќето жени смислата на животот е стапувањето во брак. и нема ништо лошо во тоа, ама да се стапи во брак по секоја цена, за мене не е во ред.
Така е, нема ништо лошо во тоа, но сепак според мене бракот не е смислата на живот:)
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
odlicni primeri za ramnopravnost pomedju polovite...mislam severen i juzen, no modernite zeni profiliraat stav deka ne sakaat da se mazat poradi toa sto brakot nosi obvrski...nee vistina modernoto vreme donese golema finansiska nestabilnost i ete toa e glavniot problem....ako se ima pari polovina bracni problemi gi nema...
Многу нормално. Каде што се има пари, нема време да се размислува кој е маж кој е жена и каква обврска имаат - зошто секоја ,,домаќинска,, обврска ја работи некој друг место нив двајца.
Јас реков повеќе пати - ич не ми е страв од бракот, не каса, а и можам да го поништам на крај краева. Ама не го сакам додека немам финансиски услови за него, можеби на некои жени не им смета да изиграваат домаќинки, мене ми смета, или на некои мажи им одговара да работат амалска работа, јас не сакам таков. Ама секој со своите квалитети и критериуми....
--- надополнето: Jul 31, 2011 7:20 PM ---
Еве брат ми заврши средно па ќе го жениме со едно девојче од четврто за кое што се договоривме пред тие да се родат.

Козо ! упс.
Охоооо па јас познавам еден твој комшија.
На огромна моја жалост, моја другарка беше во врска со него, долги 3 години, цело средно. Таа се запиша на факултет и тој тоа го сфати како најголем удар на неговата машкост. Направи се да ја убеди дека е жена, дека и е местото да раѓа деца, храни кокошки и тако даље. Добро оваа на време се освести, па го шутна.

Не се навредувај. Ама реков - познавам такви луѓе, а не се сите такви луѓе.
Читај убаво, тоа се учи во 1во одд... ;)
--- надополнето: Jul 31, 2011 7:26 PM ---
не за мене, ама за повеќето жени смислата на животот е стапувањето во брак. и нема ништо лошо во тоа, ама да се стапи во брак по секоја цена, за мене не е во ред.
Има многу лошо во тоа. Ние не живееме ниту за државата, ниту за црквата, ниту за комшијата. Единствена прифатлива смисла на животот е лично задоволство, исполнување, себеостварување.
Бракот не може да биде смисла на животот, исто како што не се ниту децата, ниту кучињата, ниту било која професија. Смислата на животот кај секој еден човек е индивидуална.
За некоја жена смислата на животот и се децата и ручекот што ќе го зготви.
За некоја е да биде најдобра во својата професија.
Итн итн итн.......
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Dobro, ja odamna gledam kako narodov kako kocka mraz ni se topi toa e neminoven proces so sila ubavina ne biva, nego drugo za ramnopravnosta i rabotata pa zenite nejkat ramnoptavnost, koja zena raboti vo gradeznistvo mislam kako obicen rabotnik, da mesa malter da nosi cement, nikoja, znaci znam ja oni sto sakaat oni sakaat ramnopravnost so chaushite odma so tie gore, epa toa ne e ramnopravnost, posle jas rekov nema ramnopravnost, toa e prva faza zatskriena pozadi zelbata za dominacija.Procitajte Nietzsche sto napisal za zenite, za ovie raboti ne vazi da e novo kazano.
 
A

AnFem

Гостин
Така, Ниче, Фројд...
Ма каква рамноправност! Ние сме само љубоморни створења со закржлавен пенис!

Не знам за модерните жени, јас се плашам од секаков облик на ропство и авторитет. Се плашам од начинот на кој размислуваат мажите, па и жените...
Се плашам од законски брак, јавно потпишуваш пред олицетворението на злото дека сакаш некоја личност и дека (најчесто) дека ќе и припаѓаш и робуваш на таа личност до крајот на животот, во добро(?) и во зло.

Да не бидам погрешно сфатена, почитувам соживот помеѓу разумни луѓе, кои свесно и без никакви притисоци се одлучуваат на овој чекор, каде ќе има взаемна почит и љубов, заедница каде што ќе има (жал ми е што ќе ве разочарам, но сепак е возможна) рамноправност, делење на обврските, заедничко донесување на одлуки... Е, овакво нешто јас не би се осмелила да го правдам и потпишувам, а на тој начин и да го посерам, пред државата или црквата.
 
Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
во секое едно опшество мора или ајде да го заменам глаголот „мора“во „треба“ и шовинисти,феминисти,кариеристи,домајчинки,паметни, будали и што уште не.оттука секој си има свој начин на сфајќање за животот..затоа многу подобро би било кога луѓето не мешаат прсти во секое сфајќање и мислење и се водат од мислата „се она што не го разбирам не го критикувам“.така и со модерната жена..не судете кога не ја разбирате...Досега не сум нашла жена што се плаши од брак но сум сретнала обратна ситуација но не им судам..секој со свој избор и сфаќање...според мене премлада сум за тоа да расмислувам но имам обострано сфајќање дека се има плус и минус..добиваш семество но во поглед на други работи ризикуваш за да ги имаш и обратно доколку си слободен..но благодарение на напредокот во технологија и науката доколку не сакате да се жените и мажите постои банки каде можите да си купите http://kajgana.com/zivot/izberi-si-sovrshen-donator-na-sperma-od-katalog и тоа е тоа...вие сте господар на вашиот живот.стереотипите,на мислењата,верувањата и традицијата им нема крај но никој не рекол дека мора да се водите кон нив тоа е ваш избор за било што во животот...Мажите се од Земјата и жените се од Земјата. Помирете се со тоа
 
Член од
21 февруари 2011
Мислења
25
Поени од реакции
20
(Затоа што темата е наменета за женски пол мојот пост се однесува на жените ,иако повеќето мажи се плашат од брак затоа што незнаат да се сносат со него )
Модерната жена се плаши од брак затоа што американизацијата им удрила во глава на жениве па глумат лудила ...
Најчести сретнати изговори за тоа што не сакаат да се мажат девојкиве го наведуваат тоа што бракот и официјалното потпишување и венчавката во црква се само едно обично ливче на хартија и една традиција наметната од нашите обичаи кои се безвезе и кои треба да се искоренат и незнам какви не други глупости ..А деца ? Ќе им се каже дека се Lovechildren како што се правело во времето на хипиците? хахахах
Модата оди на ретро -жените враќаат на ретро ...Удира трендот во сите сфери на животот ,па се се следи без разлика дали одговара или не ,па им удира на некои и во глава (сите прават така -оправдано е ,нема јас да сум прва )
Некои жени се плашат од кажување на судбоносното ДА затоа што претанале да веруваат во љубов ,и мислат дека тоа е само МИТ... (и митовите можеат да се оспорат ако некој се потруди да пронајде љубов) !!!
Е сега морам да го нагласам и ова:
-Ме нервираат двојки каде жената иницира случување на развод заради тоа што ја мрзело да готви,да пере (како да и пере само на свекрвата и немало потреба да ја слуша зошто таа не била како мама),па потоа има такви од типот се скарав со маж ми ќе се разведеме зошто постојано ги валка чорапите ,не ја остава пастата на место,не го спушта капакот на wc шољата и нешто слично ептен банално...
Не сум за робување на мажите и сум за компромис ,но реално гледано стравот да се биде домаќинка и да се пере и чисти по дома ги усерува нашиве моми кои јајце незнаат да испржат ,незнаат како се средува креветот и глумат бизнисменки и тепаат такви филмови...
Нормално не зборувам за сите жени , терминот на модерна жена нормално не се однесува на се горенаведено но поентата е во тоа што поголемиот дел од жените имаат погрешна идеја за тоа што значи да си модерен и да имаш модерни размислувања па залутуваат во "трендот" ...:pipi:
Ептен звучи контрадикторно и испомешано па дури и иронично ,но иронијата е дел од животот ... Па кој ме разбра ме разбра ...:pos:
 

Rebel

Карирана овца
Член од
17 јули 2010
Мислења
16
Поени од реакции
8
Почнав да ја читам темава од почеток, ама многу страни ми се видоа па прерипав на крајот, не стигнав да видам дали сте дефинирале модерна жена, ама тоа сигурно не е исклучиво бескрупулозна кариеристка која гази се пред себе за да се најде на врвот за да има огромни примања со кои ќе може да си дозволи брендирана облека енд стаф со која пак ќе може да привлече повеќе ебачи покрај себе, пошто нели типкава сакала да се ебе кај ќе стигне. Епа не може ова да е модерна жена, ако е модерна значи напреднала, не заостанала. Модерната жена е ослободена од сите окови што ја држеле таа претходната, религијата не и го диктира животот, списанијата и излозите не и го диктираат стилот и цената на облеката што ќе ја носи, телевизијата не го зацртува идеалот за нејзиното тело како и поимот за нејзиниот совржен маж. Модерната жена е модерна бидејќи живее во модерно време.
Како второ модерната жена има поинаква перцепција за брак. Знае дека бракот е заедница, а не институција. Знае дека не и треба ливче хартија за да го задржи нејзиниот маж до неа, затоа што исто така знае за постоењето на разводот.
Модерната жена не се плаши од брак, туку од тоа дали ќе пронајде маж кој ќе се вклопи во нејзината замисла за поделба на обврските по дома.
Пред некое време случајно налетав на трагична сцена од комшилукот: Младата и многу трудна `невеста` едвај стои пред нивната скоро трошна куќичка наследена од неговите родители и го чека нејзиниот сопруг да си дојде од работа. Тој пристигнува запотен со извалкани работнички алишта, и ни чекај ни стој ја прашува `Што има за јадење?` Најверојатно сите соништа и животни аспирации на `младава невеста` се исполнети. Баш ме интересира со кои пари ќе го одгледаат детето кое допрва ќе се роди, кога неговата мајка е домаќинка оти така бил редот...
Епа драги мои амбулиња, пак гледајте на бракот како на единствено средство за репродукција и зголемување на наталитетот.
 
Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Интересна тема.Модерната жена животот го гледа во успешна кариера и го занемарува бракот ,иако според мене е нелогично и несфатливо .Но секоја си има свој начин на живот ,некоја цел итн.Но јас лично би се гордеела на успешна модерна жена во секој поглед како во кариерата така да го постигне успехот и во бракот тогаш секоја чест за неа и би била комплетна жена!
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Ne se plasat nego nejkat ako i treba dete ke i naprai nekoj ke ja ubode i ke ode ako i treba ebach ke si plati zigolo i toa e i posle Albancive ni bile krivi.
 
Член од
27 јуни 2007
Мислења
176
Поени од реакции
49
Ako go imas vistinskiot covek do tebe togas nema sto da se plasis, a brakot kako institucija za mene pretstavuva samo parce hartija i ne e presuden za uspehot na edna vrska. U redu e ako si vo brak ali u redu e i ako zivees nevencan so nekoj. Koj kako saka i mu odgovara, nema vrska so plasenje, barem spored mene.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Modernive zeni nejkat da nosat voda od kladenec nejkat da cepat drva nejkat da ziveat na selo a zivotot na selo e i pozdrav i poevtin i posle bogat e onoj koj ima zemja (evrejska) ama ete no se se naplaka cenata na individualnite prava na zanite za ramnopravnost (prva faza, vtora faza-dominacija) ke ja plati narodot sto ke si izumre. Во првите 10 држави каде населението најбрзо изумира се: Малта, Словачка, Сингапур, Романија, Унгарија и Македонија.
 

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
незнам што не е јасно , братучед ми се ожени на 17 година со 1 година поголема девојка , патем девојката беше трудна на 3 месец беше , мораше да се прави свадба , венчавање , верење , сега се една 1 година во брак и имаат прекрасно девојче , друго 2 мои комшике на возраст од 23 до 26-27 години се одадоа , мој чичко , кога ми рекоа дека беа 7 години во врска па тогаш се вереа и правеа свадба , јас мислам сите сакаат да лудуваат знам дека и некои не сакаат да се забавуваат , еден мој комшија млад е добар професор е математичар е исто такој е оженет со млада девојка и имаат 2 сина ... јас мислам дека девојките сакаат да се забавуваат и кога ќе увидат дека е време за одавање , женење тогаш ќе биде касно , веќе сите партнери ќе најдат девојка од село ( ако ги има ) од градот ... се менува време , младиве сакаат да се забавуваат , веќе тргнавме по стапките на западњаци , од куманово сум ...
 
Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Modernive zeni nejkat da nosat voda od kladenec nejkat da cepat drva nejkat da ziveat na selo a zivotot na selo e i pozdrav i poevtin i posle bogat e onoj koj ima zemja (evrejska) ama ete no se se naplaka cenata na individualnite prava na zanite za ramnopravnost (prva faza, vtora faza-dominacija) ke ja plati narodot sto ke si izumre. Во првите 10 држави каде населението најбрзо изумира се: Малта, Словачка, Сингапур, Романија, Унгарија и Македонија.
Баш си срцка-ја, искрено у живот неам видено кладенец, секира не можам да дигнам ни на маж ни на дрво, доста лесно и брзо горам на сонце-а се знае колку е тоа опасно овие денови...;)
Искрено, нихилиста, да можам да мешам малтер и да ѕидам, радо би фатила-ама ми мањка физичка сила. Инаку сум прилично жилава и упорна :)
Некој јак интелект не ти треба за ова, веруј. Само здрав резон и физичка сила. Потешко за жена (код нас, нали) е да пласира мислење. Тоа подразбира, некој да го слушне тоа мислење и да го земе во обзир. Дури и кај најпростиот маж не поминува најпромислен збор од една жена. Натпреварувај се со ова, да те видам.
И што се буниш толку за природниот прираст? Стварно си загрижен за изумирањето на нашето население? Каков губиток за светот би бил тоа...НО, можеш да гледаш и поведро на ова (во овие тмурни есенски денови)-добро е тоа за планетата, не? хе, хе, хе...:sneaky:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom