- Член од
- 28 јули 2008
- Мислења
- 10.785
- Поени од реакции
- 3.522
Ај ако сакаш образложи ми во детали зошто Ајфон "владеел во моментов" посебно ме интересираат перформансите и цената во склоп. Како прво никој не ја извртува вистината факт е една работа. А тоа е дека помина времето кога ајфон се користеше повеќе за к*рчење со своите фенси апликации и кога истиот тој телефон чинеше 800 евра барем се до искачањето на шминаква 4s со нискобуџетна цена. Сеа андроид има се што има иос дури и повеќе, и како open source постојано се надградува односно има потесен круг на можни софтверски грешки бидејќи го работат илјадници луѓе за разлика од затворениот круг на луѓе во епл кои вадат модел еднаш годишно. Е сега да прејдам на најновиот 4S. Како прво истиот тој е обична шминка која залажува со 1080п видео кое Самсунг ЛГ и ХТЦ го имаат уште подолго време 6+ месеци наназад. Истиот тој ајфон на кој со скротена цена сега станува нискобуџетен телефон бидејќи очигледно е дека почна да им дува ладен ветер во грб, па епл решија да таргетираат на рајата која не може да си дозволи поскап телефон и на тој начин си го срушија брендот и пукна филмот на филмаџиите од типот "еве види ме имам ајфон и закон сум". Реално да ти кажам тоа време пројде и времето кога ајфон имаше единсвени фенси апликации со кои беа над сите... Оваа нивна шминка ја урна приказната и го откри лицето на епл дека почнува да им гори под нозе со продажбата и со тоа што андроид се развива со брзина на светлина со својот софтвер и држи околу 6-7 огромни корпорации. И мене лично на пример не можам да разберам како овие фалбаџии можат да ме убедат дека е боље да имаш парќе од 800 евра на кое не можеш да му додаеш картица за меморија и не можеш да му промениш батерија.... И на крајот додека да изкочи таа фамозна 5ка а тоа ќе биде најрано јули идна година до тогаш андроид ќе приграби се повеќе кориснци и ќе го приграби пазарот бидејќи телефон со опции подобри од ајфон 4 и притоа искочени пред неколку месеци се дури и пола цена во однос на истиот тој ајфон 4. И збори конкретно бидејќи Самсунг и ХТЦ и останатите има милион телефони а како galaxy s2 galaxy note i HD LTE кои лесно го отфрлаат ајфон во однос на перформанси...Незнам зашто вие Apple хејтерите толку пробувате да ја извртите вистината, очигледно боли Постојано се докажувате колку е боље Андроид, и т.н. Не е ова лично до некој само ме нервира што не признавате дека iPhone-от владее во моментов, можеби не е најдобар според вас, но владее е тоа е факт, и секое следно ѓубре што ќе го извади Apple ќе биде само повеќе посакувано од претходното. Исто ко што сите ние (бар 95%) се палиме на секој нов Windows така станува и со iPhone-от во пазарот за мобилни телефони. Едноставно држи монопол (на некој начин), пошто нема (баш) конкуренција. Тоа е тоа. Можеме да вадиме графикони и испитувања и секоја ќе покаже различно, пошто се базира на разлини испитувања и е правена врз различни луѓе и од различни луѓе за нечија (маркетингшка) потреба. ПРИЗНАВАМ дека во Македонија Андроидот е попопуларен т.е. повеќе луѓе го имаат, но тоа е највеќе поради една причина: ФИНАНСИИ. 60% од моите пријатели имаат iPhone, 30% некој андроид и 10% некој друг. Но 9 од 10 што имаат ХТЦ или Самсунг или некој друг Андроид во секој момент би го смениле за iPhone. Сигурен сум дека насекаде е така, освен пар луѓе кои се се држат до Андроид, како што има луѓе што имаат Линукс кога сите други имаат Windows. Но тоа е, секој со својата желба и потреби.
И тука ќе завршам на оваа Андроид VS iPhone офтопик тема, со цел да се вратиме на новиот iPhone 4S и некогите добри и лоши страни...
П.С. Исто ве молам не мешајте iOS 5 како Оперативен систем и iPhone 4S како телефон, пошто сите ние што имаме 4ка одкако ќе биде достапен iOS5 95% од стварите што ги видовте вчера ќе ги имаме и на стариот модел, така да нотификациите не е нешто што ќе го има само на 4S и т.н.
--- надополнето: Oct 5, 2011 7:25 PM ---
Сподели искуство од WP7, тоа немам пробано до сега, така да неможам да коментирам за него, се надевам дека ќе биде достојна конкуренција
--- надополнето: Oct 5, 2011 9:36 PM ---
Не би рекол. Тие не извадија спејс ајџ ајфон 5 бидејќи така ќе имаше астрономска цена и повторно ќе таргетираа реалтивно мала група на луѓе. Со овој сакаат да му дишат на андроид и да биде достапен за сите при што воопшто не отидоа напред со перформансите на телефонот иако снима 1080п како пример истите телефони со андроид ОС ја имаа можноста и со послаби камери уште многу порано... Со овој телефон таргетираат на глобалната популација која одбира поевтини андроид телефони бидејќи јасно е оти го губат пазарот со тие цени ама во исто време сега ќе го загубат и тој шмек што го постигнаа со речениците од типот дека тој што има ајфон е најфраер и слично... И јасно е дека со еден модел еднаш годишно не можат многу да направат тоа што беше пред 2-3 години полека замира... Сепак андроид има втроглав раст и држи многу глобални компании каде гугл како корпорација многу лесно таргетира... Епл го спасува маркетингот на глобално ниво.Многу просто, iPhone 4 е најпродаваниот производ на applе до сега, зашто да вади нова серија на телефон со нов дизајн итн.. Кога можат со мали промени од истиот телефон да продадат усште толку милиони