- Член од
- 8 април 2010
- Мислења
- 68
- Поени од реакции
- 46
Tretiot e demek Americki, zatoa stapkata deka ke zavrsi so razvod e enormno visoka...
Да...Сепак не е. Забележан е кај високо образовани партнери, кои бракот не го врзуваат нужно со потомството. Најчесто луѓе ослободени од општествени стеги.
а зошто тоа мисиш дека ако е од третиот вид би завршил со развод?Tretiot e demek Americki, zatoa stapkata deka ke zavrsi so razvod e enormno visoka...
Ramnopravnosta na tretiot i mene mi se sviga vaka crno na belo, ama negovata ostvarlivost e teska. Se e stvar na karakteri, ispijanje sueti i slicno. Tretiov e sto bi se reklo emancipovacki brak. Tesko deka i moze da se podelat na vakvi 3 dela. Ima tuka mnogu izmegu. Ps. Ova Eva Green e na avatar?а зошто тоа мисиш дека ако е од третиот вид би завршил со развод?
Јас баш мислам спротивно...би завршил со развод ако е од првиот вид.
Тоа што порано таквите бракови од прв вид успевале и не завршувале со развод е зашто девојките кога се мажеле биле така учени од дома....те тепа,те мачи...што и да праи ти трпи си и ќути,ти само ке переш,ќе пеглаш,ќе готвиш а тој е твој господар.
Порано успевало сега веќе не.Сега малку по малку се покрева свеста кај сите и ретко веќе некоја жена ќе трпи цел ден дома, само перење и готвење...и раѓање деца.
Е да сепак се зависи од двајцата кои стапуваат во брак...понекогаш и од родителите ,најчесто родителите на момчето.Ramnopravnosta na tretiot i mene mi se sviga vaka crno na belo, ama negovata ostvarlivost e teska. Se e stvar na karakteri, ispijanje sueti i slicno. Tretiov e sto bi se reklo emancipovacki brak. Tesko deka i moze da se podelat na vakvi 3 dela. Ima tuka mnogu izmegu. Ps. Ova Eva Green e na avatar?
Теорија е друго, а пракса е сосема друго.а зошто тоа мисиш дека ако е од третиот вид би завршил со развод?
Јас баш мислам спротивно...би завршил со развод ако е од првиот вид.
Тоа што порано таквите бракови од прв вид успевале и не завршувале со развод е зашто девојките кога се мажеле биле така учени од дома....те тепа,те мачи...што и да праи ти трпи си и ќути,ти само ке переш,ќе пеглаш,ќе готвиш а тој е твој господар.
Порано успевало сега веќе не.Сега малку по малку се покрева свеста кај сите и ретко веќе некоја жена ќе трпи цел ден дома, само перење и готвење...и раѓање деца.
Jas sum covek od narodot, bi i oprostil se na zena. Duri i da prdne.Е да сепак се зависи од двајцата кои стапуваат во брак...понекогаш и од родителите ,најчесто родителите на момчето.
Инаку ...Да,она е
добро и тоа е нешто...не секој простува кога жена ќе испушти гасJas sum covek od narodot, bi i oprostil se na zena. Duri i da prdne.
Кој дел?Ти тоа озбилно?
А јас не сум во брак ама секако би сакала да имам од третиот тип.Овие првиве два ми се типично турски.
Не станува збор за секс во темава.Brakot sega nema smisla, sega moze da se zivee zaedno bez brak ili samo za sex kontakti stvarno bez vrska e brakot, edino demek von brak praat sex cudo golemo!
Pa toa ti vikam ako ne e zavereno toa ne e brak bar pravno!Не станува збор за секс во темава.
Туку за улогите на партнерите во поделбата на обврските во семејството.
Семејството не мора нужно да биде заверено кај матичар. Можат и без тој документ да живеат заедно, и да припаѓаат на еден од овие типови.
Првата жена фаворизираше под точка 3 ама не и успеа ја избркав.Се издвојуваат три типа на брачни заедници гледани од аспектот на степенот на рамноправноста на брачните другари:
1. Доминантен/потчинет:
- Постои традиционална, комплементарна поделба на улогите во семејството меѓу мажот и жената;
2. Доминантен/помошник:
- Постои поголемо испреплетување меѓу мажот и жената во семејните и домаќинските задачи и во нивната моќ.
3. Егалитарен тип или партнерски тип:
- Брачните партнери имаат иста моќ, положба, права и одговорности.
Што мислите, во кој од овие типови вашиот брак припаѓа?